Η AMOTOE έδωσε στη δημοσιότητα το φετινό πρόγραμμα Πανελλήνιού Κυπέλλου Supermoto. Το κύπελλο αποτελείται από πέντε αγώνες, με τον πρώτο να πραγματοποιείται στη Δράμα στις 26 Απριλίου και τον τελευταίο στη Σπάρτη στις 04 Οκτωβρίου. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες (Racing Open, Νέων Αγωνιζομένων και Normal). Στην Racing Open μπορούν να λάβουν μέρος αναβάτες που είναι από 16 ετών κι άνω, με δίχρονες μοτοσυκλέτες από 201 έως 500cc ή τετράχρονες από 201 έως 650cc. Το ίδιο ισχύει και για την κατηγορία των Νέων Αγωνιζομένων. Στη κατηγορία Normal μπορούν να λάβουν μέρος αναβάτες που είναι πάνω από 15 ετών, με δίχρονες μοτοσυκλέτες από 201 έως 500cc ή τετράχρονες με κυβισμό από 201 έως 710cc. Ακολουθεί ο πίνακας με τις ημερομηνίες των αγώνων.
Africa Eco Race 2026 – Δραματική νίκη Kevin Gallas για δευτερόλεπτα από τον Gautier Paulin
O Γερμανός αναβάτης της Ténéré Yamaha Racing Rally Team πήρε την παρθενική του νίκη επικρατώντας οριακά του Γάλλου ομόσταυλού του
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
9/2/2026
Πριν μερικές εβδομάδες η νίκη του Luciano Benavides στο ράλι Dakar 2026 κρίθηκε για μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά και τώρα ήταν η σειρά του Africa Eco Race 2026 (AER) να μας χαρίσει το ίδιο δραματικό φινάλε, αναδεικνύοντας τον νικητή του με ανάλογα μικρή χρονική διαφορά.
Για έναν αγώνα ράλι που διαρκεί 12 μέρες και καλύπτει απόσταση άνω των 6.000 χιλιομέτρων διασχίζοντας τέσσερεις χώρες, τα 41 δευτερόλεπτα που χώριζαν τους δύο αναβάτες της Ténéré Yamaha Racing Rally Team στις δύο πρώτες θέσεις φαντάζει πραγματικά αμελητέα ποσότητα – μέχρι τη στιγμή που αυτή κρίνει την πρωτιά.
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή 12η Ειδική Διαδρομή στην ακτή του Dakar στη Σενεγάλη, με εκκίνηση motocross και σπριντ 22 χιλιομέτρων στην άμμο με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό ως τον τερματισμό στην Lac Rose. H ημέρα αυτή ωστόσο δεν επηρεάζει τη χρονομέτρηση του ράλι και ουσιαστικά λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, θυμίζοντάς μας το αυθεντικό ράλι Paris-Dakar που ολοκλήρωνε στη Lac Rose τη διαδρομή του.
Σε αυτήν την τελευταία μέρα του AER μάλιστα έδωσε τιμητικά το παρόν ένας σπουδαίος θρύλος των ράλι, ο 60χρονος Stéphane Peterhansel που μετρά στο βιογραφικό του έξι νίκες στο Dakar με μοτοσυκλέτα και οκτώ με αυτοκίνητα. Καθώς οι δίτροχοι θρίαμβοί του έγιναν όλοι με μοτοσυκλέτες της Yamaha, η σπέσιαλ εμφάνισή του στο τελευταίο σκέλος του AER έγινε φυσικά με Ténéré 700.
Για την ιστορία, πρώτος στη 12η ειδική τερμάτισε ο David Frétigné με Honda CFR450 Rally, μπροστά από τον Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally και τον Mike Wiedemann με Yamaha Ténéré 700.
Στο τελικό αποτέλεσμα του AER ωστόσο ανέδειξε ως μεγάλο νικητή τον Kevin Gallas της Ténéré Yamaha Racing Rally Team, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει για μόλις 41 δευτερόλεπτα του ομόσταυλού του Gautier Paulin. Στην τρίτη θέση του αγώνα κατετάγη ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.
Στην τελική γενική κατάταξη του ράλι οι Ténéré είχαν την τιμητική τους καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα, μαζί με δύο Aprilia Tuareg Rally 660 και τρεις μονοκύλινδρες KTM 450 Rally.
Στην τελική κατάταξη της κατηγορίας Motul Xtreme Rider (Mahle Moto), νικητής αναδείχθηκε ο Γάλλος Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally, ο οποίος πήρε και τη 9η θέση της Γενικής Κατάταξης του AER.