Polaris - Με 6 RZR Pro R στο Rally Dakar 2023

Μέσω της γαλλικής ομάδας Xtremeplus
Polaris Dakar 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/12/2022

Με έξι οχήματα Polaris RZR Pro R στη σειρά για να ξεκινήσουν το Ράλι Ντακάρ σε λίγες μόνο ημέρες, η ομάδα Xtremeplus είναι άριστα προετοιμασμένη για τον αναμφισβήτητα πιο σκληρό Off-road αγώνα του κόσμου, στη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Polaris:

"Δύναμη, αντοχή και έλεγχος. Το νέο Polaris Pro R είναι κατασκευασμένο για τους πιο απαιτητικούς αναβάτες, ξαναγράφοντας τους κανόνες των επιδόσεων των οχημάτων Side By Side. Ταιριάξτε το με την εμπειρία και την ικανότητα της γαλλικής ομάδας Xtremeplus -που αντιπροσωπεύει το εργοστάσιο Polaris στο Cross-Country Rally και το Bajas στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή- και αλλάζει το παιχνίδι.

Τα καλά νέα για την ομάδα είναι ότι το νέο RZR εξοπλισμένο με ατμοσφαιρικό κινητήρα 2.000cc, τέσσερις κυλίνδρους, 16 βαλβίδες και 225 άλογα, είναι ήδη έτοιμο για αγώνες απευθείας από το εργοστάσιο, με μετατροπές που επικεντρώνονται κυρίως στην προετοιμασία του οχήματος για επιβίωση κατά τη διάρκεια των 15 ημερών και των 8.549 αγωνιστικών χιλιομέτρων στον πιο δύσκολο αγώνα στον πλανήτη.

Ο Marco Piana, ιδιοκτήτης της ομάδας Xtremeplus, παρέχει μια πιο λεπτομερή εικόνα των τεχνικών πτυχών που σχετίζονται με την προετοιμασία του Polaris Pro R για το Dakar στην κατηγορία T4:

Σασί

“Έχουμε αναπτύξει ένα πλαίσιο που συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ασφαλείας της FIA. Σύμφωνα με τους κανόνες, η μετάδοση και τα σημεία στήριξης των αμορτισέρ πρέπει να παραμείνουν τα ίδια και πρέπει να σεβαστούμε το ακριβές μέγεθος και τις διαστάσεις του αρχικού αμαξώματος – αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στις συνθήκες του αγώνα.”, δήλωσε ο M. Piana. “Ξεκινώντας από την αρχή, σχεδιάσαμε την οροφή μαζί με το αμάξωμα, το σύστημα ψύξης και το ταμπλό μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή και από πλευράς ασφάλειας, επειδή ο κλωβός ασφαλείας, το roll bar, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο”.

Αεροδυναμική

“Η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο στους αγώνες”, συνεχίζει ο Piana. “Το σχήμα του Pro R και η οροφή είναι ήδη σχεδιασμένα για βέλτιστη ροή αέρα και, φυσικά, πρέπει να σεβαστούμε το αρχικό μέγεθος του οχήματος. Χρησιμοποιούμε ανθρακονήματα από το αρχικό αμάξωμα του αυτοκινήτου και τα υπόλοιπα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, επειδή οι συνθήκες στο Dakar είναι τόσο εχθρικές που τα ελαφριά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε άλλους τύπους αγώνων δεν θα διαρκέσουν ούτε το πρώτο χιλιόμετρο. Πρέπει να βρεις την ισορροπία μεταξύ του βάρους και της αντοχής των εξαρτημάτων».

Κινητήρας

“Οι κατηγορίες των Side By Side οχημάτων έχουν όρια ισχύος και ταχύτητας που επιβάλλονται από το βιβλίο κανόνων. Για να αγωνιστούμε στην κατηγορία T4, πρέπει να βάλουμε έναν περιοριστή αέρα 26 χιλιοστών για να μειώσουμε την ισχύ στους 170 ίππους και ένα όριο ταχύτητας 125 χλμ./ώρα», εξηγεί ο Piana. «Καθώς δεν μπορούμε να αγγίξουμε τον κινητήρα, έχουμε αναπτύξει τα ηλεκτρονικά για να διαχειριστούμε τη μείωση της ισχύος. Η ECU και το ταμπλό παρακολουθούν όλα τα σημαντικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κινητήρα και του οχήματος.”

Αξιοπιστία

“Η αξιοπιστία είναι το κλειδί για τη νίκη σε μια διοργάνωση ράλι. Τα αγωνιστικά οχήματα λειτουργούν με ενισχυμένες αναρτήσεις και πιο ανθεκτικά και oversized εξαρτήματα. Η προετοιμασία και η συντήρηση της ομάδας μας ολοκληρώνονται με την υποστήριξη των πολύτιμων τεχνικών συνεργατών μας - Donerre για ανάρτηση, CST για ελαστικά, Emka για λιπαντικά και φυσικά Polaris.”

Ασφάλεια

“Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και έχει εγκατασταθεί όλος ο εξοπλισμός ασφαλείας που ζητά η FIA.”

