Dakar Rally 2021 N#3 σκέλος: Νίκη Price σε δύσκολη μέρα – Μπροστά ο Howes!

Ένα – ένα το πάνε KTM και Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/1/2021

Μία δύσκολη ημέρα η σημερινή σε μία κυκλική διαδρομή 629 χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό στο Wadi Ad-Dawasir. Κινούμενοι σε βραχώδες έδαφος, οι πρώτοι είχαν εξαιρετικά δύσκολη δουλειά διαλέγοντας τα περάσματα και καταβάλλοντας περισσότερες δυνάμεις από τους υπόλοιπους που απλά τους ακολουθούσαν. Μεγάλοι κερδισμένοι ο Toby Price (ΚΤΜ) και ο Kevin Benavides (Honda) που κάλυψαν την διαφορά με τον Price μάλιστα να κερδίζει το σκέλος και τον Αμερικανό Skyler Howes που επίσης τρέχει με KTM να τερματίζει στην 4η θέση εμπρός από τον Sundereland και να βγαίνει πρώτος γενικής κατάταξης με βάση τον χρόνο.

Ο Brabec κατρακύλησε είναι στην 25η θέση τερματισμού στο σκέλος 21:39 λεπτά από τον Price αλλά στην γενική κατάταξη είναι 13ος με μόλις 11:15 διαφορά από τον Howes, και οτιδήποτε κάτω από εικοσάλεπτο είναι αμελητέο στο Dakar. Ακόμη και ο Walkner που εχθές στο 2ο σκέλος έχασε πάνω από δύο ώρες προσπαθώντας να αποκαταστήσει βλάβη στο κιβώτιο στην μέση του πουθενά, δεν μπορεί να θωρηθεί ολότελα εκτός παιχνιδιού και ας τον χωρίζουν ακριβώς δύο ώρες κι ένα λεπτό από τον πρώτο.

Ο Price σχολίασε εύστοχα το πινκ-πονκ KTM και Honda που συμβαίνει εδώ και τρεις ημέρες, λέγοντας πως αισθάνεται σαν να είναι επάνω σε γιο-γιό: «Είναι αρκετά εκνευριστικό να είσαι μπροστά την μία ημέρα και πίσω την επόμενη. Η πλοήγηση είναι πολύ δύσκολη και το άνοιγμα της διαδρομής ακόμη περισσότερο. Αύριο είναι η σειρά μου αναλαμβάνοντας την σκυτάλη κι ελπίζω να μας βοηθήσουν με την πλοήγηση λίγο περισσότερο από εδώ και πέρα, κάνοντας τα πράγματα πιο εύκολα. Έτσι κι αλλιώς η νίκη κάθε σκέλους δεν είναι το πιο σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση σήμερα ήταν μία καλή ημέρα. Η μοτοσυκλέτα εξαιρετική, δεν έπεσα ούτε είχα προβλήματα με την βενζίνη όπως εχθές. Κάθε ημέρα είναι καθοριστική μέχρι και την τελευταία αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα».

Ο Benavides αντίστοιχα μίλησε για την μεγαλύτερη ευκολία που έχουν όσοι βρίσκονται στις πίσω θέσεις και που φαίνεται ιδιαίτερα σε μέρες όπως η σημερινή με το εξαιρετικά βραχώδες έδαφος: «Για εμένα ήταν μία πολύ καλή ημέρα γιατί κατάφερα να πιέσω ακολουθώντας και να μειώσω διαφορές. Είμαι ευχαριστημένος με τον ρυθμό και με την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Αύριο όμως θα είναι μία δύσκολη ημέρα που θα είμαι μπροστά. Έτσι κι αλλιώς αυτό το Dakar είναι πολύ δύσκολο στην πλοήγησή του, κάθε μέρα μας δίνει και από μία έκπληξη. Θεωρώ πως το σημαντικό τώρα είναι να κρατάς δυνάμεις και υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και να ρίχνεσαι κάθε ημέρα με την ίδια όρεξη».

Η Laia Sanz ήταν για άλλη μία φορά σε επίπεδο εφάμιλλο των κορυφαίων αντρών αναβατών τερματίζοντας στην 26η θέση του σκέλους και είναι μόλις μία ώρα διαφοράς πίσω από τον πρώτο, στην γενική κατάταξη!

