Ελληνικά Πρωταθλήματα Μοτοσυκλέτας: Προειδοποιούν με παραίτηση KTM & Team33MGR! – Η απάντηση της ΑΜΟΤΟΕ

Για άλλη μία χρονιά δεν υπάρχουν εγκαίρως ημερομηνίες διεξαγωγής
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2020

Ξεκινά η αγωνιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, την αδυναμία δηλαδή διεξαγωγής των περισσότερων αγώνων μέχρι και ένα βήμα πριν την τέλεσή τους και την μη έγκαιρη ενημέρωση για το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνονται ακριβώς στο τέλος κάθε αγωνιστικής σεζόν. Να ανακοινώνεται δηλαδή αμέσως το προσωρινό πρόγραμμα αγώνων για την επόμενη χρονιά. Αυτό βοηθά στον προγραμματισμό των ομάδων που στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων έχει μία άλλη βασική απασχόληση εις βάρος της οποίας, ασχολούνται με τους αγώνες. Έχουν δηλαδή μία δουλειά, άσχετη μερικές φορές με τον χώρο της μοτοσυκλέτας, και από την εργασία αυτή αντλούν τα μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για ένα μηχανοκίνητο άθλημα, όπως επίσης δεσμεύουν και πολύτιμο χρόνο.

Αυτό ισχύει για όλους στους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τις λιγοστές εταιρίες που χορηγούν ομάδες και αγωνιζομένους, και που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρωταθλητισμός αλλά ούτε και αγώνες στην Ελλάδα. Ακόμη και αυτού του επιπέδου που έχουμε τώρα. Οι εταιρίες πρέπει να γνωρίζουν από πριν το πρόγραμμα της χρονιάς ώστε να μπορούν να δεσμεύσουν πόρους και να προγραμματίσουν τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τους, που κατά περίπτωση είναι πιο σημαντικές από την συμμετοχή στους αγώνες... Αν τελευταία στιγμή τους καλέσουν να είναι σε δύο σημεία ταυτόχρονα, εμπλέκοντας μάλιστα τους ίδιους ανθρώπους, τότε η ζημιά που θα υποστούν είναι διπλή.

Μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους αντιμετωπίζει το αγωνιστικό τμήμα της KTM SEE, κι αυτό γιατί είναι το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Κανένας άλλος αντιπρόσωπος δεν έχει ένα ξεχωριστό αγωνιστικό τμήμα που να εμπλέκεται μάλιστα σε όλα τα πρωταθλήματα, στην Ταχύτητα, στο Enduro και στο Motocross για παράδειγμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που ακριβώς από εκεί ξεκίνησε μία διαμαρτυρία για την πολύμηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος.

Από τον κ. Στάθη Κοσμίδη λοιπόν, υπεύθυνου KTM SEE Racing & Support Team στάλθηκε επιστολή στην ΑΜΟΤΟΕ που προειδοποιεί με απόσυρση από ΌΛΑ τα πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας, αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχουν αρχίσει να λαμβάνουν Επίσημο Αγωνιστικό Ημερολόγιο. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και σε Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ αντίστοιχα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η αγωνιστική ομάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, Team33MGR, ανακοίνωσε την παραίτησή της για το γεγονός πως αδυνατεί να κρατήσει ένα στοιχειώδες επίπεδο συνεργασίας με τους χορηγούς και τους υποστηρικτές, από την στιγμή που δεν έχουν ημερομηνίες διεξαγωγής.

Στις ενδιάμεσες ημέρες μιλήσαμε με τους περισσότερους αγωνιζομένους και οι παραπάνω θέσεις τους βρίσκουν σύμφωνους. Φαίνεται από την πλευρά μας, πως δεν υπάρχει κανείς που αυτή την στιγμή να λέει πως «δεν πειράζει» ή δεν «είναι σημαντικό» που ακόμη δεν έχουν ημερομηνίες διεξαγωγής και έτσι οι παραπάνω θέσεις εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιζομένων στην Ελλάδα αυτή την στιγμή!

Επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο της ΑΜΟΤΟΕ για να έχουμε την δική τους τοποθέτηση στο θέμα, και με μία θετική έκπληξη ακούσαμε πως έχουν δίκιο οι ομάδες να παραπονούνται. Στην ΑΜΟΤΟΕ μας είπαν, δεν έφτασαν ως εδώ επίτηδες ή από αδιαφορία, αλλά από ανυπέρβλητα προβλήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν παθογένειες που μαστίζουν την χώρα σε κάθε βαθμίδα, πόσο μάλιστα στους αγώνες μοτοσυκλέτας…

Το πρώτο βήμα είναι πως υπάρχει συμφωνία, το δεύτερο που είναι και το δυσκολότερο, είναι να υπάρξει λύση και μάλιστα άμεσα.

Αυτό όπως φαίνεται είναι ένας γρίφος άλυτος και μάλιστα η ΑΜΟΤΟΕ έχει καλέσει στο παρελθόν όποιον θέλει να συνδράμει προς επίλυση.

Αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το Motocross κάτι που ήταν προγραμματισμένο έτσι κι αλλιώς να γίνει αυτή την εβδομάδα, όπως μας είπαν, συμπληρώνοντας πως πολύ θα ήθελαν να το είχαν κάνει καιρό πριν, αλλά ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν με τις ξεχωριστές λέσχες που αναλαμβάνουν τον κάθε αγώνα.

Στην ταχύτητα είναι ακόμη πιο σύνθετα τα πράγματα, καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε συμφωνία με promoter, την εταιρία Iron Team, που θα αναλάβει την διεξαγωγή για τα επόμενα τρία χρόνια. Να μην επαναλαμβανόμαστε με όσα έχουμε ήδη γράψει. Πρόκειται για θετικό βήμα που όμως η ομοσπονδία άργησε πολύ να το ολοκληρώσει. Γνωρίζοντας τις παραμέτρους της συμφωνίας, ήταν πράγματι αρκετά δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο.

Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, η πρόσθετη δυσκολία είναι πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με τις πίστες στην Ελλάδα. Αυτές που έχουμε. Την πίστα των Σερρών που -ευτυχώς- έχει πρόγραμμα που σιγά-σιγά κλείνει από ημερομηνίες, την πίστα των Μεγάρων και την προσωρινή που στήνεται μέσα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Και που χρειάζεται πρόσθετες ενέργειες απλά για να μιλήσει κανείς μαζί τους…

Στο Dragster δεν έχουν στείλει ακόμη την απάντησή τους στην ΑΜΟΤΕ, οι λέσχες που το διοργανώνουν. Στο Enduro υπάρχουν τα αντίστοιχα προβλήματα και στο τέλος συγκεντρώνονται μία σειρά από λόγους για τους οποίους φτάσαμε ως εδώ.

Βλέπετε στην Ελλάδα δεν έχουμε μία Dorna ώστε να την δείξουμε όλοι μαζί με το δάχτυλο και να πούμε αυτός φταίει. Υπάρχει μία ομοσπονδία που προέρχεται από τις λέσχες μοτοσυκλέτας και η οποία προφανώς και φταίει όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Σε ποιους βασίζεται η ομοσπονδία για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες; Στις λέσχες μοτοσυκλέτας ανά την Ελλάδα. Οι λέσχες απαρτίζουν την ομοσπονδία και οι λέσχες αναλαμβάνουν και την διεξαγωγή των αγώνων, με δικά τους άτομα. Έτσι αν στις Σέρρες τα τελευταία δύο χρόνια ακυρώνονται αγώνες και συμψηφίζονται με άλλους γιατί δηλώνουν αδυναμία τέλεσης, η ευθύνη πηγαίνει εκεί και ταυτόχρονα ΔΕΝ πρέπει να τους δείξει και κάποιος με το δάχτυλο. Διότι πολύ απλά κάνουν ό,τι κάνουν και κινδυνεύουν και με χρεωκοπία, είναι ακριβό πράγμα να διοργανώσεις αγώνα, πόσο μάλιστα έναν αγώνα με πολύ λίγους θεατές και ακόμη πιο λίγους χορηγούς.

