MXGP 2022, 13ος γύρος, Τσεχία - Θρίαμβος της Yamaha

Τέσσερις νίκες από τέσσερις διαφορετικούς αναβάτες στα 4 σκέλη MXGP και MX2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/7/2022
Η Yamaha ήταν ο απόλυτος θριαμβευτής στον 13ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross στο LOKET της Τσεχίας, με τους Jeremy Seewer, Maxime Renaux, Thibault Benistant και Jago Geerts να παίρνουν 4 νίκες στα ισάριθμα σκέλη των κατηγοριών MXGP & MX2.
 
Στις απουσίες του γύρου της Τσεχίας ξεχωρίζει εκείνη του Romain Febvre της Kawasaki που απείχε λόγω ασθένειας, ενώ πολυπληθής ήταν η παρουσία του κόσμου, με τα επίσημα νούμερα να κάνουν λόγο για 30.000 θεατές.
 
MXGP
Στο πρώτο σκέλος της μεγάλης κατηγορίας MXGP, ο Jeremy Seewer πάλεψε ενάντια στους Jorge Prado (GASGAS) και Tim Gajser (Honda), γράφοντας και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.
 
Ο Gajser πέρασε τον Prado και τέθηκε στο κυνήγι του αναβάτη της Yamaha, δίχως όμως να καταφέρει να τον περάσει, αρκούμενος στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Maxime Renaux.
 
Στον δεύτερο αγώνα στην εκκίνηση πετάχτηκε μπροστά ο Prado, όμως σύντομα ο Seewer πέρασε και πάλι πρώτος, ακολουθούμενος από τους Renaux, Coldenhoff (Yamaha), Prado και Gajser.
Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Gajser έκανε μερικές γρήγορες προσπεράσεις στον πρώτο γύρο, για να βρεθεί στη ρόδα των Renaux και Seewer. Ο Seewer δεν κατάφερε να αντισταθεί στην πίεση του Renaux, με τον τελευταίο να τίθεται επικεφαλής και να ξεκινά να χτίζει διαφορά.
 
Στο τέλος, ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha πήρε τη νίκη με 3.257 δευτερόλεπτα διαφορά, δεύτερος ήταν ο Seewer και τρίτος ο Gajser.
Σημειώστε τώρα πως παρά τις νίκες των αναβατών της Yamaha, ο Tim Gajser συνεχίζει να έχει χαοτική διαφορά 125 βαθμών από τον δεύτερο αναβάτη, και με 7 γύρους να απομένουν για το τέλος του Πρωταθλήματος, οδεύει ολοταχώς για τίτλο .
 
Η γενική βαθμολογία της κατηγορίας MXGP μετά και τον αγώνα της Τσεχίας έχει ως εξής:
 
1. Tim Gajser (SLO, HON), 577 βαθμοί
2. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 452 βαθμοί
3. Jorge Prado (ESP, GAS), 442 βαθμοί
4. Maxime Renaux (FRA, YAM), 410 βαθμοί
5. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 399 βαθμοί
 
ΜΧ2
Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2, ο Thibault Benistant της Yamaha πετάχτηκε πρώτος, ενώ στο κατόπι του βρέθηκαν ο Simon Langenfelder (GASGAS) και Tom Guyon (KTM).
 
Σύντομα ο Jago Geerts πέρασε τρίτος, ενώ μπροστά ο Benistant δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον Langenfelder. Ο Geerts έδωσε τη δική του μάχη με τον Stephen Rubini (Honda), καταφέρνοντας να τον περάσει και να μείνει μπροστά, μετά από 7 ολόκληρους γύρους.
Στο τέλος ο Benistant πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού, με δεύτερο τον Langenfelder και τρίτο τον Geerts.
 
Η γενική βαθμολογία της κατηγορίας MX2 μετά και τον αγώνα της Τσεχίας έχει ως εξής:
 
1. Jago Geerts (BEL, YAM), 543 βαθμοί
2. Tom Vialle (FRA, KTM), 535 βαθμοί
3. Simon Längenfelder (GER, GAS), 437 βαθμοί
4. Kevin Horgmo (NOR, KAW), 390 βαθμοί
5. Mikkel Haarup (DEN, KAW), 358 βαθμοί
 
Επόμενος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP το επόμενο σαββατοκύριακο στο Lommel της Φλάνδρας. 

Peter Hickman - Τι έφταιξε στο τρομακτικό ατύχημα του Άγγλου στο φετινό IoMTT

Ο Άγγλος αναβάτης μίλησε για την αιτία του ατυχήματος αλλά και την κατάστασή της υγείας του
peter_hickman_TT
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/6/2025

Ο Peter Hickman βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να ενημερώσει τους για την κατάσταση της υγείας του αλλά και την αιτία του ατυχήματος που είχε με 225 χλμ./ώρα.

Ο Hickman που έχει στεφθεί 14 φορές νικητής στο Isle of Man TT επιβεβαίωσε πως ο λόγος που οδήγησε στο ατύχημα ήταν αστοχία υλικού. Ο Peter δήλωσε πως δεν ήταν το φέρινγκ, ούτε τα λάδια όπως ειπώθηκε, αλλά ήταν το στήριγμα που συγκρατεί την εξάτμιση στη θέση της που έφυγε από την θέση της και έσκασε το ελαστικό.

Με την ομάδα 8Ten Racing Team να δημιουργείται την τελευταία στιγμή για να μπορέσουν να αγωνιστούν οι Hickman και Davey Todd (μετά την απόσυρση της FHO από τους αγώνες δρόμου την τελευταία στιγμή), η μοτοσυκλέτα είχε λάβει μέρος σε ελάχιστες δοκιμές.

Στην συνέχεια ο ίδιος ευχαρίστησε την ομάδα του 8TEN Racing BMW της Monster Energy που τον φρόντισαν και η μοτοσυκλέτα του ήταν άψογη, όμως δεν είχαν κάνει πολλές δοκιμές και τέτοια πράγματα μπορεί να συμβούν μερικές φορές.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του, o Hickman είπε πως έχει αρκετούς τραυματισμούς και ότι δεν θυμάται τίποτα από τον γύρο που τραυματίστηκε. Ανέφερε επίσης ότι ανέκτησε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο. Έχει σπάσει την αριστερή κλείδα, την αριστερή ωμοπλάτη, τρία πλευρά και τέσσερις σπονδύλους της πλάτης του. Ο o Hickman δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου που του παρείχαν άψογη φροντίδα.

Ο Hickman θα αγωνιστεί και τη σεζόν 2025 στο βρετανικό πρωτάθλημα Superbike με την ομάδα LEW 8Ten και δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό το ατύχημα που είχε στο TT του Isle of Man θα τον θέσει εκτός δράσης.