FIM Hard Enduro 2022, 5ος γύρος, Red Bull Romaniacs - Ο πενηντάρης, είναι ένας νέος της εποχής

O 47χρονος ιδιώτης Graham Jarvis συνεχίζει να χτίζει τον θρύλο του!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/8/2022
Graham Jarvis. Ετών: σαράντα επτά. Ιδιώτης πλέον αγωνιζόμενος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2022, κερδίζει τους εργοστασιακούς 25άρηδες, θυμίζοντας μας το θρυλικό άσμα του Γιώργου Ζαμπέτα. “Όταν έφτανες πενήντα την παλιά την εποχή, σου φωνάζαν όλοι γέρο, άντε και καλή ψυχή. Τώρα όμως στα πενήντα είσαι άπιαστο πουλί!”
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Jarvis στη σεζόν του 2022, ενώ την ίδια όμως στιγμή ήταν και η έβδομη (!) νίκη του στον αγώνα Red Bull Romaniacs, που αποκαλείται και “το σκληρότερο Hard Enduro ράλι του κόσμου”. Πέντε χρόνια είχε να νικήσει στον συγκεκριμένο αγώνα ο Jarvis, ενώ 14 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη του νίκη στη Ρουμανία.
Στο βάθρο ο Jarvis είχε για παρέα τον 24χρονο Βούλγαρο Teodor Kabakchiev (πρώτο του βάθρο στη Ρουμανία) και τρίτο τον 32χρονο εργοστασιακό αναβάτη της Sherco Mario Roman, ο οποίος έτσι πήρε ξανά την πρωτοπωρία στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος.
 
Τέταρτος ήταν ο 25χρονος Michael Walkner της GASGAS και πέμπτος ο 25χρονος Trystan Hart της FMF KTM Factory Racing.
 
Κι αν αναρωτιέστε πού ήταν ο 24χρονος πρώην ηγέτης της γενικής, και εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ, Manuel Lettenbichler, ο Γερμανός βγήκε εκτός κούρσας την πρώτη μέρα του event μετά τον πρόλογο, όταν δέχθηκε ποινή δύο ολόκληρων ωρών γιατί δέχτηκε εξωτερική βοήθεια.
 
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM συνεχίζεται με τον αγώνα Red Bull TKO στις Η.Π.Α. Στις 11-14 Αυγούστου.
Graham Jarvis (Husqvarna): “Είναι απίστευτο συναίσθημα να κερδίζω ξανά στο Red Bull Romaniacs. Το έχω κάνει πλέον εφτά φορές. Δεν ξέρω τι να πω! Σε έναν αγώνα σαν κι αυτόν χρειάζεται τεράστια προσπάθεια ολόκληρη την εβδομάδα για να βρεθείς στην κορυφή και φέτος τα κατάφερα και πάλι. Μετά την εγκατάλειψη μου λόγω τραυματισμού στο γόνατο πέρυσι, δεν ήμουν σίγουρος για το τι θα κατάφερνα φέτος, και για το αν θα ήμουν ανταγωνιστικός. Η Jarvis Racing Team είναι μια ιδιωτική προσπάθεια και το προσωπικό της ομάδας είναι εδώ γιατί αγαπούν το Hard Enduro το ίδιο όπως εγώ, κι έτσι αυτή η νίκη είναι και δική τους!”
 
Τελική κατάτακη Red Bull Romaniacs:
 
1. Graham Jarvis (Husqvarna) 21:05:40; 2. Teodor Kabakchiev (KTM) 21:14:12; 3. Mario Roman (Sherco) 21:19:06; 4. Trystan Hart (KTM) 21:38:39; 5. Michael Walkner (GASGAS) 21:44:10; 6. Manuel Lettenbichler (KTM) 22:58:06; 7. Matthew Green (KTM) 24:09:18; 8. David Cyprian (KTM) 24:47:43; 9. Suff Sella (KTM) 25:59:49; 10. Rigor Rico (KTM) 28:03:02
 
Γενική βαθμολογία Παγκ. Πρωταθλήματος Hard Enduro 2022 μετά τον 5ο γύρο:
 
1. Mario Roman (Sherco) 73 βαθμοί; 2. Manuel Lettenbichler (KTM) 70β; 3. Billy Bolt (Husqvarna) 62β; 4. Graham Jarvis (Husqvarna) 60β; 5. Teodor Kabakchiev (KTM) 52β

Isle of Man TT: Οκτώ θεατές κι ένας αναβάτης στο νοσοκομείο – Η αιτία διακοπής των δοκιμών της Δευτέρας

Ευτυχώς εκτός κινδύνου όλοι οι εμπλεκόμενοι
iom-ramsey-parliament-square
Η είσοδος στην Parliament Square (φωτογραφία αρχείου)
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/5/2026

Με το αριστερό ξεκίνησε το Tourist Trophy του 2026 στο Isle of Man, καθώς οι ελεύθερες δοκιμές δοκιμές των κατηγοριών Superbike και Superstock σημαδεύτηκαν από ένα συμβάν που οδήγησε σε διακοπή όλης της δράσης της πρώτης μέρας.

Στις 13:50 τοπική ώρα (15:50 Ελλάδας) οι κόκκινες σημαίες σηματοδότησαν μια διακοπή των δοκιμών γι’ αυτό που οι διοργανωτές αποκάλεσα αρχικά ως “σοβαρό συμβάν” και λίγο αργότερα ως “ατύχημα”, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη.

Αυτό ήρθε με ένα επίσημο ανακοινωθέν χτες αργά το απόγευμα, κατά το οποίο η διοργάνωση του αγώνα αποκάλυψε πως το συμβάν που είχε συμβεί στην Parliament Square της πόλης Ramsey ήταν πως ένας αναβάτης έπεσε και η μοτοσυκλέτα του χτύπησε τους θεατές.

Parliament Square
Η Parliament Square στη Ramsey

Από το ατύχημα τραυματίστηκε στα πόδια ο αναβάτης, καθώς και οκτώ θεατές και όλοι τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Nobles. Από το επίσημο ανακοινωθέν δεν προκύπτει σοβαρός τραυματισμός για κάποιον, καθώς ο αναβάτης έχει χτυπήσει στα πόδια και δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο, ενώ για τους οκτώ θεατές η περιγραφή περιορίζεται σε “όλοι έχουν τις αισθήσεις τους και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω εκτίμηση και νοσηλεία”.

Το όνομα του αναβάτη που έπεσε στην Parliament Square δεν αποκαλύπτεται ακόμη από τη διοργάνωση του ΤΤ.

Αυτή είναι η τελευταία επίσημη αναφορά που μας έρχεται από το Isle of Man και πιθανότατα το σημερινό πρόγραμμα θα εξελιχθεί κανονικά ως είναι προγραμματισμένο. Χτες οι δοκιμές των SBK/STK ολοκλήρωναν το πρωινό σκέλος των ελεύθερων δοκιμών για να ξεκινήσουν οι πρώτες κατατακτήριες (Qualifying 1) το απόγευμα, κάτι που φυσικά δεν έγινε συνεπεία του ατυχήματος.

Σήμερα το πρόγραμμα προβλέπει κατατακτήριες δοκιμές από τις 18:30 τοπική (20:30 Ελλάδας) κατά σειρά για τις κατηγορίες Superbike και Superstock, Supersport και Sportbike, κλείνοντας με τα Sidecars.

Ας ευχηθούμε όλοι οι τραυματίες να είναι σύντομα καλά, καθώς και η σημερινή επικαιρότητα να γεμίσει αποκλειστικά από σπουδαίες επιδόσεις και τίποτε άλλο.