Brembo - Έβαλε φρένο στην επένδυσή της στην Pirelli

Πούλησε όλο το μερίδιο που είχε έναντι 282,9 εκατ. ευρώ
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2024

Στην πώληση όλων των κοινών μετοχών της Pirelli που είχε στη διάθεσή της προχώρησε η Brembo έναντι 282,9 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ιταλικές εταιρείες χωρίζουν τους επενδυτικούς τους δρόμους με την Brembo να προχωρά σε επιτυχημένη πώληση του 5,6% που κατείχε στην Pirelli, το οποίο αντιστοιχεί σε 55,8 εκατομμύρια κοινές μετοχές της ιταλικής εταιρείας ελαστικών. Η Brembo είχε ξεκινήσει να επενδύει σε μετοχές τις Pirelli το 2020 και έφτασε να κατέχει έως και το 6% της εταιρείας.

Η πώληση των μετοχών έγινε μέσω της διαδικασίας accelerated book building (ABB) κατά την οποία μια εταιρεία προχωρά σε αύξηση του κεφαλαίου της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πουλώντας μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές, συνήθως σε προκαθορισμένη τιμή.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι μισές από αυτές τις μετοχές, που πωλήθηκαν στην τιμή των 5,07 ευρώ έκαστη, πήγαν στην εταιρεία συμμετοχών Camfin που ελέγχεται και ανήκει κατά το ήμισυ στον Marco Tronchetti Provera, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Pirelli.

Ο Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας αύξησε για τρίτη φορά φέτος το μερίδιο που έχει στην Pirelli και αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ιταλική εταιρεία μετά την κινέζικη και κρατική Sinochem Holdings που κατέχει το 37%, κάτι που δεν καλοβλέπει η ιταλική κυβέρνηση λόγω της μεγάλης επιρροής που έχουν οι Κινέζοι. 

Ήδη πέρσι το καλοκαίρι η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε το δικαίωμα της Sinochem να επιλέξει αυτή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli παρά το γεγονός ότι έχει τα περισσότερα μέλη στο δ.σ. υποδεικνύοντας την Camfin ως εκείνη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. 

Πλέον το συνολικό ποσοστό που κατέχει ο Tronchetti Provera στην Pirelli βρίσκεται στο 25,28% και αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ανέβει έως και το 29,9% έπειτα και από σχετική έγκριση που του έδωσαν οι επενδυτικές του εταιρείες.

Harley-Davidson - Ξεπλήρωσε δάνειο 700 εκατ. ευρώ νωρίτερα από την προθεσμία

Μια αισιόδοξη νότα για την αμερικάνικη εταιρεία που διανύει δύσκολες εποχές
Harley-Davidson αποπληρωμή δανείου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2026

Η Harley-Davidson Financial Services, η χρηματοοικονομική θυγατρική της Harley-Davidson, ανακοίνωσε ότι θα εξοφλήσει πλήρως ένα μεγάλο δάνειο που είχε πάρει από επενδυτές, λίγο νωρίτερα από όσο ήταν υποχρεωμένη να το κάνει -γεγονός που δείχνει ικανοποιητική ρευστότητα, ενώ μέσω της πιο γρήγορης αποπληρωμής η εταιρεία γλιτώνει περαιτέρω τόκους.

Το δάνειο αυτό είχε δοθεί μέσω ομολόγων συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 5,125% και κανονικά θα έληγε “μέσα στο 2026”. Με την ανακοίνωση αυτή, η εταιρεία ενημερώνει ότι στις 15 Μαρτίου 2026 θα επιστρέψει στους επενδυτές όλο το ποσό των ομολόγων, δηλαδή το αρχικό κεφάλαιο, μαζί με τους τόκους που έχουν συσσωρευτεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

Η εταιρεία διευκρινίζει επίσης ότι τα χρήματα για την αποπληρωμή θα προέλθουν από τα διαθέσιμα μετρητά που ήδη έχει στο ταμείο της. Αφού ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν θα υπάρχουν πλέον ως χρηματοοικονομικό προϊόν. Για αυτόν τον λόγο θα ζητηθεί από το χρηματιστήριο Euronext Dublin να αφαιρέσει τα ομόλογα από τη λίστα των τίτλων που διαπραγματεύονται εκεί.

Επισημαίνεται πως μια εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να πληρώσει νωρίτερα ένα τέτοιο δάνειο για διάφορους λόγους. Συχνά αυτό συμβαίνει όταν έχει αρκετά διαθέσιμα χρήματα και θέλει να μειώσει τα χρέη της. Με την πρόωρη εξόφληση σταματά να πληρώνει τόκους στο μέλλον, άρα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης. Μπορεί επίσης να το κάνει αν σκοπεύει να δανειστεί ξανά με καλύτερους όρους, δηλαδή με χαμηλότερο επιτόκιο, ή αν θέλει να βελτιώσει τη γενική οικονομική της εικόνα μειώνοντας το συνολικό της χρέος.

Ετικέτες