Παναγιώτης Κολλάρος - 4ος στη βαθμολογία του Trofeo Prime Pieghe

Μεγάλη επίδοση για τον 11χρονο ταλαντούχο αναβάτη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/8/2022
Ο ταλαντούχος 11χρονος Έλληνας αναβάτης Πάνος Κολλάρος τερμάτισε τελικά 4ος στην τελική βαθμολογία της κατηγορίας Trofeo Prime Pieghe με Ohvale 110, για το Ιταλικό Πρωτάθλημα, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το αγωνιστικό του μέλλον.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας του Πάνου Κολλάρου:
 
"Ο 11χρονος Πάνος Κολλάρος αγωνίστηκε στην Ιταλία στην πίστα της Pomposa, για τον 3ο Γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος CIV Junior και την κατηγορία Trofeo Prime Pieghe με Ohvale 110cc. Είναι μια κατηγορία ενιαίου τύπου, με εντελώς ίδιες μοτοσυκλέτες, ίδια λάστιχα και ίδιες στολές και κράνη για όλους, όπου ο οδηγός καλείται να κάνει τη διαφορά!
 
Ο Έλληνας αναβάτης είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά το Πρωτάθλημα με δύο νίκες στον 1ο Γύρο και έφτασε στην Pomposa διεκδικώντας τον Τίτλο, από τους Ιταλούς συναθλητές του, οι οποίοι βέβαια με τις διακοπές των σχολείων είχαν πολύ περισσότερες ώρες προπόνησης σε πολλές πίστες της Ιταλίας.
 
Ένα πρόβλημα προέκυψε την Πέμπτη το βράδυ στη μεταφορά όλου του εξοπλισμού του Trofeo, που τελικά έφτασε στην πίστα το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι δοκιμές που περίμενε με αγωνία ο Πάνος, να περιοριστούν σε ένα δεκάλεπτο.
 
Το Σαββάτο και στις 4 δοκιμές (2 Ελεύθερες και 2 Κατατακτήριες) βελτίωνε συνεχώς το χρόνο του και πήρε τελικά την 5η θέση στο σχηματισμό εκκίνησης.
 
Την Κυριακή στο Ζέσταμα έδειξε την ταχύτητά του για άλλη μια φορά, με τον 2ο ταχύτερο γύρο και έτσι έφτασε στην εκκίνηση του 1ου Αγώνα με προσδοκίες για κάτι καλό. Στον πρώτο γύρο του Αγώνα πίεσε πολύ για να είναι κοντά στους δύο πρώτους και δεν κατάφερε να αποφύγει έναν συναθλητή του που έπεσε μπροστά του, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει μετά από πτώση και ελαφρύ κτύπημα στα πλευρά.
Στον 2ο Αγώνα της ημέρας, πάλεψε με τον πόνο και έδωσε μάχη με τρεις αναβάτες για την 3η θέση, τερματίζοντας τελικά στη 5η, μισό δευτερόλεπτο από τη θέση βάθρου. Μάλιστα στην προσπάθειά του αυτή σημείωσε και τον καλύτερο χρόνο του χρόνο στο διήμερο, που ήταν και ο 3ος ταχύτερος γύρος του Αγώνα.
 
Νικητής ήταν ο Samuele Di Maria, o οποίος είναι ο μόνος οδηγός μαζί με τον Έλληνα που έχουν από δύο νίκες στο θεσμό, μάλιστα ο Κολλάρος έχει και ένα ακόμη βάθρο. Δεύτερος τερμάτισε ο Jacopo Milanesio και τρίτος ο Mattia Campalini, που κέρδισε και τον Τίτλο του Πρωταθλητή, με μια νίκη, 2 δεύτερες και 3 τρίτες θέσεις και συνολικά 113 βαθμούς.
 
Ο Πάνος Κολλάρος πήρε την 4η θέση της βαθμολογίας με 87 βαθμούς, έναντι 89 του Ricardo Scisciani, μια θέση που θα έπαιρνε άνετα αν απλά τερμάτιζε τον 1ο Αγώνα της ημέρας.
 
Ο μαθητής της Yamaha Junior Academy Riding School έδειξε όμως εξαιρετικά στοιχεία στο Trofeo Prime Pieghe και μάλιστα έχει πάρει την πρόκριση για μια Έκτακτη Συμμετοχή (Wild Card) στην κατηγορία Ohvale 110 του Πρωταθλήματος CIV Junior.
 
ΠΑΝΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ – 4ος Trofeo Prime Pieghe
“Για μένα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία γιατί γνώρισα ένα αγωνιστικό επίπεδο που δεν το φανταζόμουν. Έκανα πολλούς φίλους και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για όλο αυτό και τα 3 βάθρα και θέλω να έρθει η συνέχεια. Πρέπει να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τον προπονητή μου, που ειδικά στον τελευταίο Αγώνα ανέχτηκαν όλα όσα ζητούσα μέχρι και λίγο πριν την εκκίνηση. Θα ετοιμαστώ τώρα για τη νέα εμπειρία του Τελικού του CIV”.
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΥΝΤΡΑΣ – Προπονητής
“Ο Πάνος έδειξε έντονη συναισθηματική αντοχή, γιατί η ψυχολογική πίεση που δέχτηκε θα ήταν έντονη ακόμη και για έναν φτασμένο αναβάτη. Απέδειξε ότι έχει την ταχύτητα και ότι μαθαίνει εύκολα τις πίστες, με συνεχή βελτίωση από τη στιγμή που μπαίνει στις Δοκιμές, μέχρι και τον Αγώνα. Το Σάββατο είχε τα γενέθλιά του και είναι ένα λιοντάρι που βαδίζει το μονοπάτι του. Δεν ψάχνει για δικαιολογίες και το παλεύει σε μια πρωτόγνωρη και υψηλού επιπέδου δοκιμασία, στην οποία έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Ελπίζω να συνεχίσει σε αυτόν το δύσκολο δρόμο που επέλεξε ο ίδιος και η οικογένειά του”.
 
Χορηγοί της προσπάθειας:
Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
TGS Parts
RT-Safe"

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες