Greece Rally 2024, Ημέρα 5 - Τρίτος γενικής στην ημέρα ο Μπούδρος με το BMW F 900 GS!
Στην εικοστή πέμπτη θέση ο Πελούσης με το Royal Enfield Himalayan 450 - Συνεχίζουν και οι δυο Έλληνες της κατηγορίας Challenge
Από τον
Κώστα Γκαζή
27/9/2024
Η συναρπαστική διαδρομή της 5ης ημέρας του Greece Rally 2024 που έλαβε χώρα στις 26/9, κάλυψε 229 χλμ προς την Ηγουμενίτσα και πίσω, περιλαμβάνοντας δύο απαιτητικές ειδικές διαδρομές 100 χλμ που περνούσαν μέσα από γοητευτικές αλλά και ανατριχιαστικές παλιές πόλεις-"φαντάσματα".
Ταχύτερος όλων ήταν ο Roberto Barbieri #1, ο οποίος τερμάτισε πρώτος με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που ανέδειξε τις ικανότητές του τόσο στην πλοήγηση όσο και στην ταχύτητα. Κοντά του, ο Anton Tyll #34 εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με έξυπνη οδήγηση. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Έλληνα αγωνιζόμενος της BMW Motorrad Hellas, Βασίλης Μπούδρος #61 -ο μόνος με δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στην κορυφή, του οποίου η σταθερή οδήγηση του έδωσε μια άξια θέση στο βάθρο!
Μετά και από την πέμπτη ημέρα του αγώνα ο Βασίλης Μπούδρος με το BMW F 900 GS βρίσκεται στην 5η θέση γενικής, ενώ είναι 1ος με διαφορά... 37 θέσεων στα δικύλινδρα (κατηγορία 6) που αριθμούν μόνο... 2 συμμετοχές. Σημειώστε πως ο Μπούδρος είχε και πάλι "αναποδιά", αφού στο τέλος (ευτυχώς) της διαδρομής του έφυγε το tablet από το ψηφιακό roadbook -το μάζεψε μόλις τερμάτισε.
Ο Χρήστος Πελούσης που αγωνίζεται με την Royal Enfield Himalayan 450 της MUVUS ανεβαίνει σταθερά θέσεις, και πλέον βρίσκεται στην 25η θέση της γενικής, ενώ αγωνίζεται στην κατηγορία 3.
Στην κατηγορία Challenge συνεχίζουν τον αγώνα τους οι άλλοι δυο Έλληνες αναβάτες, ο Νικόλαος Βενετικίδης με KTM EXC 300 στην 4η θέση της κατηγορίας, και ο Χάρης Παπαγεωργίου με Honda CRF 300 Rally στην 6η θέση.
Την 6η ημέρα ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί, με πιο δύσκολο έδαφος και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στον ορίζοντα.
Africa Eco Race 2026 - Βροχή, αέρας και... χιόνι ακυρώνουν πρόλογο και 1ο σκέλος! [VIDEO]
Ανεπανάληπτες καιρικές συνθήκες για την περιοχή, ταλαιπωρούν αναβάτες και διοργάνωση
Από τον
Κώστα Γκαζή
27/1/2026
Το Africa Eco Race 2026 αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην έναρξή του λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, αφού μετά την καταιγίδα που καθυστέρησε την άφιξη του φέρι με τα οχήματα και τους αγωνιζόμενους στην Αφρική, και κατ' επέκταση καθυστέρησε και την εκκίνηση, στη συνέχεια είχαμε έντονη βροχή, ισχυρούς ανέμους και... σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου, με αποτέλεσμα την ακύρωση τόσο του προλόγου όσο και του πρώτου σκέλους!
Μάλιστα τις πρώτες ημέρες υπήρχε και θέμα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς αδίκως περιμέναμε τις πρώτες αναφορές για πρόλογο και 1ο σκέλος στις 25 και 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, με τη διοργάνωση να δίνει ελάχιστες πληροφορίες και να μην ενημερώνει επαρκώς για την κατάσταση.
Τελικά στις 26/1 το βράδυ το Africa Eco Race εξέδωσε το πρώτο του επίσημο ανακοινωθέν για τον αγώνα του 2026, αναφέροντας τα εξής:
"Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η πλειονότητα των αγωνιζομένων και των οχημάτων επιβιβάστηκε στο Massilia στη Μασσαλία, πλοίο της La Méridionale, επίσημου συνεργάτη της Africa Eco Race. Η τριήμερη διάπλους προς την Ταγγέρη αποδείχθηκε απαιτητική, με ισχυρή θαλασσοταραχή και καταιγίδες στη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στο πλοίο παρέμεινε εξαιρετικό, τροφοδοτούμενο από το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που χαρακτηρίζει τον αγώνα.
Η ταραχώδης αυτή διέλευση προκάλεσε καθυστερήσεις κατά την άφιξη, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό των τεχνικών και διοικητικών ελέγχων στην Ταγγέρη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες και οχήματα αποβιβάστηκαν τελικά την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ενώ ορισμένες ομάδες βρίσκονταν ήδη στον χώρο.
Στην Ταγγέρη, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν σημαντικά τις συνθήκες στο πάρκο οχημάτων. Ως αποτέλεσμα, ο πρόλογος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στην παραλία της πόλης ακυρώθηκε, καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.
Η πρώτη χρονομετρημένη ειδική, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου μεταξύ Ταγγέρης και Boussaïd, ακυρώθηκε επίσης από τη διεύθυνση του αγώνα. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου δεν επέτρεπαν τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για αγωνιζόμενους και υποστηρικτικές ομάδες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οργάνωση αντέδρασε άμεσα. Ολόκληρη η καραβάνια της Africa Eco Race -αγωνιζόμενοι, ομάδες υποστήριξης και προσωπικό- προετοιμάζεται πλέον να φτάσει οδικώς στο πρώτο μπιβουάκ στο Boussaïd, αποφεύγοντας τις κύριες ορεινές ζώνες, μέσω μιας απλής διαδρομής σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων.
Ο Anthony Schlesser, Εκτελεστικός Διευθυντής της Africa Eco Race, δήλωσε: "Ο καιρός ανέτρεψε ένα πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια, αλλά αυτή είναι και η φύση αυτού του είδους της περιπέτειας. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τη συνέχεια του ράλι. Από τη δεύτερη ειδική και μετά, ο αθλητισμός θα επιστρέψει στο προσκήνιο, μαζί με την αυτοπραγμάτωση και το πνεύμα περιπέτειας που βρίσκονται στον πυρήνα της Africa Eco Race".
Ελπίζουμε η διοργάνωση να έχει προβλέψει και να διαθέτει ένα "plan b" για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ειδική του Africa Eco Race 2026 θα είναι αυτή της Τρίτης 27/1 από το Bousaïd προς το Tagounite στο Μαρόκο, με συνολικά 381 χρονομετρημένα χιλιόμετρα.