Πλοήγηση

“Τα έξι Xtremeplus Polaris Pro R θα είναι εξοπλισμένα με τον υποχρεωτικό εξοπλισμό Ertf και Marlink”.

Έτοιμοι να βγουν στο δρόμο

“Το νέο Polaris Pro R είναι μοναδικό στον κόσμο των SSV, είναι επιθετικό και σπορ”, συνεχίζει ο Marco Piana. “Κοιτάζοντας τη διαδρομή του Ντακάρ, η φόρμουλα επιτυχίας αυτού του νέου οχήματος είναι η ροπή του, η ευελιξία του και οι τεράστιες διαδρομές των αναρτήσεων -είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πάντα.”

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα Xtremeplus επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΔΩ, και ακολουθήστε την πρόοδο της στο Ράλι Ντακάρ 2023 στη σελίδα του facebook ΕΔΩ."

Ετικέτες

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης - Πετάει εκτάκτως για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στο Misano!

Στην κατηγορία STK600, με την ομάδα FIFTY MOTORSPORT
Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/4/2024

Αφού ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας Supersport 600 στις Σέρρες, για τον 1ο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος BMU, ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης από την Κω, μεταβαίνει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πίστα του Misano, όπου θα συμμετάσχει εκτάκτως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP με την ομάδα FIFTY MOTOSPORT.

Το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου στον 1ο αγώνα του Βαλκανικού πρωταθλήματος BMU στην πίστα των Σερρών ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης έλαβε μέρος στην κατηγορία SUPERSPORT 600 με μοτοσυκλέτα HONDA CBR600RR. Στα χρονομετρημένα του Σαββάτου στις Σέρρες, ο Φουρθιώτης κατάφερε να πάρει την 1η θέση για την σχάρα της εκκίνησης καταφέρνοντας να κάνει ατομικό ρεκόρ πίστας γράφοντας χρόνο 1.20.248 μισό δευτερόλεπτο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του. 

Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση μετά από πολλές ατυχίες καθώς μετά την εκκίνηση στην πρώτη στροφή έχασε τα φρένα και βρέθηκε εκτός πίστας και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην 9η θέση αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Έτσι, μέσα στους επόμενους 2 γύρους κατάφερε με αρκετές μάχες και προσπεράσεις να βρεθεί μέχρι την 5η θέση όμως δυστυχώς μετά τον δεύτερο γύρο τού έφυγε από την αγωνιστική στολή του η ξύστρα με αποτέλεσμα το γόνατό του να ξύνει την άσφαλτο χωρίς προστασία, και να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει γρήγορους γύρους, κάτι που του στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής ξεκίνησε από την 4η θέση καθώς δεν ισχύουν τα χρονομετρημένα του Σαββάτου στον δεύτερο αγώνα αλλά τα αποτελέσματα από τους χρόνους του πρώτου αγώνα του Σαββάτου σε βάζουν στην αντίστοιχη θέση της εκκίνησης του δεύτερου αγώνα. Από την τέταρτη θέση κατάφερε να βρεθεί γρήγορα στην τρίτη θέση και να δίνει μάχες για τη δεύτερη θέση για αρκετούς γύρους, ώσπου κατάφερε να βρεθεί πίσω από τον πρώτο. Βάζοντας το κεφάλι κάτω και οδηγώντας γρήγορα έδωσε αρκετές μάχες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αλλά δυστυχώς στους τελευταίους γύρους υπήρχαν αρκετές πτώσεις στην Κ5 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίτρινη σημαία για αρκετούς γύρους και να μην μπορεί να περάσει καθώς απαγορεύεται με καθεστώς κίτρινης σημαίας να κάνεις προσπέραση. Η ατυχία ολοκληρώθηκε όταν βγήκε κόκκινη σημαία 2 γύρους πριν το τέλος καθώς είχαν χυθεί λάδια στην πίστα και τελείωσε πρόωρα ο αγώνας, με τον Σπύρο Μάριο να κατακτά τη 2η θέση και να ανεβαίνει στο βάθρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος. 

Μετά τους αγώνες ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ δήλωσε: "είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα ατομικό ρεκόρ πίστας καθώς και για το βάθρο του 2ου αγώνα της Κυριακής. Φέτος συμμετέχω στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και για έμενα θα είναι η πρώτη φορά που θα δω από κοντά της περισσότερες πίστες του πρωταθλήματος στις υπόλοιπες χώρες καθώς οι συναθλητές μου γνωρίζουν καλά της πίστες διότι συμμετέχουν για δεύτερη και τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό και θα προσπαθήσω σε κάθε αγώνα για το καλύτερο, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στους χορηγούς μου που στηρίζουν την προσπάθεια μου και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ο επόμενος αγώνας μου είναι το σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στην κατηγορία STK600 στην Ιταλία στην πίστα του Misano καθώς η ομάδα FIFTY MOTORSPORT που είδε τους χρόνους και τα αποτελέσματα μου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με κάλεσε να συμμετέχω εκτάκτως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί τους ώστε να στελεχώσω την ομάδα με την παρουσία μου."

Ετικέτες