FIM Trial Des Nations 2023 - Την πρωτιά η Ισπανία στους άνδρες και η Αγγλία στις γυναίκες

Στην 18η και τελευταία θέση η Ελληνική Εθνική Ομάδα στην κατηγορία International Trophy
Trial2023
Από το

motomag

11/9/2023

Η Εθνική Ομάδα της Ισπανίας κατέκτησε για 19η συνεχόμενη χρονιά την νίκη -από το μακρινό 2004 κρατάει το συγκεκριμένο σερί νικών- στους άνδρες στην μεγάλη κατηγορία στον αγώνα Trial des Nations, με την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας να κατακτά τον τίτλο στις γυναίκες. Στην κατηγορία International Trophy νικήτρια Εθνική Ομάδα αναδείχθηκε αυτή της Ιαπωνίας, με την Ελληνική Εθνική Ομάδα να καταλαμβάνει την 18η θέση και τελευταία θέση.

Στην τοποθεσία Auron της Γαλλίας, στο γνωστό χιονοδρομικό θέρετρο των Άλπεων σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, διοργανώθηκε φέτος στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου το Trial des Nations, με πληθώρα Εθνικών Ομάδων να λαμβάνει μέρος. Στην εν λόγω διοργάνωση έλαβε μέρος και η Ελληνική Εθνική Ομάδα με τους Λευτέρη Πίππο, Λευτέρη Καρέτσο και Γιάννη-Άγγελο Παγώνη να αποτελούν την σύνθεση της Εθνικής μας Ομάδας.

Trial2023

Στην κατηγορία World Championship η οποία αποτελεί την μεγάλη κατηγορία, είχαμε πέντε μόλις συμμετοχές με τις Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Νορβηγία να παλεύουν για την κορυφαία διάκριση. Το φαβορί πριν ξεκινήσει ο αγώνας για μία ακόμη χρονιά ήταν ξεκάθαρο, η Εθνική Ομάδα της Ισπανίας με τους Toni Bou, Jaime Busto και Gabriel Marcelli είχαν έρθει με στόχο την νίκη αλλά και την διεύρυνση ενός σερί νικών που κρατά από το μακρινό 2004. Με όλα αυτά κατά νου οι Ισπανοί για ακόμη μια χρονιά “έκαναν το καθήκον τους” κερδίζοντας τον αγώνα της κατηγορίας World Championship με μόλις 23 βαθμούς ποινής. Η νίκη τους αυτή ήταν η 19η συνεχόμενη, ενώ άφησαν τους Γάλλους και τους Ιταλούς να παλεύουν για τις δύο επόμενες θέσεις του βάθρου. Τελικά η Εθνική Ομάδα της Γαλλίας με τους Benoît Bincaz, Hugo Dufrese και Téo Colairo κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 51 βαθμούς ποινής, με την Εθνική Ομάδα της Ιταλίας και τους Matteo Grattarola, Luca Petrella και Gianluca Tournour να κατακτά την τρίτη θέση με 53 βαθμούς ποινής.

Trial2023

Στην κατηγορία των γυναικών, η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας κατέκτησε την κορυφή καθώς επικράτησε της Ισπανίας. Οι Emma Bristow (η μεγάλη δύναμη του γυναικείου Trial), Alice Minta και Kaytlyn Adshead κατάφεραν με μόλις 5 βαθμούς ποινής να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω τους τις Ισπανίδες Berta Abellan, Alba Villegas και Sandra Gomez οι οποίες συγκέντρωσαν 9 βαθμούς ποινής. Το βάθρο συμπλήρωσε η Εθνική Ομάδα της Νορβηγίας με τις Mette Fidje, Huldeborg Barkved και Seline Meling να κατακτούν την τρίτη θέση με 33 βαθμούς ποινής.

Trial2023

Επόμενη κατηγορία ήταν αυτή του International Trophy στην οποία έλαβε μέρος και η δική μας Εθνική Ομάδα, με τους Λευτέρη Πίππο, Λευτέρη Καρέτσο και Γιάννη-Άγγελο Παγώνη. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Εθνική Ομάδα της Ιαπωνίας με τους Tomoyuki Ogawa, Seiya Ujikawa και Tsuyoshi Ogawa. Η συγκεκριμένη νίκη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε πως η Ιαπωνική Εθνική Ομάδα έλαβε μόλις 1 βαθμό ποινής! Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εθνική Ομάδα της Γερμανίας με τους Rodney Bereiter, Franz Kadlec και Paul Reumschussel (TRRS), έχοντας 7 βαθμούς ποινής. Το βάθρο συμπλήρωσε η Εθνική Ομάδα της Τσεχίας με τους David Fabian, Martin Matejicek και Martin Kroustek να δέχονται 25 βαθμούς ποινής. Από την άλλη η Εθνική μας Ομάδα τερμάτισε στην 18η και τελευταία θέση έχοντας 269 βαθμούς ποινής, παρολαυτά οι τρεις Έλληνες αναβάτες κατάφεραν να μαζέψουν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον.

Trial2023Trial2023Trial2023Trial2023Trial2023

 

Africa Eco Race 2026 - Βροχή, αέρας και... χιόνι ακυρώνουν πρόλογο και 1ο σκέλος! [VIDEO]

Ανεπανάληπτες καιρικές συνθήκες για την περιοχή, ταλαιπωρούν αναβάτες και διοργάνωση
Africa Eco Race 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/1/2026

Το Africa Eco Race 2026 αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην έναρξή του λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, αφού μετά την καταιγίδα που καθυστέρησε την άφιξη του φέρι με τα οχήματα και τους αγωνιζόμενους στην Αφρική, και κατ' επέκταση καθυστέρησε και την εκκίνηση, στη συνέχεια είχαμε έντονη βροχή, ισχυρούς ανέμους και... σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου, με αποτέλεσμα την ακύρωση τόσο του προλόγου όσο και του πρώτου σκέλους! 

Μάλιστα τις πρώτες ημέρες υπήρχε και θέμα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς αδίκως περιμέναμε τις πρώτες αναφορές για πρόλογο και 1ο σκέλος στις 25 και 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, με τη διοργάνωση να δίνει ελάχιστες πληροφορίες και να μην ενημερώνει επαρκώς για την κατάσταση.

Τελικά στις 26/1 το βράδυ το Africa Eco Race εξέδωσε το πρώτο του επίσημο ανακοινωθέν για τον αγώνα του 2026, αναφέροντας τα εξής:

"Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η πλειονότητα των αγωνιζομένων και των οχημάτων επιβιβάστηκε στο Massilia στη Μασσαλία, πλοίο της La Méridionale, επίσημου συνεργάτη της Africa Eco Race. Η τριήμερη διάπλους προς την Ταγγέρη αποδείχθηκε απαιτητική, με ισχυρή θαλασσοταραχή και καταιγίδες στη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στο πλοίο παρέμεινε εξαιρετικό, τροφοδοτούμενο από το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που χαρακτηρίζει τον αγώνα.

Η ταραχώδης αυτή διέλευση προκάλεσε καθυστερήσεις κατά την άφιξη, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό των τεχνικών και διοικητικών ελέγχων στην Ταγγέρη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες και οχήματα αποβιβάστηκαν τελικά την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ενώ ορισμένες ομάδες βρίσκονταν ήδη στον χώρο.

Στην Ταγγέρη, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν σημαντικά τις συνθήκες στο πάρκο οχημάτων. Ως αποτέλεσμα, ο πρόλογος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στην παραλία της πόλης ακυρώθηκε, καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.

Η πρώτη χρονομετρημένη ειδική, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου μεταξύ Ταγγέρης και Boussaïd, ακυρώθηκε επίσης από τη διεύθυνση του αγώνα. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου δεν επέτρεπαν τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για αγωνιζόμενους και υποστηρικτικές ομάδες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οργάνωση αντέδρασε άμεσα. Ολόκληρη η καραβάνια της Africa Eco Race -αγωνιζόμενοι, ομάδες υποστήριξης και προσωπικό- προετοιμάζεται πλέον να φτάσει οδικώς στο πρώτο μπιβουάκ στο Boussaïd, αποφεύγοντας τις κύριες ορεινές ζώνες, μέσω μιας απλής διαδρομής σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων.

Ο Anthony Schlesser, Εκτελεστικός Διευθυντής της Africa Eco Race, δήλωσε: "Ο καιρός ανέτρεψε ένα πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια, αλλά αυτή είναι και η φύση αυτού του είδους της περιπέτειας. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τη συνέχεια του ράλι. Από τη δεύτερη ειδική και μετά, ο αθλητισμός θα επιστρέψει στο προσκήνιο, μαζί με την αυτοπραγμάτωση και το πνεύμα περιπέτειας που βρίσκονται στον πυρήνα της Africa Eco Race".

Ελπίζουμε η διοργάνωση να έχει προβλέψει και να διαθέτει ένα "plan b" για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ειδική του Africa Eco Race 2026 θα είναι αυτή της Τρίτης 27/1 από το Bousaïd προς το Tagounite στο Μαρόκο, με συνολικά 381 χρονομετρημένα χιλιόμετρα.

Ετικέτες