Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Μία μοτοσυκλέτα που δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορεί να τα κάνει όλα
motomagHellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/6/2024

Το Hellas Rally Raid 2024, ένας από τους 3 πιο καταξιωμένους αγώνες rally στον κόσμο, που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αναβάτες ως μέρος της προετοιμασίας τους για το Rally Dakar, ήταν το σημείο που επέλεξε η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ να παρουσιάσει το Husqvarna 901 Norden Rally Project, γνωρίζοντας την επιτυχία, κατακτώντας την τρίτη θέση του βάθρου.

Ο συντάκτης του περιοδικού MOTO και πολυπρωταθλητής Enduro, Κίμων Καράμπελας (#620), δήλωσε για πρώτη φορά το παρόν σε αγώνα rally, καβάλα στο Husqvaran 901 Norden Rally Project, καταφέρνοντας στην παρθενική του εμφάνιση να πλασαριστεί στην 3η θέση της κατηγορίας του, Μ6, πίσω από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia. Παράλληλα, βρέθηκε στην 12η της γενικής κατάταξης, προκαλώντας θετικά σχόλια και τραβώντας τα βλέμματα με την οδήγησή του, αλλά και το αξιοσημείωτο κατόρθωμά του.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Το Hellas Rally Raid αυξάνει συνεχώς την δημοφιλία του, φτάνοντας να προσελκύει εργοστασιακούς αναβάτες, αλλά και να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 3 πιο καταξιωμένων αγώνων rally, μετά το Rally Dakar και το Morocco Desert Challenge. Το 2024 είδε πάνω από 400 συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται στο bivouac στο λιμάνι της Ιτέας. Από εκεί, ξεκίνησαν για μία πρόκληση στον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδα και του βόρειου τμήματος της Πελοποννήσου, με το έδαφος να αλλάζει καθημερινά, όπως και οι καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας την δυσκολία. Οι χρονομετρημένες ειδικές έφτασαν μέχρι σχεδόν τα 300 χιλιόμετρα ημερησίως, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την διαχείριση των δυνάμεων και της πλοήγησης, αλλά και την συντήρηση της μοτοσυκλέτας.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Το 901 Norden κατάφερε να περάσει τον τεχνικό έλεγχο για να συμμετάσχει στον αγώνα, στα χέρια του Κίμωνα Καράμπελα. Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις του Rally Project ήρθαν από τον τομέα των Technical Accessories της Husqvarna, με το πύργο για το roadbook να κατασκευάζεται από την Aurora Rally Equipment. Η DNA ήταν υπεύθυνη για το φίλτρο αέρα, μία εταιρεία με μπόλικη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στο Rally Dakar 2023 με δική της ομάδα. Τα ελαστικά ήταν της Mitas, ενώ οι Αφοι Θεοχάρη φρόντισαν για την αναβαθμισμένη αντλία νερού. Ο έλεγχος και η συντήρηση της μοτοσυκλέτας, που σε συνθήκες όπως αυτές του Hellas Rally Raid είναι καθημερινή, με την ομάδα Enduro Greece του Βασίλη Μπούδρου να έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό κομμάτι. Από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους να καταφέρει κάτι τέτοιο με επιτυχία, καθώς ο Βασίλης Μπούδρος μετρά ήδη 2 τερματισμούς στο Rally Dakar, ενώ και οι δύο έχουν γίνει με μοτοσυκλέτα της Husqvarna.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ θέλησε να δείξει ότι το 901 Norden μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους, χωρίς να δυσκολεύει ή να απαιτεί πολλά από τον αναβάτη της. Είτε θέλεις να κάνει μία χαλαρή βόλτα, είτε ένα ταξίδι, είτε να συμμετάσχεις σε κάποιο rally, το 901 Norden έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία.

 

Isle of Man TT: Eπιστρέφουν τα Sidecars το 2027 - Τέλος οι τετρακύλινδροι κινητήρες, περιορισμοί στην αεροδυναμική

Νέοι κινητήρες, κοινά ηλεκτρονικά και περιορισμοί στην αεροδυναμική εξέλιξη
Sidecar
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/9/2026

Η κατηγορία των Sidecars θα επιστρέψει στο Isle of Man TT από το 2027, μετά τη φετινή αναστολή, με εντελώς ανανεωμένο πλαίσιο τεχνικών και αγωνιστικών κανονισμών.

Τα Sidecars επιστρέφουν στο Isle of Man TT το 2027, όμως η κατηγορία δεν θα συνεχίσει με τους κανονισμούς που ίσχυαν μέχρι την αναστολή των αγώνων το 2026. Η διοργάνωση προχωρά σε σημαντική αναμόρφωση κανονισμών, στοχεύοντας να κάνει τις μοτοσυκλέτες ασφαλέστερες και ανταγωνιστικότερες.

Η απόφαση έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την αναστολή των αγώνων Sidecar για το υπόλοιπο του TT 2026, αλλά και του Southern 100 μετά τα σοβαρά ατυχήματα των Maria Costello και Shaun Parker, αλλά και των αδελφών Ryan και Callum Crowe κατά τη διάρκεια των δοκιμών του φετινού ΤΤ.

Η αναστολή οδήγησε στη διεξαγωγή σχετικής έρευνας για τη βιωσιμότητα της κατηγορίας που είχαμε ήδη μιλήσει, με τη διοργάνωση να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τρόπος να επιστρέψουν τα Sidecars στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση της εκ βάθρων αναμόρφωσης τόσο των μοτοσυκλετών όσο και των αγώνων.

Η πρώτη εικόνα από το τί σημαίνει στην πράξη αυτό αρχίζει να μορφοποιείται με μια “δειλή” επανεκκίνηση το 2027 και επαναξιολόγηση από τα δεδομένα που θα εξαχθούν για περαιτέρω ανάπλαση του κανονιστικού πλαισίου ενόψει του 2028 και 2029.

Sidecar

Τέλος στους τετρακύλινδρους 600άρηδες

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τον κινητήρα. Η παραδοσιακή φόρμουλα των τετρακύλινδρων supersport κινητήρων 600cc καταργείται και αντικαθίσταται από ένα πλαίσιο που βασίζεται σε κινητήρες παραγωγής από σύγχρονες μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού sportbike.

Στους κινητήρες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται οι κινητήρες των Yamaha R7, Aprilia RS660 και Kawasaki Ninja 650, ενώ οι νέοι κανονισμοί αφήνουν περιθώριο και για άλλους κινητήρες που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Η αλλαγή έχει δύο βασικές αιτίες. Από τη μία, οι τετρακύλινδροι κινητήρες 600cc των supersport μοτοσυκλετών γίνονται ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία έχει συρρικνωθεί σημαντικά στην αγορά. Από την άλλη, το κόστος εξέλιξης των κινητήρων μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πλεονέκτημα για τις ομάδες με ισχυρότερους οικονομικούς πόρους.

Για τον περιορισμό αυτής της διαφοράς θα χρησιμοποιούνται κοινά και ελεγχόμενα ηλεκτρονικά, με κοινή ECU της Mectronik. Μέσω αυτής, ο Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης του TT θα έχει μεγαλύτερη εποπτεία πάνω στην απόδοση των διαφορετικών συνδυασμών κινητήρα και μοτοσυκλέτας.

Οι νέοι κανονισμοί μεταφέρουν έτσι μεγαλύτερο βάρος στη ρύθμιση του πλαισίου, την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας και φυσικά στην απόδοση οδηγού και συνοδηγού.

Sidecar

Αλλαγές και στα πλαίσια

Δεν θα απαιτηθεί από τις ομάδες να κατασκευάσουν από την αρχή νέα πρωτότυπα Sidecars για μια πραγματική επανεκκίνηση της κατηγορίας. Τα υπάρχοντα πλαίσια θα εξακολουθούν να είναι έγκυρα, όμως θα υπάρξουν αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με την κατασκευή, την ταυτοποίηση, τις τροποποιήσεις, τις επισκευές και τους ελέγχους τους.

Εκτεταμένες αλλαγές θα γίνουν και στο αμάξωμα. Οι κανονισμοί θα είναι πλέον σαφέστεροι ως προς το πάτωμα, την κάτω πλευρά του αμαξώματος, τους θόλους των τροχών και όλες τις αεροδυναμικές διατάξεις.

Ξεχωριστά αεροδυναμικά βοηθήματα, όπως φτερά, αεροτομές, πτερύγια και spoilers θα απαγορεύονται.

Στόχος είναι να περιοριστεί η αεροδυναμική εξέλιξη των Sidecars, αλλά και να βελτιωθεί η δομική τους ακεραιότητα. Παράλληλα, οι κατασκευές θα πρέπει να είναι ευκολότερες στην πρόσβαση και την επιθεώρηση σε περίπτωση συμβάντος.

Πρόσθετες τεχνικές οδηγίες θα συγκεκριμενοποιούν τις απαιτήσεις σε σχέση με  το ελάχιστο βάρος, τη συγκράτηση υγρών και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας.

Επιστροφή με δύο αγώνες το 2027

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τροποποιούνται και οι αγωνιστικοί κανονισμοί, με αυστηρότερα κριτήρια συμμετοχής και πρόκρισης.

Μεγαλύτερη βαρύτητα θα δίνεται στην πρόσφατη αγωνιστική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, στην ιατρική τους κατάσταση και τη γενική ετοιμότητα οδηγού και συνοδηγού να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της ορεινής διαδρομής.

Η διοργάνωση έχει δεσμευτεί για την παρουσία των Sidecars στο TT από το 2027 έως και το 2029, με δύο αγώνες σε κάθε διοργάνωση.

Για το 2027 και οι δύο αγώνες θα έχουν διάρκεια δύο γύρων στο Mountain Course. Οι αποστάσεις των αγώνων για το 2028 και το 2029 θα επανεξεταστούν αφού αξιολογηθεί η λειτουργία του νέου πλαισίου διεξαγωγής και η συμπεριφορά των νέων μοτοσυκλετών.

Η επιστροφή την επόμενη χρονιά αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως το πρώτο στάδιο της νέας εποχής των Sidecars και όχι ως η τελική μορφή της κατηγορίας, η οποία θα συνδιαμορφωθεί από το “πείραμα” του 2027 και την υποδοχή του από τους ανθρώπους της διοργάνωσης, τους αγωνιζόμενους, τις ομάδες και το κοινό.

Η καθιερωμένη περίοδος δοκιμών και οι συνεδρίες Sidecar θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, όμως οι μικρότεροι αγώνες 2 γύρων (από 3 ως φέτος) έχουν σχεδιαστεί ώστε η επιστροφή να γίνει με πιο ελεγχόμενο τρόπο, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις νέες μοτοσυκλέτες και τους κανονισμούς.

Μετά το TT του 2027, οι διοργανωτές θα αξιολογήσουν τη νέα φόρμουλα με βάση τεχνικά δεδομένα, στοιχεία από περιστατικά και ατυχήματα, τις απόψεις των συμμετεχόντων και το επίπεδο συμμετοχών, πριν αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί η κατηγορία το 2028 και το 2029.

Sidecar

Περισσότερες από 460 προτάσεις

Η απόφαση για την επιστροφή των Sidecars ακολούθησε περισσότερες από 460 προτάσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης βιωσιμότητας, μαζί με τις απόψεις αναβατών, τεχνικών ειδικών και στελεχών του TT.

Παρότι υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για τη διατήρηση των Sidecars στο πρόγραμμα του TT, υπήρξε επίσης ευρεία συμφωνία ότι η κατηγορία δεν μπορούσε απλώς να επιστρέψει με τους προηγούμενους κανονισμούς.

Ο Υπεύθυνος διεξαγωγής του TT, Gary Thompson, εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα μπορεί να υποστηρίξει την κατηγορία μακροπρόθεσμα.

"Η μετάβαση στο πλαίσιο κινητήρων Sportbike και στα ελεγχόμενα ηλεκτρονικά αποτελεί σημαντική αλλαγή, όμως μας δίνει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούμε την απόδοση της κατηγορίας", δήλωσε ο Thompson.

Οι νέοι κανονισμοί θα οριστικοποιηθούν πριν από τη δημοσίευση των τεχνικών κανονισμών των Sidecar για το TT 2027, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμμετοχές, τους αγωνιστικούς κανονισμούς και το πρόγραμμα των αγώνων αναμένονται στη συνέχεια.