Dakar 2019: Η κατάσταση πριν την εκκίνηση, τα προβλήματα και η ετοιμότητα των ομάδων

Όλοι εναντίων KTM!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2019

Σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, το Dakar 2019 ξεκινά στο Περού όπου και θα ολοκληρωθεί κι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που παραμένει σε ένα και μόνο κράτος. Για την ιστορία, το 1997 είχε ξεκινήσει από το Dakar καταλήγοντας εκεί αν και στο ενδιάμεσο είχε περάσει και από σημεία της ερήμου που ανήκουν σε άλλα κράτη φτάνοντας μέχρι και την Νιγηρία διασχίζοντας αρκετά σύνορα. Ήταν η πρώτη φορά τότε, στην προηγούμενη ζωή του, που ξεκινούσε και σταματούσε στο ίδιο σημείο. Από το 2009 που μετακόμισε στην Λατινική Αμερική, έχοντας αφήσει πίσω του το 2008 το μοναδικό κενό της ιστορίας του, έχει ξεκινήσει και καταλήξει στο ίδιο σημείο άλλες τέσσερις φορές - στο Buenos Aires της Αργεντινής - πάντοτε όμως περνώντας από άλλες χώρες. Φέτος το Dakar παραμένει εξ ολοκλήρου στο Περού, μία χώρα που πρώτη φορά επισκέφτηκε το 2012 κάνοντας στο ενδιάμεσο ένα κενό μίας πενταετίας. Και φέτος, όπως πάντοτε άλλωστε, οι μοτοσυκλέτες είναι περισσότερες από τα αυτοκίνητα, με την ψαλίδα να έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά. Το 2009 οι μοτοσυκλέτες και τα Quad ξεχώρισαν ως κατηγορίες αλλά η ψαλίδα με τα αυτοκίνητα ουδέποτε έκλεισε αρκετά, ενώ από το 2011 που επήλθε περιορισμός κυβικών, η ελαφρά πτωτική πορεία των συμμετοχών που ανέκαθεν υπήρχε στο Dakar, προχωρά με ακόμη μικρότερο ρυθμό για τις μοτοσυκλέτες.

Αυτό όμως το γεγονός δεν σταματά την οργάνωση να αναφέρεται στην κατηγορία των αυτοκινήτων ως την μεγαλύτερη, ακόμη και φέτος που παραμένουν περισσότερες οι μοτοσυκλέτες, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς πως η κατηγορία τους εμπεριέχει και τα φοβερά SxS. Φέτος ολοκληρώθηκαν 541 συμμετέχοντες με 334 οχήματα από τα οποία οι μοτοσυκλέτες είναι 137, τα quad 26, τα αυτοκίνητα 130 μαζί με 30 SxS και 41 φορτηγά.

Σε ότι αφορά τις μοτοσυκλέτες αλλά και τα quad, οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να είναι κατά μερικές μονάδες περισσότερες καθώς ακυρώθηκαν κάποιες συμμετοχές την τελευταία στιγμή κατά τον τεχνικό έλεγχο ξεσηκώνοντας –φυσικά- αντιδράσεις. Ιδιαίτερα στα quad, η ακύρωση συμμετοχής του Juan Carlos ‘Chavo’ Salvatierra, ήταν από τις πιο ηχηρές ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και επαναφέροντας στο προσκήνιο την κυριαρχία της Yamaha σε όλη την κατηγορία, αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η εταιρία με το ίδιο το Dakar ακόμη και σε επίπεδο οργάνωσης κατά τα αρχικά του βήματα, σχεδόν σαράντα χρόνια πίσω.

Το quad με κινητήρα KTM 690 Enduro που κατασκευάζει η Barren Racing δεν είναι πρωτότυπο για να απαγορευτεί η συμμετοχή στον Salvatierra, αλλά η παραγωγή του είναι περιορισμένη κι άρα όχι απόλυτα ξεκάθαρο για την Barren αν απαγορεύεται να το χρησιμοποιήσει στον αγώνα, που στο παρελθόν έχουν υπάρξει συμμετοχές και με πρωτότυπα. Παράλληλα στις μοτοσυκλέτες υπήρξαν κάποιοι συμμετέχοντας που έφτασαν μέχρι εκεί για να κοπούν στον τεχνικό έλεγχο, κάτι που πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει, κι ας είναι το ταξίδι έως εκεί μία εξαιρετικά ακριβή διαδικασία για να μην είναι κάποιος ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του. Η διαφορά είναι πως φέτος οι καταγγελίες για αναίτια αυστηρότητα ακούστηκαν περισσότερο, που είναι κι αυτό εντός προγράμματος από την στιγμή που η μεταφορά μίας μοτοσυκλέτας εκεί, ακόμη και από τις γειτονικές χώρες που προέρχεται σχεδόν το σύνολο των απορριφθέντων, παραμένει μία ακριβή υπόθεση ξέχωρα της ίδιας της προετοιμασίας και της προσμονής για τον αγώνα.

