Suzuki V-Strom 650 XT (2015)

Με ορειβατικά!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/11/2017

Το V-Strom 650 δεν χρειάζεται συστάσεις. Πιθανότατα οι μισοί από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο να έχετε ήδη ή να είχατε παλαιότερα ένα δικό σας. Παρ' όλα αυτά, η νέα έκδοση XT με τους ακτινωτούς τροχούς και το πακέτο εξοπλισμού Adventure είναι μια καλή αφορμή για να δούμε αν αυτός ο "φονέας" των γιγαντιαίων on-off έγινε καλύτερος φορώντας ορειβατικά μποτάκια και εκδρομικό σάκο στην πλάτη

Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε το 2015 και δημοσιεύθηκε στο τεύχος 546 του ΜΟΤΟ, και αφορά την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη δοκιμή του Suzuki V-Strom 650XT, έτσι όπως μόνο το ΜΟΤΟ έχει τη δυνατότητα να κάνει

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 που στην μόδα ήταν οι supersport μοτοσυκλέτες, το παρατσούκλι "φονέας γιγάντων" ήταν για την CBR 600F. Στις μέρες μας όμως τα μεγάλα οn-off ή αν θέλετε τα adventure bikes είναι αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μοτοσυκλετιστών και το μικρό V-Strom 650 είναι πλέον αυτό που δικαιούται να κυκλοφορεί με αυτό το παρατσούκλι. Σε μέγεθος δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα θηρία των 1200 κυβικών και οι επιδόσεις του ψυχωμένου V2 κινητήρα του σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι στο καλό τα χρειάζεσαι τα περισσότερα κυβικά. Επίσης στο οπλοστάσιο του μικρότερου σε κυβισμό V-Strom θα βρεις το φινίρισμα και την ποιότητα κατασκευής "Made in Japan" που δεν έχει κανένας ανταγωνιστής του πλέον, όπως και ένα γεροδεμένο αλουμινένιο πλαίσιο με αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Εξίσου εντυπωσιακός για την τιμή του είναι ο βασικός εξοπλισμός με την μεγάλη σχάρα και την υδραυλική προφόρτιση του πίσω αμορτισέρ να διευκολύνουν την καθημερινή και εκδρομική χρήση της μοτοσυκλέτας. Βασικά το V-Strom 650 το μόνο που χρειάζεται όταν το πάρεις από το μαγαζί που στο πούλησε είναι βενζίνη και χρόνο για να το οδηγάς. Όλα αυτά φυσικά στην θεωρία, διότι στην πράξη όλοι θέλουμε πάντα περισσότερα και όταν μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε με βασική προτεραιότητα την προσιτή τιμή είναι εύκολο να βρεις σημεία που να τα ήθελες διαφορετικά ή καλύτερα. Τι είναι η έκδοση XT; Εκ πρώτης όψεως ακολουθεί την μόδα της εποχής. Έχει ζάντες tubeless με ακτίνες αντί τις χυτές της βασικής έκδοσης και κάτω από τους προβολείς εξέχει ένα μικρό πλαστικό ρύγχος. Προφανώς τίποτα από αυτά τα δύο δεν το κάνει πιο γρήγορο ή πιο οικονομικό ή καλύτερο για βόλτα στο χώμα. Είναι καθαρά θέμα στιλ και αν θέλετε την γνώμη μου… ευτυχώς! Διότι το V-Strom 650 δεν έχει λόγο να αλλάξει.


