Μια ανάσα από τον θρίαμβο ο Περιστεράς!

Εξαιρετική η επίδοση του νεαρού αναβάτη στο Donington
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/7/2021

O Γιάννης Περιστεράς, που ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων αναβατών που μάχονται για μία διάκριση στο μονοπάτι που οδηγεί στα Grand Prix μέσα από τα πρωταθλήματα του εξωτερικού, είχε μια εξαιρετική επίδοση στον αγώνα του Donington, στα πλαίσια του Yamaha R3 bLU cRU Cup.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ομάδα του, μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα του ταλαντούχου αναβάτη στην βρετανική πίστα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κοντά στη νίκη ο Περιστεράς στο Donington

2ος στους 16χρονους, στο Yamaha R3 bLU cRU Cup


H δεύτερη αγωνιστική συνάντηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Yamaha R3 bLU cRU FIM European Cup 2021, έγινε στην πίστα του Donington στην Μ.Βρετανία, μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK.

Ο 16χρονος Γιάννης Περιστεράς στον 2ο από τους δύο αγώνες της ημέρας έφτασε κοντά στη νίκη όταν στην προτελευταία στροφή του αγώνα πέρασε πρώτος, για να δεχτεί επιτηδευμένη αγκωνιά από τον Ισπανό Giral που ήταν δεύτερος εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα ο Έλληνας οδηγός να βγει εκτός πίστας και να τερματίσει τέταρτος, τη στιγμή μάλιστα που ο Ισπανός δεν τιμωρήθηκε, παρά το ότι υπήρξαν καταγγελίες και από άλλους οδηγούς ότι περνούσε με ανάλογο τρόπο στις μονομαχίες του. Ο Βρετανός Seabright εκμεταλλεύτηκε τη μάχη των δύο οδηγών και τερμάτισε πρώτος και μάλιστα κατέθεσε στους οργανωτές ότι είδε ακριβώς το συμβάν Περιστερά – Giral, αλλά χωρίς τελικά να δοθεί κάποια ποινή.
Ο Περιστεράς ξεκίνησε καλά την προσπάθειά του από την Παρασκευή στις Ελεύθερες και Κατατακτήριες δοκιμές και τελικά ξεκίνησε 11ος, αφού του ακυρώθηκε ο γύρος που τον έφερνε στην 4η θέση, λόγω του ότι καθυστέρησε σε κάποιο τομέα της πίστας. Στον πρώτο αγώνα του Σαββάτου οι Yamaha R3 των 24 οδηγών που βρέθηκαν στην Αγγλία, φόρεσαν τα βρόχινα ελαστικά της Pirelli και ο Γιάννης Περιστεράς ξεκίνησε με μεγάλη αυτοπεποίθηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Δεν πτοήθηκε όταν ένας συναθλητής του τον ανάγκασε να βγει εκτός πίστας και σχετικά γρήγορα ανέκαμψε από τις πίσω θέσεις για να τερματίσει τελικά πέμπτος.
Στον δεύτερο αγώνα της ημέρας, που ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα και έγινε με τα σλικ ελαστικά, ο Γιάννης Περιστεράς ξεκίνησε πολύ δυναμικά και ενώ είχε μια επαφή με έναν Βραζιλιάνο εξαιτίας της οποίας έχασε 3'', αμέσως βρήκε φοβερό ρυθμό και κάνοντας συνεχώς ταχύτερους γύρους από όλους, έφτασε στο πρώτο γκρουπ των έξι οδηγών που πάλευαν για τη νίκη. Στον 10ο από τους 11 γύρους του αγώνα πέρασε πρώτος και λόγω slipsteam έχασε δύο θέσεις, αλλά έκανε την επίθεσή του στο πιο κρίσιμο σημείο της πίστας, την προτελευταία δεξιά φουρκέτα, όπου πέρασε και πάλι πρώτος. Στην έξοδο της στροφής είχε το πλεονέκτημα για την επόμενη αριστερή και όλα έδειχναν ότι θα είχαμε την πρώτη ελληνική νίκη στο θεσμό. Όμως ο Giral με μια αντιαθλητική κίνηση, άλλαξε τη γραμμή του κτύπησε με τον αγκώνα του τον Περιστερά που έχασε τέσσεραδέκατα του δευτερολέπτου και μαζί το βάθρο.

Νικητής ήταν ο τοπικός Fenton Seabright, δεύτερος τελικά ο Julian Giral και τρίτος o Iker Garcia Abella. O Έλληνας αναβάτης πήρε το Έπαθλο της 2ης θέσης μεταξύ των οδηγών μέχρι 16 χρόνων και έδειξε και σε αυτόν τον αγώνα, σε μια άγνωστη για τον ίδιο πίστα, ότι μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους.

Γιάννης Περιστεράς: “Πήγα καλά στο βρεγμένο, αλλά από το ξεκίνημα στον δεύτερο αγώνα στο στεγνό η Yamaha R3 μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Παρά το ότι έχασα 3'' σε ένα αγωνιστικό συμβάν, κατάφερα να είμαι μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από το πρώτο γκρουπ. Τους πέρασα όλους και στον τελευταίο γύρο ξαναπέρασα μπροστά στην προτελευταία στροφή. Απογοητεύτηκα από την αντιαθλητική κίνηση του Giral, έχασα τη νίκη για τέσσερα δέκατα και μάλιστα δεν τιμωρήθηκε ο συναθλητής μου. Αυτά έχουν οι αγώνες, τώρα θα προετοιμαστώ για το Assen της Ολλανδίας που τρέχω στα τέλη Ιουλίου”.
 

Την προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Γαλακτοποιήματα Πάτσης, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, Andeli Moto Touring, Visit Greece, REPSOL Petrolmak S.A., TECNO MOTO Performance, Akrapovic, DNA Filters, SHOEI, KARASSULIS International Transport, SP Spiliotis, Georgopoulos Racing, ΡΟΥΣΙΑΝΙΔΗΣ-Gimoto, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, Tsokos Racing, MGP.gr, DXL Graphics, Peristeras Tyres, Pirelli – INTRAMOTO.

 

Peristeras Moto Tyres

OFFICIAL SUPPLIER  GREECE:

Dunlop Moto Racing Tyres

Dunlop Kart Racing Tyres

Chicken Hawk moto & kart Warmers 

Gerbing Heated Clothes

Gruppo Pritelli Official Racing Apparel

VR/46 Racing Apparel

 

Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Panth Racing AUTh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας

Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:

  • 1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
  • 1st in MS1 Delivery: Innovation
  • 1st in 5th Milestone: Economical Plan
  • 1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
  • 2nd in MS2 Test 3: Acceleration
  • 3rd in MS1
  • 4th in MS2 Test 1: Brake
  • 4th in MS2
Panther Racing

Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση

Panth Racing

Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.

Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.

Τι είναι το MotoStudent

Panther Racing

Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.

Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:

  • MS1 (Design & Engineering Phase): σχεδίαση, καινοτομία, οικονομικό πλάνο και παρουσίαση milestones.
  • MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα

Panther Racing

Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.

Ετικέτες