Πότε πραγματοποιούνται οι βασικοί αγώνες στο Νησί!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
31/5/2019
Ξεκινάνε από αύριο οι βασικοί αγώνες του Isle of Man TT, έπειτα από τις δοκιμές που έγιναν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Το Νησί αυτές τις ημέρες είναι ένα καζάνι που βράζει, περιμένοντας να ξεκινήσουν οι αγώνες, με τον καιρό να έχει κάνει ό,τι περισσότερο μπορούσε για να συντηρήσει την κατάσταση τεταμένη. Όπως πάντα, το τελευταίο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να μιλήσει για φαβορί και για πιθανότητες, στον πιο απρόβλεπτο αγώνα του κόσμου, και ταυτόχρονα στον πιο επικίνδυνο, όπου η τύχη παίζει ρόλο και έχει μετατρέψει τους πάντες εκεί να πιστεύουν σε προκαταλήψεις. Πρόσθετο στοιχείο για το γεγονός πως δεν θέλουν να ακούγονται ως φαβορί… Έτσι λοιπόν και φέτος, οι δυνατοί αναβάτες φαίνεται ποιοι είναι, όμως τόσο ο καιρός, όσο και η δυσκολία του αγώνα, μετατρέπουν σε λάθος την όποια πρόγνωση…
Πρόγραμμα αγώνων TT Isle of Man 2019
Σάββατο, 1η Ιουνίου, 2019
14:00 TT Superbike Race (6 laps)
17:00 Race 1 Sidecar TT (3 laps)
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2019
12:45 Race 1 Supersport TT (4 laps)
16:15 Race Superstock TT (4 laps)
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2019
12:45 Carrera2 Supersport TT (4 laps)
14:45 Carrera Zero TT (1 lap)
16:10 Lightweight TT Race (4 laps)
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2019
12:30 Race 2 Sidecar TT (3 laps)
14:45 Senior TT Race (6 laps)
Το IOMTT μεταδίδεται ζωντανά από τα παρακάτω κανάλια, και παραθέτουμε όλη την λίστα:
Fox Sports
Australia
Motor Trend TV
USA
Motorvision
Germany, German Speaking Austria and Switzerland
TV 2
Norway
Sky
New Zealand
Fox Sports 3
Latin America (excluding Brazil)
AB Moteurs
France, French-speaking Belgium, Luxembourg, French-speaking Switzerland, Monaco, Andorra and Turkey. Non-exclusive French-speaking Africa, Mauritius and Madagascar.
Motorsport TV
Russia, CIS & Ukraine
Motowizja
Poland
ITV4
UK, Eire, Isle of Man, Channel Islands, British Forces Bases Overseas
Supersport TV
South Africa
Διαδικτυακά, κάθε βράδυ στις 23:00 η Monster Energy θα μεταδίδει όλα τα highlights εκείνης της ημέρας, στα διάφορα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτει, τόσο στο site της, όσο και στο Youtube και τις υπόλοιπες πλατφόρμες
Βασίλης Μπούδρος: 4 στα 4 για τον Mr.Dakar! 3 συνεχόμενες χρονιές στην σκληρότερη κατηγορία!
Χωρίς μηχανικούς, χωρίς ξεκούραση ακόμη και για αλλαγή ελαστικών
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
19/1/2026
Η Original by MOTUL κατηγορία είναι η συνέχεια της Malle MOTO, της κατηγορίας-κουτί κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η Malle MOTO ήταν ότι πιο κοντά υπήρχε στην απαρχή του Rally DAKAR και στην πραγματική δοκιμασία ανθρώπου και μοτοσυκλέτας. Ένας άνθρωπος σε όλους τους ρόλους, αναβάτης και μηχανικός και ένα κουτί με εργαλεία σε 12 ημέρες αγώνα.
Αυτή η κατηγορία συνεχίζεται χωρίς να έχει αλλάξει με την χορηγία της MOTUL, μία χορηγία προς την διοργάνωση φυσικά καθώς δεν υπάρχει τσάμπα συμμετοχή στο σκληρότερο Rally του κόσμου. Οι παροχές προς τους αναβάτες παραμένουν το ίδιο Σπαρτιάτικες, ένα χαλάκι μπροστά σε ένα κουτί με εργαλεία.
Από ένα κουτί επίσης πρέπει να βγάλουν το αντίσκηνο και τον εξοπλισμό τους κάθε βράδυ, να το στήσουν και να κοιμηθούν μέχρι τα χαράματα που όλα πρέπει να επιστρέψουν από τους ίδιους στη θέση του. Δεν έχει σημασία αν το προηγούμενο βράδυ είχες ξενυχτίσει προσπαθώντας να επιδιορθώσεις την μοτοσυκλέτα σου, κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει στο παραμικρό. Αυτός είναι ο κανόνας. Μεγάλη βοήθεια της MOTUL είναι η ανάλυση σε δείγμα λαδιού από τον κινητήρα που μπορεί να κάνει κάποιος συμμετέχον στην κατηγορία, στο ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό-εργαστήριο.
Αναλύοντας τις επικαθήσεις και την κατάσταση του λαδιού, η MOTUL μπορεί να σου πει αν κινδυνεύεις την επόμενη η μεθεπόμενη ημέρα από σπασμένο κινητήρα. Φυσικά, αυτό δεν καλύπτει τον αστάθμητο παράγοντας αλλά είναι μία ένδειξη. Όπως φυσικά μπορεί κανείς να δει αν πάσχει από την νούμερο ένα ασθένεια για τους κινητήρες στο Dakar, αν δηλαδή περνά σκόνη από την εισαγωγή.
Η μοναδική ελληνική σημαία στον τερματισμό του Rally DAKAR 2026!
Οι συνθήκες στο Dakar είναι ιδιαίτερες και μη συγκρίσιμες με οτιδήποτε αντίστοιχο. Η σύνθεση της άμμου είναι τέτοια, τόσο λεπτή και εύκολα μεταφερόμενη από τον αέρα που η εισαγωγή του κινητήρα δεν είναι το μόνο πρόβλημα, οι πνεύμονες των αναβατών είναι σε αντίστοιχο κίνδυνο. Για το δεύτερο δεν υπάρχει σωτηρία, για το πρώτο έχει φροντίσει ο μεγάλος χορηγός του Βασίλη Μπούδρο τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες φορές που έχει λάβει μέρος.
Η ελληνική DNA Filters έχει δοκιμάσει τα φίλτρα της σε όλες τις συνθήκες, στόχος ήταν να δείξει με την συμμετοχή στο Rally DAKAR πως μπορεί να κατασκευάσει κάτι απόλυτα εξιδεικευμένο που θα βοηθά τον Βασίλη και στην συντήρηση, θα του γλιτώνει δηλαδή χρόνο στις αλλαγές καθώς θα απλοποιεί την διαδικασία, κάτι παρακινδυνευμένο γιατί όσα περισσότερα αλλάζεις σε ένα τέτοιο άθλο, τόσα περισσότερα μπορούν να πάνε στραβά.
Μαζί λοιπόν με τον Βασίλη Μπούδρο, σχεδιάζουν και προσαρμόζουν το νέο κάθε φορά φίλτρο, μία σημαντική βοήθεια με πρακτικό αντίκτυπο κάθε αγωνιστικής ημέρας, πριν από την πραγματικά μεγάλη βοήθεια, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος από το υψηλότατο κόστος συμμετοχής που έχει το Rally Dakar και η τεράστια αυτή διοργάνωση για την μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδων οχημάτων, στην Σαουδική Αραβία και πίσω.
Τα αδέρφια Νικολαΐδη της DNA Filters πήγαν στην Σαουδική Αραβία δείχνοντας με ακόμη ένα τρόπο την υποστήριξη στην ελληνική συμμετοχή!
Στην Original by MOTUL κατηγορία οι συμμετοχές περιορίζονται στις 30, αν και σπάνια καλύπτονται όλες.
Δεν είναι εύκολο να βρεθούν 30 που να πιστεύουν ότι το Rally DAKAR δεν είναι ήδη αρκετά σκληρό και θα μπορούσε να γίνει σκληρότερο!
Εννοείται ότι έτσι χωρίς υποστήριξη από ομάδα μηχανικών είναι και πιο προσιτή οικονομικά η συμμετοχή στο Rally, όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που ο Βασίλης Μπούδρος αγαπά την συγκεκριμένη κατηγορία. Η Original by MOTUL έχει την δυσκολία αλλά και την αυθεντικότητα ενός Rally που γίνεται με στόχο την αντοχή και με έπαθλο τον τερματισμό, αντί ενός αγώνα δρόμου σαν να παίρνει κανείς μέρος σε ένα παρατεταμένο, ιδιόμορφο MX. Μία διαφορά που φάνηκε φέτος με τον πλέον ηχηρό τρόπο, όταν ο τίτλος στις μοτοσυκλέτες κρίθηκε για μόλις 2 δευτερόλεπτα!
Το μεγάλο αυτό έπαθλο του τερματισμού, δεν το γεύεται παρά ένα μόνο μέρος των συμμετεχόντων και ο Βασίλης Μπούδρος θεωρείται ήδη από τους πιο πετυχημένους: 4 τερματισμοί σε 4 συμμετοχές με τους τρεις να είναι σε συνεχόμενες χρονιές, και όλες τους στην κατηγορία χωρίς υποστήριξη, είναι ένας κανονικός άθλος!
Η καλύτερη ανταμοιβή για τους χορηγούς είναι αυτή η στιγμή!
Στο μεταξύ ο Βασίλης δεν έχει γλιτώσει ούτε τους τραυματισμούς, ούτε τις αναποδιές. Στην δεύτερη συμμετοχή του όπου η διοργάνωση είχε σκαρφιστεί το μαραθώνιο σκέλος του οποίου η χρονομέτρηση συνεχίζεται την επόμενη ημέρα, κάτι που φέτος το σταμάτησε, με τους αναβάτες να κατασκηνώνουν στην έρημο, ο Βασίλης έζησε μία ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν από εκείνους που τους βρήκε το βράδυ στην μέση του πουθενά, με την διοργάνωση να προσπαθεί να τους προσεγγίσει για να τους πετάξει υπνόσακο και ξηρά τροφή. Ένα ελικόπτερο που πετά από πάνω σου το βράδυ μέσα στην έρημο, σηκώνει ένα σύννεφο που σε θάβει εσένα ολόκληρο, όχι μόνο ένα μικρό σάκο που πέταξε από ψηλά. Οπότε εκτός της εμπειρίας της κατασκήνωσης, είχε και την εμπειρία της επιβίωσης στην έρημο χωρίς νερό, τροφή ή καταφύγιο.
Όπως σχεδόν κάθε φορά, εκτός από φέτος, ο Βασίλης καταλήγει στο Dakar είτε τραυματισμένος, όπως έγινε πέρσι κατά την διάρκεια της προπόνησης, είτε φεύγει από αυτό έχοντας ανάγκη αποκατάστασης. Ο φετινός στόχος εκτός από το να το απολαύσει περισσότερο από άλλες φορές ήταν όπως είπε να αποφύγει και τους τραυματισμούς και μαζί με τον δύσκολο στόχο του τερματισμού, φαίνεται πως πράγματι το 4ο Rally DAKAR πέρασε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στην 50η θέση της γενικής κατάταξης και 11ος στην σκληρή όπως είπαμε δοκιμασία της Origanal by MOTUL, μόλις στην 39η θέση της κατηγορίας Rally2, ο Βασίλης Μπούδρος σήκωσε την μοναδική ελληνική σημαία που υπήρχε στον τερματισμό του Rally DAKAR 2026.