Sena 30K: Στα μισά της... extra long term δοκιμής

Στις πιο σκληρές δοκιμασίες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/11/2019

Έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες από τότε που πήραμε στα χέρια μας τρία σετ 30K της Sena και από τότε δεν έχουμε σταματήσει να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, ενώ έχουν δοκιμαστεί και σε μερικές από τις πιο ακραίες συνθήκες των test του ΜΟΤΟ.

Ήδη από την αρχή της εμπειρίας μας μαζί τους, μας είχαν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου, την πιστότητα στην διαχείριση των κλήσεων, αλλά και την αυτονομία της μπαταρίας του. Στο τελευταίο μας review σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα επανέλθουμε με νέα δεδομένα, καθώς φέτος οι ενδοεπικοινωνίες της Sena θα γινόντουσαν κομμάτι του MEGA TEST, όπου θα δοκιμάζαμε και την δυνατότητα που προσφέρουν για meshing (διασύνδεση μεταξύ τους, αλλά και με άλλες ενδοεπικοινωνίες). Επειδή όμως εδώ στο ΜΟΤΟ δεν μας αρέσουν τα δύσκολα, αλλά τα… πολύ δύσκολα, δοκιμάσαμε την 30Κ και σε ένα εξαντλητικό ταξίδι non stop από την Αθήνα στην Βοσνία και πίσω, με ενδιάμεση συμμετοχή και στο KTM Adventure Rally!

Αρχικά λοιπόν να πούμε ότι οι ενδοεπικοινωνίες της Sena όχι απλώς τα έβγαλαν πέρα στην αποστολή τους, αλλά έπαιξαν και βασικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του MEGA TEST. Η διασύνδεση μεταξύ των μονάδων ήταν άριστη και σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ενώ δεν είχαν και κανένα πρόβλημα στην διασύνδεση με μονάδες άλλων εταιρειών, όπως η Interphone Link, αλλά και με το παλαιότερο μοντέλο της Sena την S20.

Η εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία τους ήταν ένα μεγάλο συν σε καταστάσεις που η έλλειψη ηλεκτρικής παροχής μπορεί να διαρκέσει και για δύο μέρες, ενώ η σκόνη και η λάσπη δεν εμπόδισαν στο ελάχιστο την απρόσκοπτη λειτουργία τους.Στο MEGA TEST είχαμε επίσης και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την ποιότητα του μικροφώνου και του ακουστικού σε πραγματικά υψηλές ταχύτητες της τάξης των 290km/h, όπου ακόμη κι εκεί δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επικοινωνία. Μπορεί να οδηγείς πλησιάζοντας την τρίτη εκατοντάδα των χιλιομέτρων και οι συνομιλητής σου στην άλλη άκρη να νομίζεις ότι του μιλά μέσα από ένα ηχομονωμένο στούντιο ηχογραφήσεων…

Στην έταιρη περίπτωση, που η 30Κ της Sena ήταν η μοναδική… παρέα του Φελούκα στο iron butt εγχείρημα να ταξιδέψει αυθημερόν στην Βοσνία και να λάβει μέρος "καπάκι" στο KTM Adventure Rally, επιβεβαιώσαμε την ανθεκτικότητα και την στεγανότητα του συστήματος στο έπακρο. Τρώγοντας καταρρακτώδη βροχή σε ΟΛΗ την διάρκεια του ταξιδιού, σε συνδυασμό με υψηλές μέσες ωριαίες ταχύτητες, η 30Κ δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο πιστοποιώντας την "bullet proof" κατασκευή της.

Πλέον, προβληματιζόμαστε για το ποιες θα είναι οι επόμενες και πιο σκληρές δοκιμασίες που θα υποβάλλουμε τις Sena 30K, αν και αυτό το… bullet μας βάζει ιδέες στο μυαλό!

 

Οδηγούμε Kymco AK 550 Premium 2023: Αποστολή στην Πορτογαλία

Πρώτες εντυπώσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

Βρεθήκαμε στο Πόρτο στην Πορτογαλία, όπου το ποτάμι που χωρίζει στη μέση την πόλη και η επένδυση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών με πολύχρωμα πλακάκια δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην περιοχή που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την νέα έκδοση Premium του AK 550, η οποία αποδείχτηκε πως δεν είναι απλώς μια πιο “πλούσια” σε εξοπλισμό έκδοση του γνωστού μας sport-scooter της Kymco, αλλά πρόκειται για ένα συνολικά αναβαθμισμένο mega-scooter υψηλών επιδόσεων και υψηλής τεχνολογίας με πολύ αναβαθμισμένες τουριστικές δυνατότητες.

2

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AK 550, πραγματικά εντυπωσιάζουν, καθώς η Kymco έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και τα κορυφαία υλικά. Έτσι, το AK 550 Premium έχει πλέον cornering ABS που σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς Traction Control, το καθιστούν κορυφαίο σε ενεργητική ασφάλεια στην κατηγορία του.

Φυσικά κορυφαία είναι και η δύναμη πέδησης, αφού οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo με τους δύο μεγάλους δίσκους είναι ικανές να σταματήσουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και ένα superbike 200 ίππων ή μια πολύ πιο βαριά τουριστική μοτοσυκλέτα πλήρως φορτωμένη.

 Το prmium έχει νέο ιμάντα τελικής μετάδοσης από carbon-fiber, αντί για Kevlar, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός, πιο ελαφρύς και πιο ήσυχος!

4

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του AK 550 ήταν πάντα το δυνατό του όπλο, χάρη στο αλουμινένιο πλαίσιο με το ξεχωριστό ψαλίδι πίσω και το Upside/Down πιρούνι. Η έκδοση Premium πάει τα πράγματα ακόμα πιο μακριά, χάρη στα νέα σπορ ελαστικά της Dunlop, τα οποία έχουν ειδική γεωμετρία κορώνας για μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα περισσότερη σταθερότητα.

Καμία έκπληξη λοιπόν από τη συμπεριφορά του AK 550 στους δρόμους της Πορτογαλίας, όπου επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά γιατί αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό αντίπαλο του Yamaha TMax σε ό,τι αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Μόνο που η έκδοση Premium δεν έγινε απλώς καλύτερο εκεί που ήδη ήταν καλό. Στόχος της Kymco ήταν να βελτιώσει την άνεση στην εθνική οδό και γενικά όταν οδηγείς για πολύ ώρα σε ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες.

Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα έχει δυνατότητα να ανέβει έως και 8,5 πόντους και ταυτόχρονα είναι μεγαλύτερη σε εμβαδόν, οπότε προστατεύει σε απόλυτο βαθμό το σώμα του αναβάτη και η διαφορά από το πρώτης γενιάς AK 550 είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα.

6

Μαζί με την καλύτερη προστασία από το κρύο και τον αέρα, το AK 550 Premium προσφέρει και την ευκολία του cruise control, για όσους σκοπεύουν να φύγουν μακριά από την πόλη.

Επίσης το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων Noodoe, το οποίο είναι το μοναδικό που δουλεύει άψογα στην Ελλάδα, χωρίς συνδρομή και χωρίς περιορισμούς ως προς το λογισμικό του smartphone, έχει πλέον δίπλα του δύο LCD οθόνες με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που λύνουν το πρόβλημα της δυσκολίας διαβάσματος των ενδείξεων λόγω αντανακλάσεων.

Άλλη μια σημαντική διαφορά που δείχνει με πόσο μεγάλη προσοχή σχεδίασαν το AK 550 Premium είναι η εργονομία της σέλας, η οποία έχει αλλάξει σχήμα ώστε να πατάνε πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος.

Με λίγα λόγια, η έκδοση Premium του AK 550 προσθέτει κορυφαία άνεση, ενεργητική ασφάλεια και πολυτέλεια, στο ήδη άψογο σε δυναμικά χαρακτηριστικά mega-scooter της Kymco. Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε στους ελληνικούς δρόμους, όπου πιθανότατα θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας του.

7