Τα "μυστικά" της Yamaha για το 2016

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/11/2015

Η Yamaha επιβεβαίωσε πριν λίγο ότι είναι στα πλάνα της να κατασκευάσει μια νέα έκδοση του τρικύλινδρου ΜΤ-09, στα πλαίσια της νέο-ρετρό φιλοσοφίας του XSR700. Πριν μία εβδομάδα, παρουσίασε έναν νέο εκπρόσωπο της οικογένειας "Faster Sons (η συνέχεια του concept Yard Build) βασισμένο στο ΜΤ-09 και σχεδιασμένο από τον διάσημο Roland Sands στα αγωνιστικά χρώματα του θρυλικού Kenny Roberts. Κάτι ανάλογο μάλιστα είχε προηγηθεί με μια επίσης μοναδική κατασκευή κάτω από την "ομπρέλα" των Faster Sons, πριν την επίσημη παρουσίαση του XSR700, την οποία δημιούργησε ο Shinya Kimura.
Η κατοχύρωση του ονόματος και των domains Yamaha-xsr900.com, yamahaxsr900.com και xsr900.com που έσπευσε να κάνει η Yamaha, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ενώ οι εικασίες για το πώς θα είναι η μοτοσυκλέτα στην τελική της μορφή έχουν ήδη αρχίσει. Πάντως, δεν αναμένεται να απέχει πολύ σχεδιαστικά από το μικρότερο XSR700, πέρα βέβαια από το διαφορετικό πλαίσιο και τον τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα.

Μάλιστα ο product manager της Yamaha Europe, Shun Miyazawa, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο project θα αποτελέσει έμπνευση για ένα μελλοντικό μοντέλο.
Η μοτοσυκλέτα που κατασκεύασε ο Sands διαθέτει αλουμινένιους τροχούς της RSD Morris (17x3,5'' εμπρός και 17x6,0'' πίσω) με ελαστικά Q3 της Dunlop. Οι εξατμίσεις είναι από την Two Bros Racing, ενώ το τελικό προέρχεται από την εταιρεία του Roland Sands. Από εκεί προέρχονται και οι δίσκοι των εμπρός δισκόφρενων οι οποίοι συνδυάζονται με ακτινικές δαγκάνες από την Performance Machine. Τα στηρίγματα της ντίζας του συμπλέκτη, τα καβαλέτα του τιμονιού και τα γκριπ είναι όλα σχεδιασμένα από τον Sands, ενώ το τιμόνι είναι ένα FΑΤbar της Renthal και οι αναρτήσεις έρχονται από την Ohlins.


Ταυτόχρονα, η Yamaha κατοχύρωσε και τις εμπορικές ονομασίες SCR950 και Elude, με το τελευταίο να αφορά κατά πάσα πιθανότητα ένα συμβατικό ή τρίτροχο scooter. Μάλιστα, η κατοχύρωση του ονόματος Elude έγινε στην Αμερική, ενώ κατοχυρώθηκαν και τα αντίστοιχα domain γι' αυτό. Πέρα βέβαια από το όνομα, δεν έχει διαρρεύσει κάποια άλλη πληροφορία και με δεδομένο ότι η Yamaha δίνει ονόματα στα scooter της, ενώ για τις μοτοσυκλέτες προτιμά αρκτικόλεξα, πιθανόν να φορά κάποιο scooter χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα να αφορά κάτι μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά το SCR950, από τον κυβισμό οδηγούμαστε σε μια διαφορετική έκδοση με βάση το Bolt που διαθέτει του δικύλινδρο V, αερόψυκτο κινητήρα των 950 κυβικών, αν και γνωρίζοντας ότι η κατοχύρωση των αντίστοιχων domain έγινε στην Αμερική με το όνομα Yamaha, τα πράγματα μπερδεύονται λίγο, διότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Yamaha χρησιμοποιεί το όνομα "Star" για την οικογένεια των cruisers. Τα αρκτικόλεξα πάντως SCR μας δίνουν το δικαίωμα να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ενός scrambler, ενώ στην Ευρώπη η εταιρεία κατοχύρωσε την ίδια στιγμή και το όνομα XCR950, ενισχύοντας τις υποθέσεις για μια δεύτερη έκδοση της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες