Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

"Ψήνεται" επιστροφή του Dakar στην Αφρική!

Πληθαίνουν οι ενδείξεις

Ο διασημότερος αγώνας rally στον κόσμο, το Dakar Rally, πριν από μια δεκαετία μετακόμισε από τις αφρικανικές ερήμους και χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Μαυριτανία και η Σενεγάλη, για να ξεδιπλώσει τις διαδρομές του στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Αυτό ως γνωστόν συνέβη διότι το 2009 οι αναταραχές και το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή, ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν τον αγώνα και να ψάξουν για εναλλακτικές από την επόμενη κιόλας χρονιά.
Τώρα, όπως υποδεικνύουν οι ενδείξεις και οι φήμες που πληθαίνουν όλο και περισσότερο, υπάρχει η πιθανότητα το Dakar Rally να επιστρέψει στην ήπειρο που γεννήθηκε. Ας δούμε όμως τα γεγονότα και τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, για να αξιολογήσουμε και το πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να γεμίσει ξανά με ροδιές από adventure μοτοσυκλέτες, η "μαύρη ήπειρος".
Στις 3 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Αγώνων Μηχανοκίνητων της Αγκόλα (η FADM) δημοσίευσε ένα post στην σελίδα της στο Facebook με έναν χάρτη ο οποίος είχε πάνω του σημειωμένη μια κυκλική διαδρομή από την Νότιο Αφρική μέχρι την Αγκόλα και πίσω. Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή ξεκινούσε από τη Ν. Αφρική και διέσχιζε την Ναμίμπια, την Μποτσουάνα και το Lesoto, ενώ η περιγραφή που συνόδευε το post έγραφε "Μια καλή διαδρομή για το ράλι Dakar". Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάστηκαν και πολλά παραπάνω για να διαδοθεί η φήμη με καταιγιστικούς ρυθμούς στο διαδίκτυο, έστω κι αν μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε καμία άλλη απολύτως ένδειξη για επιστροφή του Dakar στην Αφρική το 2020.


Παρ' όλα αυτά, υπήρχε μια βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι εικασίες, καθώς στην πραγματικότητα η FADM ήταν σε συζητήσεις με την ASO (τους διοργανωτές του Dakar Rally) για μια πιθανή επιστροφή του αγώνα στις ρίζες του, με μια παραλλαγή όμως, καθώς αντί για τις διαδρομές που περνούσαν μέσα από τη Σαχάρα, να γινόταν οι επιλογές για πιο νότιες διαδρομές. Αυτό έτσι κι αλλιώς μοιάζει ως μια δελεαστική εναλλακτική, καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί αγώνες rally που διοργανώνονται στο βόρειο κομμάτι της Αφρικής, ενώ στο νότο τα πράγματα είναι πιο "παρθένα".
Σε όλο αυτό συνυπολογίστε και το γεγονός ότι το φετινό Dakar διεξάχθηκε μέσα σε μία μόνο χώρα, στο νότιο τμήμα του Περού, λόγω του ότι οι όμορες χώρες της Λατινικής Αμερικής επέλεξαν να μην συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση. Αυτό αν μη τι άλλο, αποτελεί σίγουρα μια πηγή προβληματισμού για την ASO, με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων να αποτελεί μια λογική συνέχεια.
Πριν από λίγες μέρες όμως προστέθηκαν νέες φήμες και στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση της επιστροφής του Dakar στην Αφρική, αλλά αυτή τη φορά στην Αραβική χερσόνησο. Ούτως ή άλλως χώρες όπως το Κατάρ, το Ντουμπάι και τα Η.Α.Ε. έχουν ένα υψηλό ποσοστό επισκεψιμότητας ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά φιλοξενούν και αθλητικές διοργανώσεις μέσα σε ένα πλαίσιο, φυσικά, απαράμιλλης χλιδής. Τα τελευταία χρόνια έχουν "σηκωθεί" ολόκληρες μητροπόλεις μέσα στην έρημο που παρέχουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε επίπεδο υποδομών, και πρόσφατα άρχισαν να διαρρέονται οι φήμες για την διοργάνωση του επόμενου Dakar. Σίγουρα τα χρήματα που συνοδεύουν μια τέτοια επιλογή, μπορεί να αποτελέσουν δέλεαρ για την ASO εις βάρος της εναλλακτικής της Νοτίου Αφρικής.


Η σπίθα γι' αυτές τις φήμες προήλθε αυτή τη φορά από ένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα από την σελίδα στο Instagram του οδηγού αγώνων rally, Mohammed Altwaijri, ο οποίος έγραψε ότι από τον επόμενο χρόνο και για την επόμενη πενταετία το Dakar θα διοργανώνεται στην Σαουδική Αραβία, βάσει ήδη κλεισμένης συμφωνίας!
Προφανώς, αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ASO δεν έχει επιβεβαιώσει καμία πληροφορία σχετικά με ποια περιοχή θα φιλοξενήσει το επόμενο Dakar, αλλά όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρξει αλλαγή τοποθεσίας το 2020. Προσθέστε στην εξίσωση ότι η Σαουδική Αραβία ίδρυσε πριν δύο χρόνια το Sport Development Fund με σκοπό να επενδύσει χρήματα προκειμένου να προσελκύσει μεγάλα αθλητικά events, όπως εξάλλου έχουν και οι γειτονικές αραβικές χώρες ρίχνοντας μεγάλα ποσά στα τραπέζια των διοργανωτών και των πρακτόρων. Είμαστε λοιπόν εν αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων για να δούμε αν θα γίνουμε μάρτυρες της επιστροφής του αγώνα στην ήπειρο που δημιουργήθηκε.