Africa Eco Race 2024 - Η Aprilia Tuareg 660 νέα βασίλισσα της ερήμου [VIDEO]

Τα μεγάλα Adventure μοντέλα των Aprilia, Yamaha και Harley-Davidson κατάφεραν να βγουν αλώβητα στα 6.000 χωμάτινα χιλιόμετρα του αγώνα
Aprilia - Νίκη στο Africa Eco Race 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/1/2024

Μετά από 16 ημέρες αγωνιστικής δράσης το Africa Eco Race 2024 ολοκληρώθηκε, με τον Jacopo Cerutti με Aprilia Tuareg 660 να είναι ο νικητής στο ντεμπούτο αναβάτη-εταιρείας στο event, αφήνοντας πίσω του τα δύο Yamaha Tenere 700 των Alessandro Botturi και Pol Tarres που είχαν θριαμβεύσει στην προηγούμενη έκδοση του αγώνα το 2022.

Το Africa Eco Race 2024 στην επιστροφή του μετά το 2022, -την περσινή χρονιά λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και πλημμυρών στην Αφρική δεν είχε πραγματοποιηθεί ο αγώνας- είχε ως πρωταγωνιστές τους Cerutti, Botturi και Tarres καθώς οι τρεις τους μάχονταν για την επικράτηση από την εκκίνηση στο Μαρόκο στις 2 Ιανουαρίου μέχρι τον τερματισμό στη Σενεγάλη στις 14 Ιανουαρίου. Στα 6.000 αγωνιστικά χιλιόμετρα των 12 ειδικών διαδρομών που διεξήχθησαν, ο ανταγωνισμός μεταξύ Aprilia και Yamaha ήταν ιδιαίτερα έντονος. Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 πήρε την πρωτοπορία στην πρώτη ειδική διαδρομή και στη συνέχεια είχε στο μυαλό του να κρατήσει πίσω του τους δύο αναβάτες της Yamaha Tenere World Raid Team. Ο Ιταλός στο δρόμο προς την νίκη κατάφερε να κερδίσει και την στρατηγική της Yamaha καθώς σε κάποιες ειδικές διαδρομές ο Tarres βοηθούσε τον Botturi, με στόχο να “κόψουν” πολύτιμο χρόνο από τον αναβάτη της Aprilia. Το δίδυμο της Yamaha μπορεί να κέρδισε με το Tenere 700 επτά από τις δώδεκα Ε.Δ. ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει σε απόσταση βολής από τον Cerutti.

Africa Eco Race 2024 – Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 κέρδισε την στρατηγική της Yamaha

Το τοπίο όσον αφορά την νίκη στο Africa Eco Race 2024 ξεκαθάρισε -αν και στους αγώνες Rally-Raid αν δεν περάσεις την γραμμή του τερματισμού ποτέ δεν ξέρεις αν τελικά κέρδισες- στην ένατη ειδική διαδρομή του αγώνα. Αρχικά ο πρώτος χρόνος που είχε πετύχει ο Botturi σήμαινε πως η μάχη για την επικράτηση είχε πάρει φωτιά, ωστόσο λίγο αργότερα μία ποινή έξι λεπτών για υπέρβαση ορίου ταχύτητας θα τον πήγαινε ξανά στο σημείο που βρισκόταν στην αρχή, δηλαδή να κυνηγά να μειώσει τη διαφορά από τον Cerutti της Aprilia. Στις τρεις τελευταίες Ε.Δ. ο Cerutti έκανε το καθήκον του φέρνοντας το Aprilia Tuareg 660 στην πρώτη θέση, με τον Ιταλό να κερδίζει για πρώτη φορά το Africa Eco Race 2024. Από την άλλη η ομάδα της Yamaha Tenere World Raid Team είδε την στρατηγική της να σκορπά στην άμμο, καθώς ο δύο φορές νικητής του αγώνα Botturi δεν κατάφερε παρά την βοήθεια του teammate του Tarres να κερδίσει, καταλαμβάνοντας τελικά τη δεύτερη θέση. Ο Tarres ο οποίος έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την ομάδα της Yamaha, τερμάτισε με το Tenere 700 στην τρίτη θέση του βάθρου, με τις τρεις δικύλινδρες Adventure μοτοσυκλέτες να κλειδώνουν τις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως τα μεγάλα On-Off μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε τέτοιου είδους ράλλυ.

