Africa Eco Race 2024 - Με εργοστασιακές συμμετοχές Aprilia, Yamaha και… Harley-Davidson!

Στην original διαδρομή του Rally Dakar, με νέο ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων Adventure μοντέλων
Africa Eco Race 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2024

Τη Yamaha, που αποχώρησε από το Rally Dakar με τα μονοκύλινδρα 450 για να αφοσιωθεί στην προώθηση του Tenere με τη βοήθεια του Africa Eco Race μεταξύ άλλων, ακολουθεί το 2024 τόσο η Aprilia όσο και η Harley-Davidson, η πρώτη με το Tuareg 660 και η δεύτερη με το Pan America 1250. Παράλληλα, η διοργάνωση αποτελεί και πρώτης τάξεως παιχνίδι για κάθε λάτρη των δικύλινδρων On-Off, με 30 συμμετοχές εκτός συναγωνισμού σε παράλληλη διαδρομή.

Αντίθετα με την original διοργάνωση του Rally Dakar, που μετέφερε τον αγώνα αρχικά στη Λατινική Αμερική και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία, το Africa Eco Race 2024 παραμένει στην Αφρική, με εκκίνηση από το Μαρόκο στις 2/1/2024 και τερματισμό στο Dakar της Σενεγάλης στις 14/1/2024, ενώ περνά και από τη Μαυριτανία. Και αντίθετα με το Rally Dakar που έχει εδώ και χρόνια απαγορεύσει τη συμμετοχή στα δικύλινδρα μοντέλα μοτοσυκλετών, το Africa Eco Race αποφάσισε να τα αγκαλιάσει και να τα βάλει να αντιμετωπίσουν τα μονοκύλινδρα 450 -σε διαφορετικές κατηγορίες αλλά στην ίδια διαδρομή. Κάπως έτσι, λόγω και της άνθησης της κατηγορίας των μεγάλων δικύλινδρων Adventure μοτοσυκλετών στην παγκόσμια αγορά, το Africa Eco Race έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε status, καθώς αποτελεί πεδίο δοκιμών αλλά και παιχνιδιού για τους λάτρεις αυτών των μοντέλων. Τελευταίο κομμάτι του παζλ, η συμμετοχή εργοστασιακών ομάδων το 2024 από τις Yamaha, Aprilia & Harley-Davidson, αλλά και οι πολλοί ενδιαφερόμενοι που διατρέχουν παράλληλη διαδρομή τις ίδιες μέρες του αγώνα, με μοτοσυκλέτες των Honda & Yamaha.

Africa Eco Race 2024

Το 2022 η εργοστασιακή ομάδα Rally της Yamaha έγραψε ιστορία στο Africa Eco Race, όπου ο Pol Tarres έγινε ο πρώτος αναβάτης που ολοκλήρωσε ολόκληρη τη διαδρομή των 6.000+ χλμ. με δικύλινδρη Adventure μοτοσυκλέτα, κερδίζοντας την κατηγορία των 700+ κυβικών και τερματίζοντας 5ος γενικής. Δίπλα του, στη 2η θέση της κατηγορίας του Tenere τερμάτισε ο ομόσταυλός του, Alessandro Botturi.

Africa Eco Race 2024

Το 2023, λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και πλημμυρών στην Αφρική, το Africa Eco Race ακυρώθηκε, ενώ το 2024 η Yamaha επιστρέφει στον αγώνα με τους Tarres & Botturi, ενώ δίπλα τους θα σταθούν και οι Jacopo Cerutti & Francesco Montanari της Aprilia, αλλά και ο Joan Pedrero της Harley-Davidson.

Africa Eco Race 2024

Η Aprilia εδώ και ένα χρόνο “τρέχει” το project “Back to Africa”, με τους αναβάτες και την ομάδα της GCorse να προετοιμάζονται για το Africa Eco Race συμμετέχοντας στο ιταλικό πρωτάθλημα Rally -το οποίο κέρδισαν-, αλλά και στο Transanatolia Rally -όπου ανέβηκαν στο βάθρο πίσω από τη Yamaha. Τις μοτοσυκλέτες της Aprilia προετοιμάζει σε συνεργασία με την Aprilia Racing η GCORSE των αδελφών Guareschi, με το Noale να επιστρέφει στην Αφρική μετά τις συμμετοχές και τις νίκες του στο Dakar μεταξύ 2010-2012.

Africa Eco Race 2024

Δίπλα σε Yamaha & Aprilia η Harley-Davidson κάνει την κίνηση-έκπληξη, με τη συμμετοχή του Joan Pedrero καβάλα στην Pan America 1250 στο Africa Eco Race 2024. O Ισπανός αναβάτης έχει αγωνιστεί με την Pan America σε αγώνες ράλι όπως τον Basella Race, τον Baja Extremadura και τον Baja Aragon Espana.

Africa Eco Race 2024

Τέλος, δίπλα στις 47 συμμετοχές αγωνιζομένων του Africa Eco Race 2024, αξίζει να σημειώσουμε και τις επιπλέον 30 που αφορούν αναβάτες που θα οδηγήσουν σε παράλληλη διαδρομή με αυτή του αγώνα, με τα εργοστάσια των Yamaha & Honda να δίνουν την ευκαιρία -με το κατάλληλο αντίτιμο- σε φαν των αγώνων ράλι να πάρουν μια γεύση από αυτούς χωρίς το άγχος της κατάταξης.

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες