Η IRONTEAM ενημερώνει για πιο λόγο δεν διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Το είχε μετονομάσει σε HSBK
Από το

motomag

4/10/2021

Με Δελτίο Τύπου η Iron Team και ο Παναγιώτης Σιδέρης ενημερώνουν για ποιον λόγο δεν διοργανώνουν φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, όπως ήταν ανακοινωμένο από πέρσι πως θα γίνει και φέτος αλλά και για την επόμενη σεζόν:

 

 

Αθήνα 1 Οκτωβρίου 2021

 

Η αλήθεια για τη διακοπή του οράματος της IRONTEAM για το HSBK

 

Η IRONTEAM αισθάνεται την ανάγκη, τώρα που το επιτρέπουν οι συνθήκες, να παραθέσει την τροπή των πραγμάτων και τις συνθήκες βάσει των οποίων δεν συνεχίζεται η εμπλοκή της με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μοτοσυκλετών HSBK - παρά το γεγονός ότι το στήριξε με ιδιαίτερο κόστος υπό το βάρος των μεγάλων προβλημάτων της προηγούμενης χρονιάς.

 

Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των επάθλων στους πρωταθλητές του πρωταθλήματος ταχύτητας 2019, έγινε η παρουσίαση της νέας συνεργασίας της ΑΜΟΤΟΕ με την IRONTEAM για την επιμέλεια και προώθηση του Πρωταθλήματος Ταχύτητας 2020-2022.

 

Ένας νέος θεσμός, το HSBK είχε γεννηθεί (https://hsbk.gr/2020/article/78/), στηρίχθηκε και «χειροκροτήθηκε» από όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Εκεί παρουσίαστηκε η από κοινού δράση με την ΑΜΟΤΟΕ για την επερχόμενη τριετία με πρώτο στόχο την ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων και τη μεταστροφή του κλίματος, ώστε να υπάρξει και πάλι αίσθηση της τόσο απαραίτητης αισιοδοξίας.

 

Ο COVID-19 έπαιξε το ρόλο του ώστε τα σχέδια της χρονιάς να χαθούν, και όταν τον Ιούνιο του 2020 εντέλει επετράπη η διεξαγωγή αγώνων, κρίθηκε άτοπη η διοργάνωσή τους στη μέση του καλοκαιριού. Αποφασίστηκε η διοργάνωση δύο διπλών αγώνων (με απαγόρευση προσέλευσης θεατών) το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 - και έτσι έγινε, με στόχο την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2020 με 4 από τους 6 αγώνες.

 

Ήταν μια απόφαση που ελήφθη συνυπολογίζοντας την οικονομική πίεση των αθλητών, οι οποίοι σε ενάμισι μήνα θα έπρεπε να ανταπεξέλθουν στο βάρος του 66% του ετήσιου προϋπολογισμού τους, αλλά και την αδυναμία ανάληψης της τέλεσης των αγώνων από τα Σωματεία που είχαν αναλάβει την υποχρέωση πριν την καραντίνα (από τον νόμο αλλά από την συμφωνία με την ΑΜΟΤΟΕ, μόνο τα σωματεία μέλη της ΑΜΟΤΟΕ έχουν δικαίωμα οργάνωσης αγώνων, άρα έχουν και το οικονομικό φορτίο της οργάνωσης. Η IRONTEAM αναλαμβάνει την επιμέλεια και την προώθηση). Ο μόνος που επιθυμούσε να εγγυηθεί τη συνέχιση του HSBK ήταν η IRONTEAM και παρόλο που δεν ήταν ποτέ στις υποχρεώσεις της η οικονομική εξασφάλιση του θεσμού, ανέλαβε το συνολικό ρίσκο.

 

Με τους δύο διπλούς αγώνες λοιπόν ολοκληρώθηκε τυπικά το Πρωτάθλημα του 2020 - κάτι που πέραν πάσης αμφιβολίας απέδειξε τη βούληση της IRONTEAM να κάνει τα πράγματα να συμβούν, ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στους αγώνες αυτούς είδαμε:

 

  • Την ΕΡΤ να επιστρέφει στους αγώνες.
  • Τη δημιουργία μιας νέας, διακριτής, σύγχρονης ταυτότητας διεθνούς προτύπου του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος

Ταχύτητας Μοτοσυκλετών (Hellenic SuperBike, HSBK) τόσο εικαστικά όσο και ονοματολογικά, με οργανωμένη και

σχεδιασμένη στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης.

