"Έφυγε" ο Νίκος Σφακιανάκης

Ο ιδρυτής της αντιπροσωπείας της Suzuki
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/3/2020

Ανήμερα της Εθνικής μας εορτής, την 25η Μαρτίου, έφυγε από την ζωή ο Νίκος Σφακιανάκης, ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σφακιανάκη ο οποίος αντιπροσωπεύει και τις μοτοσυκλέτες της Suzuki στην Ελλάδα. Ο κύριος Σφακιανάκης απεβίωσε "πλήρης ημερών", καθώς ήταν 98 ετών και ήταν ένας από τους πλέον Έλληνες επιχειρηματίες.

Γεννήθηκε το 1922 σε ένα χωριό του Νομού Ηρακλείου (Μελέσσσης), μέλος μιας καθαρά αγροτικής οικογένειας. Ο ίδιος πάντως είχε δείξει από νωρίς την κλίση του προς τον κλάδο των οχημάτων, η οποία τον οδήγησε το 1948 στην Αθήνα, όπου μετά από τέσσερα χρόνια ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων.

Το 1961 –και μετά την εξαγορά της εταιρείας της TELKO A.E.- μετονομάζει την εταιρεία σε "Bussing Hellas" εισάγοντας και πουλώντας μια μεγάλη γκάμα λεωφορείων και φορτηγών. Η χρονιά ορόσημο ήταν το 1968, όταν και ορίζεται από την Suzuki Motor Corporation ως ο διανομέας στην Ελλάδα των προϊόντων της. Το 1974 κλείνει άλλη μια επιτυχημένη εμπορική συνεργασία, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα των φορτηγών και των λεωφορείων της ιαπωνικής Hino, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Το 1975 έρχεται σε συμφωνία με την γερμανική ΜΑΝ για παραγωγή φορτηγών και λεωφορείων στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μηχανικά μέρη και ανταλλακτικά του εργοστασίου, ενώ τρία χρόνια αργότερα εγκαινιάζει η εταιρεία το καινούργιο της εργοστάσιο στη Μαγούλα Αττικής.

Από εκείνη την χρονιά κι έπειτα, η εταιρεία του Νίκου Σφακιανάκη έχει να επιδείξει πολλές επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες και αντιπροσωπεύσεις, όπως αυτή με την βελγική Van Hool το 1989. Το 1993 η εταιρεία μετονομάζεται σε Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και γίνεται ο αποκλειστικός διανομέας της Suzuki στην Ελλάδα και το 1997 εισάγεται στο Χρηματιστήριο, με την επιτυχημένη και ανοδική πορεία του Ομίλου να συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Εμείς με τη σειρά μας, να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

Shoei e:Drylens - Φωτοχρωμική LCD μεμβράνη θέλει να βάλει τέλος στις φιμέ ζελατίνες

Σκουραίνει αυτόματα ή χειροκίνητα σε διαφορετικά επίπεδα - Και αντιθαμβωτική με ρόλο 2 σε 1 
Shoei e:drylens φωτοχρωμική LCD ζελατίνα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/12/2025

Η Shoei έχει ήδη στην γκάμα της "φυσική" φωτοχρωμική ζελατίνα, ωστόσο κάνει τώρα το επόμενο βήμα με την παρουσίαση της ηλεκτρικά ελεγχόμενης LCD μεμβράνης e:Drylens.

Η Shoei έχει ήδη στην γκάμα της "φυσική" φωτοχρωμική ζελατίνα, για όλους εκείνους που δεν θέλουν να έχουν μαζί τους διάφανη ζελατίνα για να την αλλάξουν, αν οδηγήσουν το βράδυ. Ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία κάνει τώρα το επόμενο βήμα με την παρουσίαση της ηλεκτρικά ελεγχόμενης LCD μεμβράνης e:Drylens.

Η ηλεκτρικά ελεγχόμενες φωτοχρωμικές LCD μεμβράνες δεν είναι κάτι καινούργιο και έχουν βρει εμπορική εφαρμογή εδώ και καιρό στα αυτοκίνητα με τη Shoei να φέρνει τώρα την τεχνολογία και στα κράνη μοτοσυκλέτας με την μεμβράνη e:Drylens.

Shoei e:drylens φωτοχρωμική LCD ζελατίνα 2025

Σύμφωνα με ιαπωνική εταιρεία η e:Drylens μπορεί να σκουραίνει αυτόματα στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω του αισθητήρα φωτός που ενσωματώνει, με τον αναβάτη να μπορεί να ελέγξει και χειροκίνητα το ποσοστό, ενώ η τοποθέτησή της εσωτερικά εμποδίζει και το θάμπωμα που προκαλείται από την υγρασία αλλά και την πιθανότητα να γρατσουνιστεί, σε σχέση με την συμβατική φωτοχρωμική ζελατίνα που έχει στην γκάμα της η Shoei. 

Η μεμβράνη μπορεί να μειώσει το φως που φτάνει στα μάτια του αναβάτη κατά 35% στην χαμηλότερη ρύθμισή της και κατά 80% στην υψηλότερη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει για έως και 20 ώρες. Η μπαταρία που έχει το controller της ζελατίνας επαναφορτίζεται μέσω θύρας USB.

Η e:Drylens θα είναι διαθέσιμη στην Ιαπωνία από τις 9 Ιανουαρίου του 2026 στην τιμή των 160 ευρώ περίπου χωρίς φόρο και αναμένεται έρθει και στην Ευρώπη σε εύλογο χρονικό διάστημα.