X-Trial 2020: Οριακή νίκη για τον Tony Bou!

Ένας αγώνας γεμάτος θέαμα!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

20/1/2020

Ο τρίτος αγώνας του X-Trial στη Βουδαπέστη ήταν άκρως θεαματικός και γεμάτος εκπλήξεις, αφού η ανάδειξη των τριών πρώτων έγινε με βάση τα αποτελέσματα της γενικής βαθμολογίας του δεύτερου γύρου και όχι του Grand Final. Ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος και ο Tony Bou λίγο έλειψε απ’ το να εκθρονιστεί απ’ την πρώτη θέση όπου έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε. Στο Grand Final που αποτελούνταν από έξι sections, ο Bou και ο βασικός του αντίπαλος, Adam Raga ήταν ισόπαλοι με 15 βαθμούς και απέτυχαν και οι δύο στη ρεβάνς. Στο δεύτερο γύρο, ο αναβάτης της Honda είχε κυριαρχήσει με τη σχεδόν αλάνθαστη οδήγησή του, έχοντας τρεις λιγότερους βαθμούς ποινής απ’ τον Adam Raga και έτσι κατάφερε να κερδίσει την 65η του νίκη στα X-Trial!

Παρά την μικρή εμπειρία που έχει ο 20χρονος Gabriel Marcelli –έκανε το ντεμπούτο του στα X-Trials στον τελευταίο αγώνα του 2018- κατάφερε να ανεβεί για πρώτη φορά στο τρίτο σκαλί του βάθρου, βάσει των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου. Ο αγώνας ήταν γεμάτος εκπλήξεις με τους Miquel Gelabert και Benoit Bincaz να έρχονται αντιμέτωποι με τον σκληρό ανταγωνισμό και τελικά να μην καταφέρνουν να επικρατήσουν. Ο Jorge Casale παρότι στον πρώτο γύρο κατάφερε να τους κερδίσει με διαφορά τριών βαθμών, απέτυχε να περάσει στα πέντε sections του δεύτερου γύρου, ενώ ο Jaime Busto δεν κατάφερε να περάσει κανένα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο, ο Marcelli ήρθε τρίτος αφήνοντας πίσω του τον Jeroni Fajardo και τον Jorge Casale να κλείνει την πεντάδα.

 “Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ δύσκολος και η νίκη ήρθε οριακά”, είπε ο Bou, όπου στους δύο πρώτους γύρους ένιωθε πως τα πήγαινε πολύ καλά. “Το Grand Final ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία, καθώς έκανα αρκετά λάθη που θα μπορούσα να αποφύγω και τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ο Adam οδήγησε εξαιρετικά και του αξίζουν συγχαρητήρια.” Ανέφερε επίσης, πως είναι πολύ ωραίο συναίσθημα που πήρε τη νίκη ενώ ήξερε πως περιθώριο να οδηγήσει πολύ καλύτερα.

“Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή η οδήγησή μου ήταν εξαιρετική και μπόρεσα να ανταγωνιστώ τον Bou μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τα πράγματα ήταν λίγο δύσκολα για μένα λόγω της φυσικής μου κατάστασης και στο τέλος έχασα ένα σημείο στο έκτο section με αποτέλεσμα να έρθουμε ισοπαλία.” Παρότι ήρθε δεύτερος, ο Raga αναχώρησε απ’ τον αγώνα στη Βουδαπέστη, λέγοντας πως είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του και πως ο αγώνας ήταν πάρα πολύ απαιτητικός.

Ο 20χρονος Marcelli ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένος λέγοντας: “Το πρώτο μου βάθρο είναι ό,τι μπορούσα να ονειρευτώ! Ήταν ένας πάρα πολύ απαιτητικός αγώνας και πρέπει να είμαι ευχαριστημένος που κατάφερα να κερδίσω τη θέση μου ανάμεσα στους καλύτερους αναβάτες του κόσμου.”

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.