  • Αποκλειστικό web-site και παρουσία στα social media με συνεχείς ανανεώσεις.
  • Να γίνεται τεράστια προσπάθεια επικοινωνίας με όλους τους τρόπους, με ποιότητα και κύρος.
  • Να δίνονται συνεντεύξεις από πάρα πολλούς αγωνιζόμενους (και όχι μόνο τους νικητές) και να προβάλλονται στην ΕΡΤ, στα συνεργαζόμενα μέσα και στα social media.
  • Να ενισχύεται η δυναμική του HSBK με το HSM (Hellenic Supermoto), που έδωσε με την ένταση του παλμό και «χρώμα».
  • Παράλληλες εκδηλώσεις με τις κλασσικές μοτοσυκλέτες, σαν πρόδρομο για την δημιουργία της κατηγορίας Vintage του HSBK, αλλά και με την δυναμική παρουσία των «Γυναικών για τον Καρκίνο».
  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα να εγκαθίσταται σύστημα καταγραφής βίντεο, με 6 κάμερες, για την αναπαραγωγή των επίμαχων φάσεων και του jump start - ώστε οι αποφάσεις να κρίνονται με παρακολούθηση του συμβάντος και όχι μόνο με αναφορές κριτών και εμπλεκομένων.

 

 

 

 

 

 

Όλα αυτά, μέσα σε διοργανώσεις "εκτάκτου ανάγκης" και με έλλειψη χρόνου για την καλλιέργεια και την προετοιμασία των δράσεων. Και με οικονομική ζημία πολλών χιλιάδων Ευρώ, εκ των προτέρων προϋπολογισμένη (χωρίς εισιτήρια και με τα Σωματεία να δηλώνουν αδυναμία διεξαγωγής, το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν μετρήσιμο εξαρχής).

 

Μία εβδομάδα μετά την τέλεση του τελευταίου αγώνα του 2020, ζητήθηκε η άμεση υπογραφή του συμφωνητικού της τριετίας, το οποίο δεν είχε υπογραφεί ποτέ. Όσα έκανε η IRONTEAM, στηρίζονταν μόνο στην καλή πίστη και στον λόγο τιμής. Είχε ολοκληρωθεί η προφορική συμφωνία προ καραντίνας και εκκρεμούσε η υπογραφή. Όμως δεν μπορούσε η συνέχεια να είναι "στον αέρα".

 

Μετά από αδικαιολόγητη επαναδιαπραγμάτευση από πλευράς ΑΜΟΤΕ, κατέληξαν οι 2 πλευρές  εκ νέου σε προφορική συμφωνία στα μέσα Φεβρουαρίου. Όταν ζητήθηκε, όμως, από την ΑΜΟΤΟΕ να διερευνήσει ποιά Σωματεία της επιθυμούν να αναλάβουν αγώνες για το 2021, κανένα Σωματείο δεν επιθυμούσε να αναλάβει την βέβαιη οικονομική ζημιά να οργανώσει αγώνα, ούτε και η ίδια η ΑΜΟΤΟΕ.

 

Φυσικά και έμεινε «παγωμένη» η υπογραφή της σύμβασης μέχρι τη στιγμή που εκδόθηκε η Προκήρυξη, οπότε και υπήρχε πεδίο για την υλοποίηση της σύμβασης. Έκτοτε, δηλώθηκε ξεκάθαρα άρνηση για την υπογραφή της.

 

Το δικαίωμα υπαναχώρησης, τυπικά το έχει καθένας πριν υπογράψει κάτι. Όταν όμως ο αντισυμβαλλόμενος σε έχει «ξελασπώσει» θεσμικά και σε έχει σώσει από μεγάλη οικονομική ζημιά, τιμώντας τον λόγο του, σε αντίθεση με άλλους promoters  που ίσως δίκαια αθέτησαν τη συμφωνία τους λόγω της επερχόμενης ζημιάς ελέω καραντίνας, τότε είσαι ηθικά πιο δεσμευμένος στην προφορική σου συμφωνία.

 

Μέχρι σήμερα, η στάση της διοίκησης της ΑΜΟΤΟΕ είναι αρνητική, απαξιωτική και σημαντικά προσβλητική τόσο για τους ανθρώπους της IRONTEAM όσο και για το έργο τους, αφού διασπείρονται μεθοδευμένα συκοφαντίες για να υποστηριχθεί η άρνηση της ΑΜΟΤΟΕ να τηρήσει τα συμφωνημένα.

 

Για λόγους αρχής, δεν κάναμε καμία παρέμβαση μέχρι σήμερα, γιατί κατ' αρχήν η ελπίδα για εκλογίκευση πεθαίνει τελευταία. Και έπειτα, σκοπός μας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ να δυναμιτίσουμε την προσπάθεια κανενός. Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία δήλωσης συμμετοχών, είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε την εκκωφαντική σιωπή μας όλο το 2021.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση σε όλους.

 

Για την IRONTEAM

 

Πάνος Σιδέρης

 

BMU 2024, 1ος αγώνας, Σέρρες - Ελληνικές επιτυχίες, ο Συνιώρης επιστρέφει και όσα έγιναν στις Σέρρες

Μαζί και έλλειψη πειθαρχίας στους κανονισμούς
motomag BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/4/2024

Το Βαλκανικό πρωτάθλημα ταχύτητας (BMU European Road Racing Championship 2024), οι αγώνες του οποίου προσμετρούσαν και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, πριν αλλάξει το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στην πίστα των Σερρών στις 13 και 14 Απριλίου, ωστόσο δεν κύλησαν όλα ομαλά.

Τα παρατράγουδα στην πίστα των Σερρών ξεκίνησαν από την Παρασκευή καθώς στον Τεχνικό Έλεγχο δεν μπόρεσε να ανιχνευφθεί μία επικείμενη βλάβη, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να έχουμε μηχανικό πρόβλημα σε έναν κινητήρα κλασικής μοτοσυκλέτας. Το σπάσιμο του κινητήρα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει με λάδια ή έξοδος του pitlane καθώς και οι στροφές Κ1, Κ2, Κ3, Κ4 και K5.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Ο πολυπρωταθλητής Σάκης Συνιώρης με γνώμονα την ασφάλεια όλων συμβούλευσε την οργάνωση να καθαρίσει και να πλύνει την πίστα και όχι απλά να ρίξει υλικό πάνω στα λάδια που είχαν πέσει. Η οργάνωση θέλοντας να μην διακινδυνέψει την ασφάλεια των αγωνιζομένων προτίμησε να αναβάλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα την ημέρα της Παρασκευής αλλάζοντας το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Μετά τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, το Σάββατο ελπίζαμε πως τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά, ωστόσο στην κατηγορία SBK είχαμε ένα περιστατικό μετά το τέλος του αγώνα το οποίο θα μπορούσε να έχει αποβεί ακόμα και μοιραίο για κάποιον.

Όσον αφορά τον πρώτο αγώνα ο Jan Mohr με το BMW M 1000 RR ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με τον Αυστριακό να κερδίζει τον αγώνα με διαφορά 15 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος πήρε το πρώτο του φετινό βάθρο. Ο Σάκης Συνιώρης που επέστρεψε στους αγώνες μετά από δυο χρονιά απουσίας έκανε έναν πολύ καλό αγώνα με το Ducati Panigale V4R κερδίζοντας ομοίως και αυτός το πρώτο βάθρο της χρονιάς ωστόσο αυτό δεν θα έφτανε ποτέ στα χέρια του τελικά λόγω ενός λάθους στην εκκίνηση.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Εκεί, το jump start του Συνιώρη, κόστισε στον Έλληνα Πολυπρωταθλητή 30 δευτερόλεπτα ποινής, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός βάθρου, ενώ ο Martin Choy ο οποίος είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση βρέθηκε με αυτό τον τρόπο στην τρίτη θέση του βάθρου. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο περιστατικό που λίγο έλειψε να κοστίσει ακριβά. Ο Καρακώστας θέλοντας να πανηγυρίσει το βάθρο του εντός του pitlane σηκώθηκε όρθιος στη σέλα του, χάνοντας έτσι όμως τον έλεγχο της Honda CBR1000RR, με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη πτώση, στην οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν την απερισκεψία του Καρακώστα με ποινή 10 θέσεων για τον επόμενο αγώνα.

