Africa Eco Race 2024 - Με εργοστασιακές συμμετοχές Aprilia, Yamaha και… Harley-Davidson!

Στην original διαδρομή του Rally Dakar, με νέο ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων Adventure μοντέλων
Africa Eco Race 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2024

Τη Yamaha, που αποχώρησε από το Rally Dakar με τα μονοκύλινδρα 450 για να αφοσιωθεί στην προώθηση του Tenere με τη βοήθεια του Africa Eco Race μεταξύ άλλων, ακολουθεί το 2024 τόσο η Aprilia όσο και η Harley-Davidson, η πρώτη με το Tuareg 660 και η δεύτερη με το Pan America 1250. Παράλληλα, η διοργάνωση αποτελεί και πρώτης τάξεως παιχνίδι για κάθε λάτρη των δικύλινδρων On-Off, με 30 συμμετοχές εκτός συναγωνισμού σε παράλληλη διαδρομή.

Αντίθετα με την original διοργάνωση του Rally Dakar, που μετέφερε τον αγώνα αρχικά στη Λατινική Αμερική και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία, το Africa Eco Race 2024 παραμένει στην Αφρική, με εκκίνηση από το Μαρόκο στις 2/1/2024 και τερματισμό στο Dakar της Σενεγάλης στις 14/1/2024, ενώ περνά και από τη Μαυριτανία. Και αντίθετα με το Rally Dakar που έχει εδώ και χρόνια απαγορεύσει τη συμμετοχή στα δικύλινδρα μοντέλα μοτοσυκλετών, το Africa Eco Race αποφάσισε να τα αγκαλιάσει και να τα βάλει να αντιμετωπίσουν τα μονοκύλινδρα 450 -σε διαφορετικές κατηγορίες αλλά στην ίδια διαδρομή. Κάπως έτσι, λόγω και της άνθησης της κατηγορίας των μεγάλων δικύλινδρων Adventure μοτοσυκλετών στην παγκόσμια αγορά, το Africa Eco Race έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε status, καθώς αποτελεί πεδίο δοκιμών αλλά και παιχνιδιού για τους λάτρεις αυτών των μοντέλων. Τελευταίο κομμάτι του παζλ, η συμμετοχή εργοστασιακών ομάδων το 2024 από τις Yamaha, Aprilia & Harley-Davidson, αλλά και οι πολλοί ενδιαφερόμενοι που διατρέχουν παράλληλη διαδρομή τις ίδιες μέρες του αγώνα, με μοτοσυκλέτες των Honda & Yamaha.

Africa Eco Race 2024

Το 2022 η εργοστασιακή ομάδα Rally της Yamaha έγραψε ιστορία στο Africa Eco Race, όπου ο Pol Tarres έγινε ο πρώτος αναβάτης που ολοκλήρωσε ολόκληρη τη διαδρομή των 6.000+ χλμ. με δικύλινδρη Adventure μοτοσυκλέτα, κερδίζοντας την κατηγορία των 700+ κυβικών και τερματίζοντας 5ος γενικής. Δίπλα του, στη 2η θέση της κατηγορίας του Tenere τερμάτισε ο ομόσταυλός του, Alessandro Botturi.

Africa Eco Race 2024

Το 2023, λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και πλημμυρών στην Αφρική, το Africa Eco Race ακυρώθηκε, ενώ το 2024 η Yamaha επιστρέφει στον αγώνα με τους Tarres & Botturi, ενώ δίπλα τους θα σταθούν και οι Jacopo Cerutti & Francesco Montanari της Aprilia, αλλά και ο Joan Pedrero της Harley-Davidson.

Africa Eco Race 2024

Η Aprilia εδώ και ένα χρόνο “τρέχει” το project “Back to Africa”, με τους αναβάτες και την ομάδα της GCorse να προετοιμάζονται για το Africa Eco Race συμμετέχοντας στο ιταλικό πρωτάθλημα Rally -το οποίο κέρδισαν-, αλλά και στο Transanatolia Rally -όπου ανέβηκαν στο βάθρο πίσω από τη Yamaha. Τις μοτοσυκλέτες της Aprilia προετοιμάζει σε συνεργασία με την Aprilia Racing η GCORSE των αδελφών Guareschi, με το Noale να επιστρέφει στην Αφρική μετά τις συμμετοχές και τις νίκες του στο Dakar μεταξύ 2010-2012.

Africa Eco Race 2024

Δίπλα σε Yamaha & Aprilia η Harley-Davidson κάνει την κίνηση-έκπληξη, με τη συμμετοχή του Joan Pedrero καβάλα στην Pan America 1250 στο Africa Eco Race 2024. O Ισπανός αναβάτης έχει αγωνιστεί με την Pan America σε αγώνες ράλι όπως τον Basella Race, τον Baja Extremadura και τον Baja Aragon Espana.