Κάπου εκεί είναι και η πραγματική αιτία του προβλήματος, στην συμμετοχή του κόσμου στις λέσχες μοτοσυκλέτας, όλων μας δηλαδή απέναντι στα κοινά προβλήματα του μοτοσυκλετιστικού κόσμου. Συχνά λέμε στο ΜΟΤΟ πως η παρουσίαση των Ελληνικών αγώνων είναι από τα πιο ακριβά ρεπορτάζ με βάση την απήχησή τους. Λίγοι θα πάνε να δουν έναν αγώνα superbike, για παράδειγμα, και λίγοι θα ασχοληθούν και με το ποιος κέρδισε το πρωτάθλημα. Καθαρά επιχειρηματικά μιλώντας δεν θα έπρεπε να το κάνουμε και για αυτό και δεν υπάρχει και κάποιος άλλος που να το κάνει στον ίδιο βαθμό ενασχόλησης με εμάς. Το βλέπουμε ως καθήκον μας όμως. Ρωτώντας τον κόσμο θα σου πει «γιατί να πάω;» - «δεν έχει συμμετοχές και θέαμα», πράγμα που δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα την πραγματικότητα καθώς θέαμα και μάχες έχουμε και μάλιστα εντυπωσιακές. Θα συμπέσουμε με τις παθογένειες του ελληνικού μοτοσυκλετισμού συνεχίζοντας, διότι θα βρεθούμε να επιχειρηματολογούμε με ανθρώπους που έχουν άποψη για το ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς ποτέ να το δουν από κοντά. Περιμένουν να φτάσουμε σε επίπεδο BSB για να ασχοληθούν, ξεχνώντας πως το BSB έφτασε εκεί κλιμακωτά, από κάπου ξεκίνησε…

Η ΑΜΟΤΟΕ λοιπόν αντιμετωπίζει προβλήματα στην διεξαγωγή των αγώνων και στην ανάληψη αυτών, προβλήματα όμως που ξεκινούν από την βάση της, δηλαδή τις λέσχες μοτοσυκλέτας. Αλληλοκατηγορίες, έλλειψη γενικής εικόνας και προσωπικά συμφέροντα και βλέψεις, συμπληρώνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα.

Ο προβληματισμός μας παραμένει για την ιδανικότερη λύση…

 

Επισυνάπτουμε αυτούσιες τις επιστολές που στάλθηκαν στην ΑΜΟΤΕ μέχρι αυτή την στιγμή:

 

Επιστολή Αγωνιστικού τμήματος KTM SEE  προς ΑΜΟΤΟΕ

Με λύπη διαπιστώνουμε πως κάθε διαβεβαίωση σας περί έγκαιρης συμπλήρωσης και εξαγγελίας επίσημου αγωνιστικού ημερολογίου (πρόγραμμα αγώνων) δεν τηρείται ποτέ. 

Ο τρόπος σας παρατείνει την αγωνία και την υπομονή όλων των εμπλεκομένων αλλά και αποτρέπει οποιονδήποτε θα ήθελε να εμπλακεί.

Εταιρίες πρέπει να προγραμματίσουν άλλες δράσεις τους, μαγαζιά τις υποχρεώσεις τους, άνθρωποι τις άδειες και δουλείες τους.

 

Η ανοχή μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ενοχή.

 

Για τον λόγο αυτό ενημερώνουμε- δημοσιεύουμε -ανακοινώνουμε πως

αν δεν έχετε παρουσιάσει το Επίσημο Αγωνιστικό Ημερολόγιο του 2020 έως και την επόμενη Παρασκευή 17/1/2020 η εταιρίας μας ΚΤΜ SEE με τις επίσημες αγωνιστικές ομάδες ΚΤΜ και HUSQVARNA θα αποσυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε κανένα από αυτά τα πρωταθλήματα που ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ αποφασίσετε να ανακοινώσετε.

 

Με εκτίμηση

 

Στάθης Κοσμίδης

KTM SEE Racing & Support Team 

 

------------------

 

Επιστολή – Καταγγελία Αγωνιστικής ομάδος TEAM33MGR προς ΑΜΟΤΟΕ

 

Αγαπητοί κύριοι/ες του ΔΣ της ΑΜΟΤΟΕ

 

Δυστυχώς για μια φορά ακόμα διαπιστώνουμε την αδυναμία της ομοσπονδίας στο να προκηρύξει έγκαιρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Τα τελευταία χρόνια,σε όλες τις προσπάθειες μας αυτή η κατάσταση μας φέρνει σε αδιέξοδα ,και οικονομική ζημία τόσο δική μας,όσο και τον χορηγών μας

Θεωρώντας πλέον αδύνατη την εύρεση πόρων (Δεν υπάρχει ακόμα   Επίσημο Αγωνιστικό Ημερολόγιο του 2020 )για μια αξιοπρεπή εμφάνιση ,σας καθιστούμε υπεύθυνους για την μη συμετοχή μας στο πρωτάθλημα του 2020

 

Team33MGR

Στάμου Βασίλης, Βελής Είπογλου

Γιάννης Περιστεράς: Δύσκολη επιστροφή μετά τον τραυματισμό στο WorldSSP300 Misano

Με το βλέμμα στην Imola
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

Με έναν σοβαρό διάστρεμμα στο πόδι να του στερεί την δυνατότητα εντατικών προπονήσεων τον τελευταίο μήνα, ο Γιάννης Περιστεράς επέστρεψε στην ενεργό δράση στην πίστα του Misano για την συνέχεια της προσπάθειάς του στο WordSSP300 του 2023 όπου εκτός των άλλων αντιμετώπισε και δυσκολίες με την ρύθμιση της μοτοσυκλέτας του στα χρονομετρημένα, αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει τον αγώνα από τις πίσω θέσεις. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου της ομάδας του Έλληνα αναβάτη:

2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δυσκολίες για τον Περιστερά στο WorldSSP300 στο Μιζάνο



Ο Γιάννης Περιστεράς είχε ένα δύσκολο αγωνιστικό τριήμερο στην πίστα του Μιζάνο, στον 5ο και 6ο Γύρο για την κατηγορία WorldSSP300 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος World Superbike.

Ο 18χρονος εδώ και λίγες ημέρες Γιάννης Περιστεράς, είχε μια πτώση στις Ελεύθερες Δοκιμές 2 και μετά από προβλήματα ρυθμίσεων στις Κατατακτήριες Δοκιμές εκκίνησε από την 30η θέση. Στον Αγώνα του Σαββάτου δεν κατάφερε να ακολουθήσει το πρώτο γκρουπ και αρκέστηκε στην 24η θέση, χωρίς να καταφέρει να κάνει την Yamaha R3 της ομάδας ProGP Racing να στρίβει σωστά στις εισόδους των στροφών.

3



Στο Ζέσταμα της Κυριακής η ομάδα άλλαξε αρκετά τις ρυθμίσεις και ο Έλληνας οδηγός έμεινε ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Στον 2ο Αγώνα του Grand Prix της Emilia-Romagna, ξεκίνησε καλά και αμέσως κατέβασε χρόνο και έδωσε ελπίδες ότι μπορεί να κάνει κάτι καλό, όπως στην Βαρκελώνη στον προηγούμενο Γύρο του Πρωταθλήματος. Όμως η έλλειψη προπόνησης τον τελευταίο μήνα, μετά από ένα διάστρεμμα δεύτερου βαθμού στον αστράγαλό του, δεν του επέτρεψε να ακολουθήσει το ρυθμό των πρώτων και αρκέστηκε σε μια 23η θέση, αρκετά μακριά από το πρώτο γκρουπ.

Τώρα ο ίδιος θα επικεντρωθεί στην εντατική προπόνηση μέχρι τον επόμενο Αγώνα που θα γίνει στις 14-16 Ιουλίου στην πίστα της Ίμολα, ώστε να είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι ένα καλό αποτέλεσμα.


 

6


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός ProGP Racing, Yamaha R3


“Ήξερα ότι αυτός ο Αγώνας θα ήταν δύσκολος, καθώς όλοι οι συναθλητές μου βρίσκονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους και της προπόνησης τους. Έχοντας χάσει τρεις εβδομάδες προετοιμασίας και με πόνο και δυσκολία κίνησης στο πόδι μου, δεν έφτασα καν κοντά στους περσινούς μου χρόνους σε μια πίστα που την ξέρω καλά. Δεν το βάζω κάτω και θα συνεχίσω από αύριο κιόλας την εντατική προπόνηση, ώστε τον Ιούλιο στην Ίμολα να είμαι 100% έτοιμος. Ευχαριστώ την ομάδα για την προσπάθεια της σωστής ρύθμισης της μοτοσυκλέτας και τους χορηγούς μας που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.”


 

8



Την προσπάθεια του Περιστερά υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres.

 

Peristeras Moto Tyres
OFFICIAL SUPPLIER  GREECE:
Dunlop Moto Racing Tyres
Gerbing Heated Clothes

 
Κεντρικό Μιχαλακοπούλου 125 Αθήνα,
Υπ/μα :  Κωνσταντινουπόλεως 44, Περιστέρι
Office: 210 777 5380 & 2105770877
Fax:    210 7798116  & 2105770876
Mob:   6978483747
Mail: [email protected], [email protected]
www.peristeras-tyres.gr