Ανάκληση VMOTO SOCO CPx, VS1 στην Ελλάδα - Αφορά σε 266 scooter

Για προληπτικό ελέγχο ή/και αντικατάσταση στο σύστημα βάσης της κολόνας τιμονιού
Ανάκληση Super Soco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία VMOTO SOCO σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς και συγκεκριμένα την εταιρεία Motoway Καμπράνης Γ. ΑΕ., Γενικό αντιπρόσωπο και εισαγωγέα των μοτοσυκλετών VMOTO SOCO στην Ελλάδα εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης μοτοσυκλετών VMOTO SOCO τύπου CPx, VS1.

Η συγκεκριμένη ανάκληση αφορά σε 266 πλαίσια παραγωγής από το έτος 2020 ως και το 2023. Στα επηρεαζόμενα scooter, ενδέχεται, σε μια ακραία περίπτωση οι κοχλίες σύσφιξης (ή βίδες/μπουλόνια ανύψωσης) τιμονιού σε ιδιαίτερες περιπτώσεις οδήγησης να σπάσουν, με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου και κίνδυνο ατυχήματος ή/και πρόκλησης ατυχήματος. Ως εκ τούτου, η βάση της κολόνας τιμονιού πρέπει να ελεγχθεί ή και εφόσον απαιτείται να αντικατασταθεί εξαιτίας του ότι στα εν λόγω εξαρτήματα η κατασκευάστρια εταιρεία έχει εντοπίσει αστοχία υλικού που εγείρει θέμα ποιότητας συναρτήσει με ζητήματα ασφάλειας των αναβατών. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το  συγκεκριμένο θέμα. 

Ανησυχία στην Ιταλία για νοθευμένη βενζίνη - Κλιμάκωση λόγω συνεχών αυξήσεων των τιμών

Οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων
Fuel Pumps
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Έρευνα ιταλικού πρακτορείου φέρνει στο προσκήνιο ένα φαινόμενο που φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα συνεργεία της χώρας: την παρουσία νερού και άλλων ουσιών στη βενζίνη, με αποτέλεσμα αυξημένες βλάβες σε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και scooter.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μηχανικών, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί αισθητά τα οχήματα που φτάνουν στα συνεργεία μετά από ανεφοδιασμό, παρουσιάζοντας δυσκολία εκκίνησης ή ακόμη και πλήρη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα.

Ο Giancarlo Lanza, ιδιοκτήτης συνεργείου στη Ρώμη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε 50 χρόνια εργασίας δεν είχε συναντήσει τόσα περιστατικά με παρουσία νερού σε βενζίνη όσο τους τελευταίους έξι μήνες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα δίκυκλα, με τον μηχανικό Roberto Federici να αναφέρει πως οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες και τα scooter επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω των πιο ευαίσθητων συστημάτων ψεκασμού.

Οι αιτίες του προβλήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Τιποτα δεν μπορει να αποκλειστεί καθώς θεωρητικά το νερό μπορεί να προέρχεται από εισροές στις δεξαμενές των πρατηρίων, προβλήματα κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά των καυσίμων, συμπύκνωση υδρατμών ή άλλες μορφές επιμόλυνσης κατά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μηχανικοί αναφέρουν επίσης την παρουσία λάσπης, λεπτής σκόνης ή άμμου μέσα στα καύσιμα.

Άλλο συνεργείο που συμμετείχε στην έρευνα εκτιμά ότι τα σχετικά περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25-30% σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για εκτεταμένο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο ή για συγκέντρωση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μολυσμένη βενζίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην αντλία καυσίμου, στα μπεκ ψεκασμού και σε άλλα εξαρτήματα του συστήματος τροφοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους αντιμετωπίσουν πρόβλημα αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό να διατηρήσουν την απόδειξη του πρατηρίου και, εφόσον είναι δυνατόν, δείγμα του καυσίμου, ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνηση και τυχόν διεκδίκηση αποζημίωσης (πράγμα μάλλον αισιόδοξο).

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, καταναλωτικές οργανώσεις στην Ιταλία ζήτησαν αυστηρότερους και συχνότερους ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, επισημαίνοντας ότι πέρα από το οικονομικό κόστος, μια ξαφνική αρρυθμία, απώλεια ισχύος ή ακόμα και το σβήσιμο του κινητήρα κατά την οδήγηση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και αναβατών.