Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Οδηγούμε το Yamaha MT-07 2018 [video]

Ανανεωμένο και πιο… ώριμο!

Η "σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας" μας αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά στην… φωτεινή πλευρά της Ανδαλουσίας. Εκεί, λίγο έξω από την Malaga, στο παράδεισο των golfers στην Marbella, είχε κλειστεί το ραντεβού με το νέο MT-07 της Yamaha. Το δικύλινδρο από το Iwata ενηλικιώθηκε σχεδιαστικά και απέκτησε την κοινή οικογενειακή ταυτότητα των MT, γυρίζοντας σελίδα στην Ιστορία του.


Αν νομίζετε ότι αυτό αποτελεί μια απλή κίνηση για την Yamaha κάνετε μεγάλο λάθος. Και το παραμικρό βήμα σ' αυτήν έπρεπε να σχεδιαστεί προσεκτικά, καθώς το MT-07 παίζει έναν πολύ σημαντικό –αν όχι τον σημαντικότερο- ρόλο στην εμπορική πορεία της εταιρείας. Για να μην πελαγώσετε με νούμερα και στατιστικά, αρκεί να αναφέρουμε μόνο το εξής: Οι γυμνές μοτοσυκλέτες της Yamaha αντιπροσωπεύουν το 51% των συνολικών πωλήσεων του εργοστασίου, ενώ το 44,5 τοις εκατό από αυτές είναι οι πωλήσεις του ΜΤ-07 που πλέον αποτελεί μια από τις πιο καλοπουλημένες μοτοσυκλέτες στην ιστορία της εταιρείας γενικότερα.

Είναι λογικό λοιπόν, οι άνθρωποι της Yamaha να μελέτησαν κάτι παραπάνω από διεξοδικά ακόμη και την παραμικρή αναβαθμιστική πινελιά πάνω στην μοτοσυκλέτα, προκειμένου να μην προξενηθεί κάποιο "ατύχημα", να μην αλλοιωθεί ή χαθεί δηλαδή κάποιο από τα βασικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, στην προσπάθεια να βελτιωθεί το σύνολο.

Οι τρεις βασικοί άξονες που συνθέτουν την προσωπικότητα του ΜΤ-07 είναι η εμφάνιση, η συμπεριφορά και οι επιδόσεις, κι εκεί επάνω είναι που δούλεψαν οι μηχανολόγοι και οι σχεδιαστές του εργοστασίου.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, το σχήμα του ρεζερβουάρ και οι αεραγωγοί ακολουθούν τα χνάρια των μεγαλύτερων ΜΤ-09 και ΜΤ-10, με πιο επιθετικές γραμμές και μεγαλύτερες επιφάνειες, που προσδίδουν μια πιο ογκώδη και επιβλητική φιγούρα στο ΜΤ-07.

 

 

Επανασχεδιασμένες όμως είναι και οι σέλες του αναβάτη και του συνεπιβάτη, με μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ τα νέα πλαστικά το πλάι ενισχύουν οπτικά την αίσθηση ότι οι μάζες είναι συγκεντρωμένες μπροστά θυμίζοντας τον κυρτό σβέρκο ενός ταύρου έτοιμου να επιτεθεί.

Αλλαγμένος είναι και ο προβολέας (που θυμίζει τον αντίστοιχο της πρώτης γενιάς του ΜΤ-09), ενώ τα πίσω LED φώτα είναι παρόμοια με του νέου ΜΤ-09, ενώ το μπροστινό φτερό είναι ένα κομμάτι κι όχι τρία διαφορετικά όπως το προηγούμενο μοντέλο.


Για την συμπεριφορά του ΜΤ-07, οι επεμβάσεις έγιναν στις αναρτήσεις, τόσο στο μπροστινό όσο και πίσω στο αμορτισέρ.