Από εκεί και πέρα σημαντικά προβλήματα σε αυτό το πρώτο στάδιο, πριν την έναρξη, δεν υπήρχαν, ούτε κατά την προετοιμασία της πέντε χιλιάδων χιλιομέτρων διαδρομής. Η συνεργασία με τις αρχές του Περού είναι εξαιρετική, όπως και η αποδοχή του κόσμου, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκεται και η αφρόκρεμα των αναβατών της χώρας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Η KTM δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία του αγώνα και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν γενικώς, -με 17 συνεχείς νίκες- την στιγμή που η Yamaha θεωρεί πως πέρσι ήταν θέμα ατυχίας που δεν κέρδισε, πράγμα που σκοπεύει να πράξει φέτος. Πράγματι ήταν μεγάλη ατυχία της Yamaha η πτώση του VAN BEVEREN που τώρα δηλώνει πως πρώτο μέλημά του, είναι να οδηγεί προσεκτικά.

Οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες ξεκινούν τον αγώνα τους τελευταίοι, αφήνοντας τον δρόμο και την διαδρομή να ανοίξει μπροστά τους, την στιγμή που δεν υπάρχει καμία σπουδαία δυσκολία προσανατολισμού σε αυτή την πρώτη ημέρα, ενώ αντίθετα οδηγώντας τελευταίος είναι οι γραμμές εκείνων που έχουν χαθεί, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα για όσους ακολουθούν.

Οι τρεις κορυφαίοι αναβάτες της KTM, οι ίδιοι ακριβώς που πέρσι της έδωσαν ακόμη μία νίκη, δεν έχουν φυσικά μονάχα την Yamaha στο κατόπι τους, αλλά και την Honda, που μάλιστα είναι η μόνη εταιρία που έχει ρίξει τόσο χρήμα στην προετοιμασία της, και όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Στην πράξη η Yamaha είναι στο τέλος των τριών κορυφαίων από πλευράς προϋπολογισμού, μία πληροφορία που προκύπτει μονάχα από εκτίμηση φυσικά καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τα ακριβή ποσά που δαπανούν οι ομάδες. Σχεδόν βέβαιο όμως πρέπει να θεωρείται πως η Honda είναι στην κορυφή των εξόδων, κάτι που αυτομάτως μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την περηφάνια στο στρατόπεδο της KTM που δείχνουν πως κερδίζουν χωρίς την υπερβολή αλλά με την υπέρμετρη εμπειρία που έχουν στην διάθεσή τους. Είναι άλλωστε νωπή ακόμη η μνήμη, από τις κατηγορίες απέναντι στην Honda πως πέρσι πραγματοποιούσε κρυφές δοκιμές παραβιάζοντας τους κανονισμούς, κάτι που επίσημα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Φέτος η προετοιμασία τους, τόσο σε μοτοσυκλέτα αλλά και σύνθεση ομάδας και εξοπλισμού, βρίσκεται στο απόγειό της έχοντας κι εκείνοι βλέψεις να σταματήσουν την «περιοδεία» της KTM!

Ετικέτες

X-Trial Geneva - Ο Toni Bou πέφτει και παρόλα αυτά κερδίζει για μια ακόμη φορά

Με τον teammate του Gabriel Marcelli να κάνει το 1 -2 για την Repsol Honda Team
motomag X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/5/2024

Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας από το καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial, η Γενεύη φιλοξένησε τον τέταρτο γύρο της χρονιάς με τον Toni Bou να κερδίζει -καμία έκπληξη- και τον teammate του Gabriel Marcelli να κλειδώνει το 1 – 2 για τη Repsol Honda Team.

Αν και πολλοί θα πουν όταν διαβάσουν το άρθρο… σιγά ο Bou κέρδισε για ακόμη μία φορά τα πράγματα στη Γενεύη κύλησαν ελαφρώς διαφορετικά από ότι συνήθως. Ο πολυπρωταθλητής Toni Bou δεν ήταν σε καλή αγωνιστική μέρα και αυτό φάνηκε από τον πρώτο γύρο του αγώνα. O Marcelli ο οποίος είναι teammate του στην Repsol Honda Team ήταν καλύτερος στο ξεκίνημα με τον ίδιο να ηγείται στα αρχικά στάδια.

X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του

Η συνέχεια δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο για τον Bou καθώς μία πτώση στον πρώτο γύρο έβαλε δύσκολα στον Ισπανό. Στον δεύτερο γύρο τα πράγματα άλλαξαν και ήταν λες και είδαμε έναν διαφορετικό αγώνα. Ο Bou αν και πονούσε από την πτώση κατάφερε να πάρει λιγότερους βαθμούς ποινής από τον teammate του, παίρνοντας ταυτόχρονα την πρωτοπορία στον αγώνα. Στον τελικό ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα κερδίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της χρονιάς.

Μπορεί ο Marcelli να τερμάτισε τελικά δεύτερος ωστόσο στη Γενεύη ο νεαρός Ισπανός πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Toby Martin από τη Βρετανία. Όσον αφορά τη βαθμολογία του πρωταθλήματος ο Toni Bou προηγείται έχοντας 86 βαθμούς με τον Gabriel Marcelli να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 55 βαθμούς και τον Jaime Busto (GASGAS) να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 52 βαθμούς.

Ο Toni Bou ανέφερε μετά την νίκη του: "Είμαι χαρούμενος με τη σημερινή νίκη, παρόλο που η οδήγησή μου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Κάναμε αρκετά λάθη, ειδικά στο τέλος του πρώτου γύρου, όταν είχα και μια πτώση. Χρειάστηκε να τα δώσω όλα για να κερδίσω στη Γενεύη”.

X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του
Ετικέτες