Isle of Man TT 2023 - Κυριαρχική εμφάνιση Michael Dunlop την 1η ημέρα δοκιμαστικών - Video

Ταχύτερος γύρος και στις 4 solo κατηγορίες και ανεπίσημο ρεκόρ στα Supertwin!
Michael Dunlop
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/5/2023

Την πρώτη ημέρα των δοκιμαστικών για το Isle of Man TT 2023, ο Michael Dunlop τα πήρε όλα κι έφυγε, σημειώνοντας ταχύτερο γύρο και στις 4 solo κατηγορίες του αγώνα, και σημειώνοντας ανεπίσημο ρεκόρ στα Supertwin, με 122.907 μίλια την ώρα, ήτοι μέση ωριαία 197,8 χλμ/ώρα.

Πέρα από τα Supertwin, ο Dunlop ήταν ταχύτερος όλων στα Superbike με τη μοτοσυκλέτα της Hawk Racing Honda (131.782 mph - 212.08 χλμ/ώρα), στα Superstock με την MD Racing Honda (130.42 6mph – 209,9 χλμ/ώρα) και στα Supersport με την MD Racing Yamaha (127.019 – 204,4 χλμ/ώρα)!

Micahel Dunlop Supertwin

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές την 1η ημέρα του ΙΟΜΤΤ 2023, με τον γύρο-ρεκόρ του Dunlop στα Supertwin να είναι μισό λεπτό ταχύτερος από του δεύτερου Jamie Coward.

Michael Dunlop

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναβάτης από τη Βόρεια Ιρλανδία πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο του στα Superbike παρά το γεγονόςς πως είχε μηχανική βλάβη στο τέλος, με το Fireblade να βγάζει καπνούς από τον κινητήρα.

Ετικέτες

John McGuinness: Στα 54 του γράφει ακόμη γύρους 130mph στο Isle of Man TT και το γιορτάζει με επετειακή εμφάνιση

Ο John Warren McGuinness MBE συμμετείχε φέτος για 30ή χρονιά στο Tourist Trophy του Isle of Man με μια Fireblade βαμμένη στα χρώματα της πρώτης του RS250
mcguinness
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/6/2026

"Ταξιδεύω νοητικώς σε εκείνη την πρώτη μου επίσκεψη με το φέρι, για έναν αγώνα που άλλαξε τη ζωή μου," θυμάται ο McGuinness. "Την πρώτη φορά που έτρεξα εδώ ήρθα με το δικό μου φορτηγάκι, το RS250R δεμένο πίσω δίπλα σε μια φορητή κουζίνα και μερικά κάνιστρα με ντίζελ που είχα δανειστεί από τη βάρκα του πατέρα της Becky [σ.σ. η σύζυγός του]."

Η στιγμή που θυμάται ο Άγγλος θρύλος του ΤΤ είναι το 1996, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 24 ετών και έφτανε στο λιμάνι της πόλης Douglas για το πρώτο του TT με μια δίχρονη Honda RS250 και χορηγό έναν προσωπικό του φίλο, τον αείμνηστο Paul Bird.

mcguinness
O John McGuinness έτοιμος να εκκινήσει τον αγώνα Superbike TT την Κυριακή 31 Μαΐου 2026

Προερχόμενος από έξι χρονιές αγώνων σε ερασιτεχνικό επίπεδο και μερικές συμμετοχές στον αγώνα North West 200 (απαιτούμενη προϋπηρεσία για να γίνει κανείς δεκτός στο ΤΤ), ο McGuinness εκκίνησε την καριέρα του με τον αγώνα της κατηγορίας Lightweight το 1996, στον οποίο τερμάτισε 15ος με ταχύτερο γύρο λίγο πάνω από τα 109 μίλια ανά ώρα, ή 175,4 χιλιόμετρα ανά ώρα, κατακτώντας τον τίτλο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου (Best Newcomer).

 

mcguinness
Με τη Fireblade της ομάδας HM Plant το 2007 καθ' οδόν προς τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία ταχύτητα άνω των 130 mph στο Νησί

Η συνέχεια έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας: 23 νίκες σε ΤΤ από το 1999 ως σήμερα και σε διάφορες κατηγορίες (βασικά σε όλες, ακόμη και στην, καταργημένη πλέον, ηλεκτρική TT Zero με μοτοσυκλέτες της Mugen), ο πρώτος γύρος στην ιστορία του ΤΤ άνω των 130 mph (209,2 km/h) το 2007 και μια ιστορική νίκη στο Senior TT του 2015 κατά την οποία έγραψε τον πιο γρήγορο γύρο της προσωπικής του καριέρας με 132.701 mph (213,6 km/h).

mcguinness

Η ειδική βαφή στη φετινή του Fireblade ανατρέχει σε εκείνη την πρώτη εμφάνιση με την RS250 και αποτελεί έναν φόρο τιμής που του έγινε από τη Honda Racing UK.

"Η απόδοση του John φέτος είναι αντάξια του παλιού καλού McGuinness," είπε ο Nick Fletcher της Honda Racing Team. "Πάντα χαμογελαστός, πάντα με χρόνο για τις τεράστιες ουρές οπαδών του που στήνονται κάθε φορά που μένει για λίγη ώρα ακίνητος και πάντα το ίδιο γρήγορος και απαλός ως μετάξι στην άσφαλτο."

mcguinness

Τα τελευταία χρόνια ο McGuinness έχει χάσει επαφή με τις νίκες, το άθλημα έχει προχωρήσει λίγο πιο μπροστά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο φετινός νικητής του αγώνα Superbike TT, Dean Harrison, έγραψε στις δοκιμές της κατηγορίας οκτώ γύρους πάνω από τα 133 mph (214 km/h), δηλαδή πάνω από την ταχύτερη επίδοση στην καριέρα του Mc Guinness, ενώ στον αγώνα κέρδισε γράφοντας ταχύτερο γύρο άνω των 135 mph (217,3 km/h). Το δε απόλυτο ρεκόρ γύρου έχει γραφτεί το 2023 από τον Peter Hickman στο Superstock TT με 136,358 mph (219.447 km/h).

Παρόλα αυτά ο John McGuinness παραμένει ένα είδωλο, ένας από τους πιο αγαπητούς αναβάτες στην ιστορία του ΤΤ και φυσικά ένας από τους πολυνίκες του με 23 επισκέψεις το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάτι που πολύ λίγοι έχουν καταφέρει.

Στα 54 του χρόνια μάλιστα, ο Άγγλος συνεχίζει να είναι πολύ γρήγορος και σταθερός, τερματίζοντας φέτος τον αγώνα των Superbikes στην τιμητικότατη πέμπτη θέση.