Μέσω του συστήματος RAPEX η E.Ε. ανακοινώνει ανάκληση του Yamaha Tricity 300 με ημερομηνίες παραγωγής 2/2022-05/2022, λόγω πιθανής δυσλειτουργίας του συστήματος Standing Assist που κλειδώνει την ανάρτηση μπροστά, επιτρέποντας στο scooter να μένει όρθιο χωρίς το σταντ.
Ο κωδικός της ανάκλησης από το σύστημα RAPEX είναι A12/01617/23, ενώ οι κωδικοί του Tricity που επηρεάζονται είναι οι εξής: MWD 300 SH161: e13*168/2013*00673*00 -MWD 300 SH201: e13*168/2013*00907*00. Λόγος της ανάκλησης είναι πως το Standing Assist μπορεί να μην λειτουργήσει όταν το ενεργοποιήσει ο αναβάτης, με αποτέλεσμα πιθανή πτώση και τραυματισμό.
CFMOTO: Νέα πατέντα για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα
Η CFMOTO κατοχυρώνει μια νέα ευρεσιτεχνία που αφορά ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και εμφανίζει ένα νέο σχέδιο, διαφορετικό από τις προηγούμενες
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
12/2/2026
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε σχέδια της CFMOTO για μια κανονικού μεγέθους ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Το 2024 είχε κατοχυρώσει το σχέδιο ενός ατσάλινου πλαισίου που έμοιαζε πολύ με αυτό των 450ΝΚ και 450SR κατάλληλα τροποποιημένο για να υποδεχτεί ένα μεγάλο μπλοκ μπαταριών στη θέση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Μετά ήρθε η πατέντα του 2025, στην οποία η CFMOTO παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική λογική με ένα πλαίσιο που αγκάλιαζε τη μπαταρία ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες.
Η νέα ευρεσιτεχνία της CFMOTO αλλάζει ξανά την αρχιτεκτονική της μοτοσυκλέτας, χρησιμοποιώντας τη μπαταρία ως πλαίσιο αυτή τη φορά. Στα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας η μπαταρία είναι το κεντρικό δομικό στοιχείο με το ψαλίδι, το αμορτισέρ, τον ηλεκτροκινητήρα και όλο το μπροστινό σύστημα να εδράζουν κατευθείαν στο εξωτερικό αλουμινένιο περίβλημα της μπαταρίας.
Το ψαλίδι υιοθετεί μια καμπυλωτή σιλουέτα ώστε να περνά πάνω από τον ηλεκτροκινητήρα, αποφεύγοντας έτσι να προσθέσει επιπλέον πλάτος στη μοτοσυκλέτα, ωστόσο έχει ως συνέπεια το αμορτισέρ να εδράζει πάνω του απευθείας χωρίς μοχλικό, ελλείψει χώρου.
Επιπλέον, στις δύο πλευρές της μπαταρίας υπάρχουν ενισχύσεις με αλουμινένια τμήματα που είναι εκεί για να ενισχύουν την ακαμψία του συνόλου. Πρόκειται για μια ένδειξη πως η μοτοσυκλέτα αυτή θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να χρειάζονται ενισχύσεις στο κουτί της μπαταρίας προκειμένου να μην εμφανίζει στρεβλώσεις.
Η ύπαρξη αυτής της πατέντας προφανώς δεν εγγυάται ότι έρχεται άμεσα η ηλεκτρική SR. Το 2023 η CFMOTO έδειξε ολοκληρωμένη και λειτουργική πρωτότυπη ηλεκτρική ΜΧ μοτοσυκλέτα στις ΗΠΑ, η οποία ακόμη δεν έχει μπει στην παραγωγή, ωστόσο η ηλεκτρική εποχή έρχεται και η CFMOTO προετοιμάζεται γι’ αυτό το μέλλον, έχοντας ήδη τα λιλιπούτεια off-road μοντέλα CFX-2Ε και CFX-5E στη γκάμα τους.