Moto Guzzi V7 III & V9 2017

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/11/2016

Η Moto Guzzi παρουσίασε στην EiCMA την εξέλιξη του project V7, το V7 III, το οποίο για το 2017 θα συνεχίσει να διατίθεται σε τρεις εκδόσεις (Stone, Special και Racer), ενώ θα υπάρχει και μια έκδοση Anniversary για τα 50 χρόνια της Ιστορίας της εταιρείας από το Mandello del Lario.
Το V7 III έχει κυρίως αισθητικές αναβαθμίσεις, όπως η νέα σέλα, η οποία εκτός από νέο σχήμα έχει και χαμηλότερο ύψος στα 770mm. Κατ' επέκταση έχει αλλάξει λίγο και η θέση οδήγησης, σε συνδυασμό με την ελαφρώς διαφορετική τοποθέτηση των μαρσπιέ. Στιλιστικές είναι επίσης οι αλλαγές των νέων τελικών της εξάτμισης, του σχεδιασμού των κυλινδροκεφαλών και των πλαϊνών πλαστικών, ενώ καινούργια είναι τα φλας, οι μεγαλύτεροι καθρέφτες και η τάπα του ρεζερβουάρ.
Το διπλό, σωληνωτό πλαίσιο είναι ενισχυμένο στην περιοχή του λαιμού, ενώ αλλαγμένη είναι και η γωνία κάστερ. Το V7 III είναι εφοδιασμένο επίσης με καινούργια αμορτισέρ της Kayaba, τα οποία ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση.
Στα ενδότερα, αλλαγές έχουν γίνει στον ξηρό συμπλέκτη και στις σχέσεις των ταχυτήτων, ενώ ο κινητήρας πληροί πλέον τις προδιαγραφές Euro 4 με ταυτόχρονη αύξηση της ιπποδύναμης, που φτάνει τώρα τους 52 ίππους στις 6.200 στροφές, καθώς και με περισσότερη ροπή (6,1kgm στις 4.900 στροφές).

 

Πέρα όμως από τα ανανεωμένα V7, η Guzzi παρουσίασε και τα βελτιωμένα στα σημεία V9. Η μικρής έκτασης αλλαγές που έγιναν, έχουν ως στόχο την βελτίωση της άνεσης και της ευκολίας στην οδήγηση. Γι' αυτό τοποθετήθηκαν δύο νέα αμορτισέρ που δίνουν διαδρομή 100mm, ενώ ολόκληρο το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας είναι ψηλότερο κατά 35mm. Το σχήμα της σέλας έχει αλλάξει, όντας πλέον πιο φαρδιά και με ελαφρώς μεγαλύτερη κλίση προς τα πίσω, έτσι ώστε να βολεύει και τους ψηλότερους αναβάτες, ενώ έχει και μεγαλύτερο μήκος για να παρέχει περισσότερη άνεση και στον συνεπιβάτη. Πάντως, η Moto Guzzi ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές (που αφορούν τόσο το Roamer όσο και το Bobber), θα είναι διαθέσιμες και για τους κατόχους των μοντέλων της προηγούμενης γενιάς. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, τον κινητήρα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δύο δικύλινδρων, παρέμεινε ως είχε χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Η Harley-Davidson επαναπατρίζει την παραγωγή της στις ΗΠΑ υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ

Τα μοντέλα με τον Revolution Max κινητήρα φτιάχνονται στην Ταϊλάνδη και αυτό θα αλλάξει από του χρόνου
revolution max
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/6/2026

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Ιουνίου 2026 πως η πλατφόρμα των Revolution Max μοντέλων – Pan America, Sportster S και Nightster – που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο “Back to the Bricks” που τρέχει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Artie Starrs, και βάσει αυτής τα τρία παραπάνω μοντέλα θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στα εργοστάσια της Harley-Davidson σε Pennsylvania και Wisconsin.

Η μετάβαση αυτή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2027, με στόχο οι πρώτες μοτοσυκλέτες από τα αμερικανικά εργοστάσια να αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά το 2028.

Η ανακοίνωση της Harley-Davidson εστιάζει ιδιαίτερα στις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ στην εμπορική πολιτική και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “νέες ευκαιρίες για εταιρείες να επενδύσουν στην εγχώρια βιομηχανία”, ενώ δεν απουσιάζουν οι προβλεπόμενες αναφορές στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς εργασίας και των εργατικών σωματείων στις ΗΠΑ.

Ο Bill Davidson, Αντιπρόεδρος, Ειδικός Σύμβουλος και Παγκόσμιος Πρεσβευτής της εταιρείας δήλωσε σχετικά: "Η οικογένειά μου εργάζεται σε αυτήν την εταιρεία επί γενεές και έχω δει από πρώτο χέρι την περηφάνεια, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να δημιουργηθούν οι μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson στην Αμερική. Ο πατέρας μου Willie, η αδελφή μου Karen και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι με όσα συμβαίνουν στη Harley-Davidson. Φέρνοντας αυτή τη δουλειά πίσω στο σπίτι μας είναι ένα σημαντικό βήμα, μια επένδυση στην αμερικανική κατασκευή και στις αξίες που έκαναν τη Harley-Davidson μια από τις θρυλικότερες μάρκες στον κόσμο."

H Harley-Davidson είχε βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ, μαζί με άλλες μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες που διέθεταν εργοστάσια εκτός της χώρας, όπως λ.χ. η Ford, με γραμμές παραγωγής στο Μεξικό. Ο στόχος της επιστροφής της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ ακούγεται όμορφα και πολύ πατριωτικά στα λόγια, μα στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση σε μια χώρα με ισχυρό νόμισμα, όπως το αμερικανικό δολάριο, καθώς κάνει την παραγωγή πολύ ακριβή για να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές επίπεδο.

Έτσι ένα καυτό ερώτημα αναδύεται αυτομάτως: αν η μετακόμιση στην Ταϊλάνδη είχε γίνει για να εκμεταλλευτεί τα πολύ χαμηλότερα κόστη παραγωγής της χώρας, ο επαναπατρισμός στις ΗΠΑ πόσο μπορεί να επιβαρύνει τις τιμές των μοτοσυκλετών που θα βγαίνουν σε δύο χρόνια από Pennsylvania και Wisconsin; Και τι θα σημάνει αυτό για τις αγορές που έχει βάλει ως στόχο η Harley-Davidson, όπως οι ασιατικές που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς; Ο χρόνος θα δείξει.