Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Μία μοτοσυκλέτα που δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορεί να τα κάνει όλα
motomagHellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/6/2024

Το Hellas Rally Raid 2024, ένας από τους 3 πιο καταξιωμένους αγώνες rally στον κόσμο, που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αναβάτες ως μέρος της προετοιμασίας τους για το Rally Dakar, ήταν το σημείο που επέλεξε η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ να παρουσιάσει το Husqvarna 901 Norden Rally Project, γνωρίζοντας την επιτυχία, κατακτώντας την τρίτη θέση του βάθρου.

Ο συντάκτης του περιοδικού MOTO και πολυπρωταθλητής Enduro, Κίμων Καράμπελας (#620), δήλωσε για πρώτη φορά το παρόν σε αγώνα rally, καβάλα στο Husqvaran 901 Norden Rally Project, καταφέρνοντας στην παρθενική του εμφάνιση να πλασαριστεί στην 3η θέση της κατηγορίας του, Μ6, πίσω από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia. Παράλληλα, βρέθηκε στην 12η της γενικής κατάταξης, προκαλώντας θετικά σχόλια και τραβώντας τα βλέμματα με την οδήγησή του, αλλά και το αξιοσημείωτο κατόρθωμά του.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Το Hellas Rally Raid αυξάνει συνεχώς την δημοφιλία του, φτάνοντας να προσελκύει εργοστασιακούς αναβάτες, αλλά και να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 3 πιο καταξιωμένων αγώνων rally, μετά το Rally Dakar και το Morocco Desert Challenge. Το 2024 είδε πάνω από 400 συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται στο bivouac στο λιμάνι της Ιτέας. Από εκεί, ξεκίνησαν για μία πρόκληση στον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδα και του βόρειου τμήματος της Πελοποννήσου, με το έδαφος να αλλάζει καθημερινά, όπως και οι καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας την δυσκολία. Οι χρονομετρημένες ειδικές έφτασαν μέχρι σχεδόν τα 300 χιλιόμετρα ημερησίως, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την διαχείριση των δυνάμεων και της πλοήγησης, αλλά και την συντήρηση της μοτοσυκλέτας.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Το 901 Norden κατάφερε να περάσει τον τεχνικό έλεγχο για να συμμετάσχει στον αγώνα, στα χέρια του Κίμωνα Καράμπελα. Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις του Rally Project ήρθαν από τον τομέα των Technical Accessories της Husqvarna, με το πύργο για το roadbook να κατασκευάζεται από την Aurora Rally Equipment. Η DNA ήταν υπεύθυνη για το φίλτρο αέρα, μία εταιρεία με μπόλικη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στο Rally Dakar 2023 με δική της ομάδα. Τα ελαστικά ήταν της Mitas, ενώ οι Αφοι Θεοχάρη φρόντισαν για την αναβαθμισμένη αντλία νερού. Ο έλεγχος και η συντήρηση της μοτοσυκλέτας, που σε συνθήκες όπως αυτές του Hellas Rally Raid είναι καθημερινή, με την ομάδα Enduro Greece του Βασίλη Μπούδρου να έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό κομμάτι. Από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους να καταφέρει κάτι τέτοιο με επιτυχία, καθώς ο Βασίλης Μπούδρος μετρά ήδη 2 τερματισμούς στο Rally Dakar, ενώ και οι δύο έχουν γίνει με μοτοσυκλέτα της Husqvarna.

Hellas Rally Raid 2024 – Άκρως επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Husqvarna 901 Norden Rally Project

Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ θέλησε να δείξει ότι το 901 Norden μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους, χωρίς να δυσκολεύει ή να απαιτεί πολλά από τον αναβάτη της. Είτε θέλεις να κάνει μία χαλαρή βόλτα, είτε ένα ταξίδι, είτε να συμμετάσχεις σε κάποιο rally, το 901 Norden έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία.

 

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες