ACEM: Περισσότερες μοτοσυκλέτες αγόρασαν οι Ευρωπαίοι το Ά 6μηνο 2024!

Στις 610.757 οι ταξινομήσεις δικύκλου στις μεγαλύτερες αγορές
motomag Yamaha - Κέρδισε 2 Red Dot Design Βραβεία για το 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/8/2024

Έστω και οριακά έναντι του ίδιου διαστήματος του 2023, οι ταξινομήσεις δικύκλου στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας (European Association of Motorcycle Manufacturers -ACEM) για τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, τα 610.757 δίκύκλα άνω των 50 κ.εκ. (συμβατικά και ηλεκτρικά) που ταξινομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 αντιπροσωπεύουν αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 6,1% στις 204.189, ενώ αύξηση 1,4% κατέγραψαν και στην αγορά της Ισπανίας. Από την άλλη μικρή πτώση σημειώθηκε σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστά στο -2,2%, -1,4% και -0,6% αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές ταξινομήσεις πρώτο εξάμηνο 2024

Σημαντική πτώση παρουσίασαν για μία ακόμη φορά τα νούμερα στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων (συμβατικά και ηλεκτρικά) με τις ταξινομήσεις στις έξι σημαντικότερες αγορές γι΄ αυτά (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία) να καταγράφουν πτώση 15%, στις 84.666 έναντι 99.772 ταξινομήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ως κατηγορία οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες (όλα τα δίκυκλα με απόδοση πάνω από εκείνη ενός μοτοποδηλάτου) παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2024, στο -27,4% με τις ταξινομήσεις να κατρακυλούν στις 14.065 έναντι 19.381 του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης χρονιάς. 

Ευρωπαϊκές ταξινομήσεις πρώτο εξάμηνο 2024

"Τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς, με αύξηση για τις μοτοσυκλέτες (+22% έναντι του 2019, για 610.757 μονάδες έναντι 500.252) και μείωση στον όγκο ταξινομήσεων για τα μοτοποδήλατα (-29% έναντι του 2019, για 84.666 ταξινομήσεις έναντι 118.958), εν μέρει λόγω της "μεταφοράς" (σ.σ. των αναβατών) στις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες. Συνολικά, οι ταξινομήσεις αντικατοπτρίζουν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών στην κινητικότητα με μηχανοκίνητο δίκυκλο, για αστική και περιαστική χρήση αλλά και διασκέδαση.", ήταν η σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ACEM, Antonio Perlot.

Αντίστοιχη ανοδική πορεία ακολουθεί και η αγορά της Ελλάδας, με την πρόβλεψη να είναι πως οι πωλήσεις θα συνεχίσουν αυξανόμενες και το 2025.

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.