Africa Eco Race 2022 - Πρώτοι στην κατηγορία τους Pol Tarres & Yamaha Tenere

Το 1-2 με τον Botturi στα +700Β
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2022

Παλεύοντας απέναντι σε ένα στρατό από εργοστασιακά μοντέλα 450 κ.εκ., καβάλα σε δύο Yamaha Tenere World Raid, οι Pol Tarres και Alessandro Botturi κατάφεραν να τερματίσουν στην 5η και 24η θέση γενικής, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της δικύλινδρης On-Off των Ιαπώνων.

Στο Africa Eco Race, τον αγώνα Rally που γίνεται στην κλασική διαδρομή του Rally Dakar στην Αφρική, νικητής γενικής και πρώτος στα 450 αναδείχθηκε ο Stefan Svitko με συνολικό χρόνο οδήγησης 44 ωρών 11 λεπτών και 56 δευτερολέπτων.

Τον ακολούθησαν τρεις ακόμα αναβάτες 450, με τον Pol Tarres να κάνει την έκπληξη, τερματίζοντας 5ος γενικής και πρώτος στην κατηγορία μοτοσυκλετών άνω των 700 κυβικών, με χρόνο 50 ωρών, 16 λεπτών και 42 δευτερολέπτων, 6 ώρες και 4 λεπτά πίσω από τον Svitko.

Παρόλο τώρα που ο Botturi είχε δεχθεί εξοντωτικό καπέλο λόγω της βοήθειας που δέχθηκε για να φτάσει στο bivouac μετά από μηχανική βλάβη, κατάφερε να τερματίσει 2ος στην κατηγορία των +700Β, με συνολικό χρόνο 96 ωρών 55 λεπτών και 21 δευτερολέπτων.

Έτσι, οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha έγιναν οι πρώτοι αγωνιζόμενοι που ολοκλήρωσαν το Africa Eco Race με δικύλινδρες Adventure μοτοσυκλέτες, τερματίζοντας στη Lac Rose του Dakar στη Σενεγάλη, μετά από 3.000 χιλιόμετρα και 12 ημέρες αγώνα από τη γραμμή εκκίνησης στο Μονακό.

Για τους φίλους της εταιρείας των τριών διαπασών, ο άθλος των Tarres & Botturi ξυπνά μνήμες από τη νίκη του Cyril Neveu με Yamaha στο πρώτο Paris-Dakar Rally το 1979, και χαρίζει νέα αίγλη στις Tenere 700 World Raid –που στη συγκεκριμένη περίπτωση αγωνίστηκαν με κιτ GYTR.

Μεγάλη επίδοση τόσο για τη μοτοσυκλέτα, όσο και για τον αρχάριο σε αγώνες Rally, Pol Tarres (αυτό ήταν το 2ο ράλι του), που με τη βοήθεια του πολύπειρου Botturi έγραψε ιστορία, τερματίζοντας μόνο μια ημέρα εκτός επτάδας, ενώ πήρε το πρώτο του βάθρο σε αγώνα ράλι την 9η ημέρα.

Θυμίζουμε πως ο Botturi είχε κερδίσει το Tunisia Desert Challenge καβάλα στο Tenere τον Απρίλιο, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην Αφρική (κέρδισε τη γενική τη 2η ημέρα του Africa Eco Race), αν δεν αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα την 3η (ανάρτηση) και την 8η μέρα (κινητήρας). Τη δεύτερη φορά αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στην έρημο περιμένοντας το φορτηγό της οργάνωσης, χάνοντας και την 9η μέρα, και επιστρέφοντας στην κατασκήνωση εξαντλημένος και αφυδατωμένος. Παρόλα αυτά, και παρά την ποινή που δέχθηκε (στην αρχή η Yamaha έκανε λόγο για σπασμένη αλυσίδα, όμως στο δελτίο τύπου μετά τον τερματισμό αναφέρει πως η ομάδα χρειάστηκε να “rebuild the bike”, ήτοι να ανακατασκευάσει τη μοτοσυκλέτα, εννοώντας τον κινητήρα), δεν το έβαλε κάτω, για να τερματίσει στη 2η θέση της κατηγορίας του.

Για να βάλουμε και τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική, ο τερματισμός του Botturi στη δεύτερη θέση με 97 ώρες οδήγησης (μαζί με την ποινή) δείχνει και τη σαφή έλλειψη ανταγωνισμού στη μεγάλη κατηγορία, όμως παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πείσμα και τα κότσια του Ιταλού.

Kevin Benavides - Μένει εκτός του Desafio Ruta 40 λόγω τραυματισμού

Ένα ράγισμα στο αριστερό του χέρι και τραύματα στο κεφάλι δεν του επιτρέπουν να αγωνιστεί στο rally της πατρίδας του
motomagKevin Benavides – Μένει εκτός του Desafio Ruta 40 λόγω τραυματισμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/5/2024

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing, Kevin Benavides, δεν θα λάβει μέρος στον αγώνα Desafio Ruta 40, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου στην Αργεντινή, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε κατά την διάρκεια προπόνησης MX, το οποίο τον άφησε με ραγισμένο αριστερό χέρι και τραύματα στο κεφάλι.

Ειδικότερα, ο νικητής του Dakar 2023 βρισκόταν το Σάββατο 11 Μαϊου στην πίστα Mantillo MX Park, κοντά στο σπίτι του στην Salta της Αργεντινής, προκειμένου να προπονηθεί. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον Benavides να εμπλέκεται σε ένα ατυχές “περιστατικό” - δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για σύγκρουση με κάποιον άλλο αναβάτη ή απλή πτώση. Αποτέλεσμα ήταν να ραγίσει το χέρι του και να χτυπήσει στο κεφάλι του. Επομένως, δεν θα συμμετάσχει στον rally αγώνα Desafio Ruta 40, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί 1-7 Ιουνίου στην πατρίδα του, την Αργεντινή.

Η ομάδα της Red Bull KTM Factory Racing ευχήθηκε από την μεριά της καλή και γρήγορη ανάρρωση στον Benavides, με τον Manager της ομάδας Rally, Andreas Holzl να δηλώνει ότι ο Αργεντινός βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το πότε θα επιστρέψει στην ενεργό δράση. Οι τραυματισμοί του, ωστόσο, δεν εμπνέουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Ετικέτες