Πώς η KOVE αναδεικνύεται μέσα από το Rally Dakar 2024

Έμπνευση, Αφοσίωση και Ομαδικότητα, προωθεί ως αξίες της η κινέζικη εταιρεία με τρεις μοτοσυκλέτες στον τερματισμό
KOVE Rally Dakar 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/2/2024

Το Rally Dakar, ο πιο δύσκολος Off-road αγώνας αντοχής στον κόσμο, στίβος ανάδειξης ικανοτήτων πλοήγησης και οδήγησης, είναι παράλληλα και το μεγαλύτερο πεδίο εξέλιξης για τις εταιρείες, τις μοτοσυκλέτες και τα εξαρτήματά τους. Το 2023 η κινέζικη KOVE κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι από τη δημοσιότητα του αγώνα, καταφέρνοντας στο ντεμπούτο της στο ράλι με μια ολοκαίνουργια τότε μοτοσυκλέτα να δει τον τερματισμό με όλους τους αναβάτες της.

Το 2024 ήταν σαφώς πιο απαιτητικό, με την KOVE να γίνεται όμως επίκεντρο συζητήσεων όταν έφτασε να τερματίζει εντός πεντάδας στα πρώτα σκέλη, εξελίσσοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο, πριν αρχίσουν οι εγκαταλείψεις με τρεις μοτοσυκλέτες της όμως να φτάνουν στον τερματισμό.

Η KOVE ξεχώρισε πολύ γρήγορα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος και πριν ακόμη ξεκινήσει τις πωλήσεις, όταν ανακοίνωσε μοτοσυκλέτες με μικρό βάρος, αξιόλογες επιδόσεις και προσιτή τιμή. Η ανάγκη του κόσμου να αποδειχτεί γρήγορα τι ισχύει στην πραγματικότητα έστρεψε την προσοχή στις επιδόσεις της εταιρείας στους αγώνες καθώς η KOVE ξεχωρίζει και σε αυτό, προωθώντας την εξέλιξη μέσα από την αγωνιστική εμπλοκή εκδηλώσεις παγκοσμίου απέναντι σε μεγαθήρια. Όπως το Rally Dakar, το ESBK, και το WSBK (WorldSSP300, όπου πήρε και τους πρώτους της βαθμούς το 23). Σημειώστε πως η KOVE συμμετείχε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 για πρώτη φορά σε αγώνα ράλι και στην Ευρώπη, στο ιταλικό HAT Sanremo-Sestriere, με τον δημοσιογράφο και αγωνιζόμενο Klaus Nennewitz, τον εισαγωγέα της εταιρείας στην Ιταλία και ιδιοκτήτη της Pelpi Int., Cesare Galli και μάλιστα τον ίδιο τον Πρόεδρο της Kove, Xue Zhang!

KOVE Rally Dakar 2024

Όπως είχε δηλώσει ο CEO της εταιρείας Zhang Xue πριν το Rally Dakar 2023, παραθέτοντας το εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα στόχων της KOVE: “την πρώτη χρονιά στόχο έχουμε να τερματίσουμε και να μάθουμε από την εμπειρία μας (σσ. το κατάφεραν και με το παραπάνω), τη δεύτερη χρονιά να έχουμε τουλάχιστον έναν αναβάτη στο TOP-20 της τελικής κατάταξης, την τρίτη χρονιά να μπούμε στο TOP-10, την τέταρτη χρονιά βάθρο, και την πέμπτη να κερδίσουμε τον αγώνα!” Το χρονοδιάγραμμα ήταν φιλόδοξο, και το 2024 υπήρξε το πρώτο "στραβοπάτημα" καθώς η είσοδος στην πρώτη εικοσάδα δεν επετεύχθη.

Παρόλα αυτά, παρόμοια στραβοπατήματα έχουν όλα τα εργοστάσια κατά καιρούς, και εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι όσοι καταφέρνουν να πέσουν 9 και να σηκωθούν 10 φορές, συνεχίζοντας τις προσπάθειες προσηλωμένοι χωρίς παρέκκλιση πάντα στον στόχο. Αναμένουμε να δούμε την προσπάθεια της KOVE στο Dakar 2025, όταν η 450 Rally EX θα έχει γράψει ακόμη περισσότερα πολύτιμα χιλιόμετρα εξέλιξης.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της KOVE για τον απολογισμό του Rally Dakar 2024:

KOVE Rally Dakar 2024

"Το Rally Dakar ολοκληρώθηκε και η KOVE κατάφερε για άλλη μια φορά να συγκεντρώσει πάνω της την προσοχή ολόκληρου του μοτοσυκλετιστικού κόσμου, αφού απέδειξε ότι και φέτος έγινε συνώνυμο των αξιών που πρεσβεύουν οι αγώνες rally: Αποφασιστικότητα, Αφοσίωση, Αντοχή, Επιμονή και Εξέλιξη.

KOVE Rally Dakar 2024

Μετά το περσινό επίτευγμα, όπου η KOVE έγραψε Ιστορία όντας η πρώτη αμιγώς κινέζικη ομάδα που ολοκλήρωσε τον αγώνα με όλες τις εργοστασιακές της συμμετοχές να τερματίζουν, και μάλιστα σε καλές θέσεις στην τελική κατάταξη, ο φετινός στόχος έβαλε ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Έχοντας στο οπλοστάσιό της μία καινούργια έκδοση για το Dakar, την 450 Rally EX, και τρεις εργοστασιακές συμμετοχές μαζί με δύο ιδιωτικές -μία εκ των οποίων το ανερχόμενο αστέρι των rally Mason Klein-, η KOVE ξεκίνησε τον αγώνα έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.

KOVE Rally Dakar 2024

Το φετινό Rally Dakar χαρακτηρίστηκε, όχι άδικα, από πολλούς, ως το πιο εξαντλητικό και ανελέητο rally των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά φέτος άλλωστε συμπεριλήφθηκε και μια "υπερειδική" διάρκειας 48 ωρών, κατά την οποία οι αναβάτες και οι μοτοσυκλέτες ήταν εντελώς μόνοι τους, χωρίς καμία υποστήριξη και με διανυκτέρευση στην έρημο. Οι αναβάτες της KOVE χρειάστηκε να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες δυσκολίες, αλλά χάρη στο παροιμιώδες ομαδικό πνεύμα που επέδειξαν, στην αφοσίωσή τους στον τελικό στόχο, στην αστείρευτη προσπάθεια που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάθε συμμετέχοντα και θεατή του αγώνα, κατάφεραν να αντλήσουν γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία, ως εφόδια για την πορεία που έχει χαράξει το εργοστάσιο με ένα τετραετές πλάνο μέχρι την απόλυτη επιτυχία: τη νίκη!

KOVE Rally Dakar 2024

Δυστυχώς, οι Mason Klein και Xavier Flick δεν κατάφεραν να τερματίσουν τον αγώνα, αλλά οι υπόλοιποι αναβάτες έφτασαν στον τερματισμό της 12ης ειδικής που σηματοδότησε και το τέλος του εμβληματικού Rally Dakar. O πρόεδρος και ιδρυτής της KOVE, Xue Zhang, έζησε όλο τον αγώνα από την "πρώτη γραμμή" δίνοντας λύσεις και αντιμετωπίζοντας ο ίδιος πολλές φορές τα θέματα που προκύπταν, αντικατοπτρίζοντας ουσιαστικά ολόκληρη τη φιλοσοφία της εταιρείας. Η ομαδικότητα και η ικανότητα να αντλείς κάθε τι θετικό ακόμη και μέσα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες, σε συνδυασμό με την εξέλιξη μέσα από τους αγώνες, είναι η εγγυημένη συνταγή για να φτάσεις στους στόχους σου. Κάθε εμπόδιο μαθαίνεις να το εκμεταλλεύεσαι υπέρ σου και να κερδίζεις κάτι από αυτό. Κι αν μη τι άλλο, η KOVE για μία ακόμη φορά στο φετινό Dakar, απέδειξε ότι είναι κάτι που ξέρει να το κάνει καλά…"