Η σημερινή εκκίνηση βρήκε μόλις μία εγκατάλειψη, τον αμερικανό Short που πέρσι είχε τερματίσει δέκατος αλλά δεν κατάφερε να επισκευάσει την μοτοσυκλέτα του από την ειδική της Δευτέρας και αποσύρεται. Από νωρίς ο Barreda με τον Brabec πήγαιναν μαζί, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο και ακολουθούμενοι και από τον Quintanilla. Ήδη όμως από το πρώτο σημείο ελέγχου είχαν χάσει 8 και 5 λεπτά αντίστοιχα και θα έχαναν περισσότερο έχοντας ξοδέψει πολλές δυνάμεις ήδη, για να ανοίγουν τον δρόμο πηγαίνοντας γρήγορα με την μέγιστη προσήλωση, αντί απλώς να ακολουθούν.

Ο Kevin Benavides πέρασε μπροστά, με τον Price δύο λεπτά πίσω του και τον Matthias Walkner κοντά τους παρόλο που σε χρόνους κουβαλά το μεγάλο βάρος από εχθές. Μετά από λίγο η Honda του Benavides κυνηγούνταν από τις KTM του Price και του Walkner με τον Caimi Franco να ακολουθεί και να είναι για άλλη μία ημέρα η ταχύτερη Yamaha! Σε εκείνο το σημείο οι άλλοτε πρώτοι, Barreda και Brabec έχαναν ήδη 18 και 15 λεπτά, είχαν δηλαδή προσθέσει ακριβώς ένα δεκάλεπτο και οι δύο από το πρώτο σημείο ελέγχου και θα έχαναν κι άλλο χρόνο μέχρι τον τερματισμό.

Ο Benavides οδηγούσε ελάχιστα πιο μπροστά από τον Price κάνοντας αγώνα κανονικό για ακριβώς 110 χιλιόμετρα απόστασης! Μετά ο Price πέρασε μπροστά χτίζοντας μία διαφορά μόλις 45 δευτερολέπτων και παίρνοντας τελικά και την νίκη του σκέλους. Τρίτος πίσω από τον Benavides κατάφερε να τερματίσει ο Walkner ψαλιδίζοντας λεπτά, από τις ώρες διαφοράς του από τους υπόλοιπους… Μπορεί ο Caimi Franco να ήταν και πάλι η πιο γρήγορη Yamaha αλλά στην γενική κατάταξη ο Branch είναι εκείνος που έχει την καλύτερη θέση με δεύτερο γενικής κατάταξης το μέχρι πέρσι φαβορί της Yamaha, τον De Soultrait που τώρα αγωνίζεται με την Husqvarna.

 

Αναβάτης
Μάρκα
Χρόνος
Διαφ.
T. PRICE-AUS
KTM
03:33:23
0:00:00
K. BENAVIDES-ARG
HONDA
03:36:39
0:03:16
M. WALKNER-AUT
KTM
03:37:59
0:04:36
S. HOWES-USA
KTM
03:40:39
0:07:16
S. SUNDERLAND-GBR
KTM
03:41:47
0:08:24
X. DE SOULTRAIT-FRA
HUSQVARNA
03:42:13
0:08:50
F. CAIMI-ARG
YAMAHA
03:43:27
0:10:04
D. SANDERS-AUS
KTM
03:44:45
0:11:22
R. GONCALVES-PRT
SHERCO FACTORY
03:45:42
0:12:19
JI. CORNEJO FLORIMO-CHL
HONDA
03:46:32
0:13:09
Πρώτοι 30 αναβάτες γενικής κατάταξης μετά το 3ο σκέλος
S. HOWES-USA
KTM
12:05:48
0:00:00
X. DE SOULTRAIT-FRA
HUSQVARNA
12:06:16
0:00:28
T. PRICE-AUS
KTM
12:06:40
0:00:52
K. BENAVIDES-ARG
HONDA
12:07:21
0:01:33
S. SUNDERLAND-GBR
KTM
12:10:15
0:04:27
R. BRANCH-BWA
YAMAHA
12:12:02
0:06:14
L. BENAVIDES-ARG
HUSQVARNA
12:12:44
0:06:56
J. BARREDA BORT-ESP
HONDA
12:13:50
0:08:02
A. VAN BEVEREN-FRA
YAMAHA
12:13:57
0:08:09
JI. CORNEJO FLORIMO-CHL
HONDA
12:14:12
0:08:24
L. SANTOLINO-ESP
SHERCO FACTORY
12:14:48
0:09:00
P. QUINTANILLA-CHL
HUSQVARNA
12:15:32
0:09:44
R. BRABEC-USA
HONDA
12:17:03
0:11:15
S. SVITKO-SVK
KTM
12:17:38
0:11:50
O. MENA-ESP
KTM
12:21:11
0:15:23
D. SANDERS-AUS
KTM
12:21:34
0:15:46
M. MICHEK-CZE
KTM
12:24:18
0:18:30
F. CAIMI-ARG
YAMAHA
12:26:30
0:20:42
J. RODRIGUES-PRT
HERO
12:26:50
0:21:02
M. GIEMZA-POL
HUSQVARNA
12:30:27
0:24:39
J. MCCANNEY-GBR
YAMAHA
12:30:32
0:24:44
R. GONCALVE-SPRT
SHERCO FACTORY
12:41:29
0:35:41
J. PEDRERO GARCIA-ESP
KTM
12:42:47
0:36:59
S. BÜHLER-DEU
HERO
12:45:04
0:39:16
J. BRABEC-CZE
KTM
12:47:42
0:41:54
A. TOMICZEK-POL
HUSQVARNA
12:49:27
0:43:39
J. BETRIU-ESP
KTM
12:57:42
0:51:54
T. SCHAREINAE-SP
KTM
13:00:38
0:54:50
L. SANZ-ESP
GAS GAS
13:08:19
1:02:31
M. ENGEL-CZE
KTM
13:09:49
1:04:01

