Moto Guzzi V7 III & V9 2017

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/11/2016

Η Moto Guzzi παρουσίασε στην EiCMA την εξέλιξη του project V7, το V7 III, το οποίο για το 2017 θα συνεχίσει να διατίθεται σε τρεις εκδόσεις (Stone, Special και Racer), ενώ θα υπάρχει και μια έκδοση Anniversary για τα 50 χρόνια της Ιστορίας της εταιρείας από το Mandello del Lario.
Το V7 III έχει κυρίως αισθητικές αναβαθμίσεις, όπως η νέα σέλα, η οποία εκτός από νέο σχήμα έχει και χαμηλότερο ύψος στα 770mm. Κατ' επέκταση έχει αλλάξει λίγο και η θέση οδήγησης, σε συνδυασμό με την ελαφρώς διαφορετική τοποθέτηση των μαρσπιέ. Στιλιστικές είναι επίσης οι αλλαγές των νέων τελικών της εξάτμισης, του σχεδιασμού των κυλινδροκεφαλών και των πλαϊνών πλαστικών, ενώ καινούργια είναι τα φλας, οι μεγαλύτεροι καθρέφτες και η τάπα του ρεζερβουάρ.
Το διπλό, σωληνωτό πλαίσιο είναι ενισχυμένο στην περιοχή του λαιμού, ενώ αλλαγμένη είναι και η γωνία κάστερ. Το V7 III είναι εφοδιασμένο επίσης με καινούργια αμορτισέρ της Kayaba, τα οποία ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση.
Στα ενδότερα, αλλαγές έχουν γίνει στον ξηρό συμπλέκτη και στις σχέσεις των ταχυτήτων, ενώ ο κινητήρας πληροί πλέον τις προδιαγραφές Euro 4 με ταυτόχρονη αύξηση της ιπποδύναμης, που φτάνει τώρα τους 52 ίππους στις 6.200 στροφές, καθώς και με περισσότερη ροπή (6,1kgm στις 4.900 στροφές).

 

Πέρα όμως από τα ανανεωμένα V7, η Guzzi παρουσίασε και τα βελτιωμένα στα σημεία V9. Η μικρής έκτασης αλλαγές που έγιναν, έχουν ως στόχο την βελτίωση της άνεσης και της ευκολίας στην οδήγηση. Γι' αυτό τοποθετήθηκαν δύο νέα αμορτισέρ που δίνουν διαδρομή 100mm, ενώ ολόκληρο το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας είναι ψηλότερο κατά 35mm. Το σχήμα της σέλας έχει αλλάξει, όντας πλέον πιο φαρδιά και με ελαφρώς μεγαλύτερη κλίση προς τα πίσω, έτσι ώστε να βολεύει και τους ψηλότερους αναβάτες, ενώ έχει και μεγαλύτερο μήκος για να παρέχει περισσότερη άνεση και στον συνεπιβάτη. Πάντως, η Moto Guzzi ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές (που αφορούν τόσο το Roamer όσο και το Bobber), θα είναι διαθέσιμες και για τους κατόχους των μοντέλων της προηγούμενης γενιάς. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, τον κινητήρα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δύο δικύλινδρων, παρέμεινε ως είχε χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…