Brembo - Έβαλε φρένο στην επένδυσή της στην Pirelli

Πούλησε όλο το μερίδιο που είχε έναντι 282,9 εκατ. ευρώ
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2024

Στην πώληση όλων των κοινών μετοχών της Pirelli που είχε στη διάθεσή της προχώρησε η Brembo έναντι 282,9 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ιταλικές εταιρείες χωρίζουν τους επενδυτικούς τους δρόμους με την Brembo να προχωρά σε επιτυχημένη πώληση του 5,6% που κατείχε στην Pirelli, το οποίο αντιστοιχεί σε 55,8 εκατομμύρια κοινές μετοχές της ιταλικής εταιρείας ελαστικών. Η Brembo είχε ξεκινήσει να επενδύει σε μετοχές τις Pirelli το 2020 και έφτασε να κατέχει έως και το 6% της εταιρείας.

Η πώληση των μετοχών έγινε μέσω της διαδικασίας accelerated book building (ABB) κατά την οποία μια εταιρεία προχωρά σε αύξηση του κεφαλαίου της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πουλώντας μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές, συνήθως σε προκαθορισμένη τιμή.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι μισές από αυτές τις μετοχές, που πωλήθηκαν στην τιμή των 5,07 ευρώ έκαστη, πήγαν στην εταιρεία συμμετοχών Camfin που ελέγχεται και ανήκει κατά το ήμισυ στον Marco Tronchetti Provera, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Pirelli.

Ο Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας αύξησε για τρίτη φορά φέτος το μερίδιο που έχει στην Pirelli και αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ιταλική εταιρεία μετά την κινέζικη και κρατική Sinochem Holdings που κατέχει το 37%, κάτι που δεν καλοβλέπει η ιταλική κυβέρνηση λόγω της μεγάλης επιρροής που έχουν οι Κινέζοι. 

Ήδη πέρσι το καλοκαίρι η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε το δικαίωμα της Sinochem να επιλέξει αυτή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli παρά το γεγονός ότι έχει τα περισσότερα μέλη στο δ.σ. υποδεικνύοντας την Camfin ως εκείνη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. 

Πλέον το συνολικό ποσοστό που κατέχει ο Tronchetti Provera στην Pirelli βρίσκεται στο 25,28% και αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ανέβει έως και το 29,9% έπειτα και από σχετική έγκριση που του έδωσαν οι επενδυτικές του εταιρείες.

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!

Η MUVUS ανέλαβε την αντιπροσώπευση των CST
Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2026

Στο εργοστάσιο της CST στην Κίνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία της εισαγωγικής εταιρείας MUVUS όπου έχει ήδη εξασφαλίσει την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST και προχωρά τις διαδικασίες για το πρώτο φορτίο που θα εισάγει με ελαστικά μοτοσυκλετών, ATV, golfcart κτλ.

Η CST είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Κίνας, έχοντας ξεκινήσει από την Ταϊβάν με ένα τεράστιο κατάλογο που ξεκινά από τα ποδήλατα, επεκτείνεται σε μοτοσυκλέτες και ATV, αλλά συνεχίζει και σε ελαφρά και βαριά φορτηγά καθώς και σχεδόν όλη την γκάμα των εξιδεικευμένων ελαστικών, όπως για παράδειγμα τα ανυψωτικά μηχανήματα, golfcart κτλ.

Διαθέτει 22 εργοστάσια ανά τον κόσμο και ένα τεράστιο OEM πελατολόγιο που περιλαμβάνει Aprilia, Benelli, Benda, CFMOTO, Haojue, Honda, Kove, Moto Morini, Peugeot, Piaggio, QJMOTOR, Suzuki, SYM, Voge, Zongsen, Zontes και ZXMOTO, με την οποία μάλιστα συνεργάζονται και σε επίπεδο εξέλιξης.

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!

Τα κεντρικά της CST βρίσκονται στην Xianmen που είναι απέναντι από την Ταϊβάν και αποτέλεσε για αυτούς το πιο προσβάσιμο τμήμα της Κίνας, όταν πριν από μισό αιώνα άρχισαν να επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ασία. Πέρα από την ανάπτυξη μιας εικοσάδας εργοστασίων, η CST έχει δημιουργήσει την δική της πίστα δοκιμών στην Σανγκάη, η οποία όμως σχεδιάστηκε βάση προδιαγραφών FIM με ένα σημαντικό κόστος που έφτασε τα 150 εκτ, δολάρια. Στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας, η πίστα της CST αναγνωρίζεται ως ένα σημείο αναφοράς για δοκιμές και για αυτό τον λόγο, όταν δεν χρησιμοποιείται από την ίδια την CST, ενοικιάζεται σε κατασκευαστές μοτοσυκλετών.

Η CST έχει δημιουργήσει και την θυγατρική Maxxis, που επίσης διαθέτει πλήρη γκάμα ενώ η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχαν αντιπροσώπευση και για τις δύο μάρκες ελαστικών. Ωστόσο το εργοστάσιο έκρινε πως ο εισαγωγέας δεν προωθούσε τα ελαστικά της CST στην χώρα μας και αποφάσισε να δώσει την αντιπροσωπεία τους σε νέα εταιρεία, η οποία θα δοκιμαστεί και αυτή στο δύσκολο αυτό έργο.

Δύσκολο έργο, διότι την CST την γνωρίζουμε από τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε κινέζικες αλλά και ινδικής προέλευσης μοτοσυκλέτες, έχοντας σχηματίσει την… χειρότερη εικόνα, όπως έχουμε δηλώσει τόσο σε VIDEO, όσο και στο έντυπο. Προς τιμήν τους, το εργοστάσιο που γνωρίζει την τοποθέτηση του περιοδικού απέναντι στα ελαστικά αυτά, δηλώνει έτοιμο να δεχτεί την νέα κριτική μας, αλλά αυτή τη φορά για τα ελαστικά της λιανικής!
Την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST, αναλαμβάνει από τώρα η MUVUS, εισαγωγική εταιρεία των CFMOTO, Polaris, Letbee, Royal Enfield, κτλ, μπαίνοντας στον χώρο των ελαστικών!

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!
Από αριστερά οι δύο εκπρόσωποι πωλήσεων της CST, ο ιδιοκτήτης της MUVUS Μάνος Κουτσουνάκης, ο ιδιοκτήτης της CST, ο ιδιοκτήτης του MOTO που καταγράφει την συμφωνία και στελέχη της Muvus

Καθότι όπως είπαν δεν έχουμε δοκιμάσει τα πραγματικά CST, αλλά εκείνα που πωλούνται στην χονδρική μόνο για πρώτη τοποθέτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών τους προτιμούν για την ικανότητά τους να παράγουν ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, αλλά καθορίζουν εκείνοι τις προδιαγραφές που συχνά έχουν μόνο ένα στόχο, το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο της CST για να καταγράψουμε την πρώτη αποστολή φορτίου στην Ελλάδα και να δούμε την γραμμή παραγωγής. Έχοντας επισκεφτεί τις γραμμές παραγωγής ελαστικών της Dunlop, Michelin, Continental, Bridgestone κτλ, θα συγκρίνουμε τους μηχανισμούς και τις τεχνικές, ιδιαίτερα για τα Radial ελαστικά.

Η γκάμα της CST για την μοτοσυκλέτα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή κάθε κατηγορία, από παπιά μέχρι αγωνιστικά ελαστικά και ελαστικά Rally. Μετά την επίσκεψή μας, θα δοκιμάσουμε σε ελληνικό έδαφος τα ελαστικά αντικατάστασης, όχι τα OEM που έχουμε ήδη γνωρίσει. Πάντως στο ATV το θέμα της πρώτης τοποθέτησης είναι μικρότερης σημασίας καθώς η απόδοσή τους είναι αντίστοιχη με την λιανική.

Αναμένεται μέχρι τέλος της χρονιάς, τα ελαστικά της CST να βρίσκονται στα καταστήματα και να τονίσουμε εδώ για εκείνους που κοιτούν τις ετικέτες τους, πως δεν υπήρχε αποθήκευση στο εργοστάσιο. Κατασκευάζουν τα ελαστικά ανά παραγγελία, έχοντας την δυνατότητα να βγάλουν πολλά διαφορετικά μοντέλα και διαστάσεις ταυτόχρονα!