Valentino Rossi - Επίσημος εργοστασιακός οδηγός της BMW M Motorsport!

Στη διοργάνωση Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS και στον αγώνα αντοχής Bathurst 12 Hour
Valentino Rossi BMW M Motorsport
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/12/2022

Η επίσημη ομάδα των αγωνιζομένων της BMW M Motorsport 2023 για αγώνες αυτοκινήτου θα περιλαμβάνει και τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP Valentino Rossi, που θα αγωνιστεί με μια BMW M4 GT3 αρχικά στη διοργάνωση “Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS” και στον αγώνα αντοχής της Αυστραλίας “Bathurst 12 Hour”-, ενώ ενδέχεται να συμμετέχει και σε περαιτέρω αγωνιστικές συναντήσεις.

Ο Rossi είναι το 21ο μέλος της αγωνιστικής τετράτροχης οικογένειας της BMW M, με τον θρυλικό Ιταλό αναβάτη να αγωνίζεται αρχικά για τη διοργάνωση GT World Challenge Europe που αφορά αγώνες αυτοκινήτων GT3 προδιαγραφών στην Ευρώπη αλλά και για τον 12ωρο αγώνα αντοχής του Bathurst, ενώ θα είναι διαθέσιμος και για περισσότερους αγώνες, αλλά και δοκιμαστικές εμφανίσεις με αγωνιστικά αυτοκίνητα της βαυαρικής εταιρείας. Τέλος θα είναι και πρεσβευτής της BMW M Motorsport.

“Ο Valentino Rossi δεν χρειάζεται εισαγωγικό κείμενο. Ένας από τους πιο επιτυχημένους αγωνιζόμενους μοτοσυκλέτας όλων των εποχών, έχει γράψει ιστορία. Χάρη στις επιτυχίες του στην πίστα, αλλά και χάρη στην προσωπικότητα του, είναι ένας ζωντανός θρύλος”, λέει ο Andreas Roos, επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος BMW M. “Αλλά ο Valentino απέδειξε πως είναι επίσης ένας άριστος αγωνιζόμενος και σε τέσσερις τροχούς. Απέδειξε πως οι αγώνες αυτοκινήτου έχουν γίνει το δεύτερο αγωνιστικό του σπίτι, και φέρνει όλο του το πάθος, τις ικανότητες και την αφοσίωση του στο νέο αυτό κεφάλαιο της καριέρας του. Είναι φανταστικό που ο Valentino γίνεται μέλος της οικογένειας BMW M Motorsport ως εργοστασιακός οδηγός το 2023. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί -καλώς ήρθες στην ομάδα Vale!”

Valentino Rossi BMW M Motorsport

“Είμαι πολύ περήφανος που έγινα επίσημος αγωνιζόμενος της BMW M, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία”, λέει o Rossi. “Πέρυσι ξεκίνησα να αγωνίζομαι σοβαρά με αυτοκίνητα και τελείωσα την πρώτη μου σεζόν με την Team WRT (οδηγώντας ένα Audi R8 LMS GT3), με τους οποίους τα πήγα πολύ καλάσ. κατετάγη 21ος ανάμεσα σε 64 οδηγούς) και είμαι πολύ χαρούμενος που η WRT επέλεξε την BMW M Motorsport ως νέο συνεργάτη. Είχα ήδη την ευκαιρία να δοκιμάσω την BMW M4 GT3 δυο φορές, και η αίσθηση από το αυτοκίνητο ήταν πολύ καλή. Πιστεύω πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί την επόμενη σεζόν. Επιπλέον, η BMW M Motorsport μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ με δυο πολύ δυνατούς οδηγούς την επόμενη χρονιά, τους Maxime Martin και Augusto Farfus. Έχω ακόμα πολλά να μάθω και να βελτιωθώ, αλλά πιστεύω πως θα τα καταφέρω και θα είμαι αρκετά γρήγορος στις αγωνιστικές συναντήσεις μου.”

Έτσι, μετά τα 9 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μοτοσυκλέτας, μετά την VR46 Rider Academy και τη σειρά ρούχων και αξεσουάρ VR46, και μετά την ίδρυση της VR46 Racing Team, ο “γιατρός” συνεχίζει την αγωνιστική του εμπλοκή, στους 4 τροχούς, μια αγάπη που είχε από παλιά.

Θυμίζουμε πως ο Rossi είχε δοκιμάσει αρκετά αγωνιστικά αυτοκίνητα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου και δυο μονοθέσιων Formula 1 της Ferrari και της Mercedes. Ο Ιταλός έχει συμμετοχές στο Monza Rally, και δυο αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally το 2006 και το 2009. Το 2019 συμμετείχε σε αγώνα αντοχής στο Abu Dhabi, ενώ αγωνίστηκε στο GT World Challenge Europe του 2022 με την Team WRT

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 4 - Νίκη Cerutti, δράμα για Botturi

Πρώτος γενικής στα πολυκύλινδρα ο αναβάτης της Aprilia, άφησε πίσω του και τα 450
Africa Eco Race 2026 - 4th stage
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2026

Η τέταρτη ημέρα του Africa Eco Race 2026 αποδείχθηκε καθοριστική για τη μάχη της γενικής κατάταξης, με τις εργοστασιακές ομάδες των Aprilia και Yamaha να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα στη διαδρομή από την Assa έως το Khnifiss. Μια απαιτητική ειδική 483 χιλιομέτρων, με συνεχείς αλλαγές ρυθμού και ποικιλία εδαφών, έφερε τους αναβάτες στα όριά τους.

