MotoGP Misano - Σκηνικό Rossi vs Marquez: Πίσω από τις γραμμές!

Το περιστατικό που χάλασε την Q2 το Σάββατο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2019

Έχετε βγάλει μαχαίρια και τα ακονίζετε έτοιμοι να φάτε ο ένας τον άλλο. Παρακαλούνται όμως οι οπαδοί να αποχωρήσουν από τώρα πριν εκνευριστούν και χαλάσουν καμία οθόνη, αυτό είναι ένα κείμενο για φιλάθλους και μόνο. Τι έχει συμβεί για όποιον το έχασε; Rossi και Marquez μπλέχτηκαν σε ένα σκηνικό που θυμίζει το 2015, διαφέρει από κάθε άλλη διαμάχη που έχουμε δει από τότε έως σήμερα και ανεβάζει την θερμοκρασία και τις πιέσεις. Όλα αυτά έγιναν στην Q2, ακριβώς στην σημαία κι ενώ ο Marquez – και πολύ πιθανότατα και ο Rossi – πήγαιναν για την πρώτη γραμμή της εκκίνησης. Ο Ισπανός για την pole position συγκεκριμένα. Το τι συνέβη στην κατάταξη, όπως και τα αποτελέσματα τα διαβάζετε εδώ.

MotoGP Misano: Pol Position Yamaha σε δράμα με μνήμες από το ΄15 - Valentino Rossi & Marc Marquez ξέθαψαν τσεκούρια…

Συνοπτικά όμως έγινε το εξής: Στον τελευταίο γύρο ο Marquez βρίσκεται να προσπαθεί για τον χρόνο ενώ είναι πίσω από τον Rossi. Επιχειρεί μία επιθετική προσπέραση που δεν του βγαίνει και σε καλό, κόβει τον Rossi χάνει και την είσοδο της στροφής πατώντας έξω από το κερμπ κάτι που ακυρώνει αυτομάτως και τον γύρο του. Έξω όμως έχει πατήσει και ο Rossi οπότε και ο δικός του γύρος είναι ήδη άκυρος. Αργότερα και οι δύο θα ισχυριστούν πως δεν κατάλαβαν πως πάτησαν έξω. Ο Rossi δικαιολογείται περισσότερο γιατί ήταν πράγματι για λίγο το περιθώριο που πάτησε εκτός, του Marquez πάλι όχι και τόσο. Και ο ίδιος όμως δεν λέει πως δεν το κατάλαβε, αλλά πως δεν ήταν σίγουρος. Άρα αναγνωρίζει πως εκείνη την στιγμή κάτι κατάλαβε και είναι ειλικρινής σε αυτό το σημείο. Εγώ θα πω πως σε μία τέτοια περίπτωση όταν δεν έχεις καμία άλλη ευκαιρία να βελτιώσεις την κατάταξη και δεν είσαι σίγουρος, τότε απλά συνεχίζεις κανονικά. Κανείς λογικός αγωνιζόμενος δεν σταματά την προσπάθεια με την αμφιβολία, και έχουμε δει ήδη αναβάτες να πανηγυρίζουν τον τερματισμό χωρίς να έχει τελειώσει ο αγώνας. Ο Rins παραλίγο να κάνει το ίδιο λάθος μόλις πριν λίγες μέρες, και τον έσωσε το γεγονός πως είναι κανόνας στην αμφιβολία να συνεχίζεις. Αυτό το ξέρουν όλοι οι αναβάτες, από την ποδηλασία μέχρι τα MotoGP, οπότε ας αφήσουμε για λίγο το ποιος πάτησε στο πράσινο. Πάτησαν και οι δύο, ο ένας σίγουρα δεν μπορούσε να το ξέρει, κι αυτός είναι ο Rossi, ο άλλος παραδέχτηκε πως δεν ήταν βέβαιος εκείνη την στιγμή, και δικαιολογείται απόλυτα να συνεχίσει από οποιονδήποτε έχει μπει σε πίστα…

Τι έγινε αμέσως μετά; Το σκηνικό που ξεχωρίζει από κάθε άλλη διαμάχη, μία παραλίγο σύγκρουση και πτώση. Κλήθηκαν και οι δύο να απολογηθούν και στο τέλος της ημέρας έβγαλαν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις. Ας δούμε τι είπε ο Marquez συνοπτικά και όχι σε απευθείας μετάφραση:

«Εκείνη την στιγμή δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί, διότι μία τέτοια προσπέραση στα δοκιμαστικά είναι περίεργη" – συμπληρώστε οι αναγνώστες και σπάνια. "Για τις προθέσεις του Rossi ρωτήστε τον ίδιο, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν τον περίμενα να βγει για να βρεθώ πίσω του, όταν βγήκα από το box και ξεκίνησα την προσπάθειά μου ήμουν μόνος στην πίστα. Μετά είδα τον Valentino να πηγαίνει πιο σιγά, δεν θα πω να με περιμένει. Του άφησα περιθώριο και μετά ξεκίνησα την προσπάθειά μου για γρήγορο γύρο και τον είδα μπροστά μου, εκεί στην έκτη στροφή πάτησε έξω και ήδη ο γύρος του ήταν άκυρος. Όμως μετά πήγαινε σβέλτα, όχι πολύ γρήγορα, αλλά σβέλτα. Είχα την ευκαιρία να τον περάσω στην πίσω ευθεία και είναι αλήθεια πως στην γρήγορη στροφή πάτησα έξω. Εκείνη την στιγμή είχα αμφιβολία για το αν πάτησα έξω το είδα μετά για επιβεβαίωση. Στην 14η απλά έστριψα και είδα να μου έρχεται μία μοτοσυκλέτα πολύ γρήγορα για αυτή την στροφή. Είχα μία καλή αντίδραση και ΑΥΤΗ την φορά γλίτωσα την πτώση. Η δεύτερη αντίδραση ήταν να σηκώσω το χέρι και διευκρινίζω πως δεν ήταν για να ζητήσω συγνώμη αλλά έλεγα «τι συμβαίνει εδώ;» διότι δεν καταλάβαινα".

Ακολουθεί μία ερώτηση για το τι θα κάνει στον αγώνα μετά από αυτό που έγινε και λέει κάτι σημαντικό:

«Δεν είμαι ο Marquez του 2015! Είμαι πιο ώριμος! Ξέρω ποιος είναι ο στόχος μου, που είναι η μάχη μου. Κάποιοι αναβάτες δεν με απειλούν στο πρωτάθλημα, δεν μπορούν να το κερδίσουν (βαθμολογικά) οπότε εμένα ο στόχος μου είναι να βρεθώ στο βάθρο σε μία δύσκολη για την Honda πίστα.»

Κι έρχεται επιτέλους μία γαργαλιστική ερώτηση, για το αν φαντάζεται τι περνούσε από το μυαλό του Rossi. Ο πιο ώριμος, πιο έξυπνα σκεπτόμενος Marquez αποφασίζει να μην απαντήσει: «Φαντάζομαι τι είχε στο μυαλό του αλλά δεν θα το πω» Το επαναλαμβάνει αυτό δυο φορές, και ο λόγος που δεν μεταφράζουμε από την αρχή τα λόγια του αλλά τα εξηγούμε, είναι αυτή η γλώσσα του σώματος, τα «you know» που πετάει για συνδετικά ανάμεσα στις προτάσεις. Εκεί που είναι όλο το νόημα! Τι να πει; Πως ο Rossi άνοιξε γραμμή και άφησε το γκάζι ψάχνοντας στα αριστερά του τον Marquez για να τον βγάλει εκτός; Να ρίξει δηλαδή λάδι στην φωτιά; Μέσα στο Misano; «Ρωτήστε τον ίδιο και θα σας εξηγήσει, αλλά ξέρω την απάντησή του, πως έφτασε πολύ γρήγορα για την συγκεκριμένη στροφή με σκοπό να με προσπεράσει αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε να ανοίξει γραμμή». Κάπου εδώ ο Marquez θα επαναλάβει πως ΑΥΤΗ την φορά απέφυγε την πτώση που ακόμη και ένα σπασμένο δάχτυλο θα είχε συνέπειες στο πρωτάθλημα με τους απανωτούς αγώνες και με τον προσδιορισμό ΑΥΤΗ την φορά -για άλλη μία φορά- συνδέει το σκηνικό αυτό με όλα τα παλιότερα. Ακριβώς αυτό που θέλουν όλοι δηλαδή για να ανάψουν τα αίματα…

Αμέσως μετά θα τονίσει το λάθος στρατηγικής και εδώ προφανώς αναφέρεται σε μία Q2 με δύο εξόδους και το πότε έγινε η δεύτερη. Ερωτάται συγκεκριμένα για το αν θα ζητήσει την ποινή του Rossi και απαντά πως δεν θα χάσει τον χρόνο του με οποιαδήποτε προστριβή γιατί ο Rossi είναι πίσω στην βαθμολογία και δεν κινδυνεύει από αυτόν. Εδώ ο Marquez λέει ψέματα. Ας ήταν ο Xavier, την ποινή θα την ζητούσε σίγουρα. Αυτό που δεν θέλει είναι ένα γενικό γιουχάρισμα οπουδήποτε κι αν βρεθεί, που ήδη το έχει σίγουρο στο Misano μέσα. Για αυτό δεν δίνει συνέχεια, για τον όχλο, για το οπαδιλίκι που είναι κακό για το άθλημα, την ίδια ώρα που θα το ήθελε όμως για τον ίδιο! Δεν θα τον ενοχλούσε αν συνέβαινε ανάποδα. Θα ήθελε να έχει μία κερκίδα τόσο κόκκινη, όσο η κίτρινη του Rossi. Προφανώς και έχει την δικιά του, αλλά σε φωτεινότητα κερκίδων χάνει. Και η Dorna θα το ήθελε διπλά και τριπλά από τον Marquez. Οπότε; Οπότε δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, κάνε την πάπια. Αυτό θα ήθελε πραγματικά να πει εκείνη την στιγμή και εν μέρη το ομολογεί, όταν βάζει εμπρός την βαθμολογία. Άρα ας μεταφράσουμε τώρα τα λόγια του Marquez: «Αν είμασταν κοντά στο πρωτάθλημα, σίγουρα θα ζητούσα την τιμωρία του κι ας με περίμεναν ένα σωρό οπαδοί στις κερκίδες».

Ο Rossi είπε κι εκείνος πως η στρατηγική του για την Q2 δεν ήταν η καλύτερη, βρέθηκε στο τέλος να προσπαθεί για τον ταχύτερο γύρο και χαρακτήρισε αυτό που έγινε με τον Marquez ως πρόβλημα. Πήγαινε στο εκατό τοις εκατό της προσπάθειάς του, τον προσπέρασε άγαρμπα ο Marquez αναγκάζοντάς του να χάσει χρόνο, προσπάθησε στην φουρκέτα να φύγει εμπρός αλλά δεν τα κατάφερε, άνοιξε γραμμή και πάει και αυτή η προσπάθεια. Εκεί κάνει μία παύση και δίνει ένα βλέμμα σε όλους γύρω του που απλά τους λέει αυτό που θέλει να ξέρουν. Εκείνο που αν το πει θα βρεθεί υπόλογος, αυτό που θα περιμένει να φύγει από τους αγώνες και θα το γράψει με μεγάλα γράμματα στην αυτοβιογραφία του! Αν ξέρεις τον Rossi ξέρεις πολύ καλά τι θέλει να πει εκείνη την στιγμή! Αν τον ξέρεις δεν πιστεύεις στιγμή την μπαρούφα του «πήγαινα γρήγορα», αλλά «ήθελα αυτό το α…..κι να το πετάξω έξω, με είχε εκνευρίσει!» Ως οπαδός του Rossi δεν δικαιούσαι να πιστέψεις το αντίθετο. Ακόμη πιο γαργαληστικά για εσένα οπαδέ, απαγορεύεται και να το βροντοφωνάξεις. Διότι αν το κάνεις επικροτείς μία άσχημη συμπεριφορά που δεν γίνεται ανεκτή στις μέρες μας. Δεν είμαστε στο ’90 να μοιράζουμε σφαλιάρες στην pit lane, ή να σηκώνονται ποδαράκια να κλωτσάνε (αναφέρομαι στο 1992). Αν το παραδεχτεί ο Rossi θα έχει συνέπειες. Για αυτό και θα το γράψει στην αυτοβιογραφία του, την επόμενη που θα βγάλει και που θα είναι η δεύτερη ενώ θα έχει και τρίτη. Να είστε σίγουροι πως θα είναι τρεις. Μπορεί κανείς να πει πως φυσικά και ο Rossi λέει εκείνη την στιγμή την αλήθεια και όλοι οι υπόλοιποι είναι λακαμάδες και ντορνεϊκοί και ένα σωρό πράγματα. Αν το έλεγε μπροστά στον Rossi, εκείνος θα του γελούσε συνωμοτικά και θα του έλεγε να μην εξάπτεται, να είναι υπεράνω. Είμαστε στο 2019 και η εποχή που μπορείς να βγεις μπροστά και να πεις, «ήθελα να του δώσω σφαλιάρα» έχει τελειώσει. Άρα; Άρα ναι, ο Marquez έκανε κάτι εκνευριστικό που θα μπορούσε και να μην το κάνει, να περάσει πιο καθαρά αμέσως μετά μιας και σε εκείνο το σημείο δεν τον καθυστερούσε πραγματικά - και ναι ο Rossi πάνω στον εκνευρισμό του έκανε… άνοιξε την γραμμή του τέλος πάντων. Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια. Για τώρα. Τα υπόλοιπα ο πανούργος Ιταλός θα τα πει και ο ίδιος στο δεύτερο βιβλίο του να είσαστε σίγουροι. Να γίνει ανάλυση από τις κάμερες; Για ποιο λόγο; Η Dorna την έκανε ήδη κεκλισμένων των θυρών με τους δύο να κάθονται σχεδόν δίπλα - δίπλα, σε ένα αμήχανο παγωμένο σκηνικό που κράτησε μάλιστα και πολύ λιγότερο από αυτό που περίμεναν και οι δύο. Για αυτό και ο Marquez ήξερε την απάντηση του Rossi από πριν. Τα πάντα μπορείς να ισχυριστείς στο video, δεν υπάρχει γραμμή να τραβήξεις το οφσάιντ. Όλοι ξέρουμε τι έγινε, και όλοι χτυπάμε παλαμάκια και προχωράμε παρακάτω λέγοντας «όλα καλά παιδιά, δεν χτύπησε κανείς, έλα πάμε, πάμε, όλα καλά!».

Αναγνωρίζω κι άλλο λάθος βέβαια, το γεγονός πως ο Marquez είχε δει τον Rossi να πατά εκτός κερμπ για λίγο και δεν του χάρισε την δυνατότητα της αμφιβολίας μετέπειτα στον λόγο του εμπρός στις κάμερες... Εκείνης δηλαδή που ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε για να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Αν είχε πατήσει έξω γιατί πήγαινε γρήγορα; Αναρωτιέται ο Marquez. Μα για τον ίδιο λόγο που το έκανες κι εσύ φίλε, γιατί δεν πουλάς ποτέ τον γύρο για την αμφιβολία, το ξέρει και ο de Puniet αυτό, ο άνθρωπος που είχε πέσει και δεν δεχόταν πως είχε πέσει, συνέχιζε να αμφιβάλει όπως οφείλει ένας καλός αγωνιζόμενος να κάνει…

Αν δεν είσαστε οπαδοί του Rossi ή χειρότερα αν δεν τον συμπαθείτε καθόλου, να ξέρετε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να θαυμάζει κανείς. Αυτή την πηγαία κατανόηση του κόσμου γύρω του, πως όλοι κινούνται λίγο πιο αργά μπροστά του από αυτό που το γρήγορο μυαλό του μπορεί και είναι σε θέση να αντιληφθεί. Δεν μιλάω για τους άλλους αναβάτες, αλλά για όλους εμάς γύρω του. Είναι λίγο πιο έξυπνος, όχι πάντα, μερικές φορές όμως είναι. Δεν τον νοιάζει ποια φορά είναι αυτή, πότε θα τον πιστέψεις ή όχι, δεν του καίγεται καρφί. Κι αυτό είναι το δεύτερο που πρέπει να θαυμάζει όποιος δεν είναι οπαδός του ή ακόμη και ενάντιός του…

Ετικέτες

Το δύσκολο παρόν της Kawasaki στην Ελλάδα και το γεμάτο επιλογές μέλλον

Τα πολυετή σενάρια πώλησης της TEOMOTO
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/10/2021

Η Kawasaki Heavy Industries στην αρχή του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2021, προχώρησε στην ανεξαρτητοποίηση του τμήματος που ασχολείται με τα καταναλωτικά προϊόντα της εταιρείας, δηλαδή το μικρότερο αλλά και πιο γνωστό κομμάτι του τεράστιου κύκλου εργασιών έχουν οι εκατό και πλέον εταιρείες που αποτελούν την KHI. Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα χρόνο και εξηγούμε το σκεπτικό σε αυτό εδώ το άρθρο με την ανακοίνωση της οργανωτικής αλλαγής.

Πρακτικά πλέον η Kawasaki Motors ltd στα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό δηλαδή, μοτοσυκλέτες, Jetski ATV και Side by Side. Κατασκευάζοντας πυραύλους, δορυφόρους, πλοία, τρένα και ένα σωρό άλλα τεραστίων διαστάσεων και αξίας μηχανολογικά προϊόντα, μπορείς να μεγαλουργείς, χωρίς όμως να βρίσκεσαι και στην συνείδηση του κόσμου. Το μήνυμα του Προέδρου της KHI, κ. Yasuhiko Hashimoto είναι πως η μητρική εταιρεία θα εστιάσει στην βαριά βιομηχανία, την ενέργεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας με έμφαση στην χρήση υδρογόνου, που το ΜΟΤΟ είχε τονίσει πρώτη φορά το 2008(!) πως είναι ο μόνος τρόπος στο μακρινό από τώρα μέλλον, να έχουμε μοτοσυκλέτες όπως τις μάθαμε και πραγματικά χαμηλούς ρύπους. Με λίγα λόγια η KHI προχωρά σε μία τυπική αλλά ουσιαστική οργανωτική αλλαγή, διατηρώντας φυσικά, τον έλεγχο της Kawasaki Motors, δίνοντας όμως το περιθώριο αυτονομίας που όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Kawasaki αλλά και όλων των Ιαπωνικών εταιρειών είναι κάτι που χρειαζόταν εδώ και δεκαετίας να γίνει!

Η νέα Kawasaki Motors θα έχει έτσι την ευελιξία που χρειάζεται για να προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων που μόνο στην Αμερικάνικη ήπειρο εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 270 εκατομμύρια δολάρια, με επέκταση και δημιουργία νέων εργοστασίων, και κυρίως την απαραίτητη ευελιξία για διαρθρωτικές αλλαγές ανά χώρα και γεωγραφική περιοχή. Το πρώτο μήνυμα είναι άμεσο, σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου με επίσης δυνατή βιομηχανία, την Μαλαισία. Η μέχρι τώρα διάθεση από την Kawasaki Motors Malaysia (KMM) παύει άμεσα και ξεκινά μία εξάμηνη περίοδο αναπροσαρμογής στο τέλος της οποίας την διάθεση των μοτοσυκλετών στην λιανική, αναλαμβάνει μία νέα εταιρεία, θυγατρική της MODENAS - όπου ως γνωστό η KHI κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Λαμβάνοντας υπόψη τέτοιες αλλαγές σε μεγάλες ασιατικές αγορές όπως η Μαλαισία, όπου τερματίζονται πολυετείς σχέσεις που κράτησαν 33 χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πως η δημιουργία της Kawasaki Motors θα σηματοδοτήσει και άλλες αλλαγές σε προβληματικές για την ίδια αγορές, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Με δεδομένο την συνεχώς πτωτική πορεία των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς της Kawasaki και στην χώρα μας, πιθανολογούμε πως ένας από τους επόμενους σταθμούς σε αυτό το οργανωτικό κύμα αλλαγών, ενδέχεται να είναι και η Ελλάδα. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, πριν λίγα χρόνια ο όμιλος που ανήκει η ελληνική αντιπροσωπεία είχε μπει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης για να καλύψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την Core Capital Partners να έχει αναλάβει την εντολή διαπραγμάτευσης με τα πιστωτικά ιδρύματα που πίεζαν και για την πώληση της ΤΕΟΜΟΤΟ μεταξύ άλλων. Εμείς έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων συζητήσεων οι οποίες όμως δεν προχώρησαν παρακάτω καθώς υπήρχαν οικονομικά στοιχεία μη βιώσιμα που προέρχονταν από βάρη δανεισμού που είχε μεταφέρει ο όμιλος. Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησαν αρχικά οι διερευνητικές επαφές, τόσο με παράγοντες της ελληνικής αγοράς μοτοσυκλέτας, όσο και με εύρωστους οικονομικά επιχειρηματίες από τον ευρύτερο κλάδο της αυτοκίνησης και των λιπαντικών που θα ήθελαν να εμπλακούν και στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Υπάρχει πολύ αναλυτικό άρθρο του MOTO, τον Μάρτιο του 2019, με τίτλο:

Kawasaki Ελλάδα: Πολύφερνος νύφη με πλήθος μνηστήρων - Οδεύει προς πώληση η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Κι εκεί αναλύεται όλο το πρώτο στάδιο επαφών που ήρθε στην επιφάνεια όταν η Sixt άλλαξε χέρια πηγαίνοντας στην ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, που μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύει και τις μοτοσυκλέτες Yamaha στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την ηχηρή αποχώρηση ιδρυτικού στελέχους και επί δεκαετιών επίκεφαλης της ΤΕΟΜΟΤΟ, κατόπιν διαφωνίας με τους μετόχους για την μετέπειτα πορεία. Η πώληση της Sixt ήταν μέρος της συμφωνίας με τις τράπεζες, που πέτυχε η Core Capital Partners για λογαριασμό του ομίλου, χωρίς όμως τότε να συμφωνήσουν για το μέλλον της ΤΕΟΜΟΤΟ που οι τράπεζες ήθελαν άμεσα να περάσει σε νέα χέρια. Πολλά έχουν αλλάξει από τον Μάρτιο του 2019 με πρώτο και καλύτερο τις συνθήκες, ίσως και την διάθεση του ομίλου Θεοχαράκη να διατηρήσει την ΤΕΟΜΟΤΟ. Ας μην ξεχνάμε πως ο όμιλος έχει ταυτίσει το όνομά του με την NISSAN και μέσα από ανεξάρτητες εταιρείες με μειοψηφική συμμετοχή συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό, παράλληλα με την δραστηριότητα σε Renault και Dacia, στον ενεργειακό τομέα αλλά και στην ναυτιλία.

Απευθυνθήκαμε στην ΤΕΟΜΟΤΟ για τα παραπάνω δίνοντας περιθώριο 15 ημερών για κάποια δική τους απάντηση, χωρίς στο πέρας αυτού του διαστήματος να έχει καταστεί εφικτό να έχουμε δική τους τοποθέτηση. Το τελευταίο άλλωστε διάστημα αποχώρησαν από την ΤΕΟΜΟΤΟ και άλλα στελέχη που τους είχε ανατεθεί η διαχείριση συμπεριλαμβανομένου και του υπεύθυνου επικοινωνίας και κατά τις πληροφορίες μας η εταιρεία λειτουργεί με μειωμένο αριθμό στελεχών. Διακόπηκε επίσης κάθε προβολή των μοντέλων της εταιρείας, φτάνοντας σε εμάς μαρτυρία με την φράση «δεν θα στρώνουμε εμείς το έδαφος για τον επόμενο», πράγμα που δείχνει πως μάλλον είμαστε πολύ πιο κοντά σε μία τέτοια αλλαγή από αυτό που είμασταν τον Μάρτιο του 2019.

Αποτελεί γενικό -και μόνο- κανόνα πως οι Ιαπωνικές μητρικές εταιρείες σέβονται ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους με τις προσωπικές σχέσεις να είναι ισχυρότερες και από συμβόλαιο, ενώ δεν παύουν να κοιτούν το ίδιο προσεκτικά κάθε αγορά, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή κι αν είναι. Η Ελλάδα, πριν την οικονομική κρίση, ήταν μία από τις καλύτερες αγορές στην Ευρωζώνη, όχι μόνο για την Kawasaki αλλά και για το σύνολο σχεδόν των εταιρειών μοτοσυκλετών με πολύ υψηλά νούμερα πωλήσεων σε νέες, μεγάλες μοτοσυκλέτες.

Την παρούσα περίοδο δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση όταν λέμε πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για όλους, πόσο μάλιστα για μία premium εταιρεία με υψηλών προδιαγραφών γκάμα όπως η Kawasaki που δεν έχει υψηλή στόχευση σε μικρές μοτοσυκλέτες, παπιά και σκούτερ.

Η χώρα μας είναι και η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ζητά μοτοσυκλέτες μικρότερες από 500 κυβικά και μεγαλύτερες από 125, όταν η τάση είναι αντίστροφη σε όλες τις υπόλοιπες χώρες όπου η ισοδυναμία των διπλωμάτων δεν έχει καταπολεμηθεί από εγχώριους παράγοντες και τα βήματα ενός νέου μοτοσυκλετιστή είναι πιθανότερο να τον οδηγήσουν πρώτα σε μοτοσυκλέτες 125 κυβικών και αμέσως μετά στα 500 κι άνω κυβικά. Είναι μόλις ένα από τα πράγματα, που την παρούσα στιγμή καθιστούν δύσκολη την υψηλή διείσδυση σε επίπεδο πωλήσεων της Kawasaki στην ελληνική αγορά, όταν στις υπόλοιπες χώρες μοντέλα όπως το Z900, την τοποθετούν ιδιαίτερα ψηλά στον πίνακα πωλήσεων (best seller κατηγορίας σε Γαλλία και Γερμανία!) ενώ επίσης έχουν πολύ ικανοποιητικά νούμερα πωλήσεων για όλη την σειρά των ακριβών Η2 μοτοσυκλετών.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν κάπως, πως εδώ στην Ελλάδα απαιτούνται σκληρά μαθηματικά και έντονος συναισθηματισμός για να αναλάβει κάποιος αυτό το δύσκολο έργο, δύο στοιχεία που είναι και τα πρώτα που έχει μάθει να αποφεύγει κανείς στο δρόμο μιας υψηλής επένδυσης. Με την Kawasaki Motors να έχει πλέον μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας από πριν καθώς και φιλόδοξο πλάνο αναδιοργάνωσης, πρέπει να θεωρείται πιθανό πως κοιτούν ήδη και την εκπροσώπησή τους στην ελληνική αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η περίοδος των ζυμώσεων που ξεκίνησε πριν από καιρό, φαίνεται πώς μπαίνει σε τελικό στάδιο που θα έχει σαν αποτέλεσμα είτε την αναδιάρθρωση της υπάρχουσας κατάστασης, είτε θα οδηγήσει σε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε το καλύτερο δυνατό για μία τόσο σημαντική, κι αγαπημένη μάρκα, στην ελληνική αγορά!