BMW: Κατασκευή 3D Printing εξαρτημάτων στην πίστα!

Από Πρωταπριλιάτικο αστείο στην πραγματικότητα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/2/2021

Κάθε πρώτη Απριλίου η BMW ανεβάζει στο επίσημο site της μια χιουμοριστική είδηση και πριν μερικά χρόνια είχε βάλει μια φωτογραφία ενός R1200GS όπου μέσα στην μπαγκαζιέρα του είχε έναν 3D εκτυπωτή. Το “σενάριο” έλεγε πως με αυτόν τον εκτυπωτή, ο αναβάτης μπορεί να κατασκευάζει μόνος του όποιο ανταλλακτικό χρειάζεται, ακόμα κι αν ταξιδεύει στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου.

Τώρα όμως, αυτή η ιδέα που ξεκίνησε ως πρωταπριλιάτικο αστείο βρίσκει την εφαρμογή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK από την εργοστασιακή ομάδα της BMW. Συγκεκριμένα, ένας φορητός 3D εκτυπωτής χρησιμοποιείται ώστε να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται επιτόπου ορισμένα εξαρτήματα (π.χ. αρθρώσεις του μοχλικού της πίσω ανάρτησης, βάσεις μαρσπιέ κ.τ.λ.). Προφανώς τα πλαστικά εξαρτήματα που φτιάχνει ο 3D εκτυπωτής δεν είναι έτοιμα για χρήση, όμως κερδίζουν τεράστιο χρόνο σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία, όπου έπρεπε να περιμένουν να τελειώσουν οι δοκιμές στην πίστα, να πάνε πίσω στη Γερμανία, να φτιάξουν τα νέα εξαρτήματα και να περιμένουν τις επόμενες δοκιμές για να δουν αν δουλεύουν.

Αντιθέτως τώρα, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας επιτόπου το νέο εξάρτημα που χρειάζονται και δοκιμάζοντας την εφαρμογή του πάνω στη μοτοσυκλέτα, αρκεί να στείλουν με e-mail το ψηφιακό αρχείο στη Γερμανία ή σε όποιον κατασκευαστή επιθυμούν, να τους το κατασκευάσει στο υλικό που επιθυμούν και να το έχουν στα χέρια τους ακόμα και την επόμενη ημέρα! Η ιδέα για την κατασκευή εξαρτημάτων την στιγμή που τα χρειάζεσαι δεν είναι νέα στους αγώνες. Την εποχή που στα Grand Prix μπορούσαν οι ομάδες να έχουν όποια μάρκα ελαστικών ήθελαν και οι εταιρείες ελαστικών ανταγωνίζονταν η μία την άλλη, η Michelin είχε διαμορφώσει μια νταλίκα όπου κατασκεύαζε slick ελαστικά επιτόπου ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με τις απαιτήσεις της κάθε ομάδας τη δεδομένη στιγμή.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες