Dakar 2019: Δυναμικά η Honda στην σύντομη πρώτη ημέρα – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ετοιμότητα για όλους έδειξε το πρώτο σκέλος-2 εγκαταλείψεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2019

Ο Barreda, το δυνατό χαρτί της Honda μαζί με Benavides και Goncalves, κατάφερε να κρατήσει το βαρύ πυροβολικό της KTM, τους τρεις δηλαδή αναβάτες (Sunderland, Price και Walkner) που αχώριστοι μοιράστηκαν πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση. Ο Quintanilla με Husqvarna, που τα τελευταία χρόνια η απόδοσή του σταθερά αγγίζει τους πρώτους –τουλάχιστον στην αρχή του Dakar- πήρε την δεύτερη θέση. Ο Brabec με Honda έκανε μία εντυπωσιακή επίδοση που έληξε με την τρίτη θέση καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του τον Van Beveren, το μεγάλο στοίχημα της Yamaha. Με αυτό τον τρόπο επαληθεύεται το ρεπορτάζ νωρίτερα πριν την εκκίνηση, σχετικά με τα στρατόπεδα της Honda και της Yamaha που ευελπιστούν να φέρουν την αλλαγή για πρώτη φορά μετά από δεκαεπτά νίκες της KTM.

Κάθε χρονιά συμβαίνει το ίδιο θα πει κανείς, όμως τώρα η εμπειρία της Honda ως λειτουργία ομάδας και η προετοιμασία της Yamaha είναι σε νέο υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα η κουβέντα στα paddock έχει να κάνει με την ορθή και ώριμη στάση της KTM που ποτέ δεν επαναπαύθηκε, ποτέ δεν έπαψε να μετρά αντιπάλους. Η καλύτερη στιγμή του Sunderland ήταν η τρίτη θέση με 19 δευτερόλεπτα διαφοράς, όμως από την μέση της διαδρομής και μετά τα πράγματα δυσκόλεψαν μέχρι να φτάσουν την παραθαλάσσια κοιλάδα του Pisco με τα φημισμένα κρασιά που ολοένα και στριμώχνεται μεταξύ αλατιού και άμμου. Ο Barreda φέτος είπε πως δεν θα κάνει κανένα λάθος προσανατολισμού, με όπλο για να πετύχει τον στόχο αυτό την συγκέντρωση και το γεγονός πως πρώτα μπαίνει η σωστή κατεύθυνση και μετά η ταχύτητα. Πέρσι το μεγάλο του λάθος είναι που κράτησε αντίστροφή φορά για αυτά τα δύο.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν πέρα από δύο εγκαταλείψεις, πρώτα του Willy Jobard που είχε πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά της κινέζικης μοτοσυκλέτας του, κι έπειτα του Σέρβου Gabor Saghmeister που με δέκα συμμετοχές στην πλάτη του αποφάσισε να τερματήσει φέτος την προσπάθεια. Κι ένας αναβάτης αυτής της εμπειρίας δεν παίρνει εύκολα τέτοιες αποφάσεις.

Dakar 2019: Ο παραπληγικός αναβάτης που αγωνίζεται κανονικά!

Ξεκινώντας με ανάποδη σειρά αναφορικά με την επίδοση του 2018, οι αναβάτες έθεσαν αυτή την σύντομη πρώτη ημέρα γνωριμίας με τον μακρύ αγώνα, τις αυριανές θέσεις εκκίνησης. Η πρώτη ημέρα φανέρωσε ετοιμότητα σε όλα τα στρατόπεδα κι έβαλε ακόμη ένα λιθαράκι στον τοίχο που περικυκλώνει τα προγνωστικά. Είναι κανόνας του αγώνα να μην κάνεις υποθέσεις παρά μονάχα μετά τον τερματισμό καθώς πρόκειται για τον πιο απρόβλεπτο αγώνα του κόσμου. Ωστόσο οι πρώτες ημέρες δείχνουν σε όποιον κυκλοφορεί στα paddock την ετοιμότητα κάθε ομάδας και το κλίμα μεταξύ τους. Η πρώτη ημέρα έδειξε πως από αυτή τουλάχιστον την πλευρά, είναι όλοι σε ετοιμότητα και το επόμενο τεστ παρατηρητικότητας θα γίνει με την ευκαιρία που θα δώσει το πρώτο πρόβλημα κάποιας ομάδας. Τότε είναι που θα δοκιμαστεί ξανά το κλίμα εντός ομάδων.

Ο Price πάντως, ως κομμάτι της KTM της πιο δεμένης ομάδας, θεωρεί πως τα παραδοσιακά ζητήματα που είχαν οι υπόλοιποι έχουν ξεπεραστεί και φέτος θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ιδιαίτερα για όσους πηγαίνουν εμπρός, δείχνοντας τον δρόμο στους υπόλοιπους…

 

