Isle of Man TT 2022: Σκοτώθηκε ο Mark Purshlow στα δοκιμαστικά
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας ο χθεσινός απολογισμός
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
2/6/2022
Ο 29ος Βρετανός Mark Purshlow από το Llanon της Ουαλίας σκοτώθηκε στην στροφή Ballagarey μεταξύ τρίτου και τέταρτου μιλίου της διαδρομής κατά την διάρκεια των δοκιμών κατάταξης.
Το πρώτο θύμα του Isle of Man μετά από δύο χρόνια που αγώνας δεν διεξαγόταν εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορες στροφές όταν στις 20:00 τοπική ώρα βγήκε η κόκκινη σημαία και ο αγώνας διακόπηκε με την επίσημη ανακοίνωση για το θλιβερό συμβάν να έρχεται στις 22:30.
Ήταν ο τρίτος γύρος για τον άτυχο Mark εχθές που ξεκίνησε με τους αγώνες TT από το 2015 και για πρώτη φορά συμμετείχε στο Isle of Man TT το 2017 σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.
Πριν σκοτωθεί, ο Mark είχε κάνει τον ταχύτερο προσωπικό χρόνο στο Isle of Man me 120,86mph, η πρώτη φορά που έσπαγε το όριο των 120mph.
Την Τρίτη ένας άλλος αναβάτης, ο Dave Moffitt, διακομίστηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο του Liverpool όπου παραμένει σε κωματώδη κατάσταση.
Βασίλης Παντελεάκης: Από ατυχία δεν πήρε τους πρώτους του βαθμούς στη Magny-Cours
Πολύ καλή εμφάνιση για τον Έλληνα αναβάτη που δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί εξαιτίας ατυχήματος δύο προπορευόμενων αναβατών
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
28/7/2026
Ο τέταρτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoJunior της FIM έγινε στη γαλλική πίστα Magny-Cours, με την Βασίλη Παντελεάκη να αγωνίζεται στην κατηγορία Stock με CBR000RR.
Η συγκεκριμένη πίστα αποτελούσε μία εντελώς νέα πρόκληση για τον Έλληνα αναβάτη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόταν εκεί, απέναντι σε αντιπάλους που είχαν ήδη αγωνιστεί στη Magny-Cours την περσινή χρονιά, ενώ μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα πραγματοποίησαν και επίσημες δοκιμές στην ίδια πίστα.
Παρά το μειονέκτημα αυτό, ο Παντελεάκης και η ελληνική ομάδα VP3 Racing Team by Illusion Racing κατάφεραν να βρουν γρήγορα τον σωστό ρυθμό, με τον Έλληνα αναβάτη να εξασφαλίζει τη 19η θέση στις κατατακτήριες δοκιμές.
Στον αγώνα πραγματοποίησε εντυπωσιακή εκκίνηση, κερδίζοντας πέντε θέσεις μέσα στα πρώτα μέτρα και ανεβαίνοντας στη 14η θέση πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, δείχνοντας ότι είχε τον ρυθμό να διεκδικήσει για πρώτη φορά μία θέση στους βαθμούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Ωστόσο, λίγες στροφές αργότερα, δύο αναβάτες που βρίσκονταν ακριβώς μπροστά του συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Προκειμένου να αποφύγει την πτώση και να μην εμπλακεί στο ατύχημα, αναγκάστηκε να ανοίξει τη γραμμή του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην 24η θέση.
Ο Παντελεάκης αντέδρασε με σταθερό και γρήγορο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και, πραγματοποιώντας διαδοχικές προσπεράσεις μέχρι την καρό σημαία, ολοκλήρωσε τον αγώνα στη 17η θέση.
Ο στόχος να πάρει τους πρώτους του βαθμούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν επιτεύχθηκε, χωρίς ωστόσο να φταίει ο ίδιος. Παρόλα αυτά η εμφάνισή του ήταν δυνατή και ελπιδοφόρα, καθώς έδειξε πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ακόμη και σε πίστες που γνωρίζει για πρώτη φορά απέναντι σε εμπειρότερο ανταγωνισμό. Οι πρώτοι του βαθμοί στο υψηλό αυτό επίπεδο δεν απέχουν πολύ.
Βασίλης Παντελεάκης:
“Ήταν ένας αγώνας στον οποίο πιστεύω ότι είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να κατακτήσουμε τους πρώτους βαθμούς για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δυστυχώς, το συμβάν στον πρώτο γύρο μας κόστισε πολύτιμο χρόνο και κάθε ελπίδα για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, κρατάμε την πολύ καλή μας απόδοση, την πρόοδο που δείξαμε μέσα στο τριήμερο και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί στους επόμενους αγώνες. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους χορηγούς μου και όλους όσοι μας στηρίζουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.”