Τέλος τα ATV στο Rally Dakar από το 2025!

Η ραγδαία άνοδος δημοτικότητας των SSV / UTV έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των "γουρουνιών"
Τέλος τα ATV στο Rally Dakar
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/4/2024

Το 2025, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, τα ATV δεν θα πάρουν εκκίνηση στο Rally Dakar, με τον διοργανωτή ASO να αποφασίζει πως δεν έχουν πια θέση στον εμβληματικό αγώνα.

Η λακωνική ανακοίνωση του ASO πέρα από την παραπάνω πρόταση ευχαριστεί τους αγωνιζόμενους που πήραν μέρος στην κατηγορία των ATV μέχρι σήμερα, δηλώνοντας πως "το Dakar θα εστιάσει πλέον στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των μοτοσυκλετών, ενώ παράλληλα θα δουλέψουμε σκληρά να βελτιώσουμε τη διαδικασία επιλογής, αλλά και την ασφάλεια των αγωνιζομένων." Παρόλο που ο διοργανωτής ρίχνει το βάρος της απόφασης στις μοτοσυκλέτες, για την κατάργηση της κατηγορίας σίγουρα ευθύνεται και η παγκόσμια άνοδος των SSV, τόσο από πλευράς δημοτικότητας, όσο και παραγωγής νέων μοντέλων, μαζί με την αντίστοιχη πτώση δημοφιλίας των ATV.

ATV vs SSV

Άλλωστε πολλοί από τους πρωταγωνιστές των ATV μεταπήδησαν τα τελευταία χρόνια στα SSV. Πλέον οι φαν της "γουρούνας" θα πρέπει να στραφούν σε άλλα ράλι για να ικανοποιήσουν το πάθος τους.

Ετικέτες

FIM MotoJunior, Jerez: Ο Βασίλης Παντελεάκης από ατυχία δεν πήρε τον πρώτο του βαθμό [Video]

Άτυχος στην Jerez με σύγκρουση και εγκατάλειψη
panteleakis
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/7/2026

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoJunior στη πίστα της Jerez με την ελληνική συμμετοχή του Βασίλη Παντελεάκη με την ομάδα VP3 Racing Team by Illusion Racing.

Ο Παντελεάκης κατέλαβε στα χρονομετρημένα τη 16η θέση, απέχοντας ενάμιση δευτερόλεπτο από την κορυφή, δείχνοντας έτσι πως είναι σε καλή κατάσταση.

Στον αγώνα ξεκίνησε λοιπόν από την 16η θέση όμως, πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος, ένας αναβάτης έχασε τα φρένα και έπεσε από πίσω του με αποτέλεσμα να στείλει τον Έλληνα αναβάτη στην αμμοπαγίδα με κατεστραμμένη πίσω ζάντα.

Στην συνέχεια βγήκε κόκκινη σημαία στον αγώνα, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Παντελεάκη και την ομάδα του να επισκευάσουν τη μοτοσυκλέτα και να είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση του αγώνα.

Στη νέα εκκίνηση ο Παντελεάκης άρχισε και πάλι από τη 16η θέση, όμως μετά την πρώτη στροφή βρέθηκε στην 22η, ενώ από τον τρίτο γύρο ξεκίνησε συνεχόμενα προσπεράσματα που τον έφεραν ξανά 16ο. Ωστόσο στα μέσα του πέμπτου γύρου ο αγώνας διακόπηκε εκ νέου με κόκκινη σημαία και ολοκληρώθηκε πρόωρα. Έτσι ο Έλληνας αναβάτης δεν είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον πρώτο του βαθμό στο πρωτάθλημα, πάντως ο ρυθμός του δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο επόμενος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoJunior θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου στην πίστα Magny-Cours της Γαλλίας. Ο αγώνας του Βασίλη Παντελεάκη προβάλλεται από τα αθλητικά κανάλια της COSMOTE TV αλλά και στο κανάλι του πρωταθλήματος στο Youtube.