Africa Eco Race 2022 - Πρώτοι στην κατηγορία τους Pol Tarres & Yamaha Tenere

Το 1-2 με τον Botturi στα +700Β
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2022

Παλεύοντας απέναντι σε ένα στρατό από εργοστασιακά μοντέλα 450 κ.εκ., καβάλα σε δύο Yamaha Tenere World Raid, οι Pol Tarres και Alessandro Botturi κατάφεραν να τερματίσουν στην 5η και 24η θέση γενικής, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της δικύλινδρης On-Off των Ιαπώνων.

Στο Africa Eco Race, τον αγώνα Rally που γίνεται στην κλασική διαδρομή του Rally Dakar στην Αφρική, νικητής γενικής και πρώτος στα 450 αναδείχθηκε ο Stefan Svitko με συνολικό χρόνο οδήγησης 44 ωρών 11 λεπτών και 56 δευτερολέπτων.

Τον ακολούθησαν τρεις ακόμα αναβάτες 450, με τον Pol Tarres να κάνει την έκπληξη, τερματίζοντας 5ος γενικής και πρώτος στην κατηγορία μοτοσυκλετών άνω των 700 κυβικών, με χρόνο 50 ωρών, 16 λεπτών και 42 δευτερολέπτων, 6 ώρες και 4 λεπτά πίσω από τον Svitko.

Παρόλο τώρα που ο Botturi είχε δεχθεί εξοντωτικό καπέλο λόγω της βοήθειας που δέχθηκε για να φτάσει στο bivouac μετά από μηχανική βλάβη, κατάφερε να τερματίσει 2ος στην κατηγορία των +700Β, με συνολικό χρόνο 96 ωρών 55 λεπτών και 21 δευτερολέπτων.

Έτσι, οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha έγιναν οι πρώτοι αγωνιζόμενοι που ολοκλήρωσαν το Africa Eco Race με δικύλινδρες Adventure μοτοσυκλέτες, τερματίζοντας στη Lac Rose του Dakar στη Σενεγάλη, μετά από 3.000 χιλιόμετρα και 12 ημέρες αγώνα από τη γραμμή εκκίνησης στο Μονακό.

Για τους φίλους της εταιρείας των τριών διαπασών, ο άθλος των Tarres & Botturi ξυπνά μνήμες από τη νίκη του Cyril Neveu με Yamaha στο πρώτο Paris-Dakar Rally το 1979, και χαρίζει νέα αίγλη στις Tenere 700 World Raid –που στη συγκεκριμένη περίπτωση αγωνίστηκαν με κιτ GYTR.

Μεγάλη επίδοση τόσο για τη μοτοσυκλέτα, όσο και για τον αρχάριο σε αγώνες Rally, Pol Tarres (αυτό ήταν το 2ο ράλι του), που με τη βοήθεια του πολύπειρου Botturi έγραψε ιστορία, τερματίζοντας μόνο μια ημέρα εκτός επτάδας, ενώ πήρε το πρώτο του βάθρο σε αγώνα ράλι την 9η ημέρα.

Θυμίζουμε πως ο Botturi είχε κερδίσει το Tunisia Desert Challenge καβάλα στο Tenere τον Απρίλιο, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην Αφρική (κέρδισε τη γενική τη 2η ημέρα του Africa Eco Race), αν δεν αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα την 3η (ανάρτηση) και την 8η μέρα (κινητήρας). Τη δεύτερη φορά αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στην έρημο περιμένοντας το φορτηγό της οργάνωσης, χάνοντας και την 9η μέρα, και επιστρέφοντας στην κατασκήνωση εξαντλημένος και αφυδατωμένος. Παρόλα αυτά, και παρά την ποινή που δέχθηκε (στην αρχή η Yamaha έκανε λόγο για σπασμένη αλυσίδα, όμως στο δελτίο τύπου μετά τον τερματισμό αναφέρει πως η ομάδα χρειάστηκε να “rebuild the bike”, ήτοι να ανακατασκευάσει τη μοτοσυκλέτα, εννοώντας τον κινητήρα), δεν το έβαλε κάτω, για να τερματίσει στη 2η θέση της κατηγορίας του.