Παρά τον τεράστιο όγκο του χρειάζεται λιγότερη δύναμη απ΄ όση νομίζεις αρχικά για να το σηκώσεις από το σταντ και το καλό είναι ότι όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ δεν επηρεάζεται δραματικά η κατανομή του βάρος. Είναι από τις λίγες μοτοσυκλέτες του είδους της που έχει την ίδια αίσθηση με άδειο ή γεμάτο ρεζερβουάρ, τόσο όταν κάνεις επιτόπιους χειρισμούς, όσο και όταν την οδηγάς σβέλτα σε στροφές. Θα μου πείτε ότι είναι έτσι κι αλλιώς μια βαριά μοτοσυκλέτα που δέκα κιλά πάνω – δέκα κιλά κάτω, δεν αλλάζουν την κατάσταση. Σύμφωνοι, αλλά και πάλι στην πράξη, σε συνθήκες πόλης, δεν είναι κι ό,τι πιο ευέλικτο. Περισσότερο ο όγκος και το μεγάλο μήκος της, παρά το βάρος είναι αυτά που επιβάλουν έναν ήρεμο ρυθμό οδήγησης μέσα στην πόλη. Η ευελιξία είναι το μοναδικό πραγματικό μειονέκτημα αυτής της μοτοσυκλέτας, αλλά όταν θέλεις να οδηγάς ένα full size mega on-off, μην περιμένεις τα μικρότερα κυλινδροπίστονα να κάνουν την διαφορά στην ευελιξία σε σχέση με ένα θηρίο 1200 κυβικών. Από την άλλη μεριά, αυτή η δυσκολία της να βρει χώρους ανάμεσα στα αυτοκίνητα, έχει τα καλά της και τα κακά της. Τα κακά είναι προφανή. Όταν βιάζεσαι το V-Strom 650 μοιάζει σαν να μην χωράει να περάσει και κάθε ρίσκο που παίρνεις για να χωθείς έχει ως αποτέλεσμα είτε να σε βρίζει αυτός με το αυτοκίνητο που του κοπάνησες τον καθρέπτη, είτε κάποιος από τα είκοσι μηχανάκια που έχουν κάνει ουρά πίσω σου και αγανάκτησε με τον εγωισμό σου. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά που δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις. Από την στιγμή που πάρεις απόφαση ότι δεν πρόκειται να φτάσεις πιο γρήγορα κάνοντας σφήνες και αρχίσεις να κινείσαι σύμφωνα με την ροή της κίνησης των δρόμων, το V-Strom 650 μπορεί να ξεδιπλώσει τα χαρακτηριστικά πολυτελούς μετακίνησης που εκφράζει. Οι σχετικά μαλακές αναρτήσεις εξουδετερώνουν τις λακκούβες και η μεγάλη διάμετρος του εμπρός τροχού κρατάει ήρεμο το τιμόνι πάνω από τις αυλακώσεις των δρόμων και τις διαμήκεις ανωμαλίες.

Γραμμές του τραμ, μπαλώματα κατά μήκος του δρόμου από την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή όποιος γούσταρε να σκάψει τον δρόμο, περνάνε κάτω από το V-Strom 650 χωρίς να χρειαστεί ο αναβάτης να σφίξει τα χέρια του στο τιμόνι. Η αρχοντική και πανοραμική θέση οδήγησης προσφέρει ασφάλεια, αφού μπορείς να βλέπεις μακριά πάνω από τα αυτοκίνητα και να προβλέπεις για το τι θα συναντήσεις. Έτσι ενώ αυτός ο δυσανάλογος για τον μικρό κυβισμό του, χαλαρός τρόπος οδήγησης που επιβάλει το V-Strom 650 μοιάζει αρχικά να είναι εμπόδιο για την καθημερινή χρήση της μοτοσυκλέτας, στο τέλος ανακαλύπτεις ότι ούτε άργησες σε κάποιο ραντεβού, ούτε σου έλειψε η πρακτικότητα. Ειδικά το τελευταίο είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του V-Strom 650 μέσα στην πόλη, αν η λέξη πρακτικότητα εκφράζει την ευκολία μεταφοράς συνεπιβάτη και ογκωδών αντικειμένων. Η σχάρα πίσω είναι πραγματικά μεγάλη σε επιφάνεια και κυρίως βολική για να δέσεις πάνω της αντικείμενα οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους. Αν δεν έχεις συνεπιβάτη, μπορείς να εκμεταλλευτείς την σέλα του και μαζί με την σχάρα να έχεις χώρο φόρτωσης αγροτικού pick-up! Πραγματικά δεν έχει εφευρεθεί ακόμα αντικείμενο που να μην χωράει πίσω σου στο V-Strom 650. Θέλει η σύντροφος να την πας για ψώνια; Κανένα πρόβλημα! Έχει τέτοιο μήκος η σέλα, που με δύο άτομα πάνω της μπορείς να βάλεις σε σακούλες δύο ορόφους του ZARA και να μπουν ανάμεσά τους χωρίς να στριμωχτούν. Για να καταλάβετε πόσο βοηθάει την πρακτικότητα το μεγάλο μέγεθος του V-Strom 650, μπορείς να οδηγάς με ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης και πίσω σου να κάθεται ο συνεπιβάτης χωρίς να σε σπρώχνει εμπρός και χωρίς εσύ να τον σπρώχνεις προς τα πίσω. Αν δεν χρειαζόταν να φοράς αδιάβροχα όταν βρέχει, τότε το V-Strom 650 θα ήταν το πιο ευέλικτο… αυτοκίνητο του κόσμου.

Άφθονοι χώροι και βασιλικές ανέσεις από την σέλα, που στην έκδοση ΧΤ έχει δίχρωμο αντιολισθητικό κάλυμμα

 

Δεκαπέντε χρόνια  στην κορυφή
Μονοκύλινδροι ή πολυκύλινδροι, δίχρονοι ή τεράχρονοι, όλα τα είδη κινητήρων έχουν μπει στις μοτοσυκλέτες. Αν όμως ψάχνουμε για τους πιο πολυτάλαντους και επιτυχημένους εμπορικά, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι V2 μεσαίου κυβισμού παίρνουν το βραβείο. Ο αερόψυκτος του Pantah κράτησε στην ζωή την Ducati για δύο δεκαετίες και ο κινητήρας του Transalp από το 1987 μέχρι σήμερα έχει φορεθεί στα πιο δημοφιλή μοντέλα της Honda. Όμως αποδοτικότερος όλων είναι αυτός ο V2 των 650 κυβικών της Suzuki που είδαμε για πρώτη φορά στο SV 650 το 1999. Η δύναμη ψηλά και ταυτόχρονα η ροπή στις πολύ χαμηλές στροφές είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα θα βρεις σε αυτού του κυβισμού κινητήρες. Έτσι παρά το βάρος και τον όγκο του V-Strom, ο μικρός V2 της Suzuki καταφέρνει να δώσει στον αναβάτη μια ολοκληρωμένη αίσθηση ότι οδηγάει μεγάλη μοτοσυκλέτα. Με τις στροφές λίγο πάνω από το ρελαντί αφήνεις τον συμπλέκτη και το V-Strom 650 ξεκινάει με την ίδια αυτοπεποίθηση που έχει ένας μεγάλου κυβισμού V2. Αν συνεχίσεις να οδηγάς αλλάζοντας ταχύτητες χωρίς το στροφόμετρο να ξεπερνά τις 4000 στροφές, θα αρχίζεις να πιστεύεις ότι έκαναν λάθος στο εργοστάσιο και έβαλαν τον κινητήρα του V-Strom 1000 στην δική σου μοτοσυκλέτα. Αυτή η γλυκιά αίσθηση της ροπής ενός βαριού στροφάλου που έχουν τα μεγάλα V2 στις χαμηλές στροφές υπάρχει και στον μικρό κινητήρα της Suzuki και του δίνει μια ξεχωριστή γοητεία.

Επίσης ταιριάζει τόσο πολύ με το ογκώδες παρουσιαστικό του V-Strom 650 που σχεδόν σε πείθει ότι δεν χρειάζεσαι περισσότερα κυβικά. Το "σχεδόν" γίνεται απόλυτη βεβαιότητα όταν ανοίξεις τέρμα το γκάζι και δεις ότι αυτός ο θαυματουργός κινητήρας έχει μπόλικη ψυχή ψηλά. Κι επειδή μπορεί να διατηρεί εύκολα ταχύτητες ταξιδιού μεταξύ 150-160km/h όσο κι αν το έχεις φορτώσει, σημαίνει ότι μπορείς να φτάσεις το ίδιο γρήγορα και το ίδιο μακριά με όποιον έχει δώσει τα διπλάσια χρήματα για πάρει ένα μεγάλο οn-off των 1200 κυβικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κορόιδα αυτοί που αγοράζουν τα πανάκριβα γιγαντιαία on-off. Η διαφορά στα κυβικά ίσως να μην είναι εξόφθαλμη, όμως η αλήθεια είναι ότι ένα βαρυφορτωμένο V-Strom 650 θέλει να κατεβάσεις μία, δύο ή και τρεις ταχύτητες για να προσπεράσει γρήγορα σε έναν ανηφορικό δρόμο, εκεί που τα μεγάλα V2 θέλουν απλώς… μισό γκάζι. Η έλλειψη κυβικών φαίνεται κι από την μεγάλη διακύμανση στην κατανάλωση. Το V-Strom 650 καίει ελάχιστη βενζίνη όταν οδηγάς σε ήρεμο ρυθμό, αλλά για να ακολουθήσεις σε επιταχύνσεις τα μεγάλα V2 θα δεις ότι πρέπει να το ταΐζεις διπλή μερίδα φαγητό. Το βάρος και η αεροδυναμική αντίσταση πάντα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κατανάλωση των μικρότερου κυβισμού κινητήρων. Βέβαια τα λιγότερα κυβικά έχουν και μικρότερα ετήσια πάγια έξοδα οπότε στο τέλος του χρόνου πάλι κερδισμένος βγαίνεις.