Στον δεύτερο αγώνα και πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Jan Mohr ο οποίος με το BMW M 1000 RR ήταν κυριολεκτικά άπιαστος. Ο Αυστριακός έκανε το δύο στα δύο με άνεση στις Σέρρες αφήνοντας τους υπόλοιπους να παλέψουν για τις εναπομείνασες θέσεις του βάθρου.

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Σάκης Συνιώρης ο οποίος κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα στην ανάρτηση της Panigale V4R ενώ να σημειώσουμε πως έπρεπε να αλλάζει κατά 1.000 στροφές νωρίτερα τις ταχύτητες καθώς λόγω του εργοστασιακού ψυγείου η Ducati Panigale V4R ανέβαζε θερμοκρασία. Παρολαυτά ο Συνιώρης έκανε έναν μεστό αγώνα τερματίζοντας στη δεύτερη θέση έχοντας προηγουμένως περάσει όποιον βρήκε μπροστά του. Στην τρίτη θέση πίσω από τον Συνιώρη τερμάτισε ο Pivniceru Marian από την Ρουμανία, με τον Δημήτρη Καρακώστα να τερματίζει στην όγδοη θέση.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Επόμενη κατηγορία στην οποία είχαμε ελληνική επιτυχία ήταν αυτή της Supersport. Ο Άλεξ Παπαγεωργίου (Yamaha) ήθελε να ξεκινήσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τη φετινή χρονιά με ένα βάθρο και αυτό έκανε. Μπορεί να τερμάτισε πίσω από τον Brascu Muresan Denis Anexandr από την Ρουμανία ωστόσο κατάφερε να είναι ο πρώτος Έλληνας της κατηγορίας, κάτι που μεταφράζεται σε νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε στον πρώτο αγώνα ο Βούλγαρος Axel Ismail. Στην έκτη θέση γενικής ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Σπύρος-Μάριος Φουρθιώτης (Honda) με τον Μενέλαο Κοντογιάννη (Honda) να τερματίζει στη δέκατη θέση.

Στον δεύτερο αγώνα ο Παπαγεωργίου ήταν πιο αποφασισμένος, με τον αναβάτη της Yamaha να παίρνει τη νίκη μπροστά από τον Φουρθιώτη ο οποίος τερμάτισε δύο δέκατα πίσω από τον Παπαγεωργίου στη δεύτερη θέση. Το βάθρο ολοκλήρωσε ο Axel Ismail για το BMU με τον Κοντογιάννη να συμπληρώνει το βάθρο όσον αφορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Στην κατηγορία SSP300, ο δις Πρωταθλητής Βαλκανίων Κωσταντίνος Μαυρόπουλος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και στους δύο αγώνες. Ο Έλληνας Πρωταθλητής ο οποίος αγωνίζεται και στο ιταλικό πρωτάθλημα Yamaha R3 Cup, έκανε περίπατο κερδίζοντας με άνεση ενώ πίσω του και τις δύο ημέρες βρέθηκε ο Mert Konuk από την Τουρκία. Η μόνη διαφορά υπήρξε στην τρίτη θέση καθώς το Σάββατο ο Voines Mihai Alexandru (Ρουμανία), τερμάτισε τρίτος, ενώ την Κυριακή ο Teodorescu Razvan Gabriel επίσης από την Ρουμανία συμπλήρωσε το βάθρο.

Ο επόμενος αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας -αν μπορεί κάποιος να το πει Πρωτάθλημα καθώς επί της ουσίας έχουμε δύο αγώνες οι οποίοι μετράνε ως ξεχωριστοί- θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου και πάλι στις Σέρρες.