Honda CRF1000L: H Africa Twin του 2015

Από τον

Χρήστο Πατεράκη

12/5/2015

H Honda επιβεβαίωσε σήμερα, ότι η νέα της μοτοσυκλέτα, που αρχικά την είδαμε σαν concept "True Adevnture" στην τελευταία έκθεση στο Μιλάνο, θα είναι διαθέσιμη στους dealers της προς τα τέλη του 2015. Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι επανέρχεται και το θρυλικό όνομα "Africa Twin", αφού η καινούργια μοτοσυκλέτα της θα λέγεται CRF1000L Africa Twin.
Εκτός αυτών επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρχει και έκδοση με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT με νέα χαρακτηριστικά, ώστε να αποδίδει καλύτερα στις συνθήκες χρήσης για τις οποίες εξελίσσεται. Λεπτομέρειες και τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ανακοινώθηκαν προς το παρόν, ούτε κάποια ένδειξη για την απόδοση του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα της. Ας αφήσουμε τον χρόνο να περάσει, μέχρι να γνωρίσουμε καλύτερα την μοτοσυκλέτα και να σταθούμε στο ότι η Honda ξαναφέρνει στην σύγχρονη εποχή τη νέα Africa Twin, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης.

Η Polaris πατεντάρει κράνος που διαγιγνώσκει πότε είσαι κουρασμένος

Μένει να δούμε αν θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή
polaris
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/6/2026

Η τελευταία πατέντα της Polaris υποδηλώνει ότι το μελλοντικό σου κράνος θα μπορεί να παρακολουθεί την κόπωσή σου, να ελέγχει το όχημά σου και να αποφασίζει πότε πρέπει να σταματήσεις την οδήγηση.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Polaris περιγράφει ένα modular έξυπνο κράνος εξοπλισμένο με GPS, βιομετρικούς αισθητήρες, εξοπλισμό επικοινωνίας, φώτα και αφαιρούμενες ηλεκτρονικές μονάδες. Οι μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω δικτύων, να συντονίζουν ομαδικές βόλτες και να χειρίζονται ορισμένες λειτουργίες του οχήματος απευθείας από κουμπιά τοποθετημένα στο κράνος. Όλα αυτά είναι αρκετά λογικά. Οι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν ήδη συσκευές επικοινωνίας Bluetooth, κάμερες, συστήματα πλοήγησης και εφαρμογές. Ο συνδυασμός ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες σε μια ενιαία πλατφόρμα δεν λογίζεται ως αρνητικό.

Polaris

Βέβαια, η τεχνολογία του συγκεκριμένου κράνους δεν σταματά εκεί, αφού ένα σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης που καταγράφει τις κινήσεις του κεφαλιού, την επιτάχυνση, τα βιομετρικά στοιχεία του αναβάτη και τη δραστηριότητα των αναρτήσεων του οχήματος θα υπολογίσει αυτό που η Polaris ονομάζει “Συνολική Μεταδιδόμενη Ενέργεια” (Total Energy Imparted). Η ιδέα είναι να προσδιοριστεί πόσο σωματικά καταπονημένος έχει γίνει ο αναβάτης με την πάροδο του χρόνου. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί “πόντοι” κόπωσης, το σύστημα αρχίζει να εκπέμπει προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το κράνος θα μπορούσε να ζητήσει επιβεβαίωση ότι ο αναβάτης είναι σε εγρήγορση και προσέχει. Εάν ο αναβάτης δεν απαντήσει εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του οχήματος, περιορίζοντας την απόδοση ή μειώνοντας την ταχύτητα.

Polaris

Πολλοί έμπειροι αναβάτες θα θεωρήσουν πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ένα κράνος να πάρει μία τέτοια απόφαση, όμως είναι από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ανθρώπου και να προλάβει δύσκολες καταστάσεις.

Μία άλλη λειτουργία της Polaris περιγράφει συστήματα σύνδεσης για ομαδικές βόλτες που μπορούν να παρακολουθούν πόσο μακριά απομακρύνονται οι αναβάτες από έναν καθορισμένο αναβάτη και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν οι αναβάτες απομακρύνονται υπερβολικά.

Βέβαια, μένει να δούμε αν οι παραπάνω λειτουργίες θα πάρουν τον δρόμο προς την παραγωγή, καθώς πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν μείνει στα συρτάρια και οι ιδέες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σημαντικό πάντως είναι να αναφέρουμε πως η η Polaris δεν είναι απλώς ένας κατασκευαστής οχημάτων, αλλά κατέχει επίσης την Klim, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα του εξοπλισμού για μοτοσυκλέτες και μηχανοκίνητα σπορ.

Ετικέτες