Για να βάλουμε και τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική, ο τερματισμός του Botturi στη δεύτερη θέση με 97 ώρες οδήγησης (μαζί με την ποινή) δείχνει και τη σαφή έλλειψη ανταγωνισμού στη μεγάλη κατηγορία, όμως παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πείσμα και τα κότσια του Ιταλού.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Δεύτερη η BMW που έχει μία πολύ δυνατή ομάδα και στοχεύει στον τίτλο
Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/4/2024

Η Yoshimura SERT Motul πήρε μία μεγάλη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα του FIM Endurance World Championship, του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής και ταυτόχρονα στον ιστορικό αγώνα του Le Mans που τώρα πραγματοποίηση την 47η διοργάνωσή του.

Στην κατηγορία Superstock η Honda με την ομάδα National Motos Honda πήρε την νίκη και ταυτόχρονα η Honda είχε και την δεύτερη θέση της κατηγορίας.

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official που πήρε τον περσινό τίτλο και είναι φαβορί και για τον φετινό, είχε μία πτώση τις τελευταίες ώρες του αγώνα χάνοντας την ευκαιρία για την πρόκριση από την αρχή του πρωταθλήματος, όπως ήταν τα προγνωστικά.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Πτώση είχε στην αρχή του αγώνα και η ομάδα της Suzuki κάνοντας δυνατή προσπάθεια σε όλη την διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και έτοιμη να εκμεταλλευτεί την πτώση της ομάδας της Yamaha και να περάσει στην κορυφή.

Να σημειώσουμε πως στην ομάδα της Suzuki αγωνίζεται ο Άγγλος Dan Linfoot, γνώριμος αναβάτης στο MOTO, έχοντας οδηγήσει μαζί του αρκετές φορές, ο Etienne Masson και ο Cregg Black ο οποίος και δήλωσε: «Πήραμε την εκδίκησή μας για πέρσι, η ομάδα έχει δουλέψει πολύ όλο το χειμώνα και καταφέραμε μία μεγάλη νίκη, είναι φανταστικό να είμαστε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου»!

Το κλίμα στο Le Mans είναι φανταστικό και συνθέτει μία μοναδική εμπειρία για όποιον βλέπει τον αγώνα από κοντά, ιδιαίτερα αν είναι από τα Βαλκάνια όπου η απόσταση των διοργανώσεων αλλά και των φιλάθλων, κάνει τις διαφορές χαοτικές.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Όπως είπαμε και νωρίτερα στον αγώνα συμμετείχε και ο Martin Choy, γνωστός όλων μας από το BMU και από τις επιδόσεις του στην πίστα των Σερρών όπου είχε πολλές φορές το ρεκόρ πίστας. Η προσπάθειά του σταμάτησε στα μισά του αγώνα όταν ο Αυστριακός αναπληρωματικός αναβάτης Max Melzer, κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα της Σλαβακικης ομάδας Maco Racing του Martin Kuzma, με τον νεαρό Αυστριακό να μην τραυματίζεται ευτυχώς. Ο Σλοβάκος Kuzma κάλεσε τον 40χρονο Choy να συμμετέχει φέτος στο EWC. Οι δύο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας και δέλεαρ για τον Choy αποτελούσε τόσο η συμμετοχή του συνονόματου Κροάτη Vugrinec όσο και του  Ιάπωνα Takeshi Ishizuka. Ο Αυστριακός αναβάτης ήταν αναπληρωματικός με στόχο όλων μια καλή επίδοση στο παγκόσμιο. Δυστυχώς η πολυσύνθετη αυτή ομάδα δεν ολοκλήρωσε τον 24ωρο αγώνα αντοχής. Οι παρακάτω φωτογραφίες του ΜΟΤΟ δείχνουν την κατάσταση της μοτοσυκλέτας του Choy αμέσως μετά την επιστροφή της στο box.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

 

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες του ΜΟΤΟ από τον 24ωρο αγώνα:

 

Ετικέτες