Africa Eco Race 2024

Τέλος, δίπλα στις 47 συμμετοχές αγωνιζομένων του Africa Eco Race 2024, αξίζει να σημειώσουμε και τις επιπλέον 30 που αφορούν αναβάτες που θα οδηγήσουν σε παράλληλη διαδρομή με αυτή του αγώνα, με τα εργοστάσια των Yamaha & Honda να δίνουν την ευκαιρία -με το κατάλληλο αντίτιμο- σε φαν των αγώνων ράλι να πάρουν μια γεύση από αυτούς χωρίς το άγχος της κατάταξης.

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026 – Δραματική νίκη Kevin Gallas για δευτερόλεπτα από τον Gautier Paulin

O Γερμανός αναβάτης της Ténéré Yamaha Racing Rally Team πήρε την παρθενική του νίκη επικρατώντας οριακά του Γάλλου ομόσταυλού του
Africa Eco Race 2026 Kevin Gallas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/2/2026

Πριν μερικές εβδομάδες η νίκη του Luciano Benavides στο ράλι Dakar 2026 κρίθηκε για μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά και τώρα ήταν η σειρά του Africa Eco Race 2026 (AER) να μας χαρίσει το ίδιο δραματικό φινάλε, αναδεικνύοντας τον νικητή του με ανάλογα μικρή χρονική διαφορά.

Για έναν αγώνα ράλι που διαρκεί 12 μέρες και καλύπτει απόσταση άνω των 6.000 χιλιομέτρων διασχίζοντας τέσσερεις χώρες, τα 41 δευτερόλεπτα που χώριζαν τους δύο αναβάτες της Ténéré Yamaha Racing Rally Team στις δύο πρώτες θέσεις φαντάζει πραγματικά αμελητέα ποσότητα – μέχρι τη στιγμή που αυτή κρίνει την πρωτιά.

Africa Eco Race 2026 Stage 12

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή 12η Ειδική Διαδρομή στην ακτή του Dakar στη Σενεγάλη, με εκκίνηση motocross και σπριντ 22 χιλιομέτρων στην άμμο με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό ως τον τερματισμό στην Lac Rose. H ημέρα αυτή ωστόσο δεν επηρεάζει τη χρονομέτρηση του ράλι και ουσιαστικά λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, θυμίζοντάς μας το αυθεντικό ράλι Paris-Dakar που ολοκλήρωνε στη Lac Rose τη διαδρομή του.

Yamaha team with Stephane Peterhansel

Σε αυτήν την τελευταία μέρα του AER μάλιστα έδωσε τιμητικά το παρόν ένας σπουδαίος θρύλος των ράλι, ο 60χρονος Stéphane Peterhansel που μετρά στο βιογραφικό του έξι νίκες στο Dakar με μοτοσυκλέτα και οκτώ με αυτοκίνητα. Καθώς οι δίτροχοι θρίαμβοί του έγιναν όλοι με μοτοσυκλέτες της Yamaha, η σπέσιαλ εμφάνισή του στο τελευταίο σκέλος του AER έγινε φυσικά με Ténéré 700.

Africa Eco Race David Fretigne

Για την ιστορία, πρώτος στη 12η ειδική τερμάτισε ο David Frétigné με Honda CFR450 Rally, μπροστά από τον Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally και τον Mike Wiedemann με Yamaha Ténéré 700.

Africa Eco Race 2026 winners

Στο τελικό αποτέλεσμα του AER ωστόσο ανέδειξε ως μεγάλο νικητή τον Kevin Gallas της Ténéré Yamaha Racing Rally Team, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει για μόλις 41 δευτερόλεπτα του ομόσταυλού του Gautier Paulin. Στην τρίτη θέση του αγώνα κατετάγη ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.

Στην τελική γενική κατάταξη του ράλι οι Ténéré είχαν την τιμητική τους καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα, μαζί με δύο Aprilia Tuareg Rally 660 και τρεις μονοκύλινδρες KTM 450 Rally.

Africa Eco Race 2026 Motul Xtreme Riders

Στην τελική κατάταξη της κατηγορίας Motul Xtreme Rider (Mahle Moto), νικητής αναδείχθηκε ο Γάλλος Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally, ο οποίος πήρε και τη 9η θέση της Γενικής Κατάταξης του AER.

Africa Eco Race 2026 – Τελική Κατάταξη

 

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

Kevin Gallas

Yamaha Ténéré 700

39:24:05

 

2

Gautier Paulin

Yamaha Ténéré 700

39:24:46

+0:41

3

Jean-Loup Lepan

KTM 450 Rally

39:40:13

+16:08

4

Mike Wiedemann

Yamaha Ténéré 700

40:07:22

+43:17

5

Jacopo Cerutti

Aprilia Tuareg Rally 660

41:02:30

+1:38:25

6

Antonio Maio

Yamaha Ténéré 700

41:06:20

+1:42:15

7

Alessandro Botturi

Yamaha Ténéré 700

41:10:57

+1:46:52

8

Marco Menichini

Aprilia Tuareg Rally 660

41:37:38

+2:13:33

9

Valentin Sertilhanges

KTM 450 Rally

42:38:19

+3:14:14

10

Krejčí Roman

KTM 450 Rally

43:35:05

+4:11:00