Ducati Monster 1200 / S 2017

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/11/2016

Τα Monster για την Ducati είναι ένα ορόσημο, καθώς ήταν η μοτοσυκλέτα που την αναγέννησε την Ducati το 1992 με το πρώτο Monster 900. Είναι όμως και ένα σημείο αναφοράς γενικότερα για την μοτοσυκλέτα καθώς το ιδιαίτερο σχήμα του το έκανε ως μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές, ακόμη κι αν κάποιος δεν διάβαζε ο λογότυπό του στο ρεζερβουάρ.
Για το 2017, η Ducati αποφάσισε να επιστρέψει όσο πιο κοντά γίνεται στην φιλοσοφία και το concept εκείνων των πρώτων Monster με δύο νέες εκδόσεις των Monster 1200 και 1200S. Οι αλλαγές στις δύο αυτές εκδόσεις είναι τόσες πολλές που ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για εντελώς νέα μοντέλα, με βασικό άξονα σχεδίασης τις μικρές συνολικά διαστάσεις, κάτι που όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο CEO της Ducati Claudio Domenicali, δεν ήταν το χαρακτηριστικό των Monster 1200 μέχρι τώρα.
Αυτή η επιστροφή στο αρχικό concept είναι διάχυτη παντού, ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως το κλιπ με το οποίο κουμπώνει το ρεζερβουάρ στο πλαίσιο, ακριβώς όπως συνέβαινε στο πρώτο Monster 900. Από εκεί και πέρα, τα πάντα έχουν σχεδιαστεί από την αρχή, όπως ο προβολέας που έχει νέο σχήμα και Led φώτα ημέρας (που φιλοδοξούν να κάνουν αναγνωρίσιμη την όψη του νέου Monster από μακριά), το ρεζερβουάρ και η σέλα που έχουν πιο κοντές διαστάσεις μικραίνοντας σημαντικά την σιλουέτα της μοτοσυκλέτας. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει από κοντά είναι η απίστευτη ποιότητα της βαφής, το liquid concrete (υγρό τσιμέντο) που πραγματικά είναι μοναδική και πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα των μοτοσυκλετών.


Η οθόνη των οργάνων είναι κι αυτή εντελώς καινούργια, έγχρωμη, τεχνολογίας TFT, πλήρης ενδείξεων αφού πλέον διαθέτει πληροφορίες που απουσίαζαν από τα προηγούμενα Monster όπως η επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο και η στάθμη του καυσίμου.
Ο κινητήρας αποδίδει τώρα 150 ίππους, 15 ίππους παραπάνω από την προηγούμενη απλή έκδοση και 5 πάνω από το "S", ενώ η ροπή του ανέρχεται στα 12,9 χιλιογραμμόμετρα. Το σημαντικό όμως είναι πως, σύμφωνα με την Ducati πάντα, από τις 3.000 στροφές μέχρι και τις 10.000 υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 10 χιλιογραμμόμετρα σε ένα μεγάλο εύρος ωφέλιμης ροπής.
Το πλαίσιο δεν έχει αλλαγές –πέρα από το γεγονός ότι οι βάσεις για τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι ξεχωριστές από του αναβάτη και βιδωτές- σε αντίθεση με το μονόμπρατσο ψαλίδι που σχεδιάστηκε από την αρχή, το οποίο μάλιστα δίνει και 26mm κοντύτερο μεταξόνιο, προσθέτοντας πιο σπορ γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Οι αναρτήσεις της έκδοσης "S" θα προέρχονται από την Ohlins, ενώ τα φρένα είναι ό,τι καλύτερο –και πιο ακριβό- διατίθεται για μοτοσυκλέτα παραγωγής, με το πακέτο των Μ50 ακτινικών δαγκανών της Brembo που συνδυάζονται με δίσκος 330mm μπροστά. Νέοι θα είναι επίσης και οι τροχοί με μπράτσα σε σχήμα "Υ".


Τα Monster 1200 και 12000S του 2017 θα έχουν και αναβαθμισμένο πλήρως τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, καθώς θα διαθέτουν το DSP (Ducati Safety Pack) με cornering ABS, το οποίο θα συνδυάζεται με την IMU μονάδα στον στάνταρ εξοπλισμό, εκεί όπου θα ανήκει πλέον και το quickshifter (τόσο για τα ανεβάσματα όσο και για τα κατεβάσματα), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην οικογένεια των Monster. Η έκδοση "S" θα είναι διαθέσιμη σε γκρι και κόκκινο χρώμα, ενώ η απλή έκδοση θα διατίθεται μόνο σε κόκκινο.

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."