EICMA 2024: DNA Filters - Τα ελληνικά -και κορυφαία στον κόσμο- φίλτρα αέρα δίνουν και πάλι το παρών στο Μιλάνο

Με περίπτερο αφιερωμένο στις αγωνιστικές δάφνες και στη συνεχιζόμενη τεχνολογική αναζήτηση της εταιρείας
Η ελληνική DNA στην EICMA 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2024

Η ελληνική DNA πιστή στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της με την EICMA βρίσκεται στο σαλόνι του Μιλάνου όπου σε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, πέρα από τα καινούργια φίλτρα αέρος της, εκθέτει ένα αγωνιστικά προετοιμασμένο Husqvarna Norden από την επίσης ελληνική Aurora, με τη συνεργασία της Πέτρος Πετρόπουλος, και ένα ακόμη βελτιωμένο BMW R 1300 GS της ίδιας της DNA.

Η DNA αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία, με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της, παρόλο που η εταιρεία έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης και στην ελληνική αγορά. Και μην ξεχνάμε πως τα φίλτρα DNA πέρα από τον σχεδιασμό τους, κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως πριν από δυο μόλις μήνες η DNA είχε γιορτάσει με μεγάλη προσέλευση κόσμου τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα gala μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Norden

Μπορεί τώρα σε περασμένες EICMA η DNA να είχε παρουσιάσει και μερικές συγκλονιστικές δικές της custom μοτοσυκλέτες, που έδειχναν το κορυφαίο μηχανουργικό δυναμικό της ελληνικής εταιρείας, μοτοσυκλέτες όπως οι DNA DCR-017, DCR-018 και DNA DRR-022, όμως φέτος το περίπτερο κοσμούσαν μια μοναδική Norden προετοιμασμένη από την Aurora και μια GS της DNA.

Μπούδρος, Norden

Στο περίπτερο της εταιρείας, δίπλα στο Norden με το Stage 3 φίλτρο αέρα της DNA, και στο R 1300 GS με το Stage 2 φίλτρο του, οι επισκέπτες θαυμάζουν σε γιγαντιαίες εκτυπώσεις δυο από τους πολλούς αγωνιζόμενους που συμμετέχουν σε αγώνες με DNA, γράφοντας ο καθένας τη δική του ιστορία, και βοηθώντας με μοναδικό τρόπο στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας της DNA μέσα από ακραίες αγωνιστικές διοργανώσεις.

Josh Herrin

Από τη μία ο “δικός μας” Βασίλης Μπούδρος, που πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει ξανά στο Rally Dakar -του 2025- με τον αριθμό #84, και από την άλλη ο Josh Herrin που πήρε τον τίτλο στα Superbike του MotoAmerica 2024 με μοτοσυκλέτα της Ducati, 30 χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση του αντίστοιχου Πρωταθλήματος από μοτοσυκλέτα της ιταλικής εταιρείας, τότε με τον Troy Corser!

Βασίλης Μπούδρος

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα απολαυστικά βίντεο του Βασίλη Μπούδρου στα social media, από το Dakar 2024, όπου ο Έλληνας αναβάτης μετά από απίστευτες ταλαιπωρίες, λουσμένος ολόκληρος με την λεπτή πούδρα άμμου της ερήμου, έλυνε τη μοτοσυκλέτα του -μια Husqvarna FR450 Rally της DNA-, και φτάνοντας στο φίλτρο της DNA, εκείνο ενώ απ’ έξω γεμάτο χώμα, από μέσα ήταν πεντακάθαρο, λες και το είχαν μόλις βγάλει από τη συσκευασία του! Για την ιστορία, ο Μπούδρος τερμάτισε για 2η φορά το Dakar το 2024, και μάλιστα αυτή τη φορά στη δυσκολότερη κατηγορία, που δεν είναι άλλη από την Original by Motul, με τους αναβάτες να παίζουν και τον ρόλο του μηχανικού, χωρίς να έχουν εξωτερική υποστήριξη. Σειρά έχει τώρα το Dakar του 2025!

DNA

Από την άλλη, ο Josh Herrin της Warhorse HSBK Racing Ducati κέρδισε το δεύτερο πρωτάθλημα AMA Superbike της καριέρας του το Σάββατο 28/9/2024 στο New Jersey Motorsports Park, χαρίζοντας στο Borgo Panigale τον τίτλο στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα SBK μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, όταν το 1994 Πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο Troy Corser με το Fast by Feracci 888. Το υπέροχο είναι πως σε αυτόν τον επικό θρίαμβο του Herrin και της Ducati, συνέβαλε και η ελληνική εταιρεία του Ντίνου και του Μάριου Νικολαΐδη, αφού ο Αμερικανός αγωνιζόταν με φίλτρο της DNA! 

R 1300 GS

Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική, και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες περιπέτειες της DNA, στους αγώνες και στη συνεχιζόμενη αναζήτηση της τεχνολογικής υπεροχής για τα φίλτρα της.

Ετικέτες

Στη ΖΧΜΟΤΟ 500RR ντεμπουτάρει το πρώτο κινέζικο Cornering ABS

Αν υπήρχε μια μοτοσυκλέτα που θα προσφερόταν για την υλοποίηση του οράματος Made in China, αυτή θα ήταν του Zhang Xue
zxmoto 500rr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/4/2026

Ο Zhang Xue δεν είναι απλώς ένας ευφυέστατος και αεικίνητος κατασκευαστής μοτοσυκλετών, όπως τον πρωτογνωρίσαμε ως διευθυντή της Kove Moto, αλλά και ένας ένθερμος υποστηρικτής της φιλοσοφίας Made in China.

Το αντιληφθήκαμε ήδη από την πρώτη φορά που κατέβασε τα, πρωτότυπα τότε ακόμη, 450 Rally της Kove στο Dakar διαφημίζοντας στα φέρινγκ τους την κινέζικη καταγωγή τους. Ο Xue δήλωνε εξαρχής περήφανος που οι μοτοσυκλέτες της Kove έρχονταν στις δυτικές αγορές με αναρτήσεις Yu-An και φρένα Taisko, τις ίδιες μάρκες που φορούσε στις αγωνιστικές του Dakar.

Το όραμά του για μια μοτοσυκλέτα 100% κατασκευασμένη από κινέζικα εξαρτήματα ωστόσο δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί και αυτό δεν έχει αλλάξει. Η κινέζικη βιομηχανία έχει κάνει άλματα προς τα μπροστά, αλλά ακόμη έχει χιλιόμετρα να διανύσει πριν καταφέρει να καλύψει κάθε πτυχή της τεχνολογίας που φορούν σήμερα οι μοτοσυκλέτες.

safe braking

Ένα από τα τελευταία προπύργια είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα όπως το Cornering ABS. Στην Κίνα η ανάπτυξη εγχώριων εταιρειών που να φτιάχνουν τέτοια συστήματα αφορά ουσιαστικά μόνο την τελευταία δεκαετία, καθώς μέχρι τα μέσα της προηγούμενης οι Κινέζοι κατασκευαστές είχαν πολύ περιορισμένες επιλογές: Bosch ή Continental, δύο γερμανικές εταιρείες που είχαν σπεύσει να επενδύσουν στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας χτίζοντας εργοστάσια και παράγοντας συστήματα που, ακόμη κι όταν φάνταζαν αναχρονιστικά στην Ευρώπη, ήταν ό,τι ακριβώς χρειάζονταν οι Ασιάτες κατασκευαστές μικρών μοντέλων, όπως απλά μονοκάναλα ABS για μοντέλα με ταμπούρο πίσω.

Γύρω στα μέσα της περασμένης δεκαετίας οι Safe Braking και Hangte άρχισαν να εξελίσσουν τα πρώτα κινέζικα ABS, απλά συστήματα σε πολύ πιο προσιτές τιμές από τα αντίστοιχα των Bosch και Continental για τα μικρά μοντέλα της κινέζικης παραγωγής.

zxmoto 500rr

Η φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας φέρνει την αναμενόμενη ανάπτυξη και εξειδίκευση, για να φτάσουμε στο σήμερα και στη μεσαία τετρακύλινδρη supersport ZXMOTO 500RR, η οποία φορά το πρώτο κινέζικο Cornering ABS κατασκευασμένο από τη Ningbo Safe Automotive Braking, Safe Braking επί το συντομότερο, ενώ η γυμνή 500F φορά απλό δικάναλο σύστημα της ίδιας προμηθεύτριας.

Υπηρετώντας το όραμα του Zhang Xue για μια μοτοσυκλέτα ολοκληρωτικά Made in China, η Safe Braking κάνει το επόμενο τεχνολογικό βήμα της κινέζικης βιομηχανίας δικύκλων. Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για ένα σύστημα που δεν έχουμε οδηγήσει, έτσι αφήνουμε τις κριτικές για το (ελπίζουμε κοντινό) μέλλον όταν οι μοτοσυκλέτες της ΖΧΜΟΤΟ θα έρχονται και στην Ελλάδα, άρα θα τις δοκιμάσουμε όπως πρέπει.

safe braking

Σε πρώτη φάση πάντως κρατάμε μικρό καλάθι, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη γνώση του πόσο δύσκολα εξελίσσεται η τεχνολογία και ειδικά όταν αυτή η ανάπτυξη πρέπει να γίνει υπό τις επιταγές και δεσμεύσεις της επιχειρηματικότητας.

Όταν η ίδια η Bosch αποφάσισε να επενδύσει βαρέως στα μοτοσυκλετιστικά ABS – έχοντας ξεκινήσει την εξέλιξη τέτοιων συστημάτων για αυτοκίνητα το 1969 – χρειάστηκε να πάρει κάποιες δύσκολες και ακριβές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα να φτιάξει κέντρο έρευνας στην Ιαπωνία για να συνεργαστεί από κοντά με τη Honda στην εξέλιξη συστήματος ABS για μοτοσυκλέτες.

Τα πρώτα συστήματα που έφτιαξε ωστόσο δεν ήταν αυτά που περίμεναν οι Ιάπωνες και εν τέλει αυτή η συνεργασία δεν προχώρησε, ενώ οι Γερμανοί συνέχισαν τη συνεργασία τους με τη BMW και μετέπειτα την ΚΤΜ μέσω ενός κέντρου τεχνολογικής έρευνας που είχε στηθεί στην άλλη άκρη του κόσμου.

zxmoto 500rr

Για να φτάσουν κορυφαίες εταιρείες, όπως η Bosch, στο σημερινό τους επίπεδο χρειάστηκε πολύς χρόνος, άφθονη δουλειά και αμέτρητα έξοδα, έπρεπε να βιώσουν αποτυχημένες συνεργασίες και απογοητεύσεις για να βρεθούν σήμερα στη θέση πυγμής που απολαμβάνουν. Δεν περιμένουμε να είναι διαφορετική η διαδικασία της τεχνολογικής εξέλιξης για τους Κινέζους.

Το πρώτο cornering ABS Made in China είναι γεγονός και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να το δούμε σε λειτουργία και να εκφράσουμε την αντικειμενική μας ετυμηγορία επ’ αυτού.