Ducati Panigale V4S: Του έφυγε ο πίσω τροχός εν κινήσει [video]

Σύμπτωση, αστοχία υλικού και κατασκευαστικό λάθος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

17/12/2019

Ιταλός αναβάτης είχε ένα τρομακτικό ατύχημα, όταν έχασε τον πίσω τροχό σε αυτοκινητόδρομο, όπως φαίνεται στο video λίγο πιο κάτω. 

Μια πανάκριβη Ducati Panigele V4S που βρίσκεται ξάπλα στο δρόμο και της έχει κοπεί o πίσω τροχός, είναι από μόνο του ένα κάλο θέμα για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του κόσμου και μαζί να ανοίξει ένας τεράστιος κύκλος “γνωματεύσεων εξ αποστάσεως”. Ένας κύκλος απόψεων που δεν κλείνει ποτέ, αφού μετά από λίγο θα εμφανιστεί κάποιος που θα ξεκινάει την κουβέντα από την αρχή, αδιαφορώντας αν αυτό που λέει έχει ήδη γραφτεί άλλες πέντε φορές και έχει απαντηθεί άλλες τόσες. Αυτό συμβαίνει διαρκώς στο διαδίκτυο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, καθώς μιλάμε για ακριβή εξωτική μοτοσυκλέτα που δεν μπορεί να αγοράσει η πλειοψηφία, άρα ενεργοποιούνται τα “ταξικά” αντανακλαστικά του κοινού. Επίσης μιλάμε για Ιταλική μοτοσυκλέτα που είναι “κόκκινο πανί” για όσους έχουν ιαπωνικές μοτοσυκλέτες.

το ευτύχημα είναι πως, όπως φαίνεται από το video, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τον αναβάτη:

Κι αν αυτά δεν αρκούν για να ξεσπάσει ένα mini διαδικτυακός πόλεμος, τότε το γεγονός πως η Ducati έχει ήδη κάνει στο παρελθόν μία ανάκληση (NHTSA Recall 16V370000 στις 26 Μαΐου του 2016 για κακή τοποθέτηση του πίσω τροχού στον άξονα του μονόμπρατσου) σίγουρα θα εμπλέξει στην κουβέντα και τις “ανεξάρτητες φωνές” του διαδικτύου. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να βγάλουμε μια άκρη. Όλα ξεκίνησαν όταν σε προσωπική σελίδα ιταλού στο facebook αναρτήθηκαν οι φωτογραφίες που βλέπετε εδώ και ένα βίντεο. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως ο άξονας του μονόμπρατσου ψαλιδιού έχει κοπεί στο σημείο που τελειώσει το ρουλεμάν του πίσω τροχού. Γιατί να κοπεί ένας τόσο μεγάλης διαμέτρου άξονας; Σίγουρα όλοι μας έχουμε μια γρήγορη απάντηση να δώσουμε και μάλιστα μπορούμε να την συνοδεύσουμε με ποσοστά. “Δίνω 80% πιθανότητες πως είχε σφίξει λάθος τη ζάντα όταν άλλαξε το πίσω λάστιχο” θα πει ο ένας. “Έμενα ένας φίλος μου το έπαθε από χαλασμένο ρουλεμάν” θα πει ο άλλος και όλοι θα υποστηρίζουν τη μία και μόνη αλήθεια… την δική τους! Εμείς από την μεριά μας ως δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να προβάλουμε το γεγονός, το οποίο μπορεί όντως να οδηγήσει τη Ducati σε επίσημη ανάκληση, όπως είχαμε κάνει στην περίπτωση των KTM 1290 Adventure και BMW R1200GS  (πληρώνοντας το τίμημα αρχικά, αλλά εν συνεχεία δικαιωθήκαμε). Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην γινόμαστε το “όχημα”, όποιου έχει κάνει κακή χρήση ή συντήρηση της μοτοσυκλέτας του, με σκοπό να διεκδικήσει τη δωρεάν επισκευή ή αντικατάστασή της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, υπάρχουν πολλά περισσότερα σενάρια για τα αίτια που προκάλεσαν το κόψιμο του άξονα. Μέσα σε αυτά είναι τόσο η κατάσταση ή αν θέλέτε η ποιότητα του ρουλεμάν. Στα μονόμπρατσα ψαλίδια το ρουλεμάν του πίσω τροχού δέχεται ισχυρές καταπονήσεις και απαιτεί τακτικό έλεγχο και αντικατάσταση. Μη γνωρίζοντας πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα και μη γνωρίζοντας αν είχε ελεγχθεί το ρουλεμάν όπως ορίζει ο κατασκευαστής, είναι δύσκολο να απορρίψεις αυτά τα σενάρια. Ούτε φυσικά γνωρίζουμε αν στο παρελθόν η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε πέσει (μία ή περισσότερες φορές) και είχε υποστεί κάποια ζημιά στο επίμαχο σημείο.     

Ο εργαστηριακός έλεγχος θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο R&D της Akrapovic, και την φέρνουμε ως παράδειγμα γιατί διαθέτει ένα από τα καλύτερα διαγωστικά κέντρα, όπως διαπιστώσαμε οι ίδιοι μόλις λίγους μήνες πριν. Εργαστηριακός έλεγχος από φωτογραφία βέβαια δεν γίνεται...

Παρακολουθούμε το θέμα και στην πρώτη εξέλιξη ενημερώνουμε με update...

Ετικέτες

Honda: Προσθέτει κι άλλη γραμμή παραγωγής δικύκλων στην Ινδία – Δυνατότητα επιπλέον 670.000 μονάδων ετησίως

Στοχεύουν στην παραγωγή 8 εκατομμύριων μονάδων ετησίως το 2028
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Η Honda Motorcycle and Scooter India Private Limited (HMSI) ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο εργοστάσιο της στην Ινδία, που θα παράγει 670.000 δίκυκλα ετησίως.

Σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι, πως η ιαπωνική εταιρεία ετοιμαζόταν για την προσθήκη τέταρτης γραμμής παραγωγής στο πρώτο εργοστάσιο της στο Vithalapur και σήμερα η θυγατρική εταιρεία της Honda στην Ινδία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο της εργοστάσιο στην Tapukara.

Η νέα γραμμή παραγωγής υπολογίζεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2028, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 670,000 μονάδων, κάτι που θα αυξήσει την συνολική ετήσια παραγωγή του εργοστασίου στα 2,01 εκατομμύρια μονάδες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 με ετήσια παραγωγική ικανότητα 600.000 μονάδων, η οποία αυξήθηκε σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες τον Μάρτιο του 2012.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για δίκυκλα στην Ινδία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, η HMSI θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ένα οικόπεδο έκτασης 74.000 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί. Η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι ικανή να παράξει 670.000 σκούτερ και μοτοσυκλέτες 125-160 κυβικών ετησίως, κάτι που θα δημιουργήσει παράλληλα 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η HMSI σχεδιάζει την γενικότερη ανάπτυξή της παραγωγικής της ικανότητας και σκοπεύει να την αυξήσει από τα 6,25 εκατομμύρια μονάδες που είναι σήμερα σε περίπου 8 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το 2028.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Tsutsumu Otani, δήλωσε: “Η αγορά δικύκλων στην Ινδία συνεχίζει να επεκτείνεται σταθερά παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη. Η Honda θα συνεχίσει να ενισχύει συνεχώς το σύστημα εφοδιασμού της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των πελατών της, τόσο στην Ινδία όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της πρόσθετης επένδυσης στο δεύτερο εργοστάσιο, θα προσφέρουμε ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μας.”