Ο Jacopo Cerutti πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στον αγώνα, οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally στη πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση ενώ έτσι πέρασε παράλληλα και στην κορυφή της γενικής κατάταξης πολυκύλινδρων αλλά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποσκελίζοντας και τα μονοκύλινδρα 450. Ο Ιταλός νικητής του AER 2025, με σταθερό ρυθμό κατάφερε να καλύψει το κενό από τους προπορευόμενους και να χτίσει προβάδισμα 4’49’’ από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Cerutti

Πλέον ο Cerutti ηγείται της κατηγορίας +650 δικύλινδρων, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φόρμα του. Από τους “Απριλιανούς” θετική ήταν και η εμφάνιση του Marco Menichini, που τερμάτισε 8ος γενικής και 6ος στην κατηγορία, ενώ ο Francesco Montanari είχε μια καταστροφική μέρα αφού εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσικλέτας του!

Paulin

Από την άλλη, και η Yamaha είχε μια ημέρα γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία, ο Gautier Paulin συνέχισε την εντυπωσιακή του προσαρμογή στους αγώνες rally raid. κατακτώντας το πρώτο του βάθρο, τερματίζοντας σε 5 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και πλέον βρίσκεται 5ος γενικής, μόλις 7’23’’ από την κορυφή.

Την επιτυχία συμπλήρωσαν οι αναβάτες του Ténéré Spirit Experience, με τον António Maio να τερματίζει δεύτερος προτού πέσει τρίτος λόγω ποινής δύο λεπτών, και τον Mike Weidemann να ολοκληρώνει την ειδική στην 4η θέση. Τρεις Ténéré μέσα στην πρώτη τετράδα -μια εντυπωσιακή επίδοση για τη Yamaha.

Yamaha

Η αντίθεση εδώ έρχεται λόγω Alessandro Botturi, αφού καθώς ο Ιταλός πίεζε για τη νίκη και είχε ανοίξει διαφορά στο τελευταίο κομμάτι της χρονομέτρησης, είδε την προσπάθειά του να καταρρέει μόλις 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όταν μια μικρή ηλεκτρική βλάβη τον ακινητοποίησε!

Εκεί εμφανίστηκε ο Nicolas Charlier, αναβάτης του Ténéré Spirit Experience και νικητής ειδικής το 2025, ο οποίος σταμάτησε, έδεσε τη μοτοσικλέτα του Botturi με σχοινί και τον ρυμούλκησε μέχρι τον τερματισμό, θυσιάζοντας τον δικό του χρόνο. Χάρη σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, ο Botturi παραμένει στον αγώνα, αν και πλέον βρίσκεται 9ος γενικής, με καθυστέρηση 1 ώρα, 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για μια θέση στο βάθρο φέτος μάλλον έκανε φτερά.

Στη συνολική κατάταξη της Yamaha, ο Kevin Gallas είναι ο καλύτερος τοποθετημένος αναβάτης, στην 4η θέση, 6’44’’ από την κορυφή.

Η επόμενη ημέρα (5th stage) είναι η πιο απαιτητική του φετινού Africa Eco Race. Μετά από 204 χλμ. απλής διαδρομής, οι αναβάτες θα αντιμετωπίσουν 396 χλμ. ειδικής με μαλακή άμμο και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν φτάσουν στο Dakhla για την πολυπόθητη ημέρα ξεκούρασης.

Με τον Cerutti να κρατά την πρωτοπορία, τη Yamaha να δείχνει δύναμη αλλά και να μετρά απώλειες, η μάχη της κορυφής παραμένει ανοιχτή.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών για την 4η ημέρα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 05:14:32  
2 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 05:18:43 +4:11 +4:11
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 05:20:26 +5:54 +1:43
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 05:21:17 +6:45 +51
5 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 05:22:02 +7:30 +45
6 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 05:24:11 +9:39 +2:09
7 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 05:24:50 +10:18 +39
8 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 05:27:59 +13:27 +3:09
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 05:34:10 +19:38 +6:11
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 05:39:13 +24:41 +5:03

Και τέλος η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών μέχρι στιγμής, μετά από τρεις ημέρες αγώνα -ξεκινήσαμε κατευθείαν από τη 2η μέρα μετά την ακύρωση της 1ης και του προλόγου.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 12:45:46  
2 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 12:50:35 +4:49 +4:49
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 12:50:36 +4:50 +1
4 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 12:52:30 +6:44 +1:54
5 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 12:53:09 +7:23 +39
6 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 13:16:23 +30:37 +23:14
7 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 13:21:06 +35:20 +4:43
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 13:37:54 +52:08 +16:48
9 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 13:53:04 +1:07:18 +15:10
10 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 14:02:51 +1:17:05 +9:47