Rally Dakar 2024 - Για να τελειώνουν: Συνοδηγός αυτοκινήτου αρπάζει μοτοσυκλέτα [VIDEO]

Θα πρέπει να τραβούσαν τα μαλλιά τους μέσα στο αυτοκίνητο
Rally Dakar 2024 - Για να τελειώνουν: Συνοδηγός αυτοκινήτου αρπάζει μοτοσυκλέτα [VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/1/2024

Τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει αίσθηση ένα video που δείχνει συνοδηγό αυτοκινήτου που αγωνίζεται στο Rally Dakar 2024 να βγαίνει τρέχοντας, να αρπάζει την μοτοσυκλέτα εμπρός που με το ζόρι προσπαθούσε να περάσει το βραχώδες μονοπάτι και να την οδηγεί σε πιο ήπιο έδαφος, ανοίγοντας δρόμο για το αυτοκίνητο να φύγει.

Με την μεγάλη διαφορά ύψους ανάμεσα στον συνοδηγό του αυτοκινήτου και του αναβάτη της μοτοσυκλέτας, αλλά και την ξεκάθαρη διαφορά σε ικανότητες, το video διαδίδεται πολύ γρήγορα. Μάλιστα ορισμένοι στα σχόλια θεωρούν πως ο συνοδηγός ανήκει στο γυναικείο φύλο επεκτείνοντας τον εντυπωσιασμό τους ως κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Ξεχνώντας ίσως πως υπάρχει καλύτερο παράδειγμα, στο πρόσωπο της Laia Sanz που μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν στο Dakar στην κατηγορία των μοτοσυκλετών πριν περάσει στα αυτοκίνητα. Όσο ήταν στις μοτοσυκλέτες είχε φτάσει μέχρι και την δεκάδα, αφήνοντας πίσω της πολλούς πρωτοκλασάτους αναβάτες. Στο ΜΟΤΟ έχουμε οδηγήσει μαζί της αρκετές φορές, και ξέρουμε πόσο εκπληκτικά γρήγορη είναι, αλλά και πόσο σταθερή αναβάτρια με φανταστική ροή κινήσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο συνοδηγός είναι ο Γάλλος Loïc Minaudier και οι ικανότητές του στην αγωνιστική οδήγηση μοτοσυκλέτας ξεπερνούν εκείνες του Ιρλανδού Oran O’Kelly που με το Ν#94 προσπαθούσε να περάσει το βραχώδες σημείο καθυστερώντας τον Minaudier και τον οδηγό του αυτοκινήτου, τον Mathieu Serradori.

Ο καημένος O’Kelly που τρέχει το πρώτο του Dakar, έτυχε να καθυστερήσει το αυτοκίνητο δύο βετεράνων αναβατών Enduro που έχουμε μάλιστα μεγάλες περγαμηνές στο Dakar! O συνοδηγός έχει τρέξει 5 φορές στο Dakar με μοτοσυκλέτα και άλλες τρεις με αυτοκίνητο, φτάνοντας να τερματίσει στις παρυφές της εικοσάδας και σταθερά στις παρυφές των πρώτων 30! Καλύτερη επίδοσή του, 23ος γενικής το 2019, ενώ είναι ένας από τους καλύτερους αναβάτες Enduro της Γαλλίας και βετεράνος των Rally.

Ο Loïc που βλέπετε να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο για να βοηθήσει, πρώτα τον εαυτό του καθώς είδε πως θα έχανε τουλάχιστον μία θέση, έχει έρθει και στην Ελλάδα και έχει αγωνιστεί στο δικό μας προπύργιο και προπονητικό βήμα του Dakar, το Hellas Rally Raid που πρωτοκλασάτοι αναβάτες έχουν εδώ και χρόνια ενσωματώσει στα στάδια της προετοιμασία τους για το πιο απαιτητικό Rally του κόσμου.

Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα για να τρέξει με μοτοσυκλέτα στο Hellas Rally Raid, ο Loïc είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον συνεργάτη του ΜΟΤΟ, Θοδωρή Ερμήλιο, τονίζοντάς του μεταξύ άλλων πως για την πλειοψηφία των επαγγελματιών αναβατών του Dakar η θέση του συνεπιβάτη σε αγωνιστική ομάδα είναι ένα φυσιολογικό και λογικό βήμα καθώς κατέχουν ήδη τα μυστικά της πλοήγησης, Έχουν δηλαδή ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Με την σειρά του τώρα, ο O’Kelly που έχει ύψος 1.83 έναντι του 1.69 που είναι ο Loïc, τρέχει στο πρώτο του Dakar και παρότι Ιρλανδός δεν βρίσκεται σε άγνωστα εδάφη. Γεννήθηκε στο Dubai όπου και μεγάλωσε μέχρι τα 12 όταν και η οικογένειά του επέστρεψε στην Ιρλανδία. Έχει άλλα τέσσερα αδέρφια που αγωνιζόντουσαν στο motocross όσο η οικογένεια έμενε στο Dubai, οπότε ήταν ένα φυσιολογικό βήμα για τους γονείς του, να τον προωθήσουν στο άθλημα από πολύ μικρή ηλικία και έτσι είχε ήδη αγωνιστική εμπειρία μέχρι τα 12. Από τότε όμως πέρασε όλη την ενήλικη ζωή του χωρίς καμία επαφή με την μοτοσυκλέτα, μέχρι να πάρει την απόφαση να ρευστοποιήσει την ατομική επιχείρηση πλυντηρίου αυτοκινήτων που διατηρούσε και να επιστρέψει στο Dubai με μοναδικό στόχο να προπονηθεί και να προετοιμαστεί για το Rally Dakar. Ο Oran είχε στόχο να μπει στο Dakar το 2025 ή το αργότερο το 2026 και το 2024 του προέκυψε ως ευκαιρία με τους υπόλοιπους της ομάδας να βλέπουν πως η πρόοδός του ήταν ταχεία, συμβουλεύοντάς τον να το επιχειρήσει νωρίτερα.

Μπορεί λοιπόν να μην είναι στο επίπεδο του Loïc, όμως ο Oran βαδίζει 90ος στην γενική κατάταξη, ολοταχώς προς την ολοκλήρωση του πρώτου Dakar με τον τερματισμό να είναι ο στόχος και η αυριανή ημέρα το μεγάλο επίτευγμα αν όλα πάνε καλά. Μοναδικό λοιπόν παράδοξο, το γεγονός πως στο αυτοκίνητο πίσω τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός όχι απλά ήξεραν να οδηγούν μοτοσυκλέτα, αλλά ήταν και πρωταθλητές Enduro με πολλές συμμετοχές στο Dakar πάνω σε δύο ρόδες!

 

Back on the bike 🚀 #Dakar2024 Dakar Rally

Posted by Loic Minaudier on Thursday, January 18, 2024

 

 

 

 

 

Bike Alert

Ετικέτες

Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Panth Racing AUTh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας

Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:

  • 1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
  • 1st in MS1 Delivery: Innovation
  • 1st in 5th Milestone: Economical Plan
  • 1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
  • 2nd in MS2 Test 3: Acceleration
  • 3rd in MS1
  • 4th in MS2 Test 1: Brake
  • 4th in MS2
Panther Racing

Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση

Panth Racing

Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.

Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.

Τι είναι το MotoStudent

Panther Racing

Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.

Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:

  • MS1 (Design & Engineering Phase): σχεδίαση, καινοτομία, οικονομικό πλάνο και παρουσίαση milestones.
  • MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα

Panther Racing

Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.

Ετικέτες