Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ανάκληση Ducati Panigale 1199/1299 (2014-2018)

Πιθανή υπερχείλιση λαδιών από το φιλτροκούτι

Προβλήματα που αφορούν 651 μοτοσυκλέτες μέχρι στιγμής, έχουν παρουσιάσει superbike της αναμεσά τους οι Ducati 1199 Superleggera, Ducati 1299 Superleggera, Ducati Panigale R και Ducati 1299 Panigale R. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικάνικου κρατικού οργανισμού NHTSA που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, η Ducati πρόκειται να ξεκινήσει ανάκληση για τις δικύλινδρες Panigale 1199 και 1299 από τις 28 Οκτωβρίου. Εμείς επικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της Ducati για να ενημερωθούμε αν στη συγκεκριμένη τεχνική οδηγία περιλαμβάνονται μοτοσυκλέτες που έχουν πουληθεί στην δική μας χώρα, καθώς ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισμός δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση ακόμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία μας επιβεβαίωσε πως ούτε αυτή έχει λάβει κάποια επίσημη οδηγία από την ιταλική εταιρεία. Προς το παρόν, η ανάκληση αυτή αφορά τις μοτοσυκλέτες που έχουν πωληθεί στην αμερικανική αγορά, και αναμένεται να ανακοινωθεί και για την ευρωπαϊκή αργότερα.

Η ανάκληση αφορά την πιθανή υπερβολική συσσώρευση λαδιού στο φιλτροκούτι της μοτοσυκλέτας σε ακραίες συνθήκες οδήγησης, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπερχείλιση του λαδιού από το φιλτροκούτι. Σε αυτή την περίπτωση, αν υπάρξει διαρροή από την υπερχείλιση, το λάδι μπορεί να καταλήξει στον πίσω τροχό της μοτοσυκλέτας και να προκαλέσει ξαφνική απώλεια πρόσφυσης. Οι ιδιοκτήτες αυτών των μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν από την ιταλική εταιρεία ώστε να μεταβούν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, το οποίο θα αλλάξει την προβληματική βαλβίδα ρύθμισης ροής του λαδιού από τον κινητήρα προς το φιλτροκούτι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών Ducati μπορούν να ενημερώνονται για τις τεχνικές οδηγίες που αφορούν την προσωπική τους μοτοσυκλέτα βάσει αριθμού πλαισίου στο ακόλουθο link: :  https://www.ducati.com/ww/en/service-maintenance/recall-campaign