Τέλος τα ATV στο Rally Dakar από το 2025!

Η ραγδαία άνοδος δημοτικότητας των SSV / UTV έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των "γουρουνιών"
Τέλος τα ATV στο Rally Dakar
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/4/2024

Το 2025, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, τα ATV δεν θα πάρουν εκκίνηση στο Rally Dakar, με τον διοργανωτή ASO να αποφασίζει πως δεν έχουν πια θέση στον εμβληματικό αγώνα.

Η λακωνική ανακοίνωση του ASO πέρα από την παραπάνω πρόταση ευχαριστεί τους αγωνιζόμενους που πήραν μέρος στην κατηγορία των ATV μέχρι σήμερα, δηλώνοντας πως "το Dakar θα εστιάσει πλέον στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των μοτοσυκλετών, ενώ παράλληλα θα δουλέψουμε σκληρά να βελτιώσουμε τη διαδικασία επιλογής, αλλά και την ασφάλεια των αγωνιζομένων." Παρόλο που ο διοργανωτής ρίχνει το βάρος της απόφασης στις μοτοσυκλέτες, για την κατάργηση της κατηγορίας σίγουρα ευθύνεται και η παγκόσμια άνοδος των SSV, τόσο από πλευράς δημοτικότητας, όσο και παραγωγής νέων μοντέλων, μαζί με την αντίστοιχη πτώση δημοφιλίας των ATV.

ATV vs SSV

Άλλωστε πολλοί από τους πρωταγωνιστές των ATV μεταπήδησαν τα τελευταία χρόνια στα SSV. Πλέον οι φαν της "γουρούνας" θα πρέπει να στραφούν σε άλλα ράλι για να ικανοποιήσουν το πάθος τους.

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026 - Νεκρός ο αναβάτης Robert Van Pelt Sr

Είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο στο 7ο σκέλος και πέθανε το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου
Robert Van Pelt Sr
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2026

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Africa Eco Race 2026, η διοργάνωση ανακοίνωσε πως ο αγωνιζόμενος Robert Van Pelt Sr που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο στις 2 Φεβρουαρίου στο 7ο σκέλος του αγώνα, πέθανε στις 11 του ίδιου μήνα. Ο θάνατος αυτός έρχεται να προστεθεί σε εκείνον του δημοσιογράφου Daniele Santini που έχασε τη ζωή του ενώ κάλυπτε τον αγώνα.

Ο Ολλανδός Robert Van Pelt Sr αγωνιζόταν με Fantic 450 με το νούμερο 98, ενώ αγωνιζόταν δίπλα στον γιο του Robert Van Pelt που συμμετείχε με το #99.

Ακολουθεί το ανακοινωθέν της διοργάνωσης:

"Με βαθιά θλίψη, η οργάνωση του Africa Eco Race ενημερώθηκε για τον θάνατο, σήμερα Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026, του αγωνιζόμενου #98 Robert Van Pelt Sr, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2026, κατά τη διάρκεια της Ειδικής 7, μεταξύ Chami και Aïdzidine, στη Μαυριτανία.

Ο Robert Van Pelt Sr, που συμμετείχε στις μοτοσυκλέτες, έπεσε μετά από ιατρικό επεισόδιο περίπου στο χιλιόμετρο 213 της Ειδικής 7. Ο συναγερμός δόθηκε άμεσα και το ιατρικό ελικόπτερο προσγειώθηκε δίπλα του 12 λεπτά αργότερα. Οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του πριν τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Nouakchott. Στις 4 Φεβρουαρίου διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στα Κανάρια Νησιά και στις 9 Φεβρουαρίου επαναπατρίστηκε σε νοσοκομείο της Ολλανδίας.

Περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου 2026.

Παθιασμένος, αφοσιωμένος και βαθιά δεμένος με το πνεύμα του rally raid, ο Robert ήταν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που ζούσαν την περιπέτεια με όλη τους την καρδιά. Η παρουσία του στο bivouac, το χαμόγελό του και η αγάπη του για την οικογένειά του θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας.

Όπως έγραψε τόσο συγκινητικά ο γιος του, έφυγε από αυτόν τον κόσμο περιτριγυρισμένος από αγάπη, μετά από μια ζωή γεμάτη πάθος, αφοσίωση και οικογένεια.

Οι σκέψεις μας είναι με την Ellen, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους συγγενείς και ολόκληρη την οικογένεια Van Pelt σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Africa Eco Race είναι μια μεγάλη οικογένεια. Σήμερα, πενθεί.

Αναπαύσου εν ειρήνη, Robert."

Ετικέτες