Aprilia Racing - Επίσημη επιστροφή στους αγώνες Rally, με το Tuareg 660!
Με υπεύθυνο project τον γνωστό αγωνιζόμενο Jacopo Cerutti, και δίπλα του τον Francesco Montanari
Από τον
Κώστα Γκαζή
30/1/2023
Η Aprilia ετοιμάζεται να επιστρέψει στα Rally Raids το 2024, σε ένα φιλόδοξο project του αγωνιστικού τμήματος του Noale, με όπλο το Tuareg 660, αιχμή του δόρατος τον αγωνιζόμενο Jacopo Cerutti που θα αναλάβει την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας αλλά και τη γενική επίβλεψη του project πέρα από την οδήγηση στους αγώνες, και sidekick του τον Francesco Montanari.
Προηγούμενη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας σε χωμάτινους αγώνες Rally ήταν στο Dakar, στην περίοδο 2010-2012, με τροποποιημένα RXV 4.5 και αναβάτες τους Paolo Ceci, Gerard Farres, Francisco “Chaleco” Lopezκαι Alex Zanotti. Εκεί, ο Lopez είχε καταφέρει μάλιστα να τερματίσει 3ος στην τελική κατάταξη του 2010, ενώ την ίδια χρονιά οι Ceci και Zanotti είχαν κάνει το 1-2 στην κατηγορία SP 450. Ο “Chaleco” ήταν 4ος το 2011, ενώ δεν τερμάτισε το 2012.
Τώρα 10+ χρόνια μετά, το Noale επιστρέφει στα Rally, με το νέο Tuareg 660. Φυσικά, λόγω κανονισμών δεν θα συμμετάσχουν στο Dakar, αλλά σε άλλα Rally Raid που επιτρέπουν τη συμμετοχή μοτοσυκλετών άνω των 450 κ.εκ. -κάτι που έχει κάνει και η Yamaha με το Tenere και τους Alessandro Botturi και Pol Tarres, στο Africa Eco Race και αλλού.
Υπεύθυνος για το Aprilia Tuareg project θα είναι ο Jacopo Cerutti που έχει στο ενεργητικό του 5 τίτλους στο ιταλικό Enduro, 3 τίτλους στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally, και 4 συμμετοχές στο Rally Dakar, με καλύτερο τερματισμό μια 12η θέση το 2016.
Δίπλα του θα αγωνιστεί ο Francesco Montanari, αγωνιζόμενος enduro και αναβάτης αρχικά του V85TT, και κατόπιν του Aprilia Tuareg 660, που αγωνίζεται με την υποστήριξη της GCorse των αδερφών Gianfranco και Vittoriano Guareschi, στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally.
Η αγωνιστική έκδοση του Tuareg 660 θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την Gcorse, που έχει ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη από το 2022, με τη δικύλινδρη μοτοσυκλέτα να συμμετέχει στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally. Οι αγώνες και η βελτίωση θα συνεχιστούν και το 2023, με τελικό στόχο το βάθρο σε επιλεγμένους διεθνείς αγώνες Rally το 2024.
Ήδη στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally για το 2023 έχει προστεθεί μια νέα entry level κατηγορία υπό την ονομασία GPX, που σκοπό έχει να φέρει νέο αίμα στους χωμάτινους αγώνες πλοήγησης.
Κι έτσι, η προώθηση των νέων δικύλινδρων μοτοσυκλετών από τους κατασκευαστές συνεχίζεται μέσα από τους αγώνες Rally, και αναρωτιόμαστε αν θα υποκύψει κάποια στιγμή και το Dakar, ή αν Yamaha & Aprilia (και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές που έχουν στην αγορά δικύλινδρα On-Off μοντέλα) θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τις off-road δυνατότητες των διπλής χρήσης μοτοσυκλετών τους σε Africa Eco Race, Hellas Rally, κλπ.
Ο Γιώργος Παρασκευάς ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας BMU
Ο Έλληνας αναβάτης κατάφερε μία τρίτη και μία τέταρτη θέση στη Σλοβακία
Από τον
Παύλο Καρατζά
9/9/2026
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Γιώργου Παρασκευά συνεχίζονται, με τον Έλληνα αναβάτη να συμμετέχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU σε ταχύτητα και supermoto και το τελευταίο διάστημα τρέχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Το περασμένο μάλιστα συμμετείχε στο BMU ταχύτητας στη Σλοβακία, πετυχαίνοντας μία τρίτη και μία τέταρτη θέση, ένα αποτέλεσμα που τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας F1000.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
BMU: Νικητήρια η μάχη του Παρασκευά για το χάλκινο στη Σλοβακία
Σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Γιώργος Παρασκευάς στη Σλοβακία, κατακτώντας το τρίτο σκαλί του βάθρου και τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος.
Το 5ο αγωνιστικό τριήμερο για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας BMU πραγματοποιήθηκε στο Slovakia Ring, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria, εξελισσόμενο σε μια ακόμη επιτυχία για τον Γιώργο Παρασκευά (#148), ο οποίος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του BMU βάθρου.
Η κατηγορία F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, στην οποία αγωνίστηκε ο Έλληνας αναβάτης μεταξύ 14 συμμετοχών στη Σλοβακία, συμπεριλήφθηκε στο CUP1000 του Alpe Adria, όπου συνολικά βρέθηκαν στη σχάρα εκκίνησης 34 αναβάτες.
Ο Παρασκευάς, team manager και οδηγός της WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD, στο τέλος του τριημέρου είχε συλλέξει αρκετούς βαθμούς ώστε να ανέβει στη δεύτερη θέση της κατηγορίας F1000 μετά από μια 4η θέση στον πρώτο αγώνα και μια εξαιρετική 3η στον δεύτερο.
Κατέρριψε τα προσωπικά ρεκόρ του, βελτιώνοντας κατά ένα δευτερόλεπτο την καλύτερη επίδοση του, γράφοντας στο χρονόμετρο 2.13’872, ενώ παράλληλα, η πρώτη μοτοσυκλέτα BMW στην κατηγορία ήταν η S1000RR WSR4 του Παρασκευά. Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «με ένα χέρι» καθώς ο τραυματισμός στο δεξί του χέρι έχει εξελιχθεί σε τενοντίτιδα, δυσκολεύοντας σημαντικά την προσπάθεια του πάνω στη μοτοσυκλέτα, χωρίς αυτό όμως να τον κρατάει πίσω.
Το Σάββατο 05/09, οι 34 αναβάτες πήραν θέση στη σχάρα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα εννέα γύρων με τον Παρασκευά να ξεκινά από την 22η θέση. Μετά το σβήσιμο των φώτων ξεκίνησε μια εντυπωσιακή μάχη ανάκτησης θέσεων και μέχρι τον τρίτο γύρο είχε αφήσει πίσω του έξι συμμετέχοντες, ανεβαίνοντας στην 4η θέση για το BMU και 16η θέση για το Alpe Adria μπροστά από τον βασικό αντίπαλο του, τον Αντριάν Μπόρς #229 από τη Ρουμανία.
Στον τέταρτο γύρο η μοτοσυκλέτα του Έλληνα πιλότου έκανε high side, ο Παρασκευάς πήρε γρήγορα τον έλεγχο και κράτησε τη BMW, αποφεύγοντας πτώση ή έξοδο. Το περιστατικό του κόστισε δυο θέσεις, τη μια από τον Ρουμάνο. Στην 18η θέση πλέον, δεν εγκατέλειψε τη μάχη, καθώς είχε στη διάθεση του άλλους πέντε γύρους να ανακάμψει.
Χωρίς να αφήσει τους αναβάτες να απομακρυνθούν και αυξάνοντας τον ρυθμό του, στον έβδομο γύρο πέρασε στην 17η, ενώ ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε χάσει τη θέση του, προσπέρασε τον Ρουμάνο αντίπαλό του ανεβαίνοντας ξανά στην 4η της F1000, όπου και τερμάτισε.