Africa Eco Race 2024 – Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 κέρδισε την στρατηγική της Yamaha

Στο Africa Eco Race 2024, έλαβε μέρος και η Harley-Davidson με το Pan America και αναβάτη τον Joan Pedrero. Ο Ισπανός κατάφερε να τερματίσει στην 25η θέση της γενικής κατάταξης, με τον Pedrero να τερματίζει στην πρώτη θέση της κατηγορίας Maxi-Trail.

Africa Eco Race 2024 – Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 κέρδισε την στρατηγική της Yamaha

Ο Jacopo Cerutti δήλωσε μετά τη νίκη του: “Στην αρχή της μέρας πήρα μια τρομάρα, επειδή στο 20ό χιλιόμετρο έγινε ένα μπέρδεμα με κάποιες σημειώσεις και νόμιζα ότι οι αντίπαλοι μου με πέρασαν. Αλλά στη συνέχεια βρήκα ξανά τη διαδρομή και έπιασα τον Botturi. Από εκείνη την στιγμή πηγαίναμε μαζί και εγώ κατάφερα να πάρω το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Πρέπει να επαινέσω τους αντιπάλους μου για το fair play που επέδειξαν κατά την διάρκεια του αγώνα, ήταν τιμή μου να τους αντιμετωπίσω. Ήταν ένας έντονος αγώνας για εμάς, ξεκινήσαμε και δεχθήκαμε πίεση από τους Botturi και Tarres από την αρχή, αλλά τα καταφέραμε. Ευχαριστώ την ομάδα μου για την εξαιρετική μοτοσυκλέτα που μου παρείχαν. Το Tuareg 660 αποδείχθηκε ισάξιο ενός απαιτητικού μαραθωνίου σαν αυτόν. Ανυπομονώ να το γιορτάσω με την ομάδα μου.”

Africa Eco Race 2024 – Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 κέρδισε την στρατηγική της Yamaha

O Alessandro Botturi ανάφερε: "Ο αγώνας τελείωσε μετά από δύο πολύ μεγάλες και δύσκολες εβδομάδες. Οι ειδικές διαδρομές μας έφεραν όλους στα όριά μας και είμαι χαρούμενος για τα αποτελέσματά μου. Τερμάτισα στη δεύτερη θέση, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα ήμουν πολύ κοντά στον πρωτοπόρο. Δεν τα παράτησα ποτέ και έδωσα τη μάχη για τη νίκη μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ικανοποιητικό και είμαι πραγματικά περήφανος για τον εαυτό μου, επειδή ήταν δύσκολο να μείνω με τον Jacopo Cerutti και τον ομόσταυλό μου, Pol. Ελπίζω να επιστρέψουμε πιο δυνατοί του χρόνου και είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον."

Ο Pol Tarres με την σειρά του δήλωσε: "Ήταν μια πραγματικά σπουδαία διοργάνωση για μένα και την ομάδα. Για την ομάδα το να έχει και τους δύο αναβάτες στο βάθρο είναι εκπληκτικό. Με την ομάδα εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πολλά για τη μοτοσυκλέτα και είμαι πραγματικά περήφανος για όσα έχουμε πετύχει μαζί. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος για τον Alessandro που τερμάτισε δεύτερος. Όσον αφορά εμένα, έδειξα ότι γίνομαι όλο και πιο γρήγορος ως οδηγός αγώνων ράλλυ και η διαχείριση ενός αγώνα γίνεται όλο και καλύτερη. Πάντα μαθαίνω και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για τους επόμενους αγώνες."

Africa Eco Race 2024 – Ο Cerutti με το Aprilia Tuareg 660 κέρδισε την στρατηγική της Yamaha

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες