Isle of Man TT 2022: Σκοτώθηκε ο Mark Purshlow στα δοκιμαστικά

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας ο χθεσινός απολογισμός
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/6/2022

Ο 29ος Βρετανός Mark Purshlow από το Llanon της Ουαλίας σκοτώθηκε στην στροφή  Ballagarey μεταξύ τρίτου και τέταρτου μιλίου της διαδρομής κατά την διάρκεια των δοκιμών κατάταξης.

Το πρώτο θύμα του Isle of Man μετά από δύο χρόνια που αγώνας δεν διεξαγόταν εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορες στροφές όταν στις 20:00 τοπική ώρα βγήκε η κόκκινη σημαία και ο αγώνας διακόπηκε με την επίσημη ανακοίνωση για το θλιβερό συμβάν να έρχεται στις 22:30.

Ήταν ο τρίτος γύρος για τον άτυχο Mark εχθές που ξεκίνησε με τους αγώνες TT από το 2015 και για πρώτη φορά συμμετείχε στο Isle of Man TT το 2017 σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Πριν σκοτωθεί, ο Mark είχε κάνει τον ταχύτερο προσωπικό χρόνο στο Isle of Man me 120,86mph, η πρώτη φορά που έσπαγε το όριο των 120mph.

Την Τρίτη ένας άλλος αναβάτης, ο Dave Moffitt, διακομίστηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο του Liverpool όπου παραμένει σε κωματώδη κατάσταση.

Ετικέτες

Ο Michael Dunlop παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο

Ο 33 φορές νικητής του Isle of Man TT τιμήθηκε για τη συμβολή του στους αγώνες μοτοσυκλέτας
MIchael Dunlop MBE
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/11/2025

Ο θρύλος του Isle of Man TT, Michael Dunlop, τιμήθηκε με παράσημο από τον Βασιλιά Κάρολο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Windsor, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Ο Dunlop κατέκτησε το 2024 τον τίτλο του πλέον πολυνίκη στην ιστορία του TT, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 26 νικών που είχε θέσει ο θείος του, Joey Dunlop, πριν τον τραγικό χαμό του. Έκτοτε, έχει επεκτείνει το ρεκόρ του, φτάνοντας τις 33 συνολικά νίκες, με τέσσερις το 2025 στις κατηγορίες Supersport και Supertwin, όπου επικράτησε και στους δύο αγώνες κάθε κατηγορίας.

Το παράσημο MBE (Member of the Order of the British Empire) απονεμήθηκε στον Dunlop την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ως αναγνώριση των εξαιρετικών του επιτευγμάτων, όχι μόνο στο Isle of Man TT αλλά και στο σύνολο της αγωνιστικής του καριέρας.

Ο ίδιος ο Michael Dunlop δήλωσε βαθιά τιμημένος που έλαβε την συγκεκριμένη διάκριση από τον Βασιλιά λέγοντας πως είναι προνόμιο να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο η δουλειά και οι επιτυχίες του.

Με αυτή τη διάκριση, ο Michael Dunlop εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερο γκρουπ θρύλων του TT, καθώς ακολουθεί τα βήματα του John McGuinness, ο οποίος είχε τιμηθεί με MBE το 2022. Ο McGuinness, με 23 νίκες στο TT, αποτελεί μια ακόμη εμβληματική μορφή των αγώνων.

Πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό των νικών του, ο Dunlop ξεχωρίζει και για τη συνέπεια του, καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα κάθε χρονιά στο TT από το 2016. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 2009, στον δεύτερο αγώνατης κατηγορίας Supersport.

Το 2025, ο Dunlop συμμετείχε επίσης στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οδηγώντας μια BMW M1000 RR μαζί με τους Danny Webb και Enzo Boulom, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευελιξία και το πάθος του για τους αγώνες μοτοσυκλέτας.