Πάω αργά γιατί βιάζομαι
Γρήγορο στις ευθείες και με ένα καλοζυγισμένο αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών το V-Strom 650 θα μπορούσε να είναι και σπορ. Όχι, δεν είναι. Σύμφωνοι, στις στροφές τα πάει μια χαρά για τα κιλά του και ειδικά σε γλιστερούς δρόμους μπορεί να διατηρήσει ένα σβέλτο ρυθμό χάρη στην καλή πρόσφυση που προσφέρουν οι μαλακές αναρτήσεις, στην ομοιογενή κατανομή του βάρους και στις ήρεμες αντιδράσεις του μεγάλου εμπρός τροχού και του εξίσου μεγάλου μεταξονίου. Όμως σπορ μοτοσυκλέτα δεν είναι αυτό ακριβώς. Από το V-Strom 650 λείπει η σπιρτάδα. Ακόμα και ο κινητήρας του που έχει όση δύναμη θέλεις ψηλά, μοιάζει σαν να κάνει αγγαρεία, όταν κρατάς παρατεταμένα το γκάζι τέρμα ανοιχτό. Τα φρένα και η γεωμετρία του πλαισίου δεν γουστάρουν καθόλου τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Θέλουν να τους δώσεις νωρίς τις εντολές σου και να έχουν αρκετό χρόνο στην διάθεσή τους για να δράσουν. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο χωματόδρομο. Μπορεί η έκδοση XT να υπόσχεται εμφανισιακά αναβαθμισμένες ικανότητες εκτός ασφαλτόδρομου, αλλά δεν καταφέρνει να ξεγελάσει κανέναν. Θα κάνει στο χώμα ακριβώς τα ίδια πράγματα και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και η βασική έκδοση. Οι πανέμορφες ζάντες με ακτίνες δεν πρόκειται να βρουν πρόσφυση εκεί που δεν βρίσκουν οι χυτές, ούτε το μικρό ρύγχος μπορεί να κάνει κάτι γι΄αυτό. Η ουσιαστική διαφορά είναι στην αντοχή αυτών των τροχών και η προστασία που παρέχει το πακέτο εξοπλισμού Adventure σε περίπτωση πτώσης. Τα ποιοτικά στεφάνια θα αντέξουν πολλά περισσότερα κοπανήματα σε πέτρες σε σύγκριση με τις φτηνές χυτές ζάντες του βασικού μοντέλου. Επίσης οι χυτές ζάντες είναι ευκολότερο να ραγίσουν αν το βαρυφορτωμένο V-Strom χτυπήσει σε φυτευτή πέτρα, σε αντίθεση με τις ζάντες του ΧΤ που το χειρότερο είναι να στραβώσουν, κάτι που σου επιτρέπει να συνεχίσεις το ταξίδι σου αλλά και να τις επισκευάσεις ευκολότερα με την πρώτη ευκαιρία. Υπάρχει και ένα μικρό οδηγικό πλεονέκτημα με αυτές τις ζάντες λόγω του μικρότερου γυροσκοπικού φαινομένου που παράγουν, επειδή το βάρος τους είναι συγκεντρωμένο στον άξονα και είναι ελαφρύτερες στα στεφάνια. Έτσι το τιμόνι είναι λίγο πιο ελαφρύ στα χέρια σου όταν κάνεις απότομους ελιγμούς αποφυγής εμποδίων. Στην άσφαλτο που οι ταχύτητες είναι υψηλότερες η διαφορά είναι πιο αισθητή. Όμως ένα V-Strom 650 με φορτωμένες βαλίτσες και δύο άτομα στην σέλα ζυγίζει πάνω από τρακόσια κιλά. Το ABS δεν έχει ρύθμιση για χώμα, ούτε απενεργοποιείται, οπότε αμολάει τα φρένα κάθε φορά που αγγίζει το πόδι σου το πίσω φρένο και ο πίσω τροχός χοροπηδάει στις ανωμαλίες. Με άλλα λόγια, η έκδοση XT με τον εξοπλισμό Adventure είναι ανθεκτικότερη στους χωματόδρομους, η πλαστική ποδιά προστατεύει τον κινητήρα από γρατσουνιές και τα κάγκελα προστατεύουν τα πλαστικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το V-Strom 650 έγινε πιο ικανό στο χώμα.