J. BARREDA BORT
HONDA
000:57:36
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
000:59:10
R. BRABEC
HONDA
001:00:28
A. VAN BEVEREN
YAMAHA
001:00:31
S. SUNDERLAND
KTM
001:00:32
T. PRICE
KTM
001:00:44
M. WALKNER
KTM
001:00:48
K. BENAVIDES
HONDA
001:01:36
JI. CORNEJO FLORIMO
HONDA
001:02:58
X. DE SOULTRAIT
YAMAHA
001:03:30
P. GONCALVES
HONDA
001:04:17
M. METGE
SHERCO TVS
001:04:25
A. SHORT
HUSQVARNA
001:04:29
O. MENA
SPEEDBRAIN
001:04:43
L. BENAVIDES
KTM
001:04:57
S. SVITKO
KTM
001:05:00
D. NOSIGLIA JAGER
HONDA
001:05:18
F. CAIMI
YAMAHA
001:05:21
W. NOSIGLIA JAGER
HONDA
001:05:25
S. CHUNCHUNGUPPE SHIVASHANKAR
SPEEDBRAIN
001:06:49
J. PEDRERO GARCIA
KTM
001:07:05
M. SOLA TERRADELLAS
KTM
001:07:24
J. RODRIGUES
SPEEDBRAIN
001:07:50
A. METGE
SHERCO TVS
001:07:52
L. SANTOLINO
SHERCO TVS
001:08:29
A. TOMICZEK
KTM
001:08:37
M. GIEMZA
KTM
001:08:46
A. MONLEON
KTM
001:08:52
R. FAGGOTTER
YAMAHA
001:09:03
J. BRABEC
HUSQVARNA
001:09:07
L. SANZ
KTM
001:10:14
DM. DUPLESSIS
HONDA
001:11:45
M. ENGEL
KTM
001:11:53
I. JAKES
KTM
001:13:20
A. BOURSAUD
YAMAHA
001:14:44
M. PATRAO
KTM
001:14:49
M. GERINI
HUSQVARNA
001:15:08
C. PARDO
KTM
001:15:11
K. GILBERT
HUSQVARNA
001:15:18
A. MAIO
YAMAHA
001:15:36
S. BÜHLER
KTM
001:15:39
R. BRANCH
KTM
001:16:02
M. BALOOSHI
HUSQVARNA
001:16:14
D. MEGRE
KTM
001:16:50
G. POUCHER
KTM
001:16:58
S. HOWES
HUSQVARNA
001:17:04
M. HUNT
HUSQVARNA
001:17:34
A. AL SHATTI
KTM
001:17:42
P. CABRERA
KAWASAKI
001:18:23
L. MINAUDIER
KTM
001:19:22
P. VLCEK
KTM
001:20:07
AS. ONTIVEROS
KTM
001:20:32
B. MELOT
KTM
001:20:34

 

Ετικέτες

Alpe Adria, Βουλγαρία: Πρωταθλητές οι Καπούνταλης και Φουρθιώτης – Τι έκαναν οι Έλληνες

Αυλαία είχαμε λοιπόν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria
alpe adria final
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/9/2026

Στη νέα πίστα της Βουλγαρίας, A1 Motor Park πραγματοποιήθηκε ο έκτος και τελευταίος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria που ήταν διπλός και γινόταν παράλληλα με το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας BMU. Ο αγώνας είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον με αρκετές συμμετοχές, αλλά και με δύο εστεμμένους πρωταθλητές.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria και τους δύο αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU ήταν σαφώς καλύτερες.

SSP 300

Ο 14χρονος αναβάτης Αντώνης Βεντούρας αν και πήγε στην Βουλγαρία ως πρωτοπόρος της κατηγορίας, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του Alpe Adria, αφού ο αρκετά μεγαλύτερός ηλικιακά του Tashan Oguz κατάφερε το απόλυτο και κατέκτησε την πρώτη θέση της γενικής. Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε τον τίτλο στην αντίστοιχη κατηγορία του BMU και στέφθηκε Βαλκανιονίκης, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

ventouras2 A1

 

Sportbike / Junior Sportbike

Στην κατηγορία Junior Sportbike συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης και η Τόνια Κορρέ. Ο Καπούνταλης πήρε δύο νίκες και κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, ενώ η Κορρέ τερμάτισε δεύτερη και τρίτη στους δύο αγώνες και κατέκτησε την δεύτερη θέση της Junior Sportbike, με τους αναβάτες μας να κάνουν το 1-2.

kapoudalis

 

SSP 600/STK 600

Στα SSP 600, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου δεν είχε ταξιδέψει στη Σλοβακία για τον προηγούμενο γύρο, αφού είχε μία περιπέτεια υγείας και έτσι πήγε στη Βουλγαρία σαν δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον από τον Αυστριακό Baumgartner Benjamin. Ο Παπαγεωργίου κατέκτησε μία νίκη και μία δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία STK 600 συμμετείχε ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης, που με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση κατάφερε να πάρει τον τίτλο και να στεφθεί πρωταθλητής για το 2026.

fourthiotis

 

CUP 1000

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, αυτές του Χαράλαμπου Ψυχογιού και του Γιώργου Παρασκευά. Ο Ψυχογιός τερμάτισε 7ος στο πρώτο αγώνα και 3ος στον δεύτερο αγώνα. Για τον Γιώργο Παρασκευά θα ακολουθήσει άλλο άρθρο, καθώς τερμάτισε στην πρώτη τριάδα στο Βαλκανικό.

psychogios

 

STK 1000/SBK

Στην κατηγορία STK 1000 συμμετείχε ο Δημήτρης Καρακώστας, που στάθηκε άτυχος στον προηγούμενο γύρο και έχασε την πρωτοπορία. Ο Καρακώστας κατέκτησε τη νίκη και στους δύο αγώνες και έτσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της γενικής βαθμολογίας.

karakostas