 

Daniel Sanders: Αφοσιωμένος στην ΚΤΜ με νέο πολυετές συμβόλαιο

Στο πορτοκαλί θα κλείσει την καριέρα του ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally-Raid 2025 και πρωτοπόρος της φετινής σεζόν
Daniel Sanders
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ο 31 ετών Αυστραλός αναβάτης είναι ένας εκ των πιο γνωστών προσώπων των ράλι, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή FIM Rally-Raid το 2025, χρονιά στην οποία πήρε τη νίκη και στο Dakar Rally.

Φέτος ο Sanders έχει ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν των παγκοσμίων ράλι, τερματίζοντας πέμπτος στο Dakar και νικώντας στα Rally-Raid Portugal και Desafío Ruta 40, έχοντας αυτή τη στιγμή την πρώτη θέση στην προσωρινή κατάταξη του 2026 FIM World Rally-Raid Championship (W2RC).

Daniel Sanders

Ο Αυστραλός μόλις ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Red Bull KTM Factory Racing, με τη διάρκεια της νέας του συμφωνίας να μην ανακοινώνεται ακριβώς, πλην της περιγραφής του συμβολαίου ως “πολυετές”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Sanders πιθανότατα θα μείνει στην ΚΤΜ ως το τέλος της καριέρας του, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο κεντρικό θέμα της, τα ράλι. Για παράδειγμα, πριν μερικές μέρες ο Sanders εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στο καλεντάρι του W2RC για να συμμετάσχει στον περίφημο αγώνα Hard Enduro Erzbergrodeo, όπου μάλιστα διακρίθηκε τερματίζοντας δεύτερος στον Πρόλογο του αγώνα πίσω από τον Andrea Verona, αναβάτη της Red Bull KTM Factory Racing στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro.

Daniel Sanders

Daniel Sanders: “Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που συνεχίζω με τη Red Bull KTM Factory Racing και θα παρατείνω τον χρόνο μου με την ομάδα ράλι. Έχουμε καλύψει μια μακρά διαδρομή μαζί τα τελευταία χρόνια και νιώθω πως μαζί με την ομάδα έχουμε χτίσει κάτι πολύ ξεχωριστό. Όλοι προσπαθούν διαρκώς να βελτιωθούν και αυτή η ώθηση είναι το στοιχείο που απολαμβάνω ως μέλος αυτής της ομάδας. Η επιτυχία που έχουμε βιώσει μαζί ως τώρα είναι απίστευτη και μου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και κίνητρο για όλα όσα θα έρθουν. Το να αγωνίζομαι για την ΚΤΜ ήταν ένα όνειρο για μένα από τότε που ήμουν παιδί, έτσι να το συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την εταιρεία σημαίνει πολλά για μένα. Αδημονώ για το επόμενο κεφάλαιο και ελπίζω αυτό να σημαίνει πολλά πετυχημένα χρόνια μαζί.”

Daniel Sanders

Andreas Hölzl – Rally Team Manager: “Φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχίσουμε με τον Daniel για να επόμενα χρόνια. Το να έχουμε τον τρέχοντα Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM Rally-Raid στην ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, όχι μόνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά και για τον ρόλο που παίζει στο ευρύτερο πρόγραμμά μας. Ο Daniel έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο-κλειδί για την ομάδα, ο οποίος συνεισφέρει τόσο στους αγώνες όσο και στην εξέλιξη της KTM 450 Rally. Εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τις ικανότητές του σε κάθε αγώνα, αποδίδοντας στο κορυφαίο επίπεδο με συνέπεια και διαρκώς ψάχνοντας τρόπους να βελτιωθεί. Η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η συνέπειά του τον κάνουν πολύτιμο κεφάλαιο στην ομάδα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στις επιτυχίες μας και να πιέζουμε για ακόμη περισσότερες νίκες στο μέλλον.”