Υπερβολικό πλάτος και μπόλικοι μεταλλικοί τριγμοί στις λακκούβες από τις μεταλλικές βαλίτσες του πακέτου Adventure. Συμφέρει να τις αγοράσετε μόνο ως μέρος τις προσφοράς που έχει η αντιπροσωπεία αυτή την εποχή

 

Ταξιδιάρα ψυχή
Ο καλύτερος τρόπος για να ευχαριστηθείς ένα V-Strom 650 ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό ταξίδι που να περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα εθνικών οδών. Το πακέτο Adventure που είχε η μοτοσυκλέτα του τεστ κοστίζει 1.729 ευρώ αν το παραγγείλετε ξεχωριστά. Αντίθετα αν αγοράσετε ένα καινούριο V-Strom 650 και το προσθέσετε ταυτόχρονα στον εξοπλισμό του, η τελική τιμή της μοτοσυκλέτας θα φτάσει τα 9.895 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει 899 ευρώ αντί για 1.729. Επίσης τα εξαρτήματα που αποτελούν τον εξοπλισμό Adventure μπορούν να αγοραστούν μεμονωμένα. Ο σχεδιασμός και η ποιότητα δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο των αντίστοιχων προϊόντων που βρίσκεις στην ελεύθερη αγορά των after-market. Με αυτό ως επιχείρημα, δείχνει να αξίζει να δώσεις τα επιπλέον 899 ευρώ αγοράζοντας καινούρια την μοτοσυκλέτα, αλλά όχι τα 1.729 ευρώ που κοστίζει αν έχεις ήδη ένα V-Strom 650. Η χωρητικότητα των αλουμινένιων βαλιτσών είναι ικανοποιητική για ένα τριήμερο δύο ατόμων, όμως δεν έχουν εσωτερική προστατευτική επένδυση και δεν έχουν χειρολαβές μεταφοράς. Επίσης, ενώ οι κλειδαριές πωλούνται ξεχωριστά, έχουν δικό τους κλειδί και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλειδί της μοτοσυκλέτας.

Με άλλα λόγια ενώ γράφουν Suzuki, στην πράξη δεν φαίνεται να έχουν κάποια ειδική σχεδίαση για το V-Strom. Το τεράστιο πλάτος και οι μεταλλικοί ήχοι που ακούγονται στις λακκούβες είναι αναμενόμενα μειονεκτήματα για όποιον θέλει να έχει μεταλλικές βαλίτσες. Ο κατασκευαστής των βαλιτσών (SW-Motech) δίνει όριο τα 30 κιλά για κάθε βαλίτσα, όμως η Suzuki κατεβάζει το όριο στα 10 κιλά προφανώς για λόγους κατανομής βάρους. Περιορισμός υπάρχει και στην μέγιστη ταχύτητα, όπου θα πρέπει να διατηρείτε το όριο των 130km/h των εθνικών οδών. Φυσικά όλα αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την συμπεριφορά και καλό είναι να κινείστε κοντά σε αυτά τα πλαίσια καθώς οι αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας αλλάζουν, ειδικά αν χρειαστεί να κάνετε κάποιον χειρισμό έκτακτης ανάγκης. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα του πακέτου Adventure που μας άρεσαν ήταν οι πολύ προστατευτικές για τα χέρια χούφτες που δεν αυξάνουν υπερβολικά το πλάτος του τιμονιού. Επίσης τα μεταλλικά κάγκελα παρέχουν επαρκή προστασία χωρίς να προσθέτουν υπερβολικό βάρος ή όγκο. Με ή χωρίς τον πρόσθετο εξοπλισμό με το V-Strom 650 απολαμβάνεις τα μακρινά ταξίδια. Οι ακτινωτές ζάντες της έκδοσης XT φέρνουν διευρυμένο πεδίο δράσης στους χωματόδρομους, από πλευράς αντοχής τους στα χτυπήματα. Από την άλλη μεριά όμως αυτό το ποιοτικό ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια της XT είναι καλοδεχούμενο γιατί "αγριεύουν" την εμφάνιση και έχουν θετικό αντίκτυπο στην αντοχή και την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Κλασικά ιαπωνικής σχεδίασης όργανα με πλήρες trip master

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ       DL 650 V-Strom ΧΤ ABS

 

Αντιπρόσωπος:
Σφακιανάκης ΑΕΒΕ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος
2.290
Ύψος
1.405
Μεταξόνιο
1.560
Απόσταση από το έδαφος
175
Ύψος σέλας
835
Ίχνος
110mm
Γωνία κάστερ
26
Απόσταση σέλας - τιμονιού
810mm
Απόσταση σέλας - μαρσπιέ
600mm
Απόσταση μαρσπιέ - τιμονιού
920mm
Απόσταση πίσω σέλας - πίσω μαρσπιέ
540mm
 
ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
214,5kg
(χωρίς καύσιμο:199,5 kg)
Πίσω
51,2%
Εμπρός
48,8%
Σφάλμα στοιχείων κατασκευαστή:
-0,01%
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Πλάτος (mm):
835
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
- / 214
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, δικύλινδρος V 90 μοιρών, 2 ΕΕΚ, 4 Β/Κ, υγρόψυκτος
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
81x62,2
Χωρητικότητα (cc):
645
Σχέση συμπίεσης:
11,2:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
67,7/8.800
Ροπή (kg.m/rpm):
6,3/6.400
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
104,9
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός με δύο πεταλούδες
Σύστημα εξαγωγής:
2 σε 1 με τριοδικό καταλύτη
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια/2,088 (71/34)
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα/3.133 (47/15)
Σχέσεις
2.461(32/13)
1.777(32/18)
1.380(29/21)
1.125(27/24)
0.961(25/26)
0.851(23/27)
 
 
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
Km/h
Sec
Μέτρα
0-50
2,00
12,51
0-100
4,46
64,86
0-150
9,69
250,59
0-200
 
 
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
Μέτρα
Sec
Κm/h
0-400
13,09
165,37
0-1.000
25,25
184,18
 
ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΜΑ
Km/h
Sec
Μέτρα
80-140
11,94
157,40
 
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ (sec/μέτρα)
Km/h
4η
5η
6η
40-80
3,58/59,14
3,8/63,61
-
80-120
3,65/101,74
4,05/112,69
5,80/120
120-160
6,55/261,78
5,91/233,89
7,68/303,76
 
-
-
-
ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ
 
Κενή
Γεμάτη
Θεωρητικά
 
3,161
Πραγματικά
3,09
3,325
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
 
Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, αλουμινένιο ψαλίδι
Διαδρομή (mm):
159
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
 
Ελαστικό:
150/70-17
ΦΡΕΝΟ
 
Δίσκος 282 χιλ. με δαγκάνα ενός εμβόλου και γλίστρα, ABS
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό στροφόμετρο, οθόνη LCD με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές ο καθένας με δικιά του μέση κατανάλωση, trip computer, ένδειξη θερμοκρασίας, προειδοποιητική λυχνία παγετού, ρολόι, λυχνίες για φώτα, φλας, υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, ABS, σχάρα, χειρολαβές, πλαϊνό σταντ, immobilizer
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή / Διάμετρος (mm):
150 / 43
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση 5 θέσεων
ΤΡΟΧΟΣ
Ελαστικό:
110/80-ZR19
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι 310mm, με διπίστονες δαγκάνες, ABS
 
       
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑ ΣΧΕΣΗ
Κόφτης:
11.000
Μέγιστη ισχύς:
8.800
 
 
1η
66
2α
92
3η
118
4η
145
5η
169
6η
191
 
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση
6,1
Ελάχιστη
5,3
Μέγιστη
10,6
Αυτονομία:
377
Αυτονομία ρεζέρβας:
-
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
20 / -

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η τεχνολογία και η πολυτέλεια συνδυάζονται με την βασιλική άνεση, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά
motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Με στόχο την παραμονή της στην κορυφή σε μία από τις πιο καυτές κατηγορίες τη δεδομένη στιγμή, αυτή των μεσαίου κυβισμού GT σκούτερ, η Yamaha ανανέωσε το XMAX 300, προτάσσοντας δύο ξεχωριστές μεταξύ τους επιλογές, με την πιο πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Tech MAX να στέκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του βουνού, συνδυάζοντας την τεχνολογία και την πολυτέλεια με τις βασιλικές ανέσεις για δύο άτομα, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά.

Η ανανέωση του σπορ σκούτερ της Yamaha, XMAX 300, έφερε δύο ξεχωριστές μεταξύ τους εκδόσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναβατών, κρατώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα δυνατά χαρτιά που χαρακτηρίζουν την οικογένεια XMAX, η οποία έχει δικαιωματικά κερδίσει τον τίτλο της “βασίλισσας των ανέσεων και των χώρων”. Η πιο πλούσια εξοπλισμένη, από θέμα τεχνολογίας, έκδοση Tech MAX αποπνέει μία υψηλότερη αίσθηση πολυτέλειας, η οποία αποτυπώνεται και στην υψηλότερη τιμή από τη βασική, στα 7.390€.

motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ο νέος για το 2024 χρωματισμός Dark Magma αποκλειστικά για την έκδοση Tech MAX, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε το σκούτερ της δοκιμής μας, προσδίδει πόντους στην αίσθηση της πολυτέλειας. Το ματ φινίρισμα δίνει την εντύπωση suede υφής και συνδυάζεται όμορφα με τα μαύρα γυαλιστερά μπούμερανγκ πλαστικά στην περιοχή της ποδιάς. Όμορφη πινελιά αποτελούν τα γκριπ του τιμονιού, που έχουν χαραγμένο πάνω τους το όνομα Tech MAX. Την εικόνα χαλάνε κάπως τα άβαφα μαύρα ματ πλαστικά που συναντάμε στα πόδια του αναβάτη και πάνω από τα μαρσπιέ συνεπιβάτη. Τα ποιοτικά πλαστικά, ωστόσο, έχουν πολύ καλή συναρμογή μεταξύ τους, με το φινίρισμα να βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η σέλα παραμένει άνετη και μεγάλη, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη και στην έκδοση Tech MAX, με τις εξωτερικές ραφές να προσθέτουν πόντους στην εμφάνιση. Εδώ, όμως, έχουμε μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην οδήγηση, καθώς η θέση του αναβάτη επενδύεται με ένα αντιολισθητικό κάλυμμα, που βοηθά στην ακόμα πιο ξεκούραστη παραμονή του πάνω στην σέλα. Πίσω, ο συνεπιβάτης εξακολουθεί να απολαμβάνει την υψηλής ποιότητας ξεκούραστη παραμονή όπως και στη βασική έκδοση, όμως αν είναι κάτω από 1,65 μ. τα ογκώδη φιλέτα στα πλαϊνά του σκούτερ, σε συνδυασμό με την θέση των μαρσπιέ, μπορεί να ακουμπούν στις γάμπες του.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Κάτω από τη σέλα βρίσκεται ο κύριος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος είναι αυτό που περιμένεις όταν αντικρίζεις το σκούτερ. Μπορεί να χωρέσει εύκολα δύο fullface κράνη, αρκεί να μην είναι και τα δύο μεγάλου μεγέθους, και διάφορα ακόμα μικροαντικείμενα. Ο μεντεσές που υπάρχει στη σέλα και την κρατά ανοιχτή, βοηθά στην τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα, ενώ το γεγονός ότι ο χώρος είναι και φωτιζόμενος διευκολύνει τα μέγιστα, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό που μας έλειψε από την έκδοση Tech MAX είναι η επένδυση κάποιου είδους μοκέτας, καθώς μιλάμε για την κορυφαία έκδοση του μεσαίου σπορ σκούτερ της Yamaha, που απευθύνεται σε όσους δεν συμβιβάζονται, όσον αφορά την πολυτέλεια.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τα δύο ντουλαπάκια της ποδιάς έχουν επένδυση δερματίνης και suede υφάσματος, σε αντίθεση με τα μαύρα άβαφα πλαστικά της βασικής έκδοσης, τονίζοντας την premium φιλοσοφία κατασκευής της έκδοσης Tech MAX. Στο αριστερό, το οποίο κλειδώνει, συναντάμε και μία θύρα φόρτισης USB, ενώ ο χώρος επαρκεί και στα δύο για αρκετά μικροαντικείμενα, με το μεγάλο άνοιγμα να διευκολύνει την πρόσβαση για τα χέρια του αναβάτη. Προσοχή θέλει το δεξί ντουλαπάκι, το οποίο δεν κλειδώνει, καθώς τις περισσότερες φορές ενώ ακούγεται το χαρακτηριστικό “κλικ” δεν έχει κουμπώσει καλά και υπάρχει ο κίνδυνος να σας ανοίξει στον δρόμο.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ισχυρές επιδόσεις και τεχνολογία

