Brembo - Έβαλε φρένο στην επένδυσή της στην Pirelli

Πούλησε όλο το μερίδιο που είχε έναντι 282,9 εκατ. ευρώ
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2024

Στην πώληση όλων των κοινών μετοχών της Pirelli που είχε στη διάθεσή της προχώρησε η Brembo έναντι 282,9 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ιταλικές εταιρείες χωρίζουν τους επενδυτικούς τους δρόμους με την Brembo να προχωρά σε επιτυχημένη πώληση του 5,6% που κατείχε στην Pirelli, το οποίο αντιστοιχεί σε 55,8 εκατομμύρια κοινές μετοχές της ιταλικής εταιρείας ελαστικών. Η Brembo είχε ξεκινήσει να επενδύει σε μετοχές τις Pirelli το 2020 και έφτασε να κατέχει έως και το 6% της εταιρείας.

Η πώληση των μετοχών έγινε μέσω της διαδικασίας accelerated book building (ABB) κατά την οποία μια εταιρεία προχωρά σε αύξηση του κεφαλαίου της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πουλώντας μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές, συνήθως σε προκαθορισμένη τιμή.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι μισές από αυτές τις μετοχές, που πωλήθηκαν στην τιμή των 5,07 ευρώ έκαστη, πήγαν στην εταιρεία συμμετοχών Camfin που ελέγχεται και ανήκει κατά το ήμισυ στον Marco Tronchetti Provera, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Pirelli.

Ο Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας αύξησε για τρίτη φορά φέτος το μερίδιο που έχει στην Pirelli και αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ιταλική εταιρεία μετά την κινέζικη και κρατική Sinochem Holdings που κατέχει το 37%, κάτι που δεν καλοβλέπει η ιταλική κυβέρνηση λόγω της μεγάλης επιρροής που έχουν οι Κινέζοι. 

Ήδη πέρσι το καλοκαίρι η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε το δικαίωμα της Sinochem να επιλέξει αυτή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli παρά το γεγονός ότι έχει τα περισσότερα μέλη στο δ.σ. υποδεικνύοντας την Camfin ως εκείνη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. 

Πλέον το συνολικό ποσοστό που κατέχει ο Tronchetti Provera στην Pirelli βρίσκεται στο 25,28% και αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ανέβει έως και το 29,9% έπειτα και από σχετική έγκριση που του έδωσαν οι επενδυτικές του εταιρείες.

Ducati Factory Made: Custom παραμετροποίηση από τη γραμμή του εργοστασίου

Ποικιλία χρωμάτων, φινιρισμάτων και αξεσουάρ - Αρχή με το Multistrada V4S
Ducati Factory Made
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/2/2026

Πρόσφατα σας είχαμε γράψει για το νέο πρόγραμμα Ducati Factory Made, με πηγή ανάρτηση του Borgo Panigale στο fb, ενώ τώρα οι Ιταλοί μας δίνουν αναλυτικές πληροφορίες σε εκτενές δελτίο τύπου. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων και φινιρισμάτων, τόσο για το κοστούμι, όσο και για το υποπλαίσιο και για τα φρένα, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να φτιάξει μια Ducati που χρωματικά να απέχει αρκετά από τα πρότυπα ταυτότητας της εταιρείας, όντας όμως την ίδια ώρα ιδιαίτερη και μοναδική.

Το Ducati Factory Made φέρνει για πρώτη φορά την εξατομίκευση απευθείας στη γραμμή παραγωγής του Borgo Panigale. Το πρόγραμμα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη με τη Multistrada V4S και επιτρέπει στους φίλους της μάρκας να διαμορφώσουν τη μοτοσυκλέτα των ονείρων τους τη στιγμή της παραγγελίας. Σημειώστε πάντως πως το πρόγραμμα είναι ακόμα στα σκαριά -ενώ δεν ισχύει για τις υπόλοιπες Multistrada για την ώρα, αφορώντας μόνο στην V4S-, και μένουν ακόμα να οριστικοποιηθούν αρκετές λεπτομέρειες για να είναι ενεργό και για την Ελλάδα, και για να μπορεί ο πελάτης να έχει μια λογική εκτίμηση της αναμονής και του έξτρα κόστους που θα έχει η παραγγελία του. Από τις υπόλοιπες Multistrada μόνο η Pikes Peak έχει επιλογή χρώματος για τις δαγκάνες φρένων μπροστά.

Ducati Factory Made

Με το Ducati Factory Made, η μοτοσυκλέτα θα παραδίδεται όπως ακριβώς τη θέλει ο πελάτης, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων ή τροποποιήσεων μετά την πώληση. Η ενσωματωμένη διαδικασία συναρμολόγησης εξασφαλίζει ομοιομορφία και υψηλά ποιοτικά πρότυπα, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ducati.

Το πρόγραμμα επιτρέπει στους αναβάτες να προσαρμόσουν τη μοτοσυκλέτα τους με αποκλειστικούς χρωματισμούς και γραφικά: μια ευρεία επιλογή χρωμάτων από τις σειρές Icone (με παραδοσιακούς χρωματισμούς της εταιρείας), Style (γυαλιστερό φινίρισμα), Sophistication (ματ φινίρισμα), ενώ για όσους θέλουν ένα πιο σπορ ύφος υπάρχουν τα Performance και Ducati Corse Liveries, με χρώματα και γραφικά εμπνευσμένα από τους αγώνες. Το πρόγραμμα Ducati Factory Made εμπλουτίζεται από ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία με την Automobili Lamborghini, ενσωματώνοντας ορισμένα από τα μοναδικά χρώματα της εταιρείας των Hyper-Cars στη διαμόρφωση των μοτοσυκλετών της Ducati.

Ducati Factory Made

Θυμίζουμε πως η συνεργασία μεταξύ του κατασκευαστή του Borgo Panigale και της Automobili Lamborghini έχει ήδη αποδώσει ειδικές εκδόσεις των Diavel 1260, Streetfighter V4 και Panigale V4. Ανάμεσα στις διαθέσιμες χρωματικές εξατομικεύσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ορισμένες από τις εμβληματικές και αποκλειστικές επιλογές Ad Personam της Automobili Lamborghini: Viola Pasifae, Arancio Xanto, Giallo Belenus, Blu Uranus και Verde Scandal.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, το πρόγραμμα Ducati Factory Made προσφέρει μια ευρεία γκάμα εξαρτημάτων, όπως χυτές ζάντες σε διάφορα χρώματα (μαύρο, χρυσό και κόκκινο), σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος σε μαύρο χρώμα, ακτινωτές ζάντες σε μαύρο, καθώς και επιλογές χρωμάτων για το υποπλαίσιο (κόκκινο ή μαύρο) και τις δαγκάνες φρένων (ασημί, κόκκινο, μαύρο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επιλογές για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη (κανονικό ύψος, χαμηλότερες, ψηλότερες, θερμαινόμενες) και για τις αναρτήσεις (συμβατικές ή ηλεκτρονικές).

Ducati Factory Made

Το πρόγραμμα προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα επιλογής συνδυασμών από τα γνωστά πακέτα εξοπλισμού Touring, Adventure, Sport, Tech και Enduro.

Μπορεί τώρα το δελτίο τύπου να αναφέρει πως το Ducati Factory Made είναι ενεργό, όμως όπως προείπαμε, ακόμα δεν μπορεί ο πελάτης να δημιουργήσει τη μοτοσυκλέτα του, μέχρι να οριστικοποιηθούν κόστος και χρόνοι παράδοσης και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να εφαρμοστεί στην πράξη. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με την Ducati.

Ετικέτες