Αυτά ισχύουν για τα "τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα"!

Πολλές οι παρανοήσεις και οι παρερμηνείες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/5/2021

Όπως συνέβη και τις τελευταίες χρονιές, έτσι και φέτος η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ισχύσει το μέτρο για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Αυτό από μόνο του βέβαια, όπως έχουμε δει και από ερωτήσεις που δεχόμαστε στο περιοδικό, έχει δημιουργήσει πολλές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, οπότε θα παραθέσουμε αναλυτικά το τι ισχύει βάσει του συγκεκριμένου μέτρου.

Κατ' αρχήν, οι διαδικασίες πλέον της κατάθεσης πινακίδων και άρσης ακινησίας οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), "myCar". Όσοι λοιπόν έχουν ήδη καταθέσει τις πινακίδες τους και θέλουν να κάνουν άρση της ακινησίας, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis, να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και να περιμένουν να γίνει ηλεκτρονικά η διασταύρωση ώστε να διαπιστωθεί ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε ασφαλισμένη την μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητό σας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες που θέλουν να κυκλοφορεί το όχημά τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να γίνει άρση ακινησίας της μοτοσυκλέτας του μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) θα πληρώσει τα τρία δωδέκατα επί του συνολικού ποσού των τελών κυκλοφορίας. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με όσα ίσχυαν στο παρελθόν για το συγκεκριμένο μέτρο, είναι ότι φέτος δεν θα προστίθεται ένας επιπλέον μήνας ως πρόστιμο.

Εδώ λοιπόν γίνεται συνήθως και η παρανόηση, ίσως από ελλιπή πληροφόρηση, καθώς η άρση της ακινησίας μπορεί να γίνει μόνο μία φορά τον χρόνο. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να καταθέσει τις πινακίδες του στην αρχή του έτους, να κάνει άρση το Πάσχα, να τις καταθέσει μετά και να ξανακάνει άρση το καλοκαίρι. Είναι βέβαια απορίας άξιο το γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, από την στιγμή που η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και η διασταύρωση με τις ασφαλιστικές εταιρείες...

Επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός ότι αν παρέλθει το διάστημα για το οποίο έχει πληρώσει την άρση της ακινησίας και δεν ξανακαταθέσει τις πινακίδες του, θα πληρώσει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός του, μείον το διπλάσιο των μηνών που έχει ήδη πληρώσει.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η όλη διαδικασία, όπως και η διασταύρωση με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών μέσω web service, γίνεται ηλεκτρονικά και είναι ιδιαίτερα απλή. Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα, επιλέγει "Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας" και στη συνέχεια επιλέγει το αν θέλει να πληρώσει ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, για να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος ηλεκτρονικός κωδικός πληρωμής.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.