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026 - Βροχή, αέρας και... χιόνι ακυρώνουν πρόλογο και 1ο σκέλος! [VIDEO]

Ανεπανάληπτες καιρικές συνθήκες για την περιοχή, ταλαιπωρούν αναβάτες και διοργάνωση
Africa Eco Race 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/1/2026

Το Africa Eco Race 2026 αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην έναρξή του λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, αφού μετά την καταιγίδα που καθυστέρησε την άφιξη του φέρι με τα οχήματα και τους αγωνιζόμενους στην Αφρική, και κατ' επέκταση καθυστέρησε και την εκκίνηση, στη συνέχεια είχαμε έντονη βροχή, ισχυρούς ανέμους και... σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου, με αποτέλεσμα την ακύρωση τόσο του προλόγου όσο και του πρώτου σκέλους! 

Μάλιστα τις πρώτες ημέρες υπήρχε και θέμα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς αδίκως περιμέναμε τις πρώτες αναφορές για πρόλογο και 1ο σκέλος στις 25 και 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, με τη διοργάνωση να δίνει ελάχιστες πληροφορίες και να μην ενημερώνει επαρκώς για την κατάσταση.

Τελικά στις 26/1 το βράδυ το Africa Eco Race εξέδωσε το πρώτο του επίσημο ανακοινωθέν για τον αγώνα του 2026, αναφέροντας τα εξής:

"Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η πλειονότητα των αγωνιζομένων και των οχημάτων επιβιβάστηκε στο Massilia στη Μασσαλία, πλοίο της La Méridionale, επίσημου συνεργάτη της Africa Eco Race. Η τριήμερη διάπλους προς την Ταγγέρη αποδείχθηκε απαιτητική, με ισχυρή θαλασσοταραχή και καταιγίδες στη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στο πλοίο παρέμεινε εξαιρετικό, τροφοδοτούμενο από το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που χαρακτηρίζει τον αγώνα.

Η ταραχώδης αυτή διέλευση προκάλεσε καθυστερήσεις κατά την άφιξη, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό των τεχνικών και διοικητικών ελέγχων στην Ταγγέρη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες και οχήματα αποβιβάστηκαν τελικά την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ενώ ορισμένες ομάδες βρίσκονταν ήδη στον χώρο.

Στην Ταγγέρη, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν σημαντικά τις συνθήκες στο πάρκο οχημάτων. Ως αποτέλεσμα, ο πρόλογος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στην παραλία της πόλης ακυρώθηκε, καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.

Η πρώτη χρονομετρημένη ειδική, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου μεταξύ Ταγγέρης και Boussaïd, ακυρώθηκε επίσης από τη διεύθυνση του αγώνα. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου δεν επέτρεπαν τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για αγωνιζόμενους και υποστηρικτικές ομάδες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οργάνωση αντέδρασε άμεσα. Ολόκληρη η καραβάνια της Africa Eco Race -αγωνιζόμενοι, ομάδες υποστήριξης και προσωπικό- προετοιμάζεται πλέον να φτάσει οδικώς στο πρώτο μπιβουάκ στο Boussaïd, αποφεύγοντας τις κύριες ορεινές ζώνες, μέσω μιας απλής διαδρομής σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων.

Ο Anthony Schlesser, Εκτελεστικός Διευθυντής της Africa Eco Race, δήλωσε: "Ο καιρός ανέτρεψε ένα πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια, αλλά αυτή είναι και η φύση αυτού του είδους της περιπέτειας. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τη συνέχεια του ράλι. Από τη δεύτερη ειδική και μετά, ο αθλητισμός θα επιστρέψει στο προσκήνιο, μαζί με την αυτοπραγμάτωση και το πνεύμα περιπέτειας που βρίσκονται στον πυρήνα της Africa Eco Race".

Ελπίζουμε η διοργάνωση να έχει προβλέψει και να διαθέτει ένα "plan b" για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ειδική του Africa Eco Race 2026 θα είναι αυτή της Τρίτης 27/1 από το Bousaïd προς το Tagounite στο Μαρόκο, με συνολικά 381 χρονομετρημένα χιλιόμετρα.

Ετικέτες