Την Κυριακή 06/09, ακολούθησε ο δεύτερος αγώνας, ο οποίος επιφύλασσε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τον Έλληνα αναβάτη. Ξεκινώντας και πάλι από την 22η θέση, μετά την εκκίνηση είχε φτάσει ήδη στην 16η, όμως λίγες στροφές αργότερα αναγκάστηκε να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα του για να μην έρθει σε επαφή με άλλον αναβάτη, στερώντας του δυο θέσεις.
Στον τρίτο γύρο, στη στροφή δέκα, ένα γλίστρημα δεν του επέτρεψε να μειώσει τον χρόνο του, γράφοντας 3 δευτερόλεπτα πάνω από το ρεκόρ του και πέφτοντας στη 19η θέση. Μπροστά του είχε γκρουπ τριών αναβατών και από τη στάση του σώματος του φαινόταν ότι στόχος του ήταν η επίθεση και να ηγηθεί του γκρουπ.
Στον έκτο γύρο, ενώ μείωνε σταδιακά από ένα δευτερόλεπτο, τους είχε φτάσει και εκτέλεσε την πρώτη προσπέραση, περνώντας τρίτος - στο γκρουπ - και σπάζοντας το προσωπικό ρεκόρ του με χρόνο 2.13’872.
Οι δυο προπορευόμενοι αναβάτες, μάχονταν για την 16η θέση ανταλλάσσοντας προσπεράσεις κάτι που ευνόησε τον Παρασκευά. Παραμένοντας σταθερά στον καλύτερο του χρόνο, πέρασε στη 17η και στο ανηφορικό κομμάτι, μετά τη στροφή 12, ολοκλήρωσε και την επόμενη προσπέραση, αυτή τη φορά στον Ρουμάνο αντίπαλο του, ανεβαίνοντας στην 16η θέση.
Ασφαλής για το Βαλκανικό, στην τρίτη θέση, στον τελευταίο γύρο βρέθηκε να παλεύει με τον Πολωνό, Χέρμαν Όλαφ #700, ο οποίος είχε περάσει και εκείνος τον Μπορς.
Ο Γιώργος Παρασκευάς πέρασε τελικά την καρό σημαία στη 17η θέση γενικής κατάταξης, όμως ανάμεσα από τις 14 συμμετοχές του Βαλκανικού, με ενθουσιασμό, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου! Αυτή η χάλκινη θέση, έδωσε στον αναβάτη της Wolf-Racing τη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος F1000 με 152 βαθμούς.
Επόμενος αγώνας για τον «Λύκο» είναι ο τελικός του Πρωταθλήματος Supermoto, που παίρνει σειρά σε μια εβδομάδα, 12-13/09, ξανά στο Pleven. Στην κατηγορία SM Open βρίσκεται στην τρίτη θέση βαθμολογίας, έτοιμος να παλέψει για τα καλύτερα αποτελέσματα!
Δήλωση Γιώργου Παρασκευά μετά τον δεύτερο αγώνα:
«Είχα ενδοιασμούς γιατί το χέρι χειροτέρευε, πάντα στα τριήμερα αυτά χειροτερεύει. Έκανα μια πολύ καλή εκκίνηση αλλά στρατηγικά έπρεπε να κρατήσω αξιόπιστο το χέρι μου γιατί δεν ξέρω πότε θα μου “χτυπήσει την πόρτα” και θα μου κόψει τη δυνατότητα να κρατήσω τη μοτοσυκλέτα. Έμεινα 14η – 16η θέση αλλά παρέμεινα στον στόχο μου, πάντα, να έχω κοντά τον αντίπαλο μου για το BMU. Επιτέθηκα την κατάλληλη στιγμή και τα κατάφερα να είμαι μπροστά του στην τρίτη θέση».
Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023: