Γιάννης Περιστεράς - Δεύτερο βάθρο στο Bol d’Or για το Yamaha R7 European Cup SuperFinale [VIDEO]

Από την 13η στην 3η θέση, και τρίτος γενικής στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλου R7 - Μεγάλες εμφανίσεις για τον Έλληνα αγωνιζόμενο
Γιάννης Περιστεράς - 3ος στον γύρο του Μεγάλου Τελικού του R7 Cup
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/9/2024

Μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης στον πρώτο αγώνα του Yamaha R7 European Cup SuperFinale, την Παρασκευή στην πίστα Paul Ricard όπου διεξάγεται το φετινό Bol d’Or, ο Γιάννης Περιστεράς με το #41 κατέκτησε την ίδια τρίτη θέση και στον 2ο αγώνα, του Σαββάτου, σε ένα κύπελλο που συμμετέχουν τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα της Ευρώπης.

Ο Περιστεράς ξεκίνησε από την 7η θέση, για να πέσει στην 13η στην εκκίνηση, όμως γρήγορα ξεκίνησε να προσπερνά αναβάτες, για να βρεθεί 10ος στον πρώτο γύρο, και… 5ος στον δεύτερο. Στον τρίτο γύρο ο Έλληνας αγωνιζόμενος είχε καταφέρει να ανέβει 2ος, και στον τέταρτο οδηγούσε την κούρσα! Πίσω του στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο Conte, τρίτος ο Bergamini και μόλις 7ος ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα Lehmann -που θα κέρδιζε τελικά και τον δεύτερο.

Γιάννης Περιστεράς - 3ος στον γύρο του Μεγάλου Τελικού του R7 Cup

Όμως με τις μοτοσυκλέτες να είναι ίδιες απο πλευράς απόδοσης, οι διαφορές ήταν μικρές και οι αναβάτες άλλαζαν μεταξύ τους θέση πολλές φορές σε κάθε γύρο. Έτσι, πριν λήξει ο τέταρτος γύρος, ο Περιστεράς είχε υποχωρήσει στην 4η θέση, ενώ ο Lehmann ήταν 8ος. Στον 5ο γύρο ο Περιστεράς ήταν 2ος, και στον 6ο τρίτος. Τελικά, στον 7ο από τους προγραμματισμένους 9 γύρους οι κριτές έβγαλαν κόκκινη σημαία λόγω ενός ατυχήματος, σημαία που βρήκε νικητή τον Γερμανό Lehmann, δεύτερο τον Valentin Folger (ξάδελφο του Jonas και νικητή του Superfinale το 2023), και τρίτο τον Γιάννη Περιστερά! Σημειώστε πως μόλις 1.868 δευτερόλεπτα χώριζαν τους οκτώ πρώτους τερματίσαντες.

Γιάννης Περιστεράς - 3ος στον γύρο του Μεγάλου Τελικού του R7 Cup

Κάπως έτσι, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των δυο αγώνων του Σαββατοκύριακου, ο Lehmann πήρε τη νίκη του SuperFinale γύρου του R7 European Cup 2024 με 50 βαθμούς, δεύτερος ήταν ο Folger (4ος στον 1ο αγώνα) με 33 βαθμούς, και τρίτος ο Γιάννης Περιστεράς με δυο τρίτες θέσεις και 32 βαθμούς.

Γιάννης Περιστεράς - 3ος στον γύρο του Μεγάλου Τελικού του R7 Cup

Εντυπωσιακά τα βάθρα του Γιάννη Περιστερά, που δεν ήρθαν καθόλου εύκολα απέναντι σε 28 ταλαντούχους αγωνιζόμενους, και έδειξαν ξεκάθαρα το ανεβασμένο επίπεδο του. Του ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ετικέτες

Eli Tomac: Tέλος σε μια τεράστια καριέρα σε Supercross και Motocross - Στο τέλος της σεζόν

Κρεμάει το κράνος του ο Αμερικανός στα 34 - 2ος σε νίκες στην ιστορία του AMA SX
TOMAC
Από τον

Παύλο Καρατζά

1/9/2026

Ο Αμερικανός θρύλος του motocross και του supercross , Eli Tomac, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τον επαγγελματικό αθλητισμό στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος SMX 2026, κλείνοντας έτσι μια από τις πιο επιτυχημένες καριέρες στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Tomac θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες  Supercross και Motocross όλων των εποχών, με την καριέρα του να εκτείνεται σε 17 επαγγελματικές σεζόν μεταξύ 2010 και 2026. Ο Αμερικανός αθλητής κατατάσσεται δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της κατηγορίας 450SX με 57 σε Main Event, και τέταρτος στη λίστα των περισσότερων νικών στο AMA Pro Motocross 450MX με 32 νίκες.

Ως δύο φορές πρωταθλητής του AMA Supercross 450SX (2020, 2022) και τέσσερις φορές πρωταθλητής του 450MX (2017, 2018, 2019, 2022), ο Tomac έχει εκπροσωπήσει την Ομάδα των ΗΠΑ στο διάσημο FIM Motocross of Nations (MXoN) έξι φορές, ενώ ήταν μάλιστα αρχηγός την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο RedBud το 2022.

Πιο πρόσφατα, αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supercross της FIM για το 2024 στην κατηγορία SX1, ενώ το 2022 τιμήθηκε με το βραβείο ESPY στην περίφημη κατηγορία Καλύτερος Αθλητής στα Ανδρικά Αθλήματα Δράσης.

Eli Tomac: “Θα αποσυρθώ από τους αγώνες Supercross και Motocross στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τους τρεις τελευταίους γύρους του SMX. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έχω πάρει ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα, αλλά ξέρω βαθιά μέσα μου ότι ήρθε η ώρα και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Έχω κερδίσει αγώνες και πρωταθλήματα πέρα από κάθε φαντασία. Οι αγώνες ήταν το μόνο πράγμα για το οποίο ξυπνούσα και το μόνο που γνώριζα τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά δεν θα το αντάλλαζα με τίποτα.”

Σημαντικά επιτεύγματα στην καριέρα του Eli Tomac

  • Δύο φορές πρωταθλητής AMA Supercross 450SX (2020, 2022)
  • 57 νίκες σε Main Event της κατηγορίας 450SX στην καριέρα του (δεύτερος όλων των εποχών)
  • Τέσσερις φορές πρωταθλητής AMA Pro Motocross 450MX (2017, 2018, 2019, 2022)
  • 32 συνολικές νίκες στην κατηγορία 450MX (τέταρτος όλων των εποχών)
  • Πρωταθλητής AMA Pro Motocross 250MX το 2013
  • Πρωταθλητής AMA Supercross 250SX West το 2012
  • Πρωταθλητής FIM World Supercross SX1 το 2024
  • Κατέχει το ρεκόρ των οκτώ νικών στο Daytona Supercross (2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2026)
  • Βραβευμένος με το βραβείο ESPY το 2022