Νέα προσθήκη στη γκάμα της CFMoto: CFMoto 650MT

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/11/2016

Έχει αρχίσει να γίνεται πολλή κουβέντα γύρω από τη νέα δικύλινδρη μοτοσυκλέτα που θα προστεθεί στη γκάμα της CFMoto και κατά πάσα πιθανότητα θα την δούμε σε λίγες μέρες στην προσεχή EICMA στο Μιλάνο, και όπως συμβαίνει συνήθως η πραγματικότητα εμπλουτίζεται με φήμες και παραφιλολογία, με αποτέλεσμα να χάνεται η αλήθεια κάπου στη μετάφραση…


Το νέο μοντέλο λοιπόν θα ονομάζεται 650ΜΤ και θα συμπεριλαμβάνεται στον ανταγωνισμό των Tracer 700, Kawasaki Versys 650 και Suzuki V-Strom 650. Στην ουσία είναι μια ακόμη έκδοση που βασίζεται στην πλατφόρμα των 650NK και 650TR, με σχεδίαση που φέρει την υπογραφή του Kiska, του ανθρώπου που έχει γίνει συνώνυμο του σχεδιασμού των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ και ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργήσει την δική του ανεξάρτητη εταιρεία, με συνεργασίες με μεγάλες φίρμες και εκτός του χώρου της μοτοσυκλέτας. Άλλωστε, η CFMoto έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συνεργασία με την ΚΤΜ προκειμένου να κατασκευάζονται μοντέλα από την οικογένεια των Duke (200 και 390) στην Κίνα με προορισμό την εγχώρια αγορά. Ο Kiska βρίσκεται πίσω και από την ανανεωμένη εμφάνιση των υπόλοιπων δικύλινδρων της εταιρείας, τα οποία μάλιστα είδαμε από κοντά στην Intermot της Κολονίας, μένοντας εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι.

Το ανανεωμένο CF650NK


Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας και το πλαίσιο του 650ΜΤ –το οποίο κρύβεται επιμελώς κάτω από πλαστικά κομμάτια- είναι πανομοιότυπα, όπως συμβαίνει στα ΝΚ και TR, με του Kawasaki ER-6 με διαστάσεις 83 x 60mm που δίνουν χωρητικότητα 649,3cc αποδίδοντας, όπως ανακοινώνει η CFMoto, 69,73 ίππους στις 8.500 στροφές και 6,32 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.000 στροφές αντίστοιχα. Ο στρόφαλος είναι 180 μοιρών και διαθέτει και αντικραδασμικό άξονα. Το ψαλίδι είναι καινούργιο όπως και το ανεστραμμένο πιρούνι και οι τροχοί (ίδιες αλλαγές έχουν γίνει και στο επανασχεδιασμένο 650TR), ενώ και η σέλα διαθέτει μεγαλύτερο ύψος δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική θέση οδήγησης στα πρότυπα της νέας οπτικής για τα adventure bikes. Το βάρος του ενδεχομένως να είναι λίγο μεγαλύτερο από του ΝΚ, λόγω των αλλαγών και των περισσότερων πλαστικών, με το γυμνό μοντέλο να ζυγίζει 206 κιλά γεμάτο.
Ο συνεργάτης μας Alan Cathcart, είχε επισκεφθεί την περασμένη άνοιξη το εργοστάσιο της CFMoto, ενώ είχε οδηγήσει το 650NK στους δρόμους της Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντάς το ως "τον παίκτη που θα αλλάξει τα δεδομένα". Διαθέτει μπόλικη ροπή από χαμηλά, σχεδόν μηδενικούς κραδασμούς, ενώ το εξάρι κιβώτιό του δουλεύει άψογα, στα επίπεδα των αντίστοιχων ιαπωνικών. Από τις 3.000 στροφές παρέχει αρκετή δύναμη μέσω μια γραμμικής παροχής που σταματά 10.800 στροφές που επεμβαίνει ο κόφτης, απελευθερώνοντας παράλληλα έναν ήχο που ικανοποιεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς από μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας. Αντίστοιχα άνω των προσδοκιών ήταν και η συμπεριφορά του γυμνού δικύλινδρου, παρότι θυμίζουμε ότι διαθέτει συμβατικό πιρούνι και διαφορετικό ψαλίδι από την έκδοση ΜΤ. Πλαίσιο και αναρτήσεις συνεργάζονται άριστα, με αποτέλεσμα που θα ταίριαζε ακόμη και σε μοτοσυκλέτα με ακριβότερο πακέτο περιφερειακών.
Η τιμή του 650ΜΤ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το 650ΝΚ κοστίζει στην Γερμανία 5.399 ευρώ, ενώ θα υπάρξει διαθέσιμη και έκδοση με 400cc, βασισμένη αντίστοιχα στον κινητήρα του Ninja 400 όπως ονομάζεται το ER-4 στην Ιαπωνία η οποία θα αποδίδει 40 ίππους και 4,7 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η εισαγωγή του 650ΜΤ στην Ευρώπη και κατόπιν επικοινωνίας μας με την ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε., που αντιπροσωπεύει στην χώρα μας την CFMoto εισάγοντας τα ATV του εργοστασίου, δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα πλάνα τους η εισαγωγή των δικύλινδρων μοτοσυκλετών της κινέζικης εταιρείας στη χώρα μας.

Η έκδοση των 400cc του γυμνού δικύλινδρου της CFMoto

O Captain America αλλαξοπίστησε – Άφησε τη Harley-Davidson και ανέβηκε σε Triumph

Blooper στο 1ο trailer της νέας ταινίας - Η Triumph του Steve Rogers με ελαστικά από το μέλλον [Video]
Triumph - Avengers - Captain America
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/12/2025

Από Captain America σε Captain Britannica το γυρίζει ο σούπερ ήρωας στην νέα ταινία της Marvel της τουλάχιστον αναφορικά με τις προτιμήσεις του στις μοτοσυκλέτες.

Η πίστη στην πατρίδα και τον αμερικάνικο τρόπο ζωής είναι αυτό που χαρακτήριζε τον κινηματογραφικό Captain America, μαζί με τη στολή και την ασπίδα από βιμπράνιο και για εμάς και οι Harley-Davidson που οδηγούσε. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Στο πρώτο trailer της νέας ταινίας της Marvel "Avengers: Doomsday", ο Steve Rogers επιστρέφει στο σπίτι του ως πατέρας πάνω στη σέλα μιας Triumph και αυτή είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη με μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι Harley-Davidson. 

Avengers Doomsday - Captain America - Triumph

Η μοτοσυκλέτα παρόλο που δεν φαίνεται ολόκληρη στο πρώτο teaser τρέιλερ της νέας ταινίας της Marvel, πρωταγωνιστεί με το όνομα της Triumph να υπερτονίζεται. Δεν έχουμε δει την ταινία, όμως αν κρίνουμε από το αριστερό καπάκι τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για Speed Twin 5TA από τα τέλη της 10ετίας του '50, με μπόλικες αλλαγές και εξάτμιση 2-1 που περνά ψηλά από την αριστερή πλευρά σε στιλ scrambler.

Ο Rogers γυρίζει σπίτι στο παιδί του, προφανώς έχοντας επισκεφτεί πριν βουλκανιζατέρ από το μέλλον για να αλλάξει ελαστικά, αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι μοιάζουν ολόφρεσκα, έχουν ακόμη πάνω τα μπιμπίκια, ενώ η χάραξή τους είναι σύγχρονη! Δείτε και εσείς το trailer της ταινίας.