Η προστασία από τον αέρα είναι επαρκής, με τη μεγάλη και φαρδιά ζελατίνα να ρυθμίζεται σε δύο διαφορετικές θέσεις με εργαλεία. Τα φλας λειτουργούν και ως εκτροπείς αέρα και βροχής από τα χέρια του αναβάτη και παρά το μέγεθός τους, που δεν γεμίζει το μάτι, κάνουν αρκετά καλή δουλειά. Σε συνδυασμό με τον μονοκύλινδορ υγρόψυκτο κινητήρα των 292 κυβικών που έχει την ικανότητα να φτάσει μέχρι και τα 140 χ.α.ω. στο κοντέρ, οι κοντινές αποδράσεις από τα τείχη της πόλης είναι εφικτές. Η αυτόματη CVT μετάδοση είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει το στροφόμετρο να πλησιάσει τον κόφτη, μένοντας λίγο κάτω από τις 8.000 στροφές. Επομένως, το XMAX 300 Tech MAX μπορεί να ταξιδεύει ξεκούραστα ακόμα και στην τελική του, χωρίς να μεταφέρει ενοχλητικούς κραδασμούς στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η ψηφιακή LCD οθόνη συνδυάζεται στην περίπτωση του Tech MAX με μία έγχρωμη TFT οθόνη ακριβώς από κάτω, με πολύ καλή αντίθεση ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται απο πάνω της. Εκεί, πέραν από το στροφόμετρο, την ώρα και την θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις κλήσεις του, την μουσική του αλλά και τις ρυθίσεις της μοτοσυκλέτας, μέσω των ποιοτικών διακοπτών στο αριστερό γκριπ και της εφαρμογής “Yamaha MyRide”. Αν τώρα θέλει και πλοήγηση θα πρέπει να κατεβάσει επιπλέον την εφαρμογή της Garmin “StreetCross”, ενώ μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών απεικονίσεων στην έγχρωμη TFT οθόνη, ανάλογα με το τι τον βολεύει. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή της Yamaha είναι αρκετά δύσχρηστη, σε αντίθεση με την περιήγηση στο μενού της TFT οθόνης, ενώ χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνδεθεί κάθε φορά το smartphone με το σκούτερ και δεν γίνεται αυτόματα.

Οι αναρτήσεις κρατάνε τον σπορ προσανατολισμό τους, έχοντας σφιχτές αποσβέσεις, που βοηθούν στο να μην αλλοιωθεί η συμπεριφορά από την αλλαγή γεωμετρίας, όταν προστίθεται συνεπιβάτης. Επαρκής είναι και η δύναμη πέδησης από τους δύο δίσκους – έναν 267 χιλιοστών μπροστά και έναν 245 χιλιοστών πίσω. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε το ABS στον μπροστινό τροχό δεν τα καταφέραμε, κάτι στο οποίο βοήθησαν και τα εξαιρετικά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin City Grip 2, τα οποία χαρίζουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης. Στο σκούτερ της δοκιμής μας το πίσω φρένο ήταν αυτό που έθεσε σχετικά εύκολα το ABS σε λειτουργία, δίνοντας στη μανέτα "ξύλινη" αίσθηση, χωρίς να μπορούμε να πιέσουμε πάλι, μέχρι να ολοκληρωθεί η επέμβαση του συστήματος ή μέχρι να την αφήσουμε και να την πιέσουμε ξανά. Το Traction Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης, δεν επεμβαίνει συχνά, ενώ όταν το κάνει κόβει κάπως απότομα την δύναμή, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Αν το σηκώνει η τσέπη σου

Όταν μιλάμε για χώρους και άνεση, τότε το όνομα του XMAX θα είναι ένα από αυτά που σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι. Αν και η βασική έκδοση δεν υστερεί σε ποιότητα, με την έκδοση Tech MAX η Yamaha στοχεύει αυτούς που αναζητούν το απόλυτο, που συνδυάζει όλα τα οφέλη των σκούτερ με την πολυτέλεια, χωρίς να τους νοιάζει ιδιαίτερα το κόστος απόκτησης.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος:

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.

Τιμή: 7.390€

Απόσταση από το έδαφος (mm):

135

Ύψος σέλας (mm):

795

Πλαίσιο:

Ατσάλινο σωληνωτό

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

183

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 1ΕΕΚ και 4 β/κ 

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

70 x 75,9

Χωρητικότητα (cc):

292

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

27,6 / 7.250

Ροπή (kg.m/rpm):

3 / 5.750

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

94,5

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ 

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

Συμπλέκτης:

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

CVT / -

Τελική μετάδοση / σχέση:

Ιμάντας / -

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

-/-

Ρυθμίσεις:

Καμία

Ζάντα ΕΜΠΡΟΣ:

15’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΕΜΠΡΟΣ:

120/70-15

ΦΡΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ

Δίσκος 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

-

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίων

Ζάντα ΠΙΣΩ:

14’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΠΙΣΩ:

140/70-14

ΦΡΕΝΟ ΠΙΣΩ:

Δίσκος 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή LCD οθόνη με ενδείξεις για ταχύτητα στάθμη καυσίμου, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές και έγχρωμη TFT οθόνη 4,3” με ενδείξεις για στροφές κινητήρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, τάση μπαταρίας, ρολόι, και ενδεικτικές λυχνίες για traction control, ABS, έλεγχος κινητήρα, φλας, μεγάλη σκάλα φώτων

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μέση: 4,1
Αυτονομία: 321

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

13,2 / -

Ετικέτες