Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Harley On Tour 2019: Όταν η μοτοσυκλέτα είναι ελευθερία

Όλα τα νέα μοντέλα του 2019 στο Harley Athena για δοκιμή

Για το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου είχε οριστεί το ετήσιο ραντεβού μας με τα νέα μοντέλα της Harley Davidson. Όπως κάθε χρόνο, το φιλόξενο κατάστημα της Harley Davidson Athena στην οδό Πειραιώς ήταν το σημείο εκκίνησης, όπου η νταλίκα της HD Europe είχε ξεφορτώσει τον στόλο των test bike. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που διαθέτουν μόνο τα φτηνότερα μοντέλα τους για δοκιμή στους υποψήφιους πελάτες, η Harley Davidson δεν ακολουθεί κανέναν περιορισμό.

Τόσο τα entry level μοντέλα της (Street 750 και Iron 883) όσο και τα κορυφαία τουριστικά όπως το Ultra Limited, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να γευτεί την εμπειρία οδήγησης των αμερικάνικων μοτοσυκλετών. Φυσικά ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της Sporster, των Softail και Touring, με τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα η κάθε μία από αυτές. Πέρσι ήταν μια κομβική χρονιά για την γκάμα των μεγάλων μοτοσυκλετών της Harley, καθώς παρουσιάστηκε ο νέος κινητήρας Milwaukee Eight σε τέσσερεις διαφορετικές παραλλαγές και το ολοκαίνουριο πλαίσιο των Softail.

Μετά από μια τόσο μεγάλη και σαρωτική αλλαγή, ήταν φυσικό πως για το 2019 η Harley θα προχωρούσε σε κάποιες επιμέρους και στοχευμένες αναβαθμίσεις και δεν θα ανακάτευε πολύ την τράπουλα. Άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, συνέχιζε να παρουσιάζει νέα μοντέλα, όπως το Sport Glide και το FXDR.

Φέτος οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις έγιναν στα δημοφιλέστερα τουριστικά μοντέλα της, δηλαδή την Street Glide και την Road Glide. Το παλιό ηχοσύστημα Boom τεχνολογίας LCD, αντικαταστάθηκε με ένα ολοκαίνουριο τεχνολογίας TFT, που διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη υψηλής ανάλυσης και ταυτόχρονα το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά touch-screen panel που έχουμε δει σε μοτοσυκλέτα έως σήμερα. Οι δυνατότητές του έχουν διευρυνθεί μέσω της σύνδεσης Bluetooth με smartphone και φυσικά βελτιωμένη είναι και η ποιότητα του ήχου των ηχείων. Οι εκδόσεις Special των Street Glide και Road Glide έχουν για το 2019 τον κινητήρα των 114 κυβικών ιντσών και όχι των 107 που είχαν πέρσι, οποίος βρίσκεται πλέον μόνο στις βασικές εκδόσεις των τουριστών και Softail μοντέλων της Harley.

Πιθανότατα η ελαφρύτερη Street Glide Special να μην είχε ανάγκη τον μεγάλο κινητήρα των 114 κυβικών ιντσών, όμως στην περίπτωση της πιο βαριάς και ογκώδους Road Glide Spacial, η επιπλέον ροπή στις χαμηλές στροφές από τον μεγαλύτερο κινητήρα, είχε μόνο θετικό αντίκτυπο. Αυτή ήταν και η μοτοσυκλέτα πάνω στη σέλα της οποία περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας βόλτας μας φέτος.

Σαφώς ο 114 δεν ανεβάζει τόσο γρήγορα στροφές όσο ο 107,όμως στην περίπτωση του Road Glide Special, η επιπλέον ροπή χαμηλά τονίζει ακόμα περισσότερο την αίσθηση οδοστρωτήρα που έχει αυτή η μοτοσυκλέτα. Επίσης, η επιπλέον αμεσότητα επιτάχυνσης στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού, κάνει την ογκώδη αυτή μοτοσυκλέτα να δείχνει πιο ελαφριά και πιο πρόθυμη απ’ όσο πίστευες αρχικά. Σίγουρα ο 114 ταιριάζει γάντι στην Road Glide Special και δημιουργεί μια σαφή διαφορά από το βασικό μοντέλο, ενώ μέχρι πέρσι η διαφορές περιορίζονταν κυρίως στον αισθητικό τομέα και στο ελαφρώς πιο ποιοτικό και δυνατό ηχοσύστημα Boom!

Αν η αισθητική είναι το σημαντικότερο κριτήριο αγοράς για εσάς σε μια τουριστική μοτοσυκλέτα, τότε η Road King Special είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει την προσοχή σας.

Πρόκειται για την γυμνή έκδοση της διαχρονικής Road King, κι όπως πιθανόν καταλάβατε από την αντίθεση, το γεγονός πως πρόκειται για τουριστική μοτοσυκλέτα χωρίς φαίρινγκ τονίζει ακόμα περισσότερο τον ανατρεπτικό χαρακτήρα της.

Μπορείς να την δεις ως μια μεγάλη γυμνή μοτοσυκλέτα με αυξημένη πρακτικότητα λόγω των δύο μεσαίου μεγέθους βαλιτσών την που δεν σε εμποδίζουν καθόλου όταν οδηγάς ανάμεσα στα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη. Μπορείς όμως να την δεις και ως μια τουριστική μοτοσυκλέτα μικρών και μεσαίων  αποστάσεων που δεν έχει το βάρος και των όγκο των κλασικών τουριστικών μοντέλων της Harley και είναι ιδανική για όσους προτιμούν να ταξιδεύουν από τους επαρχιακού δρόμους και αποφεύγουν τις εθνικές οδούς.

Όμως το πιο πολυμορφικό και πολυτάλαντο μοντέλο στην γκάμα της Harley είναι για άλλη μια χρονιά η Sport Glide. Ανήκει στη σειρά Softail και φυσικά έχει το νέο και πολύ ελαφρύτερο πλαίσιο, όπου σε συνδυασμό με τον κινητήρα των 107 κυβικών ιντσών με τον αντικραδασμικό άξονα, υπερτερεί  εμφανώς σε δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει την πρακτικότητα των δύο αποσπώμενων βαλιτσών και την αρχοντική ποιότητα κύλισης των τουριστικών μοντέλων.

Πρόκειται για την ιδανική επιλογή όσων θέλουν να πάρουν την πρώτη τους μεγάλη Harley, καθώς δίνει τη δυνατότητα με πολύ μικρές αλλαγές στο τιμόνι και βιδώνοντας και ξεβιδώνοντας μικρά εξαρτήματα, να της αλλάξεις εντελώς την μορφή και τις δυνατότητές της. Θέλεις bad-boy χαρακτήρα; Θέλεις low-rider, bugger ή κλασσικό τουριστικό; Η Sport Glide μπορεί να μεταμορφωθεί στα πάντα, εύκολα και κυρίως με το μικρότερο δυνατό κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Harley.

Φυσικά στη νταλίκα του Harley In Tour του 2019 υπάρχουν για δοκιμή όλα τα Sportster 883/1200, που συνοδεύονται από μια γενναία έκπτωση αυτή την περίοδο και όποιος ενδιαφέρεται θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει αν τον βολεύει περισσότερο η θέση οδήγησης του Iron 883, του Iron 1200, των Fotry Eight και Forty Eight Special, του Roadster 1200 ή των Superlow-Custom.