Ducati e rossa monoposto Concept

Πώς θα έπρεπε να είναι μια ηλεκτρική Ducati!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/9/2019

Στο πρόσφατο παρελθόν γράφαμε για την συνεργασία της Ducati με την κινέζικη Vmoto. Η Ducati αντί να εξελίξει μόνη της αρχικά ένα ηλεκτρικό σκούτερ και μετέπειτα μια μοτοσυκλέτα, δανειζόμενη τεχνογνωσία απ’ τον ιδιοκτήτη της, την Audi, αποφάσισε να επιλέξει μια λιγότερο κοστοβόρα λύση για το πρώτο της βήμα στα ηλεκτρικά οχήματα μέσω της συνεργασίας της με την Vmoto. Σχετικά με το επόμενο στάδιο, την παραγωγή δηλαδή μια ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη επίσημα σχέδια απ’ το εργοστάσιο στο Borgo Panigale. Ωστόσο, ο Romain Gauvin, που εργάζεται ως προϊστάμενος στο τμήμα σχεδιασμού της Citroen, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του concept μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που θα μπορούσε να ήταν της Ducati. Ο ίδιος μάλιστα τη "βάφτισε" Ducati e rossa monoposto.

Στόχος του Gauvin, ήταν να σχεδιάσει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που να είναι ποθητή και αποδεκτή από όσο το δυνατόν περισσότερους αναβάτες παγκοσμίως. Ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Γι' αυτό το λόγο άντλησε την έμπνευσή του για το σχεδιασμό της από τις μοτοσυκλέτες της Ducati αλλά και από παλαιότερα αυτοκίνητα της Formula1 με τις ευμεγέθεις καμπύλες. Επίσης, θέλοντας να συνδυάσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με εξωτικά υλικά, ο ηλεκτρικός κινητήρας αγκαλιάζεται από ένα carbon πλαίσιο που συνεργάζεται με ένα μονόμπρατσο ψαλίδι του ίδιου υλικού. Το πιρούνι απ’ την άλλη δεν είναι κατασκευασμένο από ίνες ανθρακονήματος, όμως τα καπάκια που το καλύπτουν είναι και δίνουν μια πιο ενιαία αίσθηση στο σύνολο. Η επιλογή των υλικών αλλά και των χρωμάτων –κυρίως του red fluid- ήταν εσκεμμένη, διότι ο σχεδιαστής πιστεύει πως αυτά τα στοιχεία εντυπωσιάζουν και προκαλούν αυθόρμητα τον ενθουσιασμό των αναβατών.

Το σύνολο που προέκυψε χαρακτηρίζεται από πληθωρικές καμπύλες, καθώς ο Gauvin δεν προσπάθησε να τις κρύψει –κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άσχημο αποτέλεσμα- αλλά να τις αναδείξει. Τα φώτα εννοείται πως είναι τεχνολογίας LED, με τον μπροστά προβολέα να θυμίζει εισαγωγή αέρα από μοτοσυκλέτες MotoGP και ο σχεδιασμός είναι άκρως μινιμαλιστικός, αφήνοντας μόνο τα απαραίτητα να εξέχουν απ’ τη μοτοσυκλέτα. Η θέση οδήγησης δείχνει αρκετά σπορ, αλλά δεν είναι τόσο απόλυτη. Αυτό οφείλεται στα clip-ons που δένουν στο πιρούνι πάνω από την πάνω πλάκα του και όχι από κάτω όπως συνηθίζεται στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Τα μαρσπιέ απ’ την άλλη έχουν εμφυτευμένη στο DNA τους πιο έντονα την αγωνιστική φιλοσοφία, καθώς είναι τοποθετημένα αρκετά πίσω και ψηλά, επιτρέποντας μεγαλύτερο όριο κλίσης μέχρι να έρθουν σε επαφή με την άσφαλτο.

Ο Romain Gauvin, σχεδίασε μια μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε το ρόλο της πρωτότυπης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας της Ducati, όταν η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα. Γεμάτη καμπύλες, με μονόμπρατσο ψαλίδι, που αφήνει σε κοινή θέα τη πίσω ζάντα να τη χαζεύεις με τις ώρες και ένα κατακόκκινο χρώμα, στοιχεία που κάνουν το concept του Gauvin να "φωνάζει" Ducati… αν και θυμίζει αρκετά τη C-01 της Lotus. Ελπίζουμε πως όταν έρθει η ώρα της Ducati να δημιουργήσει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα να μην ακολουθήσει τη "φτηνή" μέθοδο, όπως έκανε με το σκούτερ της αλλά να παρουσιάσει κάτι παρόμοιο όπως το concept του Gauvin.

Shoei: Παρουσίασε κράνος που υπόσχεται βελτίωση έως και 32% στον χρόνο αντίδρασης

Το νέο κράνος διαθέτει τεχνολογία AR / HUD
shoei
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/11/2025

Είχαμε γράψει λίγες ημέρες νωρίτερα για την εταιρεία Roof και το κράνος που παρουσίασε στην EICMA που δεν χρειάζεται ιμάντα για να δεθεί στο κεφάλι του αναβάτη. Σήμερα βλέπουμε μία άλλη περίπτωση και την πιο γνωστή μας Shoei που με ένα teaser μας δείχνει το κράνος της GT-Air 3 Smart που φέρει τεχνολογία AR και υπόσχεται βελτίωση στον χρόνο αντίδρασης.

Αυτό λίγο πολύ σημαίνει πως το κράνος αλληλεπιδρά με τη μοτοσυκλέτα, το τηλέφωνό σας και το περιβάλλον, για να σας παρέχει μια πληθώρα πληροφοριών απευθείας στο οπτικό σας πεδίο. Ο αναβάτης θα μπορεί να βλέπει πληροφορίες όπως ταχύτητα, οδηγίες για την πλοήγηση, ώρα, όρια ταχύτητας, κλήσεις, μηνύματα, μουσική και πολλά άλλα.

shoei2

Επίσης, η τεχνολογία περιλαμβάνει ένα σύστημα επικοινωνίας που σας επιτρέπει να δίνετε φωνητικές εντολές και είναι συμβατή τόσο με Android, όσο και με IOS. Στην ουσία όλα τα παραπάνω είναι εφικτά χάρη στην ζελατίνα που φέρει την τεχνολογία και το GT-Air 3 Smart είναι το πρώτο κράνος με ανοιχτή ζελατίνα HUD.

 

 

Η Shoei δημιούργησε το εν λόγο κράνος σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία EyeLights, που υποστηρίζει πως η τεχνολογία βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης – κατά έως και 32 τοις εκατό. Το κράνος εκτός από τεχνολογικά προηγμένο, είναι και ανθεκτικό, καθώς πληροί τα πρότυπα DOT και ECE 22.06. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο κράνος, καθώς η TVS είχε πρόσφατα παρουσιάσει ένα κράνος με αντίστοιχες δυνατότητες, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει τα έξυπνα κράνη της Skully.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά το GT-Air 3 Smart και η τιμή του αναμένεται να κινείται σε τετραψήφιο αριθμό.

 

Ετικέτες