Διαφορετικό σετάρισμα και ελατήρια για το πιρούνι, διαφορετικό ελατήριο και ρύθμισεις απόσβεσης επαναφοράς για το αμορτισέρ, έτσι ώστε να αποκτήσει η μοτοσυκλέτα ένα πιο σπορ στήσιμο, ενώ για τις επιδόσεις –σε ελεύθερη μετάφραση… για τον κινητήρα- σοφά αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές, μιας και το "πακέτο" του crossplane κινητήρα (στρόφαλος 270 μοιρών) του ΜΤ-07 είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να ταιριάξει με την προσωπικότητα της μοτοσυκλέτας.


Όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι αυτά που βάζουν το νέο ΜΤ-07 στην περίοδο της ωριμότητας, φιλοδοξώντας –σύμφωνα με την Yamaha πάντα- να μεγαλώσει την γκάμα του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Το αν θα το καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος και τα νούμερα από τα εμπορικά τμήματα των αντιπροσωπειών ανά τον κόσμο, καθώς πλέον η μοτοσυκλέτα θα συνοδεύεται παντού από το λογότυπο ΜΤ, ακόμη και στην Αμερική –που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των ΜΤ-07- όπου μέχρι σήμερα ήταν γνωστά ως FZ-7.

Τώρα η Yamaha θέλει να κάνει το ΜΤ ένα παγκόσμιο brand, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα του "καλού χαρτιού" της. Με την έκδοση των 35Kw (49,6hp) περικλείει και το κοινό της κατηγορίας Α2 των διπλωμάτων, έτσι ώστε κάθε αναβάτης, ανεξαρτήτως φύλλου και πρότερης μοτοσυκλετιστικής εμπειρίας, να βρει το ΜΤ-07 που του ταιριάζει.

Οι τρεις βασικοί άξονες που συνθέτουν την προσωπικότητα του ΜΤ-07 είναι η εμφάνιση, η συμπεριφορά και οι επιδόσεις

Από την άλλη, εμείς στην Marbella κληθήκαμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι ο χαρακτήρας του δικύλινδρου εν σειρά της Yamaha άλλαξε προς το καλύτερο και αν οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στο οπλοστάσιο του marketing, αλλά εμπεριέχουν ουσία και στην πράξη. Στο ΜΟΤΟ Απριλίου θα βρείτε όλες τις απαντήσεις και τις εντυπώσεις από την πρώτη οδηγική επαφή του ανανεωμένου και πιο… ώριμου ΜΤ-07.
 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αντιπρόσωπος:
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.
Τιμή:
Αναμένεται
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (mm):
2.085
Ύψος (mm):
1.090
Μεταξόνιο (mm):
1.400
Απόσταση από το έδαφος (mm):
140
Ύψος σέλας (mm):
805
Ίχνος (mm):
90
Γωνία κάστερ (˚):
24,5
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Ατσάλινο ανοικτό με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Πλάτος (mm):
745
Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):
182
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
14 / 3
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 86
Χωρητικότητα (cc):
689
Σχέση συμπίεσης:
11,5:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
74,8 / 9.000
Ροπή (kg.m/rpm):
6,9 / 6.500
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
108,6
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,925
Τελική μετάδοση / σχέση:
Με αλυσίδα / 2,688
 
Σχέσεις
1η
2,846
2α
2,125
3η
1,632
4η
1,300
5η
1,091
6η
0,964
 
ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ
 
Κενή
Γεμάτη
Θεωρητικά
-
2,4
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ένα αμορτισέρ με προοδευτικό μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ελαστικό:
180/55 ZR 17
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος "wave" 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακές ενδείξεις για στροφές/ταχύτητα/ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές/ επιλεγμένη σχέση κιβωτίου/στάθμη καυσίμου/στιγμιαία και μέση κατανάλωση/λειτουργία eco/ θερμοκρασία περιβάλλοντος/ώρα και ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/ABS/έλεγχος κινητήρα/πίεση λαδιού
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
130/41
Ρυθμίσεις:
Καμία
ΤΡΟΧΟΣ
Ελαστικό:
120/70 ZR 17
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι "wave" 282mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων

 

Tags: