City Advance Riding Techniques - Σεμινάριο οδήγησης στα Μέγαρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Δηλώσετε συμμετοχή στην ιστοσελίδα του σχολείου οδήγησης
City's ART
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/10/2024

Το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης City Advance Riding Techniques από το κορυφαίο σχολείο οδήγησης μοτοσυκλέτας CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL επιστρέφει στην πίστα καρτ των Μεγάρων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Ένα σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης χρηστικό και άμεσα εφαρμόσιμο καθώς η γνώση και η εμπειρία από τη πρακτική θα ενισχύσει την οδηγική αυτοπεποίθηση σας στην κίνηση εντός/εκτός πόλης, με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου, ΕΔΩ.

Τι είναι το City's ART

City's Art

Το City΄s ART – City΄s Advanced Rider Training – είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών scooter και μοτοσυκλετών που η Ομάδα του CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL διαχειρίζεται τα τελευταία 12 χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στόχος του City’s ART είναι η παρουσίαση με απλό και κατανοητό τρόπο τις βασικές αρχές οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας/scooter μέσω της πετυχημένης μεθοδολογίας και της άρτιας τεχνικής κατάρτισης που μόνο το CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL διδάσκει με επιτυχία τα τελευταία 41 χρόνια σε όλο το κόσμο.

Το αποτέλεσμα είναι, ελαχιστοποίηση της αμφιβολίας, εμπλουτισμό του αναβάτη με γνώση και εμπιστοσύνη για την οδήγησή του/της για να κινείται με περισσότερη ασφάλεια σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης City΄s ART είναι εδώ για καλύψει το κενό που υπάρχει στην έγκυρη εκπαίδευση των μοτοσυκλετιστών. Εκπαίδευση η οποία είναι ικανή να αυξήσει την ενεργητική ασφάλεια του αναβάτη καθώς θα αποκτήσει κατανόηση και εμπιστοσύνη στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας του/της.

Ετικέτες

IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]

Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/2/2026

Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.

Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.

Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.